Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ακτίνες Χ ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά στον Ουρανό
Ο Ουρανός δεν είναι σαν όλους τους άλλους πλανήτες. Ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του είναι ουσιαστικά παράλληλος στον άξονα περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η μαγνητόσφαιρά του μοιάζει με τιρμπουσόν και οι δακτύλιοί του δε μοιάζουν με τίποτα άλλο αφού εκπέμπουν ελάχιστο φως στο οπτικό φάσμα.
Ο Ουρανός δεν είναι σαν όλους τους άλλους πλανήτες. Ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του είναι ουσιαστικά παράλληλος στον άξονα περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η μαγνητόσφαιρά του μοιάζει με τιρμπουσόν και οι δακτύλιοί του δε μοιάζουν με τίποτα άλλο αφού εκπέμπουν ελάχιστο φως στο οπτικό φάσμα. Τώρα, έρχεται να μας εντυπωσιάσει ακόμα μία φορά με το πόσο λίγα γνωρίζουμε για αυτόν.
Αστρονόμοι ανέλυσαν εικόνες που καταγράφηκαν το 2002 και το 2017 από το Chandra Observatory της NASA, αποκαλύπτοντας πως ο Ουρανός εκπέμπει ακτίνες Χ.
Ο Ουρανός είναι ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο, έχει τέσσερις φορές τη διάμετρο της Γης και οι παρατηρήσεις για ένα τόσο απομακρυσμένο σώμα είναι δύσκολες. Μόνο το Voyager 2 έχει περάσει ποτέ κοντά από τον Ουρανό και οι αστρονόμοι βασίζονται αποκλειστικά στα τηλεσκόπια για να μάθουν περισσότερα για αυτόν το μακρινό και παγωμένο πλανήτη ο οποίος αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από υδρογόνο και ήλιο.
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν τον Ουρανό να εκπέμπει ακτίνες Χ; Η απάντηση είναι κυρίως ο Ήλιος και αυτό το συμπεραίνουμε από την παρόμοια συμπεριφορά του Δία και του Κρόνου, όπως η ατμόσφαιρα της Γης αντανακλά το φως του Ήλιου. Ωστόσο δεν είναι όλες οι ακτίνες Χ αποτέλεσμα αντανάκλασης και οι επιστήμονες θεωρούν πως υπάρχει παρούσα τουλάχιστον μία πηγή ακτινών Χ. Μία πιθανότητα είναι οι ίδιοι οι δακτύλιοι να παράγουν ακτίνες Χ, κάτι που ισχύει και για τον Κρόνο. Ο Ουρανός είναι περιτριγυρισμένος από φορτισμένα σωματίδια, όπως ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Αν αυτά συγκρούονται με τους δακτύλιους, θα μπορούσε να εξηγηθεί η εκπομπή ακτίνων Χ. Μία ακόμα πιθανότητα είναι πως μερικές ακτίνες Χ προέρχονται από τα σέλας του Ουρανού, ένα φαινόμενο που έχει ήδη παρατηρηθεί στον πλανήτη σε διαφορετικά μήκη φωτός.
Λόγω της διαφορετικότητας του Ουρανού από τους άλλους πλανήτες, περαιτέρω παρατήρηση των πηγών των ακτίνων Χ θα βοηθήσει τους αστρονόμους να καταλάβουν καλύτερα πώς τα πιο εξωτικά αντικείμενα του διαστήματος, όπως οι μαύρες τρύπες και οι αστέρες νετρονίων, εκπέμπουν ακτίνες Χ. Νέα παρατηρητήρια όπως το Athena της ESA και το Lynx της NASA θα βοηθήσουν σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JGR Space Physics.
Πηγή: unboxholics.com
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 5/4/2021)