Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ALPHA MISSION-ΔELOS: Πώς σχετίζεται η Δήλος με την αποστολή της πρώτης γυναίκας στη Σελήνη από τη NASA
H «ALPHA MISSION – ΔELOS» είναι μια συλλογική πρωτοβουλία που συνδέει τη μυθολογία, την τέχνη, την εξερεύνηση του διαστήματος και τη σύγχρονη τεχνολογία – Από το νησί των Κυκλάδων στην αποστολή της πρώτης γυναίκας στη Σελήνη μέσα στη δεκαετία
H «ALPHA MISSION – ΔELOS» είναι μια συλλογική πρωτοβουλία που συνδέει τη μυθολογία, την τέχνη, την εξερεύνηση του διαστήματος και τη σύγχρονη τεχνολογία – Από το νησί των Κυκλάδων στην αποστολή της πρώτης γυναίκας στη Σελήνη μέσα στη δεκαετία
Το εγχείρημα «ALPHA MISSION – ΔELOS» είναι μια συλλογική πρωτοβουλία, η οποία επιχειρεί να συνδυάσει τη μυθολογία, την τέχνη, την εξερεύνηση του διαστήματος και τη σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα σχετικά με την επείγουσα ανάγκη προστασίας του πλανήτη Γη. Το ALPHA MISSION – ΔELOS φιλοδοξεί να δημιουργήσει αφορμές συνάντησης ανάμεσα σε πρωτοποριακούς επιστήμονες, καλλιτέχνες και στοχαστές διαφορετικών εθνικοτήτων και ηλικιών.
Παράλληλα, η αποστολή «ARTEMIS» της NASA θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη μέχρι το 2025, σαν οιονεί συνέχεια της θρυλικής αποστολής «APOLLO», η οποία το 1969 πέτυχε να οδηγήσει τον πρώτο άνθρωπο στο Φεγγάρι.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές του ALPHA MISSION – ΔELOS «η αποστολή ARTEMIS, μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, παρά μόνο αν συνδυάσει τη σοφία του παρελθόντος με τη γνώση και τις δυνατότητες του σήμερα. Τις ανθρωπιστικές σπουδές με τις θετικές επιστήμες. Τη μυθολογία, την τέχνη και την πνευματικότητα με το διάστημα και την τεχνολογία».
Έτσι, ο στόχος του συνδυασμού της Δήλου με την κατάκτηση του διαστήματος είναι η παραγωγή διεπιστημονικών έργων, τα οποία να συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία. Η Δήλος, το ιερό νησί της αρχαιότητας, θα αποτελεί έναν τρίτο χώρο (φυσικό ή εικονικό) όπου, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα γίνονται διαρκείς υπομνήσεις της σοφίας που χαρακτήριζε την πρώτη Νοημοσύνη, αυτήν που οι υπεύθυνοι του ALPHA MISSION – ΔELOS ονομάζουν «Προγονική Νοημοσύνη». Με εκδηλώσεις, διαλόγους, συγκεντρώσεις κ.λπ, που θα συνδυάζουν τη μυθολογία, την τέχνη και την τεχνολογία για την αναγέννηση του πλανήτη.
Μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του ALPHA MISSION – ΔELOS έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου 2022. Την ημέρα εκείνη το εμβληματικό νησί της Δήλου, το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα και σήμερα πλέον ένα ανοιχτό μουσείο, θα ζωντανέψει ξανά: Για πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, η Δήλος θα υποδεχθεί μια ορχήστρα κλασικής μουσικής, για μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας, καθώς είναι η εναρκτήρια για το ALPHA MISSION – ΔELOS.
Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) συμπράττει με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς. Σολίστ θα είναι η ουκρανικής καταγωγής, θεωρούμενη ως μεγάλο ανερχόμενο αστέρι του βιολιού Diana Tishchenko και ο Έλληνας δεξιοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος. Η συναυλία θα έχει τον τίτλο «Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές», με ρεπερτόριο ειδικά για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε όλοι άμεσα.
Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά (20:30 EEST) μέσω της ΕΡΤ και του σταθμού ARTE, ενώ θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο site και τα social media του Μεγάρου και σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου -17.25 (CET) στη Γερμανία και 18.25 (CET) στη Γαλλία. Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση σηματοδοτεί επίσης την 30ή επέτειο του ARTE, αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού πολιτιστικού δικτύου και συμβόλου της γαλλογερμανικής φιλίας.
Πριν από έναν χρόνο περίπου, τον Ιούνιο του 2021, 70 προσωπικότητες από τους τομείς του Περιβάλλοντος, της Επικοινωνίας, του Διαστήματος, της Τεχνολογίας, των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Τεχνών ταξίδεψαν στη Δήλο για να βιώσουν και να εμπνευστούν από το νησί και ο ένας από τον άλλον. Και, κυρίως, για να φυτέψουν τον πρώτο σπόρο της ALPHA MISSION -ΔELOS.
Θεμελιώδης πεποίθηση των υπευθύνων του όλου project είναι ότι η η Δήλος αποτελεί το νησί όπου, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκαν οι δίδυμοι θεοί Απόλλων και Άρτεμις. Στη Δήλο, επίσης, γεννήθηκε το φως. Γι’ αυτό και, παράλληλα με την προσπάθεια του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα, η Δήλος -και οι εκδηλώσεις που θα συνδέονται με αυτήν- θα αποτελούν διαρκείς υπενθυμίσεις ότι και τα φτερά χρειάζονται ρίζες και ότι η ίαση του πλανήτη μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Όπως αναφέρεται σχετικά, «το ALPHA MISSION – ΔELOS αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει για τα ζητήματα που άπτονται της κλιματικής κρίσης και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πολιτισμού που θα επιβεβαιώνει τη ζωή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουμε επείγουσα ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την αφήγηση της ανθρωπότητας. Εμείς, οι άνθρωποι, πρέπει να σταθούμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε πιο ευγενικά ο ένας τον άλλον, να διατηρήσουμε και να αγαπήσουμε την ωχρή μπλε κουκκίδα, το μοναδικό σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ».
Τέλος, μέσω των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και μιας εφαρμογής που σχεδιάζεται ειδικά για το ALPHA MISSION – ΔELOS, οι δια ζώσης επισκέπτες του νησιού της Δήλου είτε όσοι την προσεγγίζουν μέσω διαδικτύου, θα έχουν τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης στο νησί και στην ιστορία του, καθώς και της αλληλεπίδρασης με το χώρο, τα αντικείμενα και τους άλλους επισκέπτες. Επιπλέον στόχος της εφαρμογής είναι η ενημέρωση σε οικολογικά θέματα καθώς και η δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας -της «γενιάς Alpha»- η οποία θα συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.
Πηγή: protothema.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 25/5/2022)