Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δεύτερη προσπάθεια Ισραηλινής εταιρείας για προσεδάφιση στη Σελήνη
Η ισραηλινή μη κερδοσκοπική εταιρεία που είδε το σκάφος της να συντρίβεται στη Σελήνη πριν από δύο χρόνια εξασφάλισε χρηματοδότηση για νέα απόπειρα, με προορισμό αυτή τη φορά την αθέατη πλευρά του φεγγαριού. Η SpaceIL, η οποία δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά συνεργάζεται με την κρατική ΙΑΙ…
Η ισραηλινή μη κερδοσκοπική εταιρεία που είδε το σκάφος της να συντρίβεται στη Σελήνη πριν από δύο χρόνια εξασφάλισε χρηματοδότηση για νέα απόπειρα, με προορισμό αυτή τη φορά την αθέατη πλευρά του φεγγαριού.
Η SpaceIL, η οποία δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά συνεργάζεται με την κρατική ΙΑΙ (Israel Aerospace Industries) ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση 70 εκατ. δολαρίων, με την οποία συμπληρώνεται ο προϋπολογισμός των 100 εκατ. δολαρίων για εκτόξευση το 2024.
Το σκάφος Beresheet («Γένεση») συνετρίβη στο φεγγάρι τον Απρίλιο του 2019 και απέτυχε έτσι να γίνει η πρώτη ιδιωτική αποστολή που φτάνει στη Σελήνη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντέβιντσον, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο «Βάισμαν» του Ισραή, η αποστολή υπέστη μια σειρά από τεχνικές βλάβες, όπως αστοχία του κεντρικού υπολογιστή, δυσλειτουργία του κινητήρα και ζημιά στο σύστημα παρακολούθησης των άστρων που χρησιμοποιείτο για πλοήγηση.
Η νέα αποστολή, με την ονομασία Beresheet 2, θα επιχειρήσει να πετύχει δύο πρωτιές που αφορούν την ελαφρύτερη σεληνάκατο που έχει πετάξει ως σήμερα, βάρος μόλις 60 κιλών, αλλά και την πρώτη διπλή προσσελήνωση.
Η αποστολή θα περιλαμβάνει τρία τμήματα: το μητρικό σκάφος που θα παραμείνει σε τροχιά από τη Σελήνη και δύο σεληνακάτους που θα προσεδαφιστούν στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, όπου έχει προσεδαφιστεί μέχρι σήμερα μόνο μια κινεζική αποστολή.
Συγχρηματοδότης θα είναι και αυτή τη φορά ο ισραηλινός – νοτιαφρικανός δισεκατομμυριούχος Μόρις Καν, ο οποίος είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους στην πρώτη απόπειρα.
«Το πρόγραμμα Bereshhet είναι η αποστολή της ζωής μου, οπότε αποφάσισα να συμμετάσχω και πάλι. Θα κάνω ό,τι περνά από τις δυνάμεις μου για να φτάσει το Ισραήλ στη Σελήνη, αυτή τη φορά με μια ιστορική διπλή προσσελήνωση» είπε σύμφωνα με το Associated Press ο Καν, πρόεδρος της SpaceIL.
Σύμφωνα με το Associated Press, χρηματοδότηση προσέφεραν επίσης ο γαλλο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Πάτρικ Ντάχι και ο νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας Μάρτιν Μόσαλ, συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Entrée Capital.
Πηγή: in.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 13/7/2021)