Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Διαστημικό σκούπιδι χτύπησε τον κινεζικό διαστημικό σταθμό προκαλώντας μπλακ άουτ
Η υπηρεσία επανδρωμένων διαστημικών αποστολών της Κίνας (CMSA) ανακοίνωσε ότι κάποιο διαστημικό σκουπίδι χτύπησε το διαστημικό της χώρας και τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν. Το διαστημικό σκουπίδι χτύπησε καλώδια ρεύματος που συνδέονται με τα ηλιακά φτερά της μονάδας πυρήνα και επισκευάστηκαν από ταϊκοναύτες, όπως ονομάζονται οι κινέζοι αστροναύτες, κατά τη διάρκεια δύο διαστημικών περιπάτων στο διαστημικό σταθμό Tiangong.
Το αντικείμενο που έπεσε πάνω στον σταθμό προκάλεσε μερική διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις. Το πλήρωμα πρόκειται να επιστρέψει στη Γη στις 30 Απριλίου αφού παραδώσει τις λειτουργίες του σταθμού στο επερχόμενο πλήρωμα Shenzhou-18 σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Τα μέτρα ασφαλείας
Η CMSA εργάζεται για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών προειδοποίησης και αποφυγής σύγκρουσης στο διάστημα και έχει μειώσει το ποσοστό ψευδών συναγερμών κατά 30%, δήλωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας. Σε ένα περαιτέρω μέτρο για τη βελτίωση της ασφάλειας η κάμερα υψηλής ευκρίνειας στο ρομποτικό βραχίονα του Tiangong, μαζί με τις φορητές κάμερες που χρησιμοποιούν οι ταϊκοναύτες κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων, θα χρησιμοποιηθούν για να επιθεωρήσουν προσεκτικά την κατάσταση του εξωτερικού του σταθμού για να ελέγξουν τυχόν χτυπήματα και να αναλύσουν ο μηχανισμός πρόσκρουσης μικρών συντριμμιών.
Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας βρίσκεται σε τροχιά περίπου 500 χλμ. πάνω από τη Γη, 50 χλμ. πιο ψηλά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Αυτό τοποθετεί και τις δύο εγκαταστάσεις σε τροχιά κοντά στη Γη όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μεγάλου μεγέθους και άρα επικίνδυνων διαστημικών σκουπιδιών.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 29/4/2024)