Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δορυφορικός εντοπισμός μικροπλαστικών στους ωκεανούς
Είναι γνωστό ότι τα πλαστικά αντικείμενα αποτελούν το μεγαλύτερο παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα. Ειδικά στην θάλασσα το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μεγάλου μεγέθους πλαστικά αντικείμενα που έχουν μάλιστα δημιουργήσει μεγάλες χωματερές μέσα στους ωκεανούς αλλά και τα αποκαλούμενα μικροπλαστικά.
Είναι γνωστό ότι τα πλαστικά αντικείμενα αποτελούν το μεγαλύτερο παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα. Ειδικά στην θάλασσα το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μεγάλου μεγέθους πλαστικά αντικείμενα που έχουν μάλιστα δημιουργήσει μεγάλες χωματερές μέσα στους ωκεανούς αλλά και τα αποκαλούμενα μικροπλαστικά. Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών αντικειμένων ή πλαστικά σωματίδια μεγέθους μικρότερο των πέντε χιλιοστών τα οποία μολύνουν τις θάλασσες και εκτός των άλλων μπαίνουν στην διατροφική αλυσίδα η οποία καταλήγει και στον άνθρωπο.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ σκέφτηκαν ότι ο εντοπισμός των μικροπλαστικών στους ωκεανούς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλούν. Φυσικά ο εντοπισμός και μάλιστα μέσα στο νερό μικροσκοπικών αντικειμένων ή σωματιδίων δεν είναι κάτι καθόλου εύκολο.
Οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι οκτώ δορυφόροι του στόλου CYGNSS (Cyclone Global Navigation Satellite System) της NASA. Πρόκειται για δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και μελέτη τυφώνων. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν πιστεύουν ότι οι υψηλής ανάλυσης εικόνες που καταγράφουν οι δορυφόροι μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία μικροπλαστικών στους ωκεανούς.
«Είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια της έρευνας αλλά ελπίζω ότι μπορεί η έρευνα αυτή να φέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που εντοπίζουμε μικροπλαστικά και μπορούμε να διαχειριστούμε την μόλυνση που παράγουν. Οι μετρήσεις ραντάρ που καταγράφουν οι δορυφόροι από την επιφάνεια της θάλασσας μπορούν να αποκαλύψουν μια σειρά από δεδομένα για την παρουσία των μικροπλαστικών και την διασπορά τους επιτρέποντας μας να τα εντοπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο Κρις Ρουφ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στους ωκεανούς μεταβάλλονται με τις αλλαγές των εποχών και κάποιες περιόδους τα μικροπλαστικά τείνουν να κατευθύνονται προς τις μεγάλες χωματερές πλαστικών που έχουν σχηματιστεί στους ωκεανούς. Εντοπίστηκαν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στον μεγαλύτερο ποταμό της Ασίας, τον Γιανγκτζέ επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι αποτελεί κύρια πηγή μεταφοράς μικροπλαστικών στους ωκεανούς. Ο εντοπισμός των πηγών των μικροπλαστικών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μεθόδων καθαρισμού των υδάτων από αυτά πριν καταλήξουν στους ωκεανούς.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 29/6/2021)