Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Forthnet: «Κύκνειο άσμα» του process Nomura η πρόταση ΑΝΤ1 με Blackstone
Σε εκτεταμένες συζητήσεις με τον όμιλο ΑΝΤ1 και τo μεγάλο αμερικανικό fund Blackstone, βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet, σε μια ακόμη προσπάθεια να καρποφορήσει η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσω του συμβούλου των τραπεζών Nomura, για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Μια μη δεσμευτική πρόταση από πλευράς ΑΝΤ1 και Blackstone είναι ό,τι έχει απομείνει από τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή στη Forthnet που ξεκίνησαν οι τράπεζες μέσω της Nomura και ενώ έχουν «χαθεί» περίπου 2,5 χρόνια, εις βάρος της αξίας της εταιρείας! Οι δύο δρόμοι που απομένουν, αν δεν καρποφορήσει η πρόταση.
Σε εκτεταμένες συζητήσεις με τον όμιλο ΑΝΤ1 και τo μεγάλο αμερικανικό fund Blackstone, βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet, σε μια ακόμη προσπάθεια να καρποφορήσει η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσω του συμβούλου των τραπεζών Nomura, για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Πρόκειται για μια διαδικασία, η διάρκεια της οποίας μετριέται πλέον σε… χρόνια κι όχι σε μήνες (καθώς ξεκίνησε στο τέλος του 2016), κι επί της οποίας, σειρά τραπεζικών στελεχών «ομολογεί», ανεπισήμως πάντα, ότι έχει αποφέρει ζημία για τα συμφέροντά τους, συμπιέζοντας την αξία του προς διάθεση asset, καθώς η Fοrthnet παραμένει όλο αυτό το διάστημα χωρίς ενίσχυση ρευστότητας, σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανταγωνιστικότητα, με εμπορικές και επενδυτικές στρατηγικές που απαιτούν κεφαλαιουχική ενίσχυση
Μια διαδικασία που, όπως επίσης λένε τα ίδια στελέχη κι επιβεβαιώνει η… πραγματικότητα, έχει «ξεχειλώσει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο».
Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξή της, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018, κι ενώ ο όμιλος AΝΤ1 (χωρίς Blackstone τότε) φερόταν ως «πρωταγωνιστής», οι τράπεζες «κατέληξαν» σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τότε και ουδέποτε αμφισβητήθηκαν έκτοτε, να προχωρήσουν σε «αποκλειστικές συζητήσεις» με την κοινοπραξία Vodafone-Wind.
Ως ημερομηνία κατάληξης των αποκλειστικών συζητήσεων τέθηκε τότε το τέλος Ιανουαρίου, ορόσημο που πέρασε χωρίς ανακοινώσεις, όπως και αρκετοί ακόμη μήνες.
Το αποτέλεσμα ήταν να γνωστοποιηθεί τελικά, ανεπισήμως και πάλι, ότι πλέον οι συζητήσεις γίνονται με τη νεοεμφανιζόμενη «κοινοπραξία» AΝΤ1 με Blackstone, η πρόταση της οποίας, σημειωτέον, παρότι χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή», προσώρας δεν αποτελεί, όπως λένε έγκυρες πηγές από διαφορετικές τράπεζες, πρόταση δεσμευτική και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, κάτι που ελπίζεται ότι θα συμβεί μετά τη διενέργεια ενός ακόμη due diligence στη Fοrthnet.
Εν ολίγοις έχουμε μια μακροχρόνια διαδικασία, που φάνηκε να καταλήγει στην κοινοπραξία Vodafone-Wind, αλλά οι συζητήσεις (παρότι κράτησαν μήνες) απέβησαν άκαρπες κι εν συνεχεία μόλις προέκυψε η νέα κοινοπραξία ΑΝΤ1-Blackstone, οι τράπεζες στράφηκαν προς αυτή, ελπίζοντας ότι θα καρποφορήσει.
Όταν, εύλογα (κατόπιν των όσων έχουν μεσολαβήσει), οι τραπεζίτες ερωτούνται «εάν υπάρχει πιθανότητα να… επιστρέψουν ξανά στη Vodafone – Wind», προκύπτουν διαφορετικές απαντήσεις. Κάποιοι δείχνουν να θεωρούν το θέμα «τελειωμένο», χρεώνοντας μάλιστα την έλλειψη κατάληξης στη μεγαλύτερη από τις δύο εταιρείες, ενώ κάποιοι άλλοι απαντούν γενικά «αυτό είναι στο χέρι των ενδιαφερομένων».
Από την πλευρά τους, πηγές προσκείμενες στις δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μιλούν για «κουρασμένο deal», το οποίο έχει πλέον «ατονήσει», προβάλλοντας δικά τους αντεπιχειρήματα σε ό,τι αφορά την ελκυστικότητα της προσφοράς τους.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η διαδικασία έχει καταλήξει τώρα σε υποψήφιους ο ένας εκ των οποίων δεν βρισκόταν στη «λίστα» των δεσμευτικά ενδιαφερόμενων (η Blackstone) της Nomura και στη συζήτηση μιας πρότασης που δεν έχει -ακόμη- δεσμευτικό χαρακτήρα, δείχνει σύμφωνα με ορισμένα τραπεζικά στελέχη αλλά και παράγοντες της αγοράς, ότι έχει φτάσει στα όριά της, πριν εγκαταλειφθεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.
Ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνηση των τραπεζών; Πιθανότατα η διενέργεια ενός νέου διαγωνισμού, που αυτή τη φορά θα γίνει με ταχύτητα «εξπρές» και θα επιτρέπει σε οιονδήποτε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας μη δεσμευτική πρόταση, έως ότου πραγματοποιήσει επίσης ταχέως due diligence.
Ή, εναλλακτικά, να αποδεχτούν και τυχόν άλλες προτάσεις από μεγάλους επενδυτικούς οίκους, εκτός διαδικασίας Nomura, έστω και αν είναι κατ’ αρχάς μη δεσμευτικές. Κάτι που όπως υποστηρίζουν καυστικά, στελέχη με γνώση των αντίστοιχων διαδικασιών, «αν είχε γίνει ήδη από τον Ιανουάριο, θα έδινε τώρα αποτελέσματα».
Φώτης Κόλλιας fotisk2@euro2day.gr
Πηγή: www.euro2day.gr