Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Αφρική εκτοξεύει όλο και περισσότερους δορυφόρους
Σήμερα, 17 αφρικανικές χώρες έχουν πάνω από 60 δορυφόρους σε τροχιά και δεκάδες ακόμα αναμένεται να στείλουν δορυφόρους μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η αχανής ήπειρος δεν έχει ακόμα δικές της εγκαταστάσεις εκτοξεύσεων. Αυτό οδηγεί άλλες πιο ισχυρές χώρες να χρησιμοποιούν τα διαστημικά προγράμματα της Αφρικής ως ένα μέσο πίεσης και γεωπολιτικής κυριαρχίας στις χώρες της.
Είναι σημαντικό για τις αφρικανικές χώρες να έχουν τους δικούς τους δορυφόρους. – Kwaku Sumah, ιδρυτής της Spacehubs Africa
Ο μεγαλύτερος έλεγχος και η καλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία και στα δεδομένα, θα επιτρέψουν στην Αφρική να ανιχνεύει πιο αποτελεσματικά τους κινδύνους που προέρχονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και να βελτιώσει τις τηλεπικοινωνίες στις απομακρυσμένες περιοχές.
Προς το παρόν τα σχετικά νέα διαστημικά προγράμματα των κρατών της Αφρικής εξαρτώνται από ξένη τεχνολογία και ξένους ειδικούς. Ορισμένες χώρες της Αφρικής έχουν στείλει σπουδαστές και μηχανικούς σε ξένες χώρες για να αποκτήσουν τεχνογνωσία, αλλά…
Το πρόβλημα είναι πως όταν γυρίσουν στη χώρα τους, δεν υπάρχουν εργαστήρια, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για αυτούς. – Temidayo Oniosun, Διευθυντής του Space in Africa
Ένας νέος δορυφόρος της Σενεγάλης κατασκευάστηκε από Σενεγαλέζους μηχανικούς, ωστόσο χρειάστηκε η συνεργασία ενός γαλλικού πανεπιστημίου και φυσικά ένας Falcon 9 της SpaceX για να εκτοξευθεί από την Καλιφόρνια.
Οι χώρες της Αφρικής θέλουν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη έκταση του ισημερινού που διαθέτουν για να δημιουργήσουν βάσεις εκτόξευσης πυραύλων. Από αυτή τη θέση, οι πύραυλοι δε χρειάζονται τόσα καύσιμα όσο από άλλες περιοχές και τα αφρικανικά διαστημοδρόμια θα μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στις ερχόμενες δεκαετίες.
Το σίγουρο είναι πως θα δούμε μία αύξηση της διαστημικής δραστηριότητας στις αφρικανικές χώρες μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πηγή: https://unboxholics.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 16/10/2024)