Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Γη δέχτηκε δύο «γροθιές» για να γεννηθεί η Σελήνη
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη και περίπου 200 χιλιάδες έτη αργότερα δημιουργήθηκε η Σελήνη. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη του φυσικού μας δορυφόρου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη και περίπου 200 χιλιάδες έτη αργότερα δημιουργήθηκε η Σελήνη. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη του φυσικού μας δορυφόρου. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένα κοσμικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη έπεσε πάνω στη Γη.
Από την τρομερή σύγκρουση ο πλανήτης μας (ευτυχώς) δεν καταστράφηκε αλλά στο Διάστημα εκτοξεύτηκαν κολοσσιαίες ποσότητες υλικών τα οποία τέθηκαν σε τροχιά γύρω από την Γη και τελικά συγκολλήθηκαν σχηματίζοντας την Σελήνη. Το διαστημικό σώμα που έπεσε στη Γη ονομάστηκε Θεία, από τη μυθολογική μητέρα της Σελήνης.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου (LPL) του Πανεπιστημίου της Αριζόνα αναθεωρεί την κρατούσα θεωρία παρουσιάζοντας μια νέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή εκδοχή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πράγματι η Θεία έπεσε πάνω στη Γη αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που εκτιμά ότι συνέβη η κρατούσα θεωρία. Αυτό όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές είχε ως αποτέλεσμα η Θεία να μην καταστραφεί ολοσχερώς αλλά το τμήμα της που απέμεινε από την πρώτη σύγκρουση να συνεχίσει την πορεία του και να επιστρέψει για να συγκρουστεί ξανά με τη Γη με μικρότερη αυτή τη φορά ταχύτητα και σφοδρότητα. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα χτύπημα «δύο γροθιών» που δέχτηκε ο πλανήτη μας με χρονική απόσταση 100 χιλιάδων ετών – 1 εκατ. έτη μεταξύ των δύο χτυπημάτων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μόνο με αυτό το σενάριο των δύο χτυπημάτων μπορεί να εξηγηθεί η ισοτοπική ομοιότητα που παρουσιάζουν Γη και Σελήνη.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 28/9/2021)