Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ψηφιακή έκθεση «Missing Masterpieces» της Samsung ζωντανεύει με εικονικό τρόπο διάσημα έργα τέχνης που αγνοούνται
Η Samsung ανακοίνωσε την έναρξη της έκθεσης «Missing Masterpieces», μιας ψηφιακής συλλογής με μερικά από τα πιο εμβληματικά και ενδιαφέροντα έργα τέχνης παγκοσμίως, που αγνοούνται. Τα αριστουργήματα αυτά δεν μπορούν να εκτεθούν σε φυσική μορφή, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι έχουν χαθεί για πάντα. Για το λόγο αυτό, έχουν συγκεντρωθεί…
- 12 χαμένα αριστουργήματα, που έχουν δημιουργήσει μερικοί από τους διασημότερους καλλιτέχνες στον κόσμο, όπως ο Van Gogh, ο Cézanne και ο Monet, εκτίθενται στην The Frame TV. Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει σε συνεργασία με τον Dr Noah Charney και την Ένωση Έρευνας για τα Εγκλήματα Κατά της Τέχνης (The Association for Research into Crimes Against Art).
- Στα έργα περιλαμβάνονται ανεκτίμητα κομμάτια, όπως η «Λευκή Πάπια» του Jean Baptiste Oudry και το «Πορτρέτο του Δρ. Γκασέ» του Van Gogh, που εθεάθησαν τελευταία φορά πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Ακόμα, η «Εξοχή του Ωβέρ-συρ-Ουάζ» του Cézanne, που εκλάπη με θεαματικό, κινηματογραφικό τρόπο.
- Η Samsung αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνολογίας για να ενώσει ανθρώπους που αναζητούν χαμένα έργα τέχνης να συμμετάσχουν όλοι μαζί σε ένα «κυνήγι», από την άνεση του καθιστικού τους, μέσω της The Frame TV και των social media.
- Όλοι οι λάτρεις της τέχνης και οι ερασιτέχνες ντετέκτιβ μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση των αριστουργημάτων, δημοσιεύοντας συμβουλές, τις θεωρίες τους και στοιχεία, χρησιμοποιώντας το #MISSINGMASTERPIECES.
Η Samsung ανακοίνωσε την έναρξη της έκθεσης «Missing Masterpieces», μιας ψηφιακής συλλογής με μερικά από τα πιο εμβληματικά και ενδιαφέροντα έργα τέχνης παγκοσμίως, που αγνοούνται. Τα αριστουργήματα αυτά δεν μπορούν να εκτεθούν σε φυσική μορφή, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι έχουν χαθεί για πάντα. Για το λόγο αυτό, έχουν συγκεντρωθεί για πρώτη φορά σε αυτή την έκθεση για να τα απολαύσουν όλοι, από οπουδήποτε, αλλά και για να βοηθήσουν στην έρευνα για την ανάκτησή τους.
Μεταξύ αυτών, η «Εξοχή του Ωβέρ-συρ-Ουάζ» του Paul Cézanne, που εξαφανίστηκε όταν διαρρήκτες εκμεταλλεύτηκαν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς του 1999, για να κλέψουν τον πίνακα με κινηματογραφικό τρόπο. Σκαρφάλωσαν από παρακείμενες σκαλωσιές, έσπασαν ένα φεγγίτη, κατέβηκαν από μια ανεμόσκαλα και εξαφανίστηκαν σε ένα παραπέτασμα καπνού. Επίσης, ο πίνακας «Χλόη & Έμμα» της Barbora Kysilkova, ο οποίος κλάπηκε μέρα μεσημέρι από ένα μουσείο στη Νορβηγία. Οι κλέφτες έβγαλαν περισσότερα από 200 καρφιά για να πάρουν τον καμβά, αφήνοντας την κορνίζα σε άψογη κατάσταση.
Καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα περισσότερο ψηφιακός, ο ρόλος της τεχνολογίας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Η έκθεση «Missing Masterpieces» περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς χαμένους πίνακες διάσημων καλλιτεχνών, όπως οι Van Gogh, Cézanne και Monet, και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να μάθουν περισσότερα για αυτά τα εκπληκτικά έργα τέχνης, τα οποία ίσως να μη βρεθούν ποτέ.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά την τέχνη και τον πολιτισμό. Παρόλο που έργα τέχνης αξίας εκατομμυρίων ευρώ κλέβονται κάθε χρόνο, μόνο κατά τη διάρκεια της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, κλάπηκαν τουλάχιστον 6 πίνακες. Μεταξύ αυτών, «O Ανοιξιάτικος Κήπος» του Van Gogh, ο οποίος εξαφανίστηκε στην επέτειο για τα 167α γενέθλια του καλλιτέχνη.
Για να συμβάλλουν ενεργά στην έρευνα για την ανάκτηση αυτών των χαμένων αριστουργημάτων, οι λάτρεις της τέχνης και οι ερασιτέχνες ντετέκτιβ καλούνται να μοιραστούν τις συμβουλές τους, τις θεωρίες τους ή τυχόν ενδείξεις στο samsung.com χρησιμοποιώντας το hashtag #MissingMasterpieces, για να βοηθήσουν στη συλλογή και συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων.
O Γιώργος Τσαούσης, Διευθυντής του Τμήματος Consumer Electronics της Samsung Electronics Hellas σε Ελλάδα και Κύπρο δήλωσε «Η τέχνη προσφέρει απόλαυση σε όλους μας. Έχουμε μια συλλογική ευθύνη να προστατεύουμε και να διατηρούμε τον πολιτισμό μας για τις μελλοντικές γενιές, και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η έκθεση «Missing Masterpieces»: για να διασφαλίσουμε πως όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, θα μπορέσουν να απολαύσουν ανεκτίμητα έργα, που μπορεί να μη βρεθούν ποτέ ξανά. Η The Frame έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή, καθώς συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της τέχνης για όλους, λειτουργώντας τόσο ως τηλεόραση, όσο και ως ένα παράθυρο στον κόσμο της τέχνης».
Η The Frame διαφέρει από κάθε άλλη τηλεόραση. Με το μοναδικό της design, που μοιάζει με κορνίζα, λειτουργεί ως μία multi-media πλατφόρμα προβολής έργων τέχνης, ενώ εναρμονίζεται με την οικιακή διακόσμηση, όταν βρίσκεται σε αδράνεια. Από τη στιγμή που απενεργοποιείται, η λειτουργία Art Mode ενεργοποιείται, μετατρέποντας την μέχρι πρότινος μαύρη, κενή οθόνη, σε μια γκαλερί με τις πιο υπέροχες διεθνώς συλλογές τέχνης. Εξοπλισμένη με QLED τεχνολογία, τα χρώματα των πρωτότυπων έργων τέχνης προβάλλονται σε υψηλή ανάλυση. Και τα 12 αριστουργήματα της έκθεσης «Missing Masterpieces» διατίθενται δωρεάν στους χρήστες της The Frame στον κατάλογο του Art Store, ενώ όλοι μπορούν να απολαύσουν online τα ανεκτίμητα αυτά κομμάτια στο https://www.samsung.com/gr/explore/entertainment/missing-masterpieces-and-lost-art-on-the-frame/.
Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε σε συνεργασία με τον Dr Noah Charney, ειδικό σε θέματα εγκλημάτων κατά της τέχνης, και ιδρυτή της Ένωσης Έρευνας για τα Εγκλήματα Κατά της Τέχνης (ARCA). Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα τέχνης, που προσπαθούν να ανακτήσουν οι Αρχές σε όλο τον κόσμο.
Ο Dr Noah Charney, Ιδρυτής του ARCA, δήλωσε: «Πριν ξεκινήσει κάποιος να συνθέτει ένα παζλ χρειάζεται όλα τα κομμάτια. Το ίδιο ισχύει και για ένα έγκλημα ή μια μυστηριώδη εξαφάνιση. Από τις αντιφατικές αναφορές στα ΜΜΕ μέχρι τις εικασίες στο Reddit– οι ενδείξεις βρίσκονται εκεί έξω, όμως ο όγκος της πληροφορίας είναι τεράστιος. Σε αυτήν την περίπτωση, η τεχνολογία και τα social media μπορούν να βοηθήσουν ενώνοντας τους ανθρώπους στην αναζήτηση και την έρευνα. Δε θα είναι η πρώτη φορά που μια συμβουλή που δόθηκε online, θα είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει μια υπόθεση».
Η έκθεση «Missing Masterpieces» θα διαρκέσει τρεις μήνες, από τις 12 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Art Store ή το website της έκθεσης στο https://www.samsung.com/gr/explore/entertainment/missing-masterpieces-and-lost-art-on-the-frame/.