Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Juno: Οι πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του Γανυμήδη
Η NASA δεν έχασε χρόνο και προχώρησε στη δημοσίευση των δύο πρώτων φωτογραφιών που απέστειλε πίσω στη Γη το διαστημικό σκάφος Juno από το προχθεσινό πολύ κοντινό πέρασμα του από τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Διά, τον Γανυμήδη.
Η NASA δεν έχασε χρόνο και προχώρησε στη δημοσίευση των δύο πρώτων φωτογραφιών που απέστειλε πίσω στη Γη το διαστημικό σκάφος Juno από το προχθεσινό πολύ κοντινό πέρασμα του από τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Διά, τον Γανυμήδη.
Αυτές οι πρώτες λήψεις έγιναν από τη JunoCam και τη Stellar Reference Unit, αλλά σύντομα θα ενεργοποιηθούν τα κόκκινα και μπλε φίλτρα για να δούμε έγχρωμες φωτογραφίες από την επιφάνεια του Γανυμήδη. Αυτό δεν μας εμποδίζει, πάντως, να διακρίνουμε τους κρατήρες και τις αυλακώσεις στην βραχώδη επιφάνεια. Η δεύτερη φωτογραφία μας δείχνει τη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου, δηλαδή αυτήν που δεν βλέπει ο Ήλιος.
Ο Γανυμήδης έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα διότι πιστεύουν πως διαθέτει έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του και μάλιστα το νερό δεν παγώνει ποτέ λόγω της κίνησης των κυμάτων. Σε περίπτωση που αποδειχθεί η υπόθεση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για την ύπαρξη μορφών ζωής, διότι έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα και στον πλανήτη μας (οργανισμοί που δεν βλέπουν τον Ήλιο). Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι ο Γανυμήδης είναι ο μοναδικός δορυφόρος που διαθέτει δικό του μαγνητικό πεδίο χάριν στον μεταλλικό πυρήνα του, με τους ερευνητές να εκτιμούν πως ενισχύει τις πιθανότητες για ζωή διότι παρέχει ένα ακόμη δίχτυ προστασίας.
Όπως δήλωσε ο Scott Bolton, επικεφαλής έρευνας του προγράμματος Juno, “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στον γιγαντιαίο δορυφόρο. Θα πάρουμε τον χρόνο μας προτού καταλήξουμε σε επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά μέχρι τότε μπορούμε απλά να απολαύσουμε αυτό το ουράνιο θαύμα, τον μοναδικό δορυφόρου του Ηλιακού Συστήματος που είναι μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμής.”
Πηγή: https://www.techgear.gr/juno-oi-protes-fotografies-apo-tin-epifaneia-toy-ganymidi-30294
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 11/6/2021)