Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σε εξέλιξη οι εργασίες για την δοκιμαστική εκτόξευση του Ariane 6
Ο ολοκαίνουργιος πύραυλος Ariane 6 της Ευρώπης συναρμολογείται για δοκιμαστική εκτόξευση το καλοκαίρι. Ο προκάτοχός του πύραυλος Ariane 5 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση τον Ιούλιο του 2023. Ο νέος πύραυλος θα έπρεπε να είναι έτοιμος να αναλάβει απρόσκοπτα καθήκοντα εκτόξευσης για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και άλλους εμπορικούς πελάτες.
Ωστόσο, ο Ariane 6 έχει καθυστερήσει. Οι εργολάβοι της ESA εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η δοκιμαστική πτήση θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου/τέλη Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματική πρώτη εμπορική πτήση δεν είναι πιθανό να γίνει πριν από τον ερχόμενο χειμώνα.
H πρώτη έκδοση του πυραύλου ονομάζεται επίσημα Ariane 62 και υποστηρίζεται από ένα ζεύγος πλευρικών προωθητήρων με boosters. Μαζί με τον πραγματικό πυρήνα του πυραύλου το συνδυασμένο συγκρότημα είναι ικανό για πραγματική εκτόξευση βαρέων φορτίων περίπου 10.000 κιλών φορτίου σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), ή 4500 κιλών σε γεωστατική τροχιά μεταφοράς (GTO) και αυτό είναι ικανό να χειριστεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων της ESA.
Αλλά ο σχεδιασμός του πυρήνα του πυραύλου μπορεί επίσης να φιλοξενήσει 4 πρόσθετους boosters και έτσι να αυξήσει τη χωρητικότητα φορτίου του σε φορτίο 21.500 κιλών σε LEO ή 11.500 κιλών σε GTO.
Την περασμένη εβδομάδα οι τεχνικές ομάδες της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας και της Arianespace στο κέντρο εκτόξευσης του Κουρού της Γαλλίας μετέφεραν τον κεντρικό πυρήνα του πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης στις 24 Απριλίου. Τις επόμενες δύο ημέρες μεταφέρθηκαν στην εξέδρα οι δύο πλευρικοί προωθητήρες του πυραύλου.
Οι ομάδες εργασίας της αποστολής εκτόξευσης έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν, όχι μόνο να συνδέσουν τους προωθητήρες και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν τις διάφορες ηλεκτρικές και μηχανικές συνδέσεις, αλλά τουλάχιστον ο πύραυλος παίρνει πραγματική μορφή.
Πηγή: advanced-television.com