Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σούπερ διαστημικό τηλεσκόπιο δύο σε ένα προτείνουν οι επιστήμονες
Μετά από πολλές αναβολές και μεγάλη προσπάθεια όλα είναι πλέον έτοιμα για την εκτόξευση του ισχυρότερου και πιο προηγμένου τηλεσκοπίου που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί στις αρχές Δεκεμβρίου και η λειτουργία του…
Μετά από πολλές αναβολές και μεγάλη προσπάθεια όλα είναι πλέον έτοιμα για την εκτόξευση του ισχυρότερου και πιο προηγμένου τηλεσκοπίου που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί στις αρχές Δεκεμβρίου και η λειτουργία του αναμένεται να φέρει μια νέα επανάσταση στην εξερεύνηση του Σύμπαντος παρόμοια με αυτή που έφερε το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, του οποίου άλλωστε θεωρείται διάδοχος.
Όμως πριν καν το James Webb εγκαταλείψει τη Γη οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να σκέφτονται τον δικό του… διάδοχο. Ήδη η NASA έχει εγκρίνει τη μελέτη και σχεδιασμό δύο νέων προηγμένων διαστημικών τηλεσκοπίων του HabEx και του LUVOIR. Το HabEx θα έχει ως αποστολή την ανακάλυψη κατοικήσιμων πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο. Το LUVOIR θα μπορεί επίσης να εντοπίζει εξωπλανήτες αλλά θα μπορεί να κάνει παρατηρήσεις και συλλογή δεδομένων για την εποχή που το Σύμπαν ξεκίνησε να παράγει γαλαξίες, άστρα και πλανήτες.
Η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής παρουσίασε τη λίστα των ερευνητικών στόχων όσον αφορά την αστρονομία και την αστροφυσική για την δεκαετία που διανύουμε. Το έγγραφο ονομάζεται «Δρόμοι Ανακαλύψεων στην Αστρονομία και Αστροφυσική 2020-2029 και σε αυτή αναφέρονται οι μεγάλοι στόχοι και αναγράφει τους βασικούς στόχους των επιστημόνων για τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι απαιτούνται όπως είναι ευνόητο μια σειρά από νέα εργαλεία που πρέπει να έχουν στην διάθεση τους οι επιστήμονες. Τα μέλη της αμερικανικής ακαδημίας στο πλαίσιο αυτό προτείνουν τη διακοπή του σχεδιασμού των δύο νέων διαστημικών τηλεσκοπίων και την έναρξη του σχεδιασμού ενός τηλεσκοπίου θα συνδυάζει τις τεχνολογίες και τις δυνατότητες αυτών των τηλεσκοπίων.
Τα μέλη της ακαδημίας επιστημών εκτιμούν ότι το τηλεσκόπιο αυτό θα είναι τόσο ισχυρό που θα μπορεί να εντοπίζει πλανήτες που θα έχουν φωτεινότητα δέκα δισ. φορές μικρότερη από αυτή του μητρικού τους άστρου. Έχουν μάλιστα υπολογίσει και το κόστος του νέου σούπερ τηλεσκοπίου που θα είναι 11 δισ. δολάρια μικρότερο από αυτό για την κατασκευή και εκτόξευση των δύο τηλεσκοπίων ξεχωριστά.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 8/11/2021)