Skip to main content
18 Σεπτεμβρίου 2018 13:14

Golden Interstar Alpha X

Full HD DVB-S2 Multistream δέκτης με υποστήριξη H.265/HEVC και IPTV περιεχομένου

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
8d46367fa3a348e92f8d99b4149264c1 XL 9568b968

Είναι πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη DVB-S/S2 καναλιών, καθώς ενσωματώνουν IPTV λειτουργίες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η γερμανική Golden Media, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό μοντέλο που διαθέτει όμως πλούσιες…

Είναι πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη DVB-S/S2 καναλιών, καθώς ενσωματώνουν IPTV λειτουργίες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η γερμανική Golden Media, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό μοντέλο που διαθέτει όμως πλούσιες δυνατότητες. Ο νέος Golden Interstar Alpha X είναι ένας Full HD δέκτης με Multistream DVB-S2 tuner και δυνατότητα αποκωδικοποίησης H.265/HEVC, ο οποίος βασίζεται σε Linux OS. Με το κατάλληλο λογισμικό οι λειτουργίες του απογειώνονται, καθώς υποστηρίζει τον emulator OSCAM, αλλά και μια σειρά αξιόλογων εφαρμογών για αναπαραγωγή IPTV/OTT περιεχομένου.

Ο Golden Interstar Alpha X είναι ένας δέκτης που επιτρέπει στο χρήστη να λαμβάνει για να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του multistream δορυφορικά κανάλια, να εκτελεί εγγραφές προγραμμάτων και να παρακολουθεί αποθηκευμένες HD ταινίες με συμπίεση H.265/HEVC. Δίνει επίσης τη δυνατότητα για IPTV streaming μέσω έτοιμης .m3u λίστας, για σύνδεση σε Stalker Portals και Xtream Servers, για λήψη πληροφοριών του καιρού της περιοχής που επιθυμεί και για αναπαραγωγή video από το YouTube, με επιλογή τίτλου ακόμα και μέσω του κινητού τηλεφώνου. Με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού ο δέκτης υποστηρίζει τον emulator OSCAM και κλειδιά κρυπτογράφησης με δυνατότητα επεξεργασίας τους, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να προβάλλει και κρυπτογραφημένα προγράμματα, ενώ προστίθεται πλούσιο IPTV περιεχόμενο για Video On Demand και live streaming σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια.

Χαρακτηριστικά

Ο Golden Interstar Alpha X έρχεται σε ένα μικρό μαύρο σκάφος, με διαστάσεις μόλις 135x85x25 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει τετραψήφια οθόνη επτά τμημάτων που εμφανίζει τον αριθμό καναλιού ή την ώρα, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές του μοιράζονται τον εξοπλισμό συνδέσεων. Αριστερά βρίσκουμε υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V και θύρες USB 2.0, RS232 και δεξιά μια επιπλέον USB 2.0, υποδοχή LED/IR και θύρα αναγνώστη κάρτας CONAX. Η πίσω πλευρά διαθέτει θύρες mini jack AV, ομοαξονική DIGITAL AUDIO για ψηφιακή έξοδο ήχου, HD OUT (HDMI 1.4), ETHERNET και υποδοχή LNB IN για σύνδεση δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, τροφοδοτικό 12V και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, σε αγγλικά και γερμανικά.

Ο Golden Interstar Alpha X υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG-2, MPEG-4/H.264, H.265/HEVC σε έως HD ανάλυση και ήχου MPEG1, MPEG2 Layer 1&2, Dolby Digital AC3, AAC/HE-AAC και MP3. Μέσω της HDMI θύρας του δίνει Full HD (1080p) ανάλυση, ενώ μπορεί να συνδεθεί και σε παλαιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Χάρη στις μικροσκοπικές διαστάσεις του και το παρεχόμενο καλώδιο επέκτασης αισθητήρα υπέρυθρων επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του από σημείο που δε θα είναι ορατός. Υπάρχει πλήρης υποστήριξη στα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, καθώς και στη σύνδεση με Unicable LNB κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση. Υποστηρίζει με επιτυχία τη λήψη multistream καναλιών, χωρίς την ανάγκη εισαγωγής παραμέτρων από το χρήστη, ενώ υποστηρίζει και λειτουργία τυφλής αναζήτησης υπηρεσιών. Με τη σύνδεση USB σκληρού δίσκου ή stick λειτουργεί σα media player για εκτέλεση ζωντανών ή προγραμματισμένων εγγραφών προγραμμάτων και time-shift, καθώς και για αναπαραγωγή MP3, WMA, JEPG, BMP, AVI, MKV και άλλων αρχείων με εξωτερικούς υπότιτλους, προς το παρόν όμως δεν υποστηρίζει τους ελληνικούς. Με την εγκατάσταση κατάλληλου λογισμικού ενεργοποιείται η υποστήριξη του emulator OSCAM και κλειδιών κρυπτογράφησης κι έτσι ο δέκτης αποκτάει δυνατότητα να αναπαράγει και κρυπτογραφημένα προγράμματα. Διαθέτοντας Ethernet interface και υποστήριξη Wi-Fi ready (μέσω σύνδεσης USB dongle) μπορεί να συνδέεται στο internet και να εκτελεί IPTV streaming. Υποστηρίζει Stalker Portals, Xtream Servers και .m3u playlist, ενώ ενσωματώνει στο μενού του τη δημοφιλή υπηρεσία video του YouTube και τα WebTV, Internet radio που προστίθενται με την αναβάθμιση του λογισμικού και προσφέρουν πλούσιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενο. Η λειτουργία του Golden Interstar Alpha X βασίζεται σε Linux OS και ο δέκτης διαθέτει Web Interface που επιτρέπει στο χρήστη την εύκολη παραμετροποίησή του με εισαγωγή στοιχείων μέσω υπολογιστή, ενώ υποστηρίζει και FTP σύνδεση.

 

Μενού

Ο Golden Interstar Alpha X είναι εύχρηστος και απλός δέκτης, ακόμα και αρχάριους χρήστες. Το μενού του είναι πολύγλωσσο (και με ελληνικά) και περιλαμβάνει μια κάθετη στήλη επιλογών που εμφανίζεται στο αριστερό μέρος της οθόνης. Η ‘’Εγκατάσταση’’ περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις κεραίας, μέσα από τις οποίες ορίζουμε τους δορυφόρους της εγκατάστασής μας, τον κατάλογο TP με όλους τους διαθέσιμους transponders, την επιλογή Backup & Recovery για εισαγωγή ή εξαγωγή βάσης δεδομένων, την επιλογή DLNA για αναπαραγωγή αρχείων μέσω τοπικού δικτύου και τη γρήγορη σάρωση ανά provider και περιοχή. Από τα “Κανάλια editor” δημιουργούμε λίστες αγαπημένων και εκτελούμε διαγραφή όλων των καναλιών ή διαγραφή τους ανά δορυφόρο. Οι “Ρυθμίσεις” διαθέτουν επιλογές ρυθμίσεων ήχου – video, γλώσσας, WiFi, IPTV για την εισαγωγή URL .m3u playlist, ημερομηνίας – ώρας, γονικού ελέγχου, οθόνης, ρυθμίσεων προεπιλεγμένης πρόσβασης των τεσσάρων χρωματιστών πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου, εμφάνισης κατάστασης δικτύου και πληροφοριών συστήματος, επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων και ενημέρωσης λογισμικού μέσω USB ή διαδικτύου. Από το PVR” γίνεται η περιήγηση στα αρχεία εγγραφών και συνδεδεμένων μέσων, ενώ εδώ υπάρχει η λίστα χρονοδιακοπτών για προγραμματισμό εγγραφών, οι ρυθμίσεις PVR και η αναζήτηση δικτύου.  Η “Εφαρμογή” περιλαμβάνει τα IPTV κανάλια που είναι στη μνήμη, με δυνατότητα εισαγωγής νέας .m3u λίστας από το χρήστη, καθώς και διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές. Εδώ βρίσκονται τα Stalker TV και Xtream IPTV με τα αντίστοιχα υπομενού εισαγωγής στοιχείων, τα οποία μπορούν να αποσταλούν και μέσω του Web Interface από υπολογιστή, το YouTube για αναπαραγωγή video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας και ο “Καιρός” για εμφάνιση πρόγνωσης καιρού πέντε ημερών της περιοχής επιλογής του χρήστη. Το CAM Setting περιλαμβάνει τις πληροφορίες της κάρτας, ενώ τέλος, η IPTVεμφανίζει την κάρτα εισαγωγής στοιχείων για απευθείας σύνδεση σε Stalker Portals.

Λειτουργία

Αφού πρώτα συνδέσαμε Wi-Fi USB dongle (chip Ralink RT5370) σε μια USB θύρα του δέκτη, ρυθμίσαμε το Wi-Fi και συνδεθήκαμε στο τοπικό μας δίκτυο. Δοκιμάσαμε το YouTube, η λειτουργία του οποίου ήταν άριστη, καθώς η αναζήτηση και αναπαραγωγή video ακόμα και HD ανάλυσης εκτελέστηκαν άψογα. Δοκιμάσαμε επίσης με επιτυχία την επιλογή τίτλων και αποστολή τους μέσω του Web Interface από smartphone. Στη συνέχεια κατεβάσαμε στον υπολογιστή από το internet κατάλληλο λογισμικό για την ενεργοποίηση της υποστήριξης του OSCAM. Αντιγράψαμε το αρχείο .mupg σε φορμαρισμένο FAT-32 USB stick και το συνδέσαμε στην ελεύθερη USB θύρα του δέκτη. Πηγαίνοντας από τις “Ρυθμίσεις” και την ενημέρωση λογισμικού δώσαμε κωδικό 0000, επιλέξαμε μέθοδο USB και αναζητήσαμε το αρχείο .mupg που περιεχόταν στο συνδεδεμένο USB stick. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε περίπου ένα λεπτό, ενώ στη συνέχεια πηγαίνοντας πάνω στην επιλογή CAM Setting (πριν μπούμε στο μενού του) πληκτρολογήσαμε τον αριθμό 6363 ώστε να ενεργοποιηθεί η επιλογή του OSCAM. Πλέον, στις ρυθμίσεις του CAM υπάρχουν επιλογές χειροκίνητης επεξεργασίας ή εισαγωγής ρυθμίσεων μέσω USB που είναι και ευκολότερη. Οι ρυθμίσεις του OSCAM μπορούν επίσης να γίνουν εύκολα και να αποσταλούν απευθείας από τον υπολογιστή μέσω του Web Interface, στο οποίο συνδεόμαστε πληκτρολογώντας στο πεδίο διευθύνσεων την IP του δέκτη. Στο λογισμικό της αναβάθμισης ενσωματώνονται και κλειδιά κρυπτογράφησης, τον κατάλογο των οποίων βλέπουμε πατώντας OK στις ρυθμίσεις CA Key Editor. Υπάρχουν δυνατότητες χειροκίνητης επεξεργασίας τους, εισαγωγής μέσω USB ή ενημέρωσης μέσω internet. Η ενσωμάτωση των κλειδιών στο λογισμικό του δέκτη μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε στην τηλεόραση τα κρυπτογραφημένα BISS κανάλια των ΕΡΤ και DIGEA που εκπέμπουν από το δορυφόρο Eutelsat 3B στις 3 μοίρες ανατολικά. Εκτελέσαμε με επιτυχία ζωντανή εγγραφή προγράμματος, καθώς και προγραμματισμένη μέσω του επταήμερου πολλαπλού EPG. Δοκιμάσαμε επίσης την αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο δέκτης εκτέλεσε άνετα την αναπαραγωγή HD video συμπίεσης H.265/HEVC, ενώ δεν αναγνώρισε τους ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους σε καμία από τις ταινίες που επιλέξαμε.

Με την αναβάθμιση του δέκτη προστέθηκαν τα WebTV και Internet radio τα οποία και δοκιμάσαμε. Η WebTV περιλαμβάνει ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο με Video On Demand, καθώς και τεράστιο αριθμό τηλεοπτικό καναλιών που χωρίζονται σε κατηγορίες. Ο χρήστης μπορεί να βρει εδώ εξαιρετικές επιλογές, ενώ δε λείπει και η ποικιλία adult περιεχομένου. Μεγάλη επίσης ποικιλία ραδιοφωνικών σταθμών με πεντακάθαρο ήχο περιλαμβάνεται στο Internet radio, το οποίο θα εκπλήξει ευχάριστα τους φίλους του είδους. Χρησιμοποιήσαμε στη συνέχεια στον υπολογιστή το Web Interface του δέκτη για την εισαγωγή στοιχείων Stalker Portals και Xtream Servers, η σύνδεση στα οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δοκιμάστηκε επίσης με άριστα αποτελέσματα το streaming σε IPTV προγράμματα μέσα από έτοιμες .m3u λίστες που περιέχονταν στο USB stick.

{gallery}23682{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
  • Ikusi Flow Smart Headend

    Ikusi Flow Smart Headend

    Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
  • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
  • V-Tech Z2024 H265

    V-Tech Z2024 H265

    Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
  • Nedis TVSM5120GY

    Nedis TVSM5120GY

    Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
  • Anga PS series

    Anga PS series

    Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
  • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...