Συζητήσεις στο satleo

Ψηφιακή λήψη - Ραδιόφωνο (DAB, DAB+, DMB)
babis3g | 24-January-2020 | 13:56:24

Ό,τι δεν χωράει στις άλλες κατηγορίες!
tasos.cz | 24-January-2020 | 13:08:24

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
nektarios 1451 | 24-January-2020 | 12:24:24

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
panos456 | 24-January-2020 | 12:21:24

NOVA
Ioanis | 24-January-2020 | 10:33:24

Αρθρογραφία . Πρώτη δοκιμή
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 | 13:14

Golden Interstar Alpha X

Full HD DVB-S2 Multistream δέκτης με υποστήριξη H.265/HEVC και IPTV περιεχομένου

Είναι πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη DVB-S/S2 καναλιών, καθώς ενσωματώνουν IPTV λειτουργίες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η γερμανική Golden Media, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό μοντέλο που διαθέτει όμως πλούσιες...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Είναι πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη DVB-S/S2 καναλιών, καθώς ενσωματώνουν IPTV λειτουργίες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η γερμανική Golden Media, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό μοντέλο που διαθέτει όμως πλούσιες δυνατότητες. Ο νέος Golden Interstar Alpha X είναι ένας Full HD δέκτης με Multistream DVB-S2 tuner και δυνατότητα αποκωδικοποίησης H.265/HEVC, ο οποίος βασίζεται σε Linux OS. Με το κατάλληλο λογισμικό οι λειτουργίες του απογειώνονται, καθώς υποστηρίζει τον emulator OSCAM, αλλά και μια σειρά αξιόλογων εφαρμογών για αναπαραγωγή IPTV/OTT περιεχομένου.

Ο Golden Interstar Alpha X είναι ένας δέκτης που επιτρέπει στο χρήστη να λαμβάνει για να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του multistream δορυφορικά κανάλια, να εκτελεί εγγραφές προγραμμάτων και να παρακολουθεί αποθηκευμένες HD ταινίες με συμπίεση H.265/HEVC. Δίνει επίσης τη δυνατότητα για IPTV streaming μέσω έτοιμης .m3u λίστας, για σύνδεση σε Stalker Portals και Xtream Servers, για λήψη πληροφοριών του καιρού της περιοχής που επιθυμεί και για αναπαραγωγή video από το YouTube, με επιλογή τίτλου ακόμα και μέσω του κινητού τηλεφώνου. Με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού ο δέκτης υποστηρίζει τον emulator OSCAM και κλειδιά κρυπτογράφησης με δυνατότητα επεξεργασίας τους, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να προβάλλει και κρυπτογραφημένα προγράμματα, ενώ προστίθεται πλούσιο IPTV περιεχόμενο για Video On Demand και live streaming σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια.

Χαρακτηριστικά

Ο Golden Interstar Alpha X έρχεται σε ένα μικρό μαύρο σκάφος, με διαστάσεις μόλις 135x85x25 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει τετραψήφια οθόνη επτά τμημάτων που εμφανίζει τον αριθμό καναλιού ή την ώρα, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές του μοιράζονται τον εξοπλισμό συνδέσεων. Αριστερά βρίσκουμε υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V και θύρες USB 2.0, RS232 και δεξιά μια επιπλέον USB 2.0, υποδοχή LED/IR και θύρα αναγνώστη κάρτας CONAX. Η πίσω πλευρά διαθέτει θύρες mini jack AV, ομοαξονική DIGITAL AUDIO για ψηφιακή έξοδο ήχου, HD OUT (HDMI 1.4), ETHERNET και υποδοχή LNB IN για σύνδεση δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, τροφοδοτικό 12V και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, σε αγγλικά και γερμανικά.

Ο Golden Interstar Alpha X υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG-2, MPEG-4/H.264, H.265/HEVC σε έως HD ανάλυση και ήχου MPEG1, MPEG2 Layer 1&2, Dolby Digital AC3, AAC/HE-AAC και MP3. Μέσω της HDMI θύρας του δίνει Full HD (1080p) ανάλυση, ενώ μπορεί να συνδεθεί και σε παλαιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Χάρη στις μικροσκοπικές διαστάσεις του και το παρεχόμενο καλώδιο επέκτασης αισθητήρα υπέρυθρων επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του από σημείο που δε θα είναι ορατός. Υπάρχει πλήρης υποστήριξη στα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, καθώς και στη σύνδεση με Unicable LNB κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση. Υποστηρίζει με επιτυχία τη λήψη multistream καναλιών, χωρίς την ανάγκη εισαγωγής παραμέτρων από το χρήστη, ενώ υποστηρίζει και λειτουργία τυφλής αναζήτησης υπηρεσιών. Με τη σύνδεση USB σκληρού δίσκου ή stick λειτουργεί σα media player για εκτέλεση ζωντανών ή προγραμματισμένων εγγραφών προγραμμάτων και time-shift, καθώς και για αναπαραγωγή MP3, WMA, JEPG, BMP, AVI, MKV και άλλων αρχείων με εξωτερικούς υπότιτλους, προς το παρόν όμως δεν υποστηρίζει τους ελληνικούς. Με την εγκατάσταση κατάλληλου λογισμικού ενεργοποιείται η υποστήριξη του emulator OSCAM και κλειδιών κρυπτογράφησης κι έτσι ο δέκτης αποκτάει δυνατότητα να αναπαράγει και κρυπτογραφημένα προγράμματα. Διαθέτοντας Ethernet interface και υποστήριξη Wi-Fi ready (μέσω σύνδεσης USB dongle) μπορεί να συνδέεται στο internet και να εκτελεί IPTV streaming. Υποστηρίζει Stalker Portals, Xtream Servers και .m3u playlist, ενώ ενσωματώνει στο μενού του τη δημοφιλή υπηρεσία video του YouTube και τα WebTV, Internet radio που προστίθενται με την αναβάθμιση του λογισμικού και προσφέρουν πλούσιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενο. Η λειτουργία του Golden Interstar Alpha X βασίζεται σε Linux OS και ο δέκτης διαθέτει Web Interface που επιτρέπει στο χρήστη την εύκολη παραμετροποίησή του με εισαγωγή στοιχείων μέσω υπολογιστή, ενώ υποστηρίζει και FTP σύνδεση.

 

Μενού

Ο Golden Interstar Alpha X είναι εύχρηστος και απλός δέκτης, ακόμα και αρχάριους χρήστες. Το μενού του είναι πολύγλωσσο (και με ελληνικά) και περιλαμβάνει μια κάθετη στήλη επιλογών που εμφανίζεται στο αριστερό μέρος της οθόνης. Η ‘’Εγκατάσταση’’ περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις κεραίας, μέσα από τις οποίες ορίζουμε τους δορυφόρους της εγκατάστασής μας, τον κατάλογο TP με όλους τους διαθέσιμους transponders, την επιλογή Backup & Recovery για εισαγωγή ή εξαγωγή βάσης δεδομένων, την επιλογή DLNA για αναπαραγωγή αρχείων μέσω τοπικού δικτύου και τη γρήγορη σάρωση ανά provider και περιοχή. Από τα “Κανάλια editor” δημιουργούμε λίστες αγαπημένων και εκτελούμε διαγραφή όλων των καναλιών ή διαγραφή τους ανά δορυφόρο. Οι “Ρυθμίσεις” διαθέτουν επιλογές ρυθμίσεων ήχου - video, γλώσσας, WiFi, IPTV για την εισαγωγή URL .m3u playlist, ημερομηνίας - ώρας, γονικού ελέγχου, οθόνης, ρυθμίσεων προεπιλεγμένης πρόσβασης των τεσσάρων χρωματιστών πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου, εμφάνισης κατάστασης δικτύου και πληροφοριών συστήματος, επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων και ενημέρωσης λογισμικού μέσω USB ή διαδικτύου. Από το PVR” γίνεται η περιήγηση στα αρχεία εγγραφών και συνδεδεμένων μέσων, ενώ εδώ υπάρχει η λίστα χρονοδιακοπτών για προγραμματισμό εγγραφών, οι ρυθμίσεις PVR και η αναζήτηση δικτύου.  Η “Εφαρμογή” περιλαμβάνει τα IPTV κανάλια που είναι στη μνήμη, με δυνατότητα εισαγωγής νέας .m3u λίστας από το χρήστη, καθώς και διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές. Εδώ βρίσκονται τα Stalker TV και Xtream IPTV με τα αντίστοιχα υπομενού εισαγωγής στοιχείων, τα οποία μπορούν να αποσταλούν και μέσω του Web Interface από υπολογιστή, το YouTube για αναπαραγωγή video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας και ο “Καιρός” για εμφάνιση πρόγνωσης καιρού πέντε ημερών της περιοχής επιλογής του χρήστη. Το CAM Setting περιλαμβάνει τις πληροφορίες της κάρτας, ενώ τέλος, η IPTVεμφανίζει την κάρτα εισαγωγής στοιχείων για απευθείας σύνδεση σε Stalker Portals.

Λειτουργία

Αφού πρώτα συνδέσαμε Wi-Fi USB dongle (chip Ralink RT5370) σε μια USB θύρα του δέκτη, ρυθμίσαμε το Wi-Fi και συνδεθήκαμε στο τοπικό μας δίκτυο. Δοκιμάσαμε το YouTube, η λειτουργία του οποίου ήταν άριστη, καθώς η αναζήτηση και αναπαραγωγή video ακόμα και HD ανάλυσης εκτελέστηκαν άψογα. Δοκιμάσαμε επίσης με επιτυχία την επιλογή τίτλων και αποστολή τους μέσω του Web Interface από smartphone. Στη συνέχεια κατεβάσαμε στον υπολογιστή από το internet κατάλληλο λογισμικό για την ενεργοποίηση της υποστήριξης του OSCAM. Αντιγράψαμε το αρχείο .mupg σε φορμαρισμένο FAT-32 USB stick και το συνδέσαμε στην ελεύθερη USB θύρα του δέκτη. Πηγαίνοντας από τις “Ρυθμίσεις” και την ενημέρωση λογισμικού δώσαμε κωδικό 0000, επιλέξαμε μέθοδο USB και αναζητήσαμε το αρχείο .mupg που περιεχόταν στο συνδεδεμένο USB stick. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε περίπου ένα λεπτό, ενώ στη συνέχεια πηγαίνοντας πάνω στην επιλογή CAM Setting (πριν μπούμε στο μενού του) πληκτρολογήσαμε τον αριθμό 6363 ώστε να ενεργοποιηθεί η επιλογή του OSCAM. Πλέον, στις ρυθμίσεις του CAM υπάρχουν επιλογές χειροκίνητης επεξεργασίας ή εισαγωγής ρυθμίσεων μέσω USB που είναι και ευκολότερη. Οι ρυθμίσεις του OSCAM μπορούν επίσης να γίνουν εύκολα και να αποσταλούν απευθείας από τον υπολογιστή μέσω του Web Interface, στο οποίο συνδεόμαστε πληκτρολογώντας στο πεδίο διευθύνσεων την IP του δέκτη. Στο λογισμικό της αναβάθμισης ενσωματώνονται και κλειδιά κρυπτογράφησης, τον κατάλογο των οποίων βλέπουμε πατώντας OK στις ρυθμίσεις CA Key Editor. Υπάρχουν δυνατότητες χειροκίνητης επεξεργασίας τους, εισαγωγής μέσω USB ή ενημέρωσης μέσω internet. Η ενσωμάτωση των κλειδιών στο λογισμικό του δέκτη μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε στην τηλεόραση τα κρυπτογραφημένα BISS κανάλια των ΕΡΤ και DIGEA που εκπέμπουν από το δορυφόρο Eutelsat 3B στις 3 μοίρες ανατολικά. Εκτελέσαμε με επιτυχία ζωντανή εγγραφή προγράμματος, καθώς και προγραμματισμένη μέσω του επταήμερου πολλαπλού EPG. Δοκιμάσαμε επίσης την αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο δέκτης εκτέλεσε άνετα την αναπαραγωγή HD video συμπίεσης H.265/HEVC, ενώ δεν αναγνώρισε τους ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους σε καμία από τις ταινίες που επιλέξαμε.

Με την αναβάθμιση του δέκτη προστέθηκαν τα WebTV και Internet radio τα οποία και δοκιμάσαμε. Η WebTV περιλαμβάνει ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο με Video On Demand, καθώς και τεράστιο αριθμό τηλεοπτικό καναλιών που χωρίζονται σε κατηγορίες. Ο χρήστης μπορεί να βρει εδώ εξαιρετικές επιλογές, ενώ δε λείπει και η ποικιλία adult περιεχομένου. Μεγάλη επίσης ποικιλία ραδιοφωνικών σταθμών με πεντακάθαρο ήχο περιλαμβάνεται στο Internet radio, το οποίο θα εκπλήξει ευχάριστα τους φίλους του είδους. Χρησιμοποιήσαμε στη συνέχεια στον υπολογιστή το Web Interface του δέκτη για την εισαγωγή στοιχείων Stalker Portals και Xtream Servers, η σύνδεση στα οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δοκιμάστηκε επίσης με άριστα αποτελέσματα το streaming σε IPTV προγράμματα μέσα από έτοιμες .m3u λίστες που περιέχονταν στο USB stick.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Tuner: DVB-S/S2 Multistream

Ανάλυση: 1920*1080p

Πρόσοψη: 4-ψήφια οθόνη επτά τμημάτων

Αποκρυπτογράφηση: 1x CONAX card reader

Αποκωδικοποίηση video: MPEG-2, MPEG-4/H.264, H.265/HEVC  HD

Αποκωδικοποίηση ήχου: MPEG1, MPEG2 Layer 1&2, Dolby Digital AC3, AAC/HE-AAC, MP3

Multimedia: MKV, WMA, JEPG, BMP, AVI, MP3

Συνδέσεις: 2XUSB 2.0, 1xAV, 1xHDMI 1.4, 1x DIGITAL AUDIO, 1xLNB IN, 1xLED/IR, 1xETHERNET

IPTV: Stalker, Xtream, .m3u playlist, YouTube, WebTV, Internet radio

Διαστάσεις: 135x85x25 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα δέκτη που μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Παρά το χαμηλό του κόστος, ο Golden Interstar Alpha X παρέχει στο χρήστη μεγάλη ποικιλία επιλογών. Εκτελεί πλήθος λειτουργιών και με εξαίρεση τους ελληνικούς υπότιτλους το κάνει άψογα σε όλες τις περιπτώσεις. Ο συνδυασμός υποστήριξης multistream λήψης, αποκωδικοποίησης H.265/HEVC, OSCAM / κλειδιών κρυπτογράφησης, Stalker Portals, Xtream Servers και πλουσιότατου IPTV/OTT περιεχομένου τον καθιστά πληρέστατο δέκτη, την αγορά του οποίου προτείνουμε ανεπιφύλακτα.  

INFO
  • Ψηφιακή Τεχνολογία
  • Λεωφ. Κύμης 114, 151 22 Μαρούσι
  • τηλ: 210-8835300 | fax: 210-8259297
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.digital-t.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.