25/06/2020

Αναζητείται η βούληση για το DVB-T2

Αν και η μετάβαση της χώρας στο DVB-T2 είναι αναπόφευκτη και νομοτελειακά θα έρθει η στιγμή που θα αποτελεί πραγματικό γεγονός, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι ως Έλληνες διαθέτουμε ανεξάντλητο ρεπερτόριο να αυτοσχεδιάζουμε! Βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2020, όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απονομής του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος θα έπρεπε το φάσμα των 700MHz που περιλαμβάνει τα κανάλια 50-59 των UHF...

Αν και η μετάβαση της χώρας στο DVB-T2 είναι αναπόφευκτη και νομοτελειακά θα έρθει η στιγμή που θα αποτελεί πραγματικό γεγονός, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι ως Έλληνες διαθέτουμε ανεξάντλητο ρεπερτόριο να αυτοσχεδιάζουμε! Βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2020, όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απονομής του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος θα έπρεπε το φάσμα των 700MHz που περιλαμβάνει τα κανάλια 50-59 των UHF να έχει αποκοπεί από τις τηλεοπτικές συχνότητες, ώστε να αποδοθεί με διαγωνισμό που θα ακολουθήσει στους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη ευρυζωνικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω νέων δικτύων 5G.

Η αποκοπή του φάσματος των 700MHz αναμένεται να ολοκληρωθεί τελικά στο τέλος του χρόνου, γεγονός που υπό κανονικές συνθήκες θα σήμαινε ότι ανοίγει ο δρόμος για την άμεση μετάβαση στο δεύτερης γενιάς πρότυπο εκπομπής της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, δηλαδή το DVB-T2. Όμως, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει βούληση για την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης και αντί για αυτήν επιλέχτηκε ο αυτοσχεδιασμός, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο ξεπερασμένο πλέον DVB-T να λειτουργεί μέχρι νεωτέρας. Για να είναι φυσικά αυτό εφικτό, με δεδομένη την αποκοπή του φάσματος των 700MHz θα έπρεπε τα τηλεοπτικά κανάλια να στριμωχτούν σε λιγότερες συχνότητες. Έτσι, σε απόσπασμα υπουργικής απόφασης που τροποποιεί την προπέρσινη 14879/2018 του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η οποία δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα και φέρει τις υπογραφές του Υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Στυλιανού Πέτσα, αναφέρεται το εξής:

Άρθρο 1 1. Στο άρθρο 2 (Ορισμοί) της υπ’αριθμ. 14879/2018 απόφασης προστίθεται νέο σημείο 1.9 ως εξής: «1.9 Μεταβατική περίοδος: Ορίζεται ως μεταβατική, η περίοδος από την έναρξη της υλοποίησης της παρούσας έως την ολοκλήρωσή της, ήτοι έως τη μεταβολή των διαύλων του Παραρτήματος Α της υπ’αριθμ. 14879/2018 υπουργικής απόφασηςως ισχύει έως τη θέση σε ισχύ της παρούσας σε όλα τα Μονοσυχνικά Δίκτυα (SFN)της Επικράτειας.».

Επίσης, σε άλλο σημείο της υπουργικής απόφασης αναφέρεται το εξής:
7. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της μεταβατικής περιόδου καθορίζονται και επικαιροποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργού ή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό στον οποίο εκάστοτε ανατίθενται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών και Ενημέρωσης».

Καθορίζεται δηλαδή μεταβατική περίοδος αγνώστου επί του παρόντος χρόνου, κατά την οποία θα ισχύει ο τροποποιημένος πλέον χάρτης συχνοτήτων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δύο παρόχους δικτύου ΕΡΤ και Digea να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το DVB-T μέσα από τα κανάλια 21-48 των UHF.

Η απόφαση αυτή αποτελεί κέρδος χρόνου και ανακούφιση κυρίως για τον ιδιώτη πάροχο, καθώς οι απαραίτητες επενδύσεις που απαιτεί η νέα τεχνολογία του DVB-T2 μετατίθενται για το άγνωστο μέλλον.

Να σημειωθεί επίσης ότι επειδή η μείωση των διαθέσιμων συχνοτήτων αυξάνει τον κίνδυνο παρεμβολών κυρίως με γειτονικά κράτη, στους πίνακες των διαθέσιμων διαύλων προβλέπεται για τις περιοχές των Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυκλάδων και Ακαρνανικών, ότι στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί ο συγχρονισμός στο DVB-T, η λειτουργία του εκάστοτε διαύλου θα ενεργοποιηθεί μετά την εφαρμογή του νέου προτύπου DVB-T2.

Χάρης Ματθαίου,
Editorial
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ τ.142

Κατηγορία Τεύχος 142

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.