22/07/2021

HOMATICS DONGLE Q

4K Media Streamer σε μορφή Dongle, με πιστοποίηση 4K Netflix

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Ένα καινοτόμο Media Streamer που υπερέχει ξεκάθαρα έναντι των περισσοτέρων Android TV Box, έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το Homatics Dongle Q που όπως υποδηλώνει το όνομά του έρχεται σε μορφή Dongle, έτοιμο να συνδεθεί απευθείας στην HDMI θύρα της τηλεόρασης.

Ένα καινοτόμο Media Streamer που υπερέχει ξεκάθαρα έναντι των περισσοτέρων Android TV Box, έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το Homatics Dongle Q που όπως υποδηλώνει το όνομά του έρχεται σε μορφή Dongle, έτοιμο να συνδεθεί απευθείας στην HDMI θύρα της τηλεόρασης. Υποστηρίζει ανάλυση 4K Ultra HD και βασίζεται σε λογισμικό Android TV 10.0 Q, ενώ χάρη στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του μετατρέπει μια συνηθισμένη τηλεόραση σε πραγματική Smart TV. Διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google και έρχεται με 4K YouTube, 4K Netflix, 4K Prime Video, αλλά και με πανέμορφο τηλεχειριστήριο που υποστηρίζει φωνητικές εντολές.

Το Homatics Dongle Q είναι ένα πανίσχυρο 4K media streamer που μπορεί να παρέχει στο χρήστη δυνατότητες που συναντάμε στις Smart TVs νέας τεχνολογίας, καθώς διαθέτει επίσημη πιστοποίηση των δημοφιλέστερων υπηρεσιών streaming για να υποστηρίζει την πλήρη λειτουργία τους. Επιτρέπει στο χρήστη να απολαμβάνει πραγματικά τη συνδρομή του στο Netflix ή το Amazon Prime Video με ανάλυση 4K, ενώ υποστηρίζει άριστα την COSMOTE TV και άλλες ακόμα IPTV πλατφόρμες. Διαθέτοντας επίσης επίσημη πιστοποίηση Google, κάνει διαθέσιμες αμέτρητες εφαρμογές του Android που διευρύνουν τη λειτουργικότητά του για να προσφέρει ένα ευρύτερο πεδίο ψυχαγωγίας.

Χαρακτηριστικά

Το Homatics Dongle Q διαθέτει compact σχεδιασμό, καθώς έρχεται σε μορφή dongle με ενσωματωμένο καλώδιο HDMI για απευθείας σύνδεση στην τηλεόραση, έχοντας διαστάσεις 53x145x15 χιλιοστών. Το κουτί της συσκευασίας του περιλαμβάνει εξωτερικό τροφοδοτικό 5V και Bluetooth τηλεχειριστήριο με υποστήριξη φωνητικών εντολών.

Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκεται SoC Amlogic S905Y2, το οποίο είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή Cortex-A53. Ο επεξεργαστής αυτός είναι τεχνολογίας ARM και περιλαμβάνει 4 πυρήνες που συγχρονίζουν σε συχνότητα 1.8GHz (4x1.8GHz), αποδίδοντας 16.500 DMIPS. Διαθέτει επίσης επεξεργαστή γραφικών ARM Mali-G31, ενώ έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 2GB DDR και FLASH 8GB eMMC, εκ των οποίων είναι καθαρά διαθέσιμα 4,5GB για εγκαταστάσεις εφαρμογών. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video VP9 Profile-2 έως 4K x 2K@60fps, H.265/HEVC MP-10@L4.1 έως 1080p@60fps, H.264/AVC HP@L4.2 έως 1080p@30fps, H.264/MVC έως 1080P@60fps, MPEG-4 ASP@L5 έως 1080P@60fps (ISO-14496), WMV/VC-1 SP/MP/AP έως 1080p@60fps, MPEG-2 MP/HL έως 1080p@60fps (ISO- 13818), MPEG-1 MP/HL έως 1080p@60fps (ISO-11172), RealVideo 8/9/10 έως 1080p@60fps, ήχου DOLBY, DTS και εικόνας JPG, BMP, GIF, PNG.

Έχει ενσωματωμένες μονάδες Wi-Fi 5 διπλής μπάντας 2.4GHz/5GHz τεχνολογίας MIMO 2T2R και Bluetooth 4.2. Οι δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας σε συνδυασμό με τις συμπαγείς του διαστάσεις καθιστούν πανεύκολη τη μεταφορά και χρήση του οπουδήποτε, ενώ διαθέτει ανάλυση εικόνας 4K Ultra HD με υποστήριξη HDR. Έχει ενσωματωμένη λειτουργία Chromecast για μετάδοση ροής περιεχομένου από το tablet ή το smartphone. Βασίζεται σε λογισμικό Android TV 10.0 Q και διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google, 4K Netflix και 4K Prime Video, ενώ είναι επίσης συμβατό με αμέτρητες άλλες υπηρεσίες που γίνονται διαθέσιμες μέσω του προ-εγκατεστημένου Play Store. Συνοδεύεται από ένα πολύ άνετο και όμορφο τηλεχειριστήριο που διαθέτει μινιμαλιστικό σχεδιασμό, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ειδικά πλήκτρα NETFLIX, YouTube, prime video και Google Play για γρήγορη πρόσβαση στις λειτουργίες τους. Το τηλεχειριστήριο αυτό διαθέτει επίσης ειδικό πλήκτρο για ενεργοποίηση αποστολής φωνητικών εντολών, με υποστήριξη Google Assistant για τον έλεγχο οικιακών συσκευών. 

Μενού

Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη συσκευή ορίζουμε τη γλώσσα, ρυθμίζουμε το Wi-Fi και εφόσον το επιθυμούμε μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση των προτεινόμενων πρόσθετων εφαρμογών, ώστε να μεταφερθούμε στη συνέχεια στην κάρτα του κεντρικού μενού. Το κεντρικό μενού του Homatics Dongle Q διαθέτει την τυπική μορφή του Android TV 10.0 Q που έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο το home entertainment. Περιλαμβάνει οριζόντιες σειρές με εικονίδια εφαρμογών και προτάσεις περιεχομένου, η διάταξη των οποίων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Στην πάνω σειρά βρίσκονται προτεινόμενες εφαρμογές για άμεση πρόσβαση στις λειτουργίες τους, με δυνατότητα αλλαγής της σειράς διάταξής τους, ενώ πατώντας το εικονίδιο + που βρίσκεται στα δεξιά, μπορούν να προστεθούν,  όποιες επιθυμεί ο χρήστης. Επιπλέον, πατώντας πάνω στο εικονίδιο Εφαρμογές ανοίγει η κάρτα με τα εικονίδια όλων των εγκατεστημένων apps της συσκευής. Στην από κάτω σειρά βρίσκεται το NETFLIX με προτάσεις προβολής περιεχομένου σύμφωνα με το ιστορικό παρακολούθησης του χρήστη και αμέσως από κάτω η αντίστοιχη σειρά του Prime Video. Στις επόμενες σειρές εμφανίζονται οι Ταινίες Play με επιλεγμένους τίτλους για αγορά, επιλεγμένες εφαρμογές για εγκατάσταση από το Google Play, το Facebook Watch για πρόσβαση σε video του Facebook, το YouTube με προτεινόμενα video για παρακολούθηση, οι τάσεις του YouTube που έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις των χρηστών, καθώς και το YouTube Music με αντίστοιχες προτάσεις περιεχομένου.

Στην κάρτα με τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές βρίσκουμε επίσης τα εικονίδια του MX Player, του NBA, του TV File Commander, του IPTV, του KODI, του Perfect Player, αλλά και του StbEMU που εξομοιώνει το Dongle με τις συσκευές MAG για να είναι συμβατό στη σύνδεση με Stalker Portals. Τέλος, πάνω δεξιά στην κάρτα του κεντρικού μενού βρίσκεται τοποθετημένο το χαρακτηριστικό γρανάζι των ρυθμίσεων. Από εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε το Wi-Fi, να προσθέσουμε τον Google λογαριασμό μας, να δούμε τη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών και να ορίσουμε τις προτιμήσεις της συσκευής, όπως ημερομηνία και ώρα, γλώσσα, ανάλυση οθόνης, HDMI CEC, ήχο και άλλες παραμέτρους.

Δοκιμή εφαρμογών

Δοκιμάστηκε η εφαρμογή του YouTube με άριστα αποτελέσματα, καθώς η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή video είναι απροβλημάτιστη, ακόμα και με επιλογή ποιότητας εικόνας 2160p•4K. Ανοίξαμε την εφαρμογή IPTV και μέσα από το μενού της πληκτρολογήσαμε URL που οδηγεί σε πηγή ενεργής λίστας ελληνικών καναλιών, μορφής m3u. To streaming στα τηλεοπτικά κανάλια της λίστας αναπαραγωγής στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Στη συνέχεια ανοίξαμε το NETFLIX και χρησιμοποιήσαμε τη συνδρομή που διαθέτουμε στη δημοφιλή υπηρεσία. Η υπηρεσία λειτουργεί υποδειγματικά, με άνετη πλοήγηση στο μενού και ροή περιεχομένου με εικόνα υψηλής ή υπερυψηλής ευκρίνειας, ανάλογα με το πακέτο συνδρομής του χρήστη. Ανοίξαμε το NBA app και συνδεθήκαμε στο λογαριασμό που επίσης διαθέτουμε στην παγκοσμίως κορυφαία πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου. Η εφαρμογή λειτουργεί άψογα, γεγονός που μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε τους Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούμπο από τους τελικούς αγώνες της Ανατολικής περιφέρειας του NBA, με απόλυτη σταθερότητα και άριστη ποιότητα εικόνας.

Μέσω του Google Play Store εγκαταστήσαμε τον OPEN BROWSER και με τη χρήση αυτού δοκιμάσαμε το σερφάρισμα στο Internet. Η εφαρμογή λειτουργεί χωρίς να προβληματίζει, με γρήγορο άνοιγμα των ιστοσελίδων και ομαλή πλοήγηση μέσα σε αυτές. Από το δημοφιλές κατάστημα κατεβάσαμε επίσης το ERT•FLIX ώστε να δοκιμάσουμε τη λειτουργία του. Η συμβατότητα με την υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ είναι άριστη, καθώς η πρόσβαση στο σύνολο του Live και On Demand περιεχομένου της Δημόσιας Τηλεόρασης πραγματοποιείται απροβλημάτιστα, ενώ και η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική. Τέλος, κατεβάσαμε και δοκιμάσαμε την εφαρμογή της COSMOTE TV. Η λειτουργία της υπηρεσίας είναι τέλεια, καθώς υπάρχει πλήρης συμβατότητα με όλες τις δυνατότητες που υποστηρίζει, συμπεριλαμβανομένης της ομαλής μετάδοσης του COSMOTE SPORT 4K, εφόσον βέβαια ο χρήστης διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

SoC: Amlogic S905Y2

CPU: Quad Core ARM Cortex-A53, 4x1.8GHz, 16.500 DMIPS

GPU: ARM Mali-G31

RAM: 2GB DDR

FLASH: 8GB eMMC

Λογισμικό: Android TV 10.0 Q

Ανάλυση: 4K Ultra HD (3840x2160p)

Video: VP9 Profile-2 4Kx2K@60fps, H.265/HEVC MP-10@L4.1 1080p@60fps, H.264/AVC HP@L4.2 1080p@30fps, H.264/MVC 1080P@60fps, MPEG-4 ASP@L5 κ.ά.

Audio: Dolby Digital, DTS

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 5 2.4GHz/5.8GHz MIMO 2T2R, Bluetooth 4.2

Διαστάσεις: 53x145x15 χιλ.

Η γνώμη μας: Αν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μία μόνο λέξη για να χαρακτηρίσουμε το Homatics Dongle Q αυτή θα ήταν η αξιοπιστία, καθώς η συσκευή κάνει με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα υπόσχεται. Σίγουρα υπάρχει πληθώρα από Android TV Box στην αγορά, είναι δύσκολο όμως να βρεθεί κάποιο που να είναι πλήρως συμβατό με τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες streaming. Επιτρέπει στο χρήστη να απολαμβάνει τη συνδρομή του στο NETFLIX με πραγματικά κρυστάλλινη ποιότητα εικόνας, ενώ αποτελεί και ιδανική λύση τόσο για την πλατφόρμα της COSMOTE TV, όσο και για το NBA League Pass. Επιπλέον, έχοντας τη μορφή ενός Dongle διευκολύνει το χρήστη να το μεταφέρει όπου επιθυμεί χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ το πανέμορφο τηλεχειριστήριό του προσφέρει και μέγιστη ευχρηστία. Συνολικά, το Homatics Dongle Q αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις αγοράς και θα αποζημιώσει όσους το εμπιστευτούν.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.