Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18 Δεκεμβρίου 2014 12:17

Η ψηφιακή τηλεόραση στη Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
34a597ddfdf6f1106e1b680ddec3157c XL 8810b189

Featured | Μετά από μία ακόμα αναβολή που δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στα τέλη Οκτωβρίου για τις τρεις τελευταίες φάσεις της ψηφιακής μετάβασης, έφτασε η στιγμή και για το αναλογικό switch off στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στις 19…

Μετά από μία ακόμα αναβολή που δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στα τέλη Οκτωβρίου για τις τρεις τελευταίες φάσεις της ψηφιακής μετάβασης, έφτασε η στιγμή και για το αναλογικό switch off στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στις 19 Δεκεμβρίου 2014, που είναι το προτελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας.

Στο περιοχικό switch-off της 19ης Δεκεμβρίου θα ενεργοποιηθούν συνολικά 29 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περισσότερους από 900 χιλιάδες κατοίκους των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, και των νησιών του Ιουνίου: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Παξοί και Αντίπαξοι.

Αναλυτικότερα, η ψηφιακή μετάβαση θα πραγματοποιηθεί στα επτά παρακάτω μονοσυχνικά δίκτυα SFN (Single Frequency Network).

Σημείωση: Το switch off της 19ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τελικά σε στάδια. Στις 19 Δεκεμβρίου ενεργοποιήθηκαν επτά βασικά κέντρα εκπομπής, και τις επόμενες εβδομάδες ακολουθούν τα υπόλοιπα 22.

Το SFN (περιοχή απονομής) 7 «ΦΛΩΡΙΝΑ» καλύπτει τους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και το βόρειο τμήμα του νομού Κοζάνης (αφήνοντας αρκετές περιοχές χωρίς ψηφιακό σήμα, ιδιαίτερα στο νομό Καστοριάς αλλά και στο νομό Φλώρινας), και αποτελείται από τέσσερα κέντρα εκπομπής: Κέλλη, Κλεισούρα, Άγιος Αθανάσιος και Πύλη. Τα πανελλήνια ιδιωτικά κανάλια της Digea θα χρησιμοποιήσουν τις συχνότητες 26 και 32 UHF, η δημόσια τηλεόραση ΝΕΡΙΤ τη συχνότητα 44 (προσωρινή συχνότητα που ανήκει στην Digea, μέχρι την τοποθέτηση των ιδιόκτητων πομπών της ΝΕΡΙΤ στις συχνότητες 23 και 35 UHF) και τα περιφερειακά κανάλια της περιοχής τις συχνότητες 47 και 52 UHF.

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών της Δυτικής Μακεδονίας στο SFN 7:

47 UHF: ΔΙΚΤΥΟ 1 (Καστοριάς), FLASH TV (Κοζάνης), SUPER 28 (Γρεβενών)

52 UHF: TOP CHANNEL (Κοζάνης), TRM (Γρεβενών), WEST CHANNEL (Κοζάνη)

Το SFN 8 «ΜΕΤΑΞΑΣ» εξυπηρετεί το νομό Γρεβενών και μεγάλο τμήμα του νομού Κοζάνης (συμπεριλαμβάνεται και η πόλη της Κοζάνης). Απαρτίζεται και αυτό από τέσσερα κέντρα εκπομπής: Μεταξάς, Βουνάσα, Υδατόπυργος και Τσοτύλι. Για τα πανελλήνια ιδιωτικά κανάλια έχουν χορηγηθεί οι συχνότητες 28 και 21 UHF, η ΝΕΡΙΤ θα χρησιμοποιήσει προσωρινά τη συχνότητα 41 της Digea (αργότερα θα μετακινηθεί στις συχνότητες 25 και 33) και τα περιφερειακά κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας θα εκπέμψουν από τις συχνότητες 50 και 54.

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών στο SFN 8:

50 UHF: ΔΙΚΤΥΟ 1 (Καστοριάς), FLASH TV (Κοζάνης), SUPER 28 (Γρεβενών)

54 UHF: TOP CHANNEL (Κοζάνης), TRM (Γρεβενών), WEST CHANNEL (Κοζάνη)

Το SFN 9 «ΙΩΑΝΝΙΝΑ» καλύπτει το νομό Ιωαννίνων και μερικώς το νομό Θεσπρωτίας (με αρκετές «λευκές» περιοχές», ιδιαίτερα στο νομό Ιωαννίνων) και σε αυτό είναι ενταγμένα οκτώ κέντρα εκπομπής: Λιγκιάδες, Ασπράγγελοι, Πολύγυρος, Γρανιτσοπούλα, Κατάρα, Δελβινάκι, Βασιλικό και Φαρμακοβούνι. Η ΝΕΡΙΤ θα εκπέμψει δύο πολυπλεξίες στις συχνότητες 24 και 31 του κέντρου εκπομπής Λιγκιάδες, ενώ στα υπόλοιπα επτά κέντρα εκπομπής θα εκπέμπει προσωρινά μία πολυπλεξία από τη συχνότητα 49, που ανήκει στη Digea. Τα πανελλήνια ιδιωτικά κανάλια θα εκπέμπουν από τις συχνότητες 25 και 30 UHF, και τα περιφερειακά από τις συχνότητες 52 και 54.

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών του SFN 9:

52 UHF: ACHELOOS TV, ART TV, BHMA TV, Corfu Channel

54 UHF: COSMOS TV, EPIRUS TV1, ITV, START TV

Το SFN 10 «ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ» εξυπηρετεί ένα σχετικά μικρό τμήμα του νομού Θεσπρωτίας (ο υπόλοιπος νομός καλύπτεται τα SFN 9 ΙΩΑΝΝΙΝΑ και 13 ΠΡΕΒΕΖΑ) με δύο κέντρα εκπομπής: Ηγουμενίτσα και Ψάκα. Η ΝΕΡΙΤ θα χρησιμοποιήσει και σε αυτή τη περίπτωση μία συχνότητα της Digea (45 UHF) για την εκπομπή της πρώτης πολυπλεξίας της, αναμένοντας την ενεργοποίηση των δικών της συχνοτήτων 21 και 33. Από τις συχνότητες 22 και 26 UHF οι κάτοικοι της περιοχής θα βλέπουν τα πανελλήνια ιδιωτικά κανάλια, ενώ τα περιφερειακά θα χρησιμοποιήσουν τις συχνότητες 48 και 59.

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών του SFN 10:

48 UHF: ACHELOOS TV, ART TV, BHMA TV, Corfu Channel

59 UHF: COSMOS TV, EPIRUS TV1, ITV, START TV

Το SFN 11 «ΚΕΡΚΥΡΑ» καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Κέρκυρας, ένα μικρό τμήμα του νομού Θεσπρωτίας και τμήμα των Παξών, με τρία κέντρα εκπομπής: Παντοκράτορας, Παλαιοκαστρίτσα και Ρόδα. Η ΝΕΡΙΤ θα χρησιμοποιήσει τη συχνότητα 37 από κέντρο εκπομπής Παντοκράτορας και την 53 της Digea στα δύο άλλα κέντρα εκπομπής. Τα πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια θα εκπέμπουν από τις συχνότητες 30 και 34, και τα περιφερειακά από τις συχνότητες 54 και 56.

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών του SFN 11:

54 UHF: ACHELOOS TV, ART TV, BHMA TV, Corfu Channel

56 UHF: COSMOS TV, EPIRUS TV1, ITV, START TV

Το SFN 13 «ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ» εξυπηρετεί σχεδόν όλο το νομό Πρέβεζας, τμήμα του νομού Άρτας (στον οποίο καταγράφονται πολλές «λευκές» περιοχές που δεν θα καλυφθούν με ψηφιακό σήμα στο ανατολικό και βόρειο τμήμα του), το βόρειο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και διάσπαρτες περιοχές στον ίδιο νομό, τμήματα της Λευκάδας, της Ιθάκης και μικρό τμήμα της Κεφαλονιάς. Απαρτίζεται από πέντε κέντρα εκπομπής: Ακαρνανικά (εκπέμπει ήδη ψηφιακά, και έτσι θα χρειαστεί επανασυντονισμός στους δέκτες), Αμφιλοχία, Καναλάκι, Κορφοβούνι και Λάκκα Σούλι. Η δημόσια τηλεόραση ΝΕΡΙΤ θα εκπέμψει τις δύο πολυπλεξίες της από τις δικές της συχνότητες 23 και 32 UHF μόνο από το κέντρο εκπομπής Ακαρνανικών, ενώ στα τέσσερα υπόλοιπα κέντρα θα εκπέμψει μία πολυπλεξία από τη συχνότητα 43 της Digea. Τα πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια θα είναι διαθέσιμα από τις συχνότητες 27 και 28, ενώ τα περιφερειακά στις συχνότητες 46 και 51.

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών του SFN 13:

54 UHF: ACHELOOS TV, ART TV, BHMA TV, Corfu Channel

56 UHF: COSMOS TV, EPIRUS TV1, ITV, START TV

Το SFN 17 «ΑΙΝΟΣ» καλύπτει την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, τμήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλο τμήμα της Ζακύνθου και ένα τμήμα της Λευκάδας, καθώς και τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου, στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Αποτελείται από τρία κέντρα εκπομπής: Αίνος (Κεφαλονιά), Ιθάκη και Φυτείες (Αιτωλοακαρνανία). Από το κέντρο εκπομπής Αίνος η ΝΕΡΙΤ θα εκπέμψει δύο πολυπλεξίες στις συχνότητες 21 και 36 UHF, ενώ στα δύο άλλα κέντρα εκπομπής θα χρησιμοποιήσει τη συχνότητα 57 της Digea. Τα πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια θα εκπέμπουν από τις συχνότητες 22 και 33, και τα περιφερειακά στις συχνότητες 59 και 60.

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών του SFN 17:

59 UHF: ACHELOOS TV, ART TV, BHMA TV, Corfu Channel

60 UHF: COSMOS TV, EPIRUS TV1, ITV, START TV

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα το επόμενο και τελευταίο στάδιο της ψηφιακής μετάβασης στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί στις 29 Δεκεμβρίου. Χωρίς να υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή κάποια επίσημη ανακοίνωση και επιβεβαίωση, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η ημερομηνία αυτή θα αλλάξει, αφού από τη μία μεριά το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο από το προηγούμενο switch off, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των κέντρων εκπομπής αυτού του switch off σε μία ευρεία και νησιωτική περιοχή, δεν κάνουν εύκολα εφικτό αυτό το στόχο.

{gallery}13513{/gallery}

Τ76

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...