Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 | 17:23

Τα γαλλόφωνα δορυφορικά κανάλια

Το βασικό πλεονέκτημα της δορυφορικής λήψης είναι η δυνατότητα που μας παρέχει να παρακολουθούμε εκατοντάδες ελεύθερα δορυφορικά κανάλια από πολλές διαφορετικές χώρες και σε ποικίλες γλώσσες. Δεδομένου ότι τα ελληνικά κανάλια εκπέμπουν κωδικοποιημένα σε συνδρομητικά πακέτα...
Γράφτηκε από: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης

Το βασικό πλεονέκτημα της δορυφορικής λήψης είναι η δυνατότητα που μας παρέχει να παρακολουθούμε εκατοντάδες ελεύθερα δορυφορικά κανάλια από πολλές διαφορετικές χώρες και σε ποικίλες γλώσσες. Δεδομένου ότι τα ελληνικά κανάλια εκπέμπουν κωδικοποιημένα σε συνδρομητικά πακέτα, η σημαντικότερη ζήτηση σήμερα αφορά τα ελεύθερα αγγλόφωνα κανάλια και ακολουθείται από τα γερμανόφωνα και τα γαλλόφωνα.

Ενώ όμως η λήψη των γερμανόφωνων επικεντρώνεται κατά 95% στους δορυφόρους Astra1 στις 19.2 ανατολικά (οπότε, όποιος θέλει να τα βλέπει, εγκαθιστά ένα σταθερό πιάτο σ’ αυτή την θέση και ξενοιάζει), η λήψη των γαλλόφωνων επεκτείνεται σε περισσότερους δορυφόρους, ειδικά εφόσον θέλει κάποιος να αποφύγει και την παραμικρή συνδρομή (για τις οποίες οι επιλογές είναι τρείς στις 5 δυτικά, 13 ανατολικά και 19.2 ανατολικά, με τα πακέτα Fransat, Bis και TNT Sat αντίστοιχα, με ιδιαίτερα φτηνές συνδρομές).

Σήμερα θα επιχειρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε απόλυτα το τοπίο, εστιάζοντας σε ότι αφορά την λήψη ελεύθερων γαλλόφωνων καναλιών και καταλήγοντας στο τέλος στα τρία φτηνά πακέτα που αναφέραμε (ενώ υπάρχει και το ακριβό Canal Plus/Canalsat στις 19.2 ανατολικά).Ξεκινάμε την περιήγησή μας (όπως πάντα) από ανατολικά προς τα δυτικά.

26 Ανατολικά

Africa 24, France 24 (Badr 4 – 11.996H): Παναφρικανικό γαλλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι και παγκόσμιο γαλλικό ειδησεογραφικό (κρατικό).

TV5 Monde Style HD (Badr 6 – 11.785V): Lifestyle κανάλι των γαλλόφωνων που μετέχουν στο TV5, η μοναδική προς το παρόν θέση εκπομπής του.

TV5 Monde Orient HD, RTI La premiere (Badr 4 - 12.073H): Η Μεσανατολική εκδοχή του γαλλόφωνου διεθνούς TV5 και το πρώτο κανάλι της Ακτής Ελεφαντοστού.

Οι συχνότητες του Badr 4 λαμβάνονται και στα Βόρεια (με πιάτα 1-1.2μ) και είναι σαφώς εύκολες στα Νότια της χώρας, αντίθετα αυτές του Badr 6, που απαιτούν στα Βόρεια κάτοπτρα 2-2.4μ αλλά από την Αθήνα και κάτω είναι επίσης εύκολης λήψης.

19.2 Ανατολικά

Arte (10.744H): Γαλλογερμανικό κανάλι κουλτούρας.

I24 News (11.068V): Γαλλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι του Ισραήλ.

Arte HD (11.494H): Εκδοχή υψηλής ευκρίνειας του καναλιού που αναφέραμε παραπάνω.

France 24, CCTV F, TV5 Monde Europe (11.538V): Το δεύτερο είναι κινέζικο καθαρά γαλλόφωνο κανάλι και το τρίτο το πολύ γνωστό και από τα πρώτα σε δορυφορική μετάδοση γαλλόφωνο κανάλι με επιλογές προγραμμάτων από πολλά γαλλόφωνα κανάλια διαφόρων χωρών.

iTele (11.856V): Ειδησεογραφικό κανάλι του ομίλου Canal+.

TV5 Monde FBS, D17 (11.934V): Με διαφορετικό πρόγραμμα από το TV5 Europe, μετέχουν μόνο Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία.

TV5 Monde FBS HD (12.129V): Η εκδοχή υψηλής ευκρίνειας του πιο πάνω καναλιού.

iTele HD (12.012V): Η εκδοχή υψηλής ευκρίνειας του ειδησεογραφικού που αναφέραμε

LCP HD (12.168V): Το κανάλι της γαλλικής Βουλής.

Euronews (12.226H): Το πανευρωπαϊκό ειδησεογραφικό κανάλι (που μεταδίδεται ακόμη και σε ελληνικά).

LCP-Arte Fr (12.402V): Αναφέρθηκαν ήδη…

BFM, BFM Business (12.551V): Ειδησεογραφικό και οικονομικό κανάλι αντίστοιχα.

Η θέση αυτή έχει εύκολη λήψη σε όλα τα κανάλια (0.8-1μ) και εκτός από τα ελεύθερα που παραθέσαμε, φιλοξενεί και ένα σημαντικό αριθμό καναλιών της «δορυφορικής πλατφόρμας της επίγειας ψηφιακής» ΤΝΤ SAT, αλλά και το μεγάλο γαλλικό ψηφιακό πακέτο Canal Plus/Canalsat, συνεπώς μπορεί να αποτελέσει και την μοναδική θέση λήψης για αρκετούς γαλλόφωνους. Στα φτηνά πακέτα θα κάνουμε μια αναφορά στο τέλος του άρθρου.

13 Ανατολικά

TV5 Monde Europe (11.137H): Έχει ήδη αναφερθεί.

France 24 (11.240V): Έχει ήδη αναφερθεί.

Hunting Action Channel (11.585V): Κυνηγητικό κανάλι με γαλλόφωνη μετάδοση

Arte HD (11.681H): Έχει ήδη αναφερθεί.

Arte (12.475H): Έχει ήδη αναφερθεί.

Euronews (12.546V): Έχει ήδη αναφερθεί.

BFM (12.596V): Έχει ήδη αναφερθεί.

Σχετικά λίγα τα ελεύθερα γαλλικά στη δημοφιλέστερη τροχιακή θέση, μπορούν όμως να αυξηθούν πολύ για όσους δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν 5 ευρώ τον μήνα για το βασικό πακέτο Bis (ή περισσότερα για τις πρόσθετες επιλογές). Η λήψη είναι φυσικά πανεύκολη παντού.

10 Ανατολικά

Ortc (10.840V): Κανάλι από τα νησιά Κομόρες με μερικά προγράμματα στα γαλλικά.

9 Ανατολικά

TV5 Monde Europe (11.785H): Έχει ήδη αναφερθεί.

EBS (Europe by SAT) (11.900H): Έχει ήδη αναφερθεί.

TMC Suisse, NT1 Suisse, TF1 HD, M6, M6 HD, W9, 6Ter HD (12.034V): Γενικού ενδιαφέροντος ιδιωτικά Γαλλικά κανάλια, που αλλού μεταδίδονται κωδικοποιημένα.

Luxe TV, TV5 Monde FBS (12.092H): Το Luxe TV είναι ένα κανάλι για πολυτελείς αγορές (το βρίσκουμε και στο πακέτο του ΟΤΕ), το άλλο έχει αναφερθεί ξανά.

Πολύ σημαντική τροχιακή θέση για τους γαλλόφωνους που θέλουν αξιόλογα κανάλια χωρίς καμία πληρωμή (και μάλιστα στην ίδια θέση με το πακέτο OTE TV και με εφικτή λήψη των περισσότερων ακόμη και με τον ιδιοκτησιακό δέκτη του πακέτου). Πρόκειται κυρίως για την συχνότητα 12.034V που μεταδίδει σημαντικά γαλλικά κανάλια για την γαλλόφωνη Ελβετία, χωρίς κωδικοποίηση (με μόνη διαφορά στο πρόγραμμα τις ελβετικές διαφημίσεις και ενώ οι μεταδόσεις των καναλιών είναι κωδικοποιημένες σε άλλους δορυφόρους). Και εδώ η λήψη είναι πανεύκολη σε όλη την χώρα.

7 Ανατολικά

Diaspora 24 (Telebi) (10.721V): Γενικού ενδιαφέροντος.

TFM Senegal, RTS 1, ORTM (11.221H): Πλην του ORTM που εκπέμπει στα Γαλλικά από το Μαλί, τα υπόλοιπα είναι Σενεγαλέζικα στα οποία μέρος του προγράμματος μεταδίδεται στα γαλλικά, ενώ εκπέμπουν και σε τοπικές διαλέκτους.

Και στην θέση αυτή η λήψη είναι πανεύκολη.

5 Δυτικά

TV5 Monde FBS (10.971V): Έχει ήδη αναφερθεί.

Dici TV (11.471V): Τοπικό των Νοτίων Άλπεων.

BFM Business (11.512V): Έχει ήδη αναφερθεί.

Vosges TV, KTO, TV8 Mont Blanc, Grand Lille TV (12.564V): Το ΚΤΟ είναι το επίσημο κανάλι της Γαλλικής (Καθολικής φυσικά) Εκκλησίας, τα υπόλοιπα τοπικά.

ORTB, Sikka TV (12.690V): Το πρώτο είναι γαλλόφωνο κανάλι του Μπενίν και το δεύτερο παναφρικανικό γαλλόφωνο κανάλι.

Άλλη μία σημαντική θέση για ελεύθερα γαλλικά κανάλια, τα οποία πολλαπλασιάζονται σημαντικά με το «εφάπαξ πληρωμής» πακέτο Fransat, που δημιουργήθηκε κυρίως για την κάλυψη των περιοχών της Γαλλίας που δεν μπορούν να έχουν λήψη της επίγειας ψηφιακής. Η λήψη είναι εύκολη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δυσκολεύει μόνο στα ΝΑ (Ανατ. Κρήτη-Δωδεκάνησα).

Γαλλόφωνα κανάλια εκπέμπονται και στους δορυφόρους περί τις 7 μοίρες δυτικά, και στις 31.5 δυτικά, αλλά η λήψη τους είναι δύσκολη σε μεγάλο μέρος της χώρας και δεν θα μας απασχολήσει.

Δυνατότητες λήψης

Κινητό κάτοπτρο: Ένα κινητό κάτοπτρο 1.1-1.2μ αποτελεί την καλύτερη λύση για την λήψη των περισσότερων γαλλόφωνων καναλιών (της μπάντας συχνοτήτων Ku, με την οποία και μόνο ασχοληθήκαμε) και μόνο στα Βόρεια θα υπάρξει πρόβλημα με την μία συχνότητα του Badr 6 και στα ΝΑ με ορισμένες συχνότητες από τις 5 δυτικά.

Σταθερό κάτοπτρο με πολλά LNB ή torroidal: Ένα torroidal κάτοπτρο (τύπου wave frontier) μπορεί να καλύψει σε μεγάλο μέρος της χώρας όλους τους δορυφόρους που αναφέραμε από τις 5 δυτικά (δυτικά του άξονα Σπάρτη-Αθήνα-Αλεξ/πολη) μέχρι και τις 19.2 ανατολικά, ενώ στα Νότια θα μπορούσε να πιάσει και τις 26 ανατολικά.

Οι περισσότεροι πάντως μπορούν να καλυφτούν με ένα κάτοπτρο 1μ-1.2μ στις 13 ανατολικά και παράκεντρες λήψεις για 9 και 19.2 ανατολικά

Φτηνά, αλλά αξιόλογα γαλλικά συνδρομητικά πακέτα

TNT Sat

Το βασικό πακέτο αποτελείται από όλα τα ελεύθερα κανάλια της γαλλικής επίγειας ψηφιακής και μερικά ειδικά του πακέτου, που είναι τα: TF1 HD, France 2 HD, France 3, France 3 Regions, France 4, France 5, M6 HD, Arte HD, La 8, W9, TMC, NT1, NRG, , 17, Gulli, France O, L Equipe 21, 23, RMC Decouverte HD 24, Cherie 25, Mont Blanc 8, LCP, BFM TV, iTele , BFM Business, CCTV Francais, Euronews, France 24, Boutique & Co, TV5 Europe, TV5 Monde, Best Shopping, Canal + (ελεύθερο ωράριο μόνο). Από το Mont Blanc 8 και κάτω τα κανάλια εκπέμπονται έτσι κι αλλιώς ελεύθερα, ενώ και η γερμανική εκδοχή του Arte HD με διαφορές στο πρόγραμμα και όχι πάντα γαλλικό ήχο, εκπέμπεται επίσης ελεύθερα.

Η λήψη του πακέτου γίνεται είτε με σκέτη κάρτα συστήματος Viaccess και κόστους 35 ευρώ εφάπαξ πληρωμής στην Γαλλία (διάρκειας 4 ετών, ανανέωση 15 ευρω για άλλα 4 χρόνια), είτε με τον συνδυασμό ιδιοκτησιακού δέκτη HD και κάρτας με τιμές που ξεκινούν από 99 ευρώ και φτάνουν μέχρι 200 ευρώ. Η συνδρομή ανανεώνεται ανά 4 χρόνια (με 15 ευρώ μόνο), ενώ ο συγκεκριμένος συνδυασμός σας επιτρέπει να προσθέσετε αν θέλετε στην ίδια κάρτα και υποπακέτα ή ολόκληρο το μεγάλο συνδρομητικό πακέτο Canal Plus/Canalsat. Όπως είπαμε ήδη η εκπομπή γίνεται από τις 19.2 ανατολικά και η λήψη είναι εύκολη σε όλη την Ελλάδα (80 cm)

Bis

Το πακέτο αυτό εκπέμπει με πολύ εύκολη λήψη από τις 13 ανατολικά, διατίθεται με σκέτη κάρτα Viaccess και περιλαμβάνει στο βασικό του πακέτο τα κανάλια της γαλλικής επίγειας ψηφιακής, αλλά και μερικά δικά του αξιόλογα κανάλια. Αντίθετα υστερεί σε κανάλια υψηλής ευκρίνειας, που δεν διαθέτει.

Τα κανάλια του βασικού πακέτου (Panorama) που στοιχίζει 100 ευρώ τον πρώτο χρόνο (αγοράζεται και η κάρτα) και 60 ευρώ για την κάθε επόμενη ετήσια ανανέωση είναι τα: TF1, France 2, France 3, France 4, France 5, M6, Arte, La 8, RTL 9, W9, NT1, NRG, BFL TV, AB1, 17, Gulli, France O, Mangas, Trek, Animaux, Science et Vie TV, Toute l Histoire, Chasse et Peche, AB Moteurs, Teba , iTele, France 24, TV5 Monde, Lucky Jack TV. Τα Arte, France24, BFM TV και TV5 Monde εκπέμπονται ελεύθερα.

Στην κάρτα του πακέτου μπορούν να προστεθούν και τα κανάλια του Be In Sports.

Fransat

Το πακέτο εκπέμπει από τις 5 μοίρες δυτικά και δεν συνιστάται για λήψη στα ΝΑ. Και σ’ αυτό περιλαμβάνονται τα βασικά κανάλια της γαλλικής επίγειας ψηφιακής (και πληρέστερα αφού τα HD1 - 6Ter HD δεν υπάρχουν στα άλλα πακέτα). Δεν διατίθεται σκέτη κάρτα, αλλά διατίθεται σκέτη μοντούλα Viaccess (CI+, δηλαδή απαιτεί συμβατούς δέκτες) με κόστη 69 ή 89 ευρώ, ενώ υπάρχει και ο συνδυασμός δέκτη – παντρεμένης κάρτας με τιμές από 109 μέχρι 384 ευρώ. Οι συνδρομές ισχύουν για 4 έτη και ανανεώνονται στην συνέχεια με 15 ευρώ για άλλα 4 χρόνια, ενώ και σ’ αυτή την κάρτα ή το CAM, μπορεί να προστεθεί το αθλητικό πακέτο Be In Sports.

Τα κωδικοποιημένα κανάλια του πακέτου (εξαιρουμένων των ελεύθερων του δορυφόρου) είναι τα: TF1 HD, France 2 HD, France 3, France 3 Regions, France 4, France 5, M6 HD, Arte HD, La 8, TMC, W9, NT1, NRG, iTele, 17, Gulli, France O, HD1, 6Ter HD, L Equipe 21, 23, RMC Decouverte HD 24, Cherie 25, BFM TV.

Αντί επιλόγου

Η προσφορά γαλλικών και γαλλόφωνων καναλιών, είτε ελεύθερων, είτε πολύ μικρού κόστους είναι όπως βλέπετε σημαντική και εύκολης σχετικά λήψης με μόνο θέμα την διασπορά τους σε αρκετές τροχιακές θέσεις. Όσοι θέλουν πάντως να εξασκούνται στην γλώσσα του… Ολάντ μπορούν σε κάθε περίπτωση να το κάνουν με πολύ μικρό κόστος.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.