24/02/2016

Promax HD Ranger UltraLite

Ποτέ ξανά η απόδοση δεν είχε τέτοιο …μέγεθος!

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Η Promax είναι μια εταιρία που εδώ και δεκαετίες ανεβάζει τον πήχη σε κάθε παρουσίαση νέου οργάνου μέτρησης. Μετά το «υπερόπλο» Promax HD Ranger πιστεύαμε ότι θα κάνουμε πολύ καιρό να δούμε κάτι ανώτερο και ουσιαστικά τόσο επαναστατικό. Όμως η Promax τα κατάφερε και πάλι. Ο λόγος για το...

Η Promax είναι μια εταιρία που εδώ και δεκαετίες ανεβάζει τον πήχη σε κάθε παρουσίαση νέου οργάνου μέτρησης. Μετά το «υπερόπλο» Promax HD Ranger πιστεύαμε ότι θα κάνουμε πολύ καιρό να δούμε κάτι ανώτερο και ουσιαστικά τόσο επαναστατικό. Όμως η Promax τα κατάφερε και πάλι. Ο λόγος για το Promax HD Ranger UltraLite. Με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από tablet και δυνατότητες ενός κορυφαίου πεδιομέτρου, το ολοκαίνουργο Promax ταρακουνάει για τα καλά τα νερά! Το UltraLite μπορεί να μην έχει την οθόνη αφής ή τις περιφερειακές συνδέσεις του HD Ragner2, αλλά διαθέτει όλες του τις δυνατότητες, όπως ταχύτατο φασματογράφο, υποστήριξη πληθώρας μετρήσεων, προβολή φάσματος και εικόνας σε μια οθόνη, αυτόματη ανίχνευση ψηφιακού πακέτου κτλ. Ουσιαστικά είναι ένα Promax HD Ranger Lite, αλλά σε ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ σώμα, εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής!

Μετά από μια σειρά επαναστατικών προϊόντων και λειτουργιών, η Promax έρχεται για άλλη μια φορά να μας εντυπωσιάσει με το HD Ranger UltraLite. Ποτέ ξανά δεν έχουμε ξαναδεί ένα τόσο μικρό όργανο με τόσες πολλές δυνατότητες και τόσο υψηλή ποιότητα κατασκευής! Εξαιρετικά λεπτό και με πολύ μικρό βάρος, μόλις 1.4 κιλά, το HD Ranger έχει την αίσθηση ενός tablet (εικόνα 1)! Σε αυτές τις πολύ μικρές διαστάσεις η Promax έχει καταφέρει να στριμώξει τις δυνατότητες του πληρέστατου HD Ranger Lite, μετατρέποντας το UltraLite σε ένα πεδιόμετρο πόθου για τους «μάχιμους» τεχνικούς (εικόνα 2). Το νέο όργανο της Promax διακρίνεται για την απόδοσή του σε σχέση με το μέγεθός του και είναι εξαιρετικά πρακτικό σε εγκατάστασεις δορυφορικής τηλεόρασης, επίγειων κεραιών και καλωδιακών δικτύων CATV. Παρέχει ταχύτατο αναλυτή φάσματος, πληθώρα μετρήσεων ακριβείας, εικόνα σε ψηφιακά κανάλια και είσοδο A/V. Όλα αυτά και πολλά παραπάνω στο μέγεθος ενός …tablet!

Σχεδίαση και κατασκευή

Παρότι οι δυνατότητες μετρήσεων του UltraLite είναι αυτές που το καθορίζουν ως όργανο, θα σταθούμε αρχικά στη σχεδίασή και την ποιότητα κατασκευής του, γιατί αυτά είναι που το κάνουν τόσο ξεχωριστό. Η πρώτη μας θετική εντύπωση για το όργανο σχηματίστηκε απευθείας με το που το κρατήσαμε στα χέρια μας. Η όλη αίσθηση που αφήσουν τα ποιοτικά του υλικά, το προστατευτικό κάλυμμα, η μεταλλική πρόσοψη και φυσικά το μέγεθός του σε συνδυασμό με το χαμηλό του βάρος, μας κέρδισαν κατευθείαν. Παρότι μικρό αναδεικνύει αμέσως την επαγγελματική του ταυτότητα. Το προστατευτικό του κάλυμμα διαθέτει μαγνήτη και αναδιπλώνει προς τα πίσω για να χρησιμοποιηθεί ως βάση στήριξης (εικόνα 3). Στα πλαϊνά του τμήματα διαθέτει την είσοδο RF, την είσοδο A/V (εικόνα 4) και τη θύρα USB για επικοινωνία με τον υπολογιστή (εικόνα 5). Στη συσκευασία του έρχεται συνοδευόμενο από όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως φορτιστή αυτοκινήτου, αντάπτορα mini jack σε RCA και mini USB σε USB. Πολύ πρακτικά είναι τα πλαϊνά γαντζάκια του UltraLite όπου σε συνδυασμό με τον ιμάντα που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, δίνει τη δυνατότητα στον τεχνικό να το κρεμάσει από το λαιμό του και να έχει ελεύθερα τα χέρια του, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την οθόνη (εικόνα 6).

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το UltraLite έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του HD Ranger Lite, προσθέτοντας τη δυνατότητα εισόδου A/V και την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών του μέσω θύρας USB. Φυσικά, σε σχέση με τα HD Ranger+ και HD Ranger2 έχει διαφορές, αλλά για ορισμένους χρήστες μπορεί να είναι αμελητέες. Ξεκινώντας από τα βασικότερα, υποστηρίζει ψηφιακά πρότυπα DVB-T/C/S και DVB-T2/C2/S2, όπως και αναλογική τηλεόραση. Διαθέτει οθόνη 7” με πολύ υψηλή ευκρίνεια, αλλά όχι αφής όπως στα μεγαλύτερα μοντέλα, αλλά υποστηρίζει το πρακτικότατο και κορυφαίο χαρακτηριστικό Triple Split Display με δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής εικόνας, φάσματος και μετρήσεων (εικόνα 7). Στις συνδέσεις υστερεί σημαντικά σε σχέση με το HD Ranger2, αλλά γενικά δεν θα λέγαμε ότι το UltraLite είναι «ελλιπές», απλά το HD Ranger2 είναι υπερ-πληρέστατο.

Όσον αφορά τις μετρήσεις το UltraLite διαθέτει παραπάνω από τις βασικές! Ξεχωρίζουμε απευθείας το ταχύτατο Spectrum Analyser με υποστήριξη αυτόματης αναγνώρισης ψηφιακών καναλιών, δυνατότητα Max Hold, αλλαγή προβολής (transparency ή solid), αναζήτηση ανά κανάλι ή συχνότητα, επιλογή πλάνων καναλιών και εύκολη αλλαγή span / reference level. Προχωρώντας στο μενού μετρήσεων συναντάμε MER, Constellation Diagram, δοκιμή LTE και ανάλυση Dynamic Echoes.

Πρακτική εφαρμογή

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου στον χώρο της τεχνολογίας συναντάμε νέα προϊόντα με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αλλά χωρίς ουσιαστική πρακτική εφαρμογή. Το HD Ragner UltraLite δεν είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Η φορητότητα σε ένα όργανο μέτρησης έχει εξαιρετική σημασία σε καθημερινή βάση. Ταυτόχρονα, επειδή οι συνθήκες εργασίας είναι ακραίες, η ποιότητα κατασκευής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αντοχή του μέσα στο χρόνο. Τέλος, τα χαρακτηριστικά του είναι αδιαμφισβήτητα καθοριστικά, αφού δεν έχει κατασκευαστεί για να εντυπωσιάσει αλλά για να δώσει επαγγελματικές λύσεις. Σε όλα αυτά, το UltraLite διαπρέπει και γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα όργανο που ξεκινάει μια δική του νέα κατηγορία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Πρότυπα: DVB-T/C/S – DVB-T2/C2/S2

Αναλογική TV και FM: NAI

Μετρήσεις: Αναλυτής Φάσματος / MER / Constellation Diagram / LTE ingress test / Dynamic Echoes Analysis

Οθόνη: 7” (16:9)

Συνδέσεις: A/V in – USB

Μπαταρία: >2 ώρες

Βάρος: 1.4kg

Διαστάσεις: 245x177x29mm
INFO
  • MSS Electronics
  • Α. Εμπειρίκου 7, 71 306 Ηράκλειο Κρήτης / Συγγρού 229
  • τηλ: 210-9373008, 2810-256210 | fax: 2810-540021, 210-9373009
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.msselectronics.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.