Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

24 Φεβρουαρίου 2016 17:16

Lyngsat για αρχάριους

Πώς θα δείτε τους πίνακες καναλιών στο internet

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
b92173705a927c0f70d260b0eefdbf7a XL 310f458f

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φίλοι, αλλά και επαγγελματίες εγκαταστάτες, της δορυφορικής λήψης, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τους δορυφόρους, τις συχνότητες τους, τα πακέτα και τα κανάλια που εκπέμπουν από αυτούς…

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φίλοι, αλλά και επαγγελματίες εγκαταστάτες, της δορυφορικής λήψης, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τους δορυφόρους, τις συχνότητες τους, τα πακέτα και τα κανάλια που εκπέμπουν από αυτούς, και τις αλλαγές που καταγράφονται συχνά σε αυτούς, σε τρεις τουλάχιστον εξειδικευμένους ιστότοπους, και συγκεκριμένα στο Lyngsat στο Kingofsat και στο Flysat. Παρακάτω θα δούμε τον βασικό τρόπο λειτουργίας ενός από τους σημαντικότερους από αυτούς τους ιστοτόπους, και τι πληροφορίες μπορεί να δει ο χρήστης σε αυτό, ενώ παρόμοιες είναι οι πληροφορίες και ο τρόπος πρόσβασης και στους δύο άλλους ιστότοπους.

To Lyngsat προσφέρει κατάλογους με όλους τους ενεργούς δορυφόρους που μπορεί να λαμβάνει ένας χρήστης από οποιοδήποτε μέρος της Γης.

Στην αρχική σελίδα www.Lyngsat.com θα βρούμε συνδέσμους, για τις κυριότερες υποσελίδες και καταλόγους του site. Στο πάνω μέρος της σελίδας βρίσκεται ένας πίνακας (εικόνα 1, υποσημείωση 1) με συνδέσμους σε τρεις κύριους καταλόγους: στους δορυφόρους (Satellites) που είναι ομαδοποιημένοι σε τμήματα της γεωστατικής τροχιάς και συγκεκριμένα στο τμήμα της Ασίας (160W – 73E), στην Ευρώπη (73E – 0Ε), στο τμήμα του Ατλαντικού (0W – 61W) και στο τμήμα της Αμερικής (61W – 160W). Η ίδια ομαδοποίηση υπάρχει για τις δορυφορικές πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες σε αυτά τα τμήματα (Packages), και για τα κανάλια HD που είναι επίσης διαθέσιμα σε αυτά (HD TV). Για την Ελλάδα ή την Κύπρο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις λίστες των δορυφόρων της Ευρώπης, Ατλαντικού και ενός μέρους της λίστας της Ασίας.

Κάτω ακριβώς από τον πρώτο πίνακα υπάρχει ένας δεύτερος (εικόνα 1, υποσημείωση 2), με λίστες τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων ελεύθερης λήψης, ομαδοποιημένες σε επτά κατηγορίες: Ειρηνικού Ωκεανού, Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης, Αφρικής, Νότιας Αμερικής, Βόρειας Αμερικής.

Λίγο παρακάτω θα δούμε μία λίστα με τις πιο πρόσφατες αλλαγές καναλιών στους δορυφόρους (εικόνα 1, υποσημείωση 3), και ακολουθεί ένας πίνακας στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσημείωση 4), όπου οι σπουδαιότεροι σύνδεσμοι οδηγούν σε μία λίστα με τις κυριότερες αλλαγές ανά εβδομάδα (Headlines), και τις εκτοξεύσεις πυραύλων που έχουν γίνει και ακολουθούν (Launches).

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο Europe με τους δορυφόρους του πρώτου πίνακα θα μεταφερθούμε στην λίστα με τους διαθέσιμους δορυφόρους για λήψη από την Ευρώπη, στις τροχιακές θέσεις από 0 έως 72,1 μοίρες ανατολικά (εικόνα 2). Στην πρώτη στήλη βλέπουμε την τροχιακή θέση του κάθε δορυφόρου σε μοίρες, και δίπλα βλέπουμε το όνομα του δορυφόρου (ή δορυφόρων) που αντιστοιχεί σε αυτήν τη θέση. Στην τρίτη στήλη (με χρώματα άσπρο, ανοιχτό γαλάζιο, γαλάζιο και μπλε), βλέπουμε την ημερομηνία της τελευταίας αλλαγής στον δορυφόρο, σε μορφή ΕΕΜΜΗΗ (Έτος, Μήνας, Ημερομηνία).

Στο κάτω μέρος της σελίδα βλέπουμε μία σειρά (εικόνα 2, υποσημείωση 1) με την επεξήγηση των χρωμάτων που αντιστοιχούν στους δορυφόρους: λευκό για δορυφόρους χωρίς δεδομένα (άδειους), χακί (ή λαδί) για τους δορυφόρους της C-band, ανοιχτό καφέ για δορυφόρους που έχουν ενεργούς δορυφόρους στην C και Ku-band, ώχρα (κιτρινωπό) στους δορυφόρους της Ku-band, και γκρίζο στους δορυφόρους που βρίσκονται σε κίνηση στην γεωστατική τροχιά.

Θα δούμε τώρα τι πληροφορίες μπορούμε να δούμε στη λίστα με τις συχνότητες ενός δορυφόρου. Επιλέγουμε για παράδειγμα να κάνουμε κλικ στον δορυφόρο Eutelsat 9A. Στο πάνω μέρος της νέας σελίδας βλέπουμε την ονομασία του δορυφόρου, και την τροχιακή του θέση (εικόνα 3). Επιλέγουμε μία από τις συχνότητες του δορυφόρου, για παράδειγμα την 12.149 V του OTE TV (εικόνα 4).

Στην πρώτη στήλη δίνονται οι πληροφορίες για την συχνότητα του transponder (12.149), την πόλωση του (V), τον αριθμό του transponder όπως είναι καταχωρημένος από την εταιρεία (tp 72), και τη δέσμη εκπομπής (Wide) και σύνδεσμο σε αυτήν.

Η δεύτερη στήλη βλέπουμε το λογότυπο της πλατφόρμας ή πακέτου που χρησιμοποιεί τον transponder, και στην τρίτη στην πρώτη σειρά το όνομα της πλατφόρμας και από κάτω ακολουθούν τα ονόματα των προγραμμάτων (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ή και δεδομένα) που ανήκουν σε αυτόν τον transponder.

Στην επόμενη στήλη μπορεί να δούμε ένα ή περισσότερα εικονίδια. Συγκεκριμένα, τα εικονίδια αυτά μπορεί να είναι το P (σύνδεσμος στη λίστα με τα πακέτα του Lyngsat), F (σύνδεσμος στη λίστα με τα κανάλια ελεύθερης λήψης, FTA), ενώ το S έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού προσφέρει πρόσβαση σε σελίδα με streaming του προγράμματος (η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει φυσικά σε όλα τα κανάλια). Σε ορισμένα κανάλια υπάρχει και το εικονίδιο T, που σημαίνει ότι διατίθεται σύστημα teletext από το κανάλι αυτό.

Η πέμπτη στήλη δίνει πληροφορίες για το σύστημα εκπομπής του transponder (DVB-S, DVB-S2), την κωδικοποίηση βίντεο του καναλιού (MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4/HD) και το σύστημα κρυπτογράφησης, αν υπάρχει φυσικά (Viaccess, Irdeto, Videoguard, BISS, κλπ).

Στην έκτη στήλη θα δούμε το SR, FEC της εκπομπής, ενώ από κάτω χωρισμένες σε δύο επιμέρους στήλες υπάρχουν πληροφορίες για τα SID (System ID) και VPID (Video PID) κάθε καναλιού. Η επόμενη στήλη δίνει πληροφορίες για τα NID/TID, τον ελάχιστο λόγο C/N (Φέρον προς Θόρυβο) που είναι απαραίτητος για να «κλειδώσει» το σήμα του transponder στον ψηφιακό δέκτη, το PID του ήχου (APID), και τη γλώσσα ή γλώσσες εκπομπής.

Η τελευταία στήλη δίνει το όνομα του χρήστη που έχει ενημερώσει το Lyngsat για την αλλαγή στον δορυφόρο, και την ημερομηνία αυτής.

Στο κάτω μέρος της σελίδας (εικόνα 5) υπάρχει μία επεξηγηματική σειρά για τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη λίστα των καναλιών. Το λευκό χρώμα σημαίνει αναλογική και ελεύθερη εκπομπή, το ανοιχτό ροζ σημαίνει αναλογική / κρυπτογραφημένη εκπομπή, το κίτρινο ελεύθερη ψηφιακή απλής ευκρίνειας, το γαλάζιο ελεύθερη ψηφιακή εκπομπή υψηλής ανάλυσης HD, το πράσινο αντιστοιχεί σε κρυπτογραφημένη εκπομπή υψηλής ανάλυσης, το ματζέντα αντιστοιχεί σε εκπομπή internet/δεδομένων, και το γκρι σε ευκαιριακή εκπομπή (feed).

Η ταξινόμηση των πακέτων ανά δορυφόρο, είναι μία σημαντική ευκολία που προσφέρει το Lyngsat για την ταχύτερη εύρεση των καναλιών που ενδιαφέρουν τον χρήστη. Η πρόσβαση σε αυτή τη λίστα γίνεται από τον πρώτο πίνακα της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσημ. 1), από τη σειρά Packages. Επιλέγοντας για παράδειγμα την Ευρώπη (Europe) μπορούμε να δούμε όλα τα πακέτα και πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τους δορυφόρους από τη 0 μοίρα ανατολικά έως τις 72,1 μοίρες ανατολικά. Στην σελίδα που ανοίγει (εικόνα 6) υπάρχει μία λίστα με επτά στήλες: στην πρώτη βρίσκεται η τροχιακή θέση του δορυφόρου, στην δεύτερη η ονομασία του, στην τρίτη το όνομα του πακέτου, στην τέταρτη υπάρχει σύνδεσμος για ταξινόμηση των καναλιών του πακέτου ανά συχνότητα εκπομπής, στη πέμπτη σύνδεσμος για ταξινόμηση ανά SID των καναλιών, στην έκτη σύνδεσμος για την ταξινόμηση με βάση τον αριθμό του καναλιού, και στην έβδομη η ημερομηνία ενημέρωσης του Lyngsat για την πιο πρόσφατη αλλαγή στο πακέτο.

Μία ακόμα χρήσιμη λίστα που προσφέρεται από το Lyngsat είναι αυτή με τα κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD) κάθε δορυφόρου (εικόνες 7 και 8). Η πρόσβαση σε αυτή τη λίστα γίνεται από τον πρώτο πίνακα της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσ. 1).

Άλλες ευκολίες που προσφέρει το Lyngsat, είναι η πρόσβαση εξειδικευμένη ιστοσελίδα με τα λογότυπα των δορυφορικών καναλιών (www.lyngsat-logo.com), πρόσβαση σε ιστοσελίδα με τις δέσμες εκπομπής των δορυφόρων (www.lyngsat-maps.com) και απευθείας πρόσβαση στην ιστοσελίδα με τα διαθέσιμα κανάλια που κάνουν ελεύθερο streaming (www.lyngsat-stream.com).

{gallery}16693{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...