Ειδήσεις . Media News
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 | 12:36

Το ψηφιακό 2019

Μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά έρχεται. Μια χρονιά που θα έχει τη σφραγίδα ψηφιακών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα. Με ή χωρίς αργοπορίες, η χώρα και η αγορά οφείλει να προετοιμαστεί για τη 2η ψηφιακή μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος και παράλληλα να αρχίσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση νέου τηλεοπτικού φάσματος των 700ΜΗz, που προορίζεται για τις τηλεπικοινωνίες...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά έρχεται. Μια χρονιά που θα έχει τη σφραγίδα ψηφιακών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα. Με ή χωρίς αργοπορίες, η χώρα και η αγορά οφείλει να προετοιμαστεί για τη 2η ψηφιακή μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος και παράλληλα να αρχίσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση νέου τηλεοπτικού φάσματος των 700ΜΗz, που προορίζεται για τις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G. Στο παρασκήνιο αυτών των απαιτούμενων από τις διεθνείς νόρμες στην ψηφιακή αγορά ενεργειών, στην ελληνική πραγματικότητα «τρέχουν» κι όλες οι άλλες σοβαρές εξελίξεις. Στην κορυφή αυτών βρίσκεται φυσικά η –επιτέλους-αυτόνομη λειτουργία ψηφιακού δικτύου από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Μια διαδικασία που ανακόπηκε βίαια το 2013, έξι μήνες πριν τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του τηλεοπτικού φάσματος σε παρόχους δικτύου. Η ΕΡΤ επανήλθε στον αέρα με το σύνολο των δραστηριοτήτων της και μετά από έξι-συνολικά- διαγωνισμούς κατάφερε να αποκτήσει ψηφιακούς πομπούς. Κατόρθωμα των τεχνικών υπηρεσιών της είναι πως το αυτόνομο ψηφιακό δίκτυο στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ 3 μηνών.

Στα θετικά της χρονιάς για την ΕΡΤ είναι ότι κατάφερε να αποκτήσει, έστω και χωρίς τυπική παραχώρηση, δορυφορική χωρητικότητα στον Hellas Sat και ήδη από τον Ιανουάριο, θα εγκαταλείψει την πλατφόρμα της Digea. Το ενδιαφέρον επιπλέον στοιχείο είναι πως η ΕΡΤ θα λειτουργήσει και το 2ο multiplex στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, ενώ θα έχει στην πλατφόρμα της και τα ραδιοφωνικά προγράμματά της.

Τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea μέσα στο 2019 οφείλουν να δηλώσουν έτοιμοι ως πάροχοι δικτύου για την 2η Ψηφιακή Μετάβαση της τηλεόρασης, αφού βεβαίως προηγουμένως δεήσει το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να εκδώσει τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων. Χάρτης που όπως επίσης γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας, αγνοείται. Παρόλο που είναι έτοιμος στα συρτάρια των αρμοδίων. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως παραμένει στο παρασκήνιο το σχέδιο ορισμένων, για τη σύμπραξη των δυο παρόχων δικτύου ΕΡΤ-Digea, για τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση.

Το 2019 είναι και έτος πολιτικών εκλογών, αρχικά τον Μάϊο οι διπλές εκλογές για Ευρωβουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετά το Φθινόπωρο οι βουλευτικές. Παραδοσιακά στη χώρα μας οι εκλογές κινητοποιούν και  εμπλέκουν τις τηλεοπτικές εξελίξεις με συνήθως αρνητικό για τις εξελίξεις τρόπο. Το επισημαίνουμε γιατί ήδη στο παρασκήνιο εξυφαίνονται ποικίλα σενάρια και απαιτήσεις.

Το 2019 επίσης, ήδη από τις αρχές του, αναμένουμε την προκήρυξη των δυο «ορφανών» τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας από το ΕΣΡ, ήδη για τη μία από αυτές έχει κατατεθεί το αίτημα από την εταιρεία Αlter ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναμένει επίσης τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, ώστε να προκηρύξει τις άδειες θεματικού περιεχομένου για την τηλεόραση και τις περιφερειακές.  Ένα θέμα που σκοπίμως κατά τη γνώμη μας παραμένει θολό, αφού ούτε το αρμόδιο υπουργείο, ούτε το ΕΣΡ δεν καθορίζουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή έστω δεν ξεκαθαρίζουν ποιές από τις τηλεοπτικές άδειες θα προηγηθούν.

Για το τέλος αφήνουμε το ραδιόφωνο. Η απόπειρα παραχώρησης φάσματος για το ραδιόφωνο από την ΕΕΤΤ στέφθηκε με αποτυχία και η ρυθμιστική αρχή έχει δηλώσει πως θα κάνει τον διαγωνισμό εντός του 2019. Με τα έως τώρα δεδομένα στη ραδιοφωνική αγορά, θεωρούμε πως ο στόχος της είναι μάλλον ανέφικτος.

Ματίνα Παπαχριστούδη

Editorial, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ιανουάριος 2019

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

IB-MS303-T

Η αγορά σήμερα

04-06-2019

IB-MS303-T

Η επιτραπέζια βάση IB-MS303-T είναι μία εξαιρετικά εργονομική και μοντέρνα βάση στήριξης, για την τοποθέτηση μιας οθόνης υπολογιστή στο γραφείο σας. Διαθέτει 4 συνολικά αρθρώσεις με ελευθερία κίνησης, οι οποίες σας επιτρέπουν να έχετε ανά πάσα στιγμή την οθόνη σας στην επιθυμητή θέση. Χάρη στο clamp στήριξης που διαθέτει, μπορείτε...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Τεύχος 130

19-06-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Στις δοκιμές του νέου τεύχους θα διαβάσουμε το άρθρο για τον Dreambox ONE Ultra HD ένα νέο που φέρνει στην αγορά η Dream Property (πρώην Dream Multimedia). Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό δέκτη, ο οποίος έρχεται με διπλό δορυφορικό DVB-S2X tuner και υπερυψηλής απόδοσης επεξεργαστή 6 πυρήνων που τον καθιστά ως τον παγκοσμίως ταχύτερο δέκτη στην αγορά. Βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ είναι ο πρώτος Dreambox δέκτης που μπορεί να υποστηρίξει διπλή λειτουργία Enigma2 και Android. Με ασύρματε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.