Ειδήσεις . Media News
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 | 12:36

Το ψηφιακό 2019

Μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά έρχεται. Μια χρονιά που θα έχει τη σφραγίδα ψηφιακών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα. Με ή χωρίς αργοπορίες, η χώρα και η αγορά οφείλει να προετοιμαστεί για τη 2η ψηφιακή μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος και παράλληλα να αρχίσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση νέου τηλεοπτικού φάσματος των 700ΜΗz, που προορίζεται για τις τηλεπικοινωνίες...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά έρχεται. Μια χρονιά που θα έχει τη σφραγίδα ψηφιακών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα. Με ή χωρίς αργοπορίες, η χώρα και η αγορά οφείλει να προετοιμαστεί για τη 2η ψηφιακή μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος και παράλληλα να αρχίσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση νέου τηλεοπτικού φάσματος των 700ΜΗz, που προορίζεται για τις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G. Στο παρασκήνιο αυτών των απαιτούμενων από τις διεθνείς νόρμες στην ψηφιακή αγορά ενεργειών, στην ελληνική πραγματικότητα «τρέχουν» κι όλες οι άλλες σοβαρές εξελίξεις. Στην κορυφή αυτών βρίσκεται φυσικά η –επιτέλους-αυτόνομη λειτουργία ψηφιακού δικτύου από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Μια διαδικασία που ανακόπηκε βίαια το 2013, έξι μήνες πριν τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του τηλεοπτικού φάσματος σε παρόχους δικτύου. Η ΕΡΤ επανήλθε στον αέρα με το σύνολο των δραστηριοτήτων της και μετά από έξι-συνολικά- διαγωνισμούς κατάφερε να αποκτήσει ψηφιακούς πομπούς. Κατόρθωμα των τεχνικών υπηρεσιών της είναι πως το αυτόνομο ψηφιακό δίκτυο στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ 3 μηνών.

Στα θετικά της χρονιάς για την ΕΡΤ είναι ότι κατάφερε να αποκτήσει, έστω και χωρίς τυπική παραχώρηση, δορυφορική χωρητικότητα στον Hellas Sat και ήδη από τον Ιανουάριο, θα εγκαταλείψει την πλατφόρμα της Digea. Το ενδιαφέρον επιπλέον στοιχείο είναι πως η ΕΡΤ θα λειτουργήσει και το 2ο multiplex στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, ενώ θα έχει στην πλατφόρμα της και τα ραδιοφωνικά προγράμματά της.

Τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea μέσα στο 2019 οφείλουν να δηλώσουν έτοιμοι ως πάροχοι δικτύου για την 2η Ψηφιακή Μετάβαση της τηλεόρασης, αφού βεβαίως προηγουμένως δεήσει το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να εκδώσει τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων. Χάρτης που όπως επίσης γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας, αγνοείται. Παρόλο που είναι έτοιμος στα συρτάρια των αρμοδίων. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως παραμένει στο παρασκήνιο το σχέδιο ορισμένων, για τη σύμπραξη των δυο παρόχων δικτύου ΕΡΤ-Digea, για τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση.

Το 2019 είναι και έτος πολιτικών εκλογών, αρχικά τον Μάϊο οι διπλές εκλογές για Ευρωβουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετά το Φθινόπωρο οι βουλευτικές. Παραδοσιακά στη χώρα μας οι εκλογές κινητοποιούν και  εμπλέκουν τις τηλεοπτικές εξελίξεις με συνήθως αρνητικό για τις εξελίξεις τρόπο. Το επισημαίνουμε γιατί ήδη στο παρασκήνιο εξυφαίνονται ποικίλα σενάρια και απαιτήσεις.

Το 2019 επίσης, ήδη από τις αρχές του, αναμένουμε την προκήρυξη των δυο «ορφανών» τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας από το ΕΣΡ, ήδη για τη μία από αυτές έχει κατατεθεί το αίτημα από την εταιρεία Αlter ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναμένει επίσης τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, ώστε να προκηρύξει τις άδειες θεματικού περιεχομένου για την τηλεόραση και τις περιφερειακές.  Ένα θέμα που σκοπίμως κατά τη γνώμη μας παραμένει θολό, αφού ούτε το αρμόδιο υπουργείο, ούτε το ΕΣΡ δεν καθορίζουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή έστω δεν ξεκαθαρίζουν ποιές από τις τηλεοπτικές άδειες θα προηγηθούν.

Για το τέλος αφήνουμε το ραδιόφωνο. Η απόπειρα παραχώρησης φάσματος για το ραδιόφωνο από την ΕΕΤΤ στέφθηκε με αποτυχία και η ρυθμιστική αρχή έχει δηλώσει πως θα κάνει τον διαγωνισμό εντός του 2019. Με τα έως τώρα δεδομένα στη ραδιοφωνική αγορά, θεωρούμε πως ο στόχος της είναι μάλλον ανέφικτος.

Ματίνα Παπαχριστούδη

Editorial, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ιανουάριος 2019

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Technisat iMeteo 1CE

Η αγορά σήμερα

21-01-2019

Technisat iMeteo 1CE

Διαθέσιμος από την AMF Electronics το επιτραπέζιο ρολόι - μετεωρολογικός σταθμός iMeteo 1CE της Technisat. Πρόκειται για μια πολύ κομψή και χρήσιμη συσκευή που διαθέτει μεγάλη οθόνη 5,6 ιντσών, η οποία εμφανίζει ώρα και διάφορες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες. Διαθέτει δύο ξυπνητήρια με λειτουργία Snooze...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 124

Τεύχος 124

19-12-2018

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 124

Κυκλοφόρησε στα περίπτερα λίγο πριν από τις γιορτές το νέο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό Security Report, που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα, με ένα «αθλητικό ρεπορτάζ» του Νίκου Μποζιονέλου για την ομάδα Novasports Running Team, και την ιστορία της, και μία συνέντευξη με τον Περικλή Ιακωβάκη, αρχηγό της ομάδας! Στα θέματα του νέου τεύχους μπορούμε να διαβάσουμε ένα αφιέρωμα στα δορυφορικά κανάλια που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση BISS, και τα κλειδιά με τα οποία «ανοίγουν» στις οθόνες! Τα δορυφορικά κανάλια που εκπέμπουν με κρυπτογράφηση BISS βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των φίλων της δορυφορικής λήψης. Η αποκρυπτογράφησή τους προϋποθέτει την εισαγωγή στο δορυφορικό δέκτη κατάλληλων BISS κλειδιών που ξεκλειδώνουν την εικόνα του...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.