Ειδήσεις . Media News
Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019 | 12:25

Ψηφιακά άλματα με παλαιότερες τεχνολογίες

Μιλώντας υποθετικά και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας μας ως τον Δεκέμβριο του 2020 η μετάδοση του ελεύθερου τηλεοπτικού σήματος θα συρρικνωθεί σε πολύ μικρότερο φάσμα. Ως τότε θα πρέπει να παραχωρηθεί στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας που το περιμένουν στο μεταξύ πως και πως, το φάσμα των 700 MHz για την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών τους σε 5G...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Μιλώντας υποθετικά και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας μας ως τον Δεκέμβριο του 2020 η μετάδοση του ελεύθερου τηλεοπτικού σήματος θα συρρικνωθεί σε πολύ μικρότερο φάσμα. Ως τότε θα πρέπει να παραχωρηθεί στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας που το περιμένουν στο μεταξύ πως και πως, το φάσμα των 700 MHz για την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών τους σε 5G. Η ΕΕΤΤ ως ρυθμιστική αρχή έχει αρχίσει ήδη τον διάλογο και παραχωρεί φάσμα για δοκιμαστική χρήση. Πάντα μιλώντας υποθετικά, η Ελλάδα έχει κάνει «άλματα», έκανε οργανισμό για δορυφόρο, πρωταγωνιστεί στις συναντήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατοχυρώνει φάσμα, συνομιλεί με τις όμορες χώρες για τον συντονισμό και μπλα, μπλα, μπλά.

Στην πραγματικότητα η τεχνολογική κατάσταση της ψηφιακής τηλεόρασης περιγράφεται με λίγες μόνο λέξεις.

Ολοκλήρωση της πρώτης ψηφιακής μετάβασης, λειτουργία πλέον δυο παρόχων δικτύου, του ιδιώτη της Digeaκαι του κρατικού, της ΕΡΤ. Τίποτε άλλο… Που είναι η μετάδοση σε Υψηλή ευκρίνεια; Που είναι οι συζητήσεις-διαβουλεύσεις- προβληματισμοί για το ποια τεχνολογικά πρότυπα θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια; Που είναι οι επενδύσεις για τη μετάβαση στο DVB-T2; Για να μην μιλήσουμε για τα πρότυπα HEVC, πολύ περισσότερο για τις συσκευές 4Κ. Κι όμως όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ακούστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν υπερβολικά τη 2ετία της μεγάλης κόντρας για τις τηλεοπτικές άδειες ανάμεσα σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ-Digea) και της κυβέρνησης σε αναρίθμητα non paper.

Οι άδειες δόθηκαν, οι αντίπαλοι σιώπησαν. Σήμερα που η απαίτηση ψηφιακής μετάβασης έχει χτυπήσει την πόρτα, κανείς από τους αρμόδιους στην αγορά και το κράτος δεν έχει να πει οτιδήποτε και φυσικά κατά πάγια τακτική, ο ένας επιρρίπτει την ευθύνη στον άλλο.

Γιατί δεν υπάρχει ακόμη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας για όλες τις τηλεοπτικές υπηρεσίες;  Επειδή η πολιτεία δεν έχει εκδώσει τις αναγκαίες αποφάσεις για τα τεχνολογικά πρότυπα και δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον αέρα, είναι η απάντηση. Γιατί η ίδια η αγορά απαιτεί επιδότηση, είναι η αλήθεια. Και το αίτημα της-αν τεθεί επίσημα και με επιχειρήματα- είναι και εύλογο και δίκαιο. Οι δυο πάροχοι δικτύου θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε υψηλές κοστοβόρες επιδοτήσεις επειδή τα κράτη αποφάσισαν να δώσουν το φάσμα στις τηλεπικοινωνίες. Η κάλυψη του κόστους για αυτές τις επενδύσεις είναι ζήτημα που οφείλει να αντιμετωπίσει το κράτος. Προς το παρόν όμως όλα παραμένουν θολά και παρασκηνιακά.

Γεγονός είναι πως η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση που θα πρέπει για μια ακόμη φορά να ολοκληρωθεί σε χρόνο εξπρές διάρκειας ενάμιση έτους, θα στοιχίσει ακριβά. Και στους παρόχους δικτύου και στους πολίτες. Απαιτείται τεχνολογική αναβάθμιση σε όλο το φάσμα της εκπομπής σήματος και της τηλεοπτικής παραγωγής, απαιτούνται νέοι δέκτες ή αποκωδικοποιητές. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει το κοινό για όλα αυτά τα προβλήματα. Κυρίως κανείς αρμόδιος δεν φροντίζει να προχωρήσει αυτή τη φορά με διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες η μετακίνηση του ελεύθερου τηλεοπτικού σήματος σε μειωμένο φάσμα ώστε να μην υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στο κοινό και τους πολίτες.

Ζητάμε πολλά; Αλλά τι να πει κάποιος όταν τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες για την ψηφιακή τηλεόραση. Όταν ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο νέος ψηφιακός χάρτης παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι δικτύου τον γνωρίζουν. Όταν γίνονται παρεμβάσεις χαριστικές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο χάρτης συχνοτήτων του 2012 και να σταματήσουν οι δίκαιες διαμαρτυρίες περιφερειών ενόψει πολιτικών εκλογών.

Editorial, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, τεύχος Μαρτίου 2019

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TRIAX EoC

Η αγορά σήμερα

07-10-2019

TRIAX EoC

Το Triax EoC αποτελεί μια προηγμένη λύση για τη μεταφορά Ethernet σήματος μέσω του ομοαξονικού δικτύου, σε συνύπαρξη με τα τηλεοπτικά σήματα. Επειδή μάλιστα χρησιμοποιεί πολύ χαμηλές συχνότητες, μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε παλιά ομοαξονικά δίκτυα, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος ανάπτυξης έως και 30%.et σύνδεση και τηλεοπτικό

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 133

Τεύχος 133

24-09-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 133

Το νέο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το έκτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Στις δοκιμές του νέου τεύχους θα βρούμε το άρθρο για τον AMIKO VIPER 4K, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο καθαρόαιμο Enigma2 combo δέκτη της Amiko που έρχεται με υποστήριξη 4K UHD H.265/HEVC και δύο νέας γενιάς tuners, συμβατά με όλα τα σύγχρονα πρότυπα του DVB. Ένα DVB-S2X με δυνατότητα λήψης multi-stream δορυφορικών εκπομπών και ένα υβριδικό DVB-C/T2 tuner για λήψη καλωδιακών/επίγειων προγραμμάτων. Υποστηρίζει USB Wi-Fi για ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο, ενώ η συμβατότητά του με Kodi και HbbTV είναι πραγματικά υποδειγματική! Οι δοκιμές του νέου τεύχους συ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.