Ειδήσεις . News HDTV
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 | 14:43

Κύπρος: Η ώρα του… high definition

Τρόπους ώστε να σταματήσουν τη μαζική φυγή του κοινού από την τηλεόραση αναζητούν οι καναλάρχες. Τα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια χάνουν ολοένα και περισσότερο κοινό, με την ευρωπαϊκή αγορά των Μέσων να μοιάζει ανήμπορη να ανταγωνιστεί τις streaming υπηρεσίες, όπως η Netflix, οι οποίες έχουν και το πλεονέκτημα να μην πληρώνουν φόρο σε κάθε χώρα ή ακόμη και σε αυτές...

Τρόπους ώστε να σταματήσουν τη μαζική φυγή του κοινού από την τηλεόραση αναζητούν οι καναλάρχες. Τα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια χάνουν ολοένα και περισσότερο κοινό, με την ευρωπαϊκή αγορά των Μέσων να μοιάζει ανήμπορη να ανταγωνιστεί τις streaming υπηρεσίες, όπως η Netflix, οι οποίες έχουν και το πλεονέκτημα να μην πληρώνουν φόρο σε κάθε χώρα ή ακόμη και σε αυτές που πληρώνουν να καταβάλλουν το αντίτιμο μόνο για τις συμπαραγωγές που φτιάχνουν και όχι για τις άλλες σειρές που παρέχουν, θεωρώντας τες ξένο προϊόν. Η κατηγορία «TelRest» στην εταιρεία μέτρησης τηλεθέασης φαίνεται να αυξάνει όλο και περισσότερο τα μερίδιά της, αφού το κοινό αναζητάει συνεχώς είτε τα συνδρομητικά κανάλια, είτε έχει προσθέσει στο κόστος του τα 10 ευρώ του Netflix παρακολουθώντας σειρές και ταινίες. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την επέλαση της υπηρεσίας, τα κυπριακά κανάλια φαίνεται να προωθούν την εκπομπή των προγραμμάτων τους σε υψηλή ευκρίνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά.

Κοινή απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία κανάλια, ο Alpha, το Σίγμα και ο ΑΝΤ1, έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν σε μια σοβαρή επένδυση στη Velister, ώστε να μπορέσει να αλλάξει ο τρόπος εκπομπής των καναλιών τους κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία που εκπέμπει τα κανάλια έχει ως βασικούς μετόχους τους περισσότερους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση για σοβαρή επένδυση σε τεχνικό επίπεδο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να ζητήσουν και την οικονομική στήριξη από το κράτος. Παρά το γεγονός πως στους περιορισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να υπάρχει όρος για την ανάλυση εκπομπής, παρά μόνο για τον τρόπο (που έχει γίνει ήδη ψηφιακά), σε πολλές χώρες μιντιακοί όμιλοι έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές εκπομπής για υπερυψηλή ευκρίνεια 4K ακόμη και σε free to air κανάλια. Στην Κύπρο, ο τρόπος εκπομπής παραμένει σε κανονική ευκρίνεια (SD), ενώ τα μικρότερα κανάλια έχουν ακόμη πιο μικρή ανάλυση στην εικόνα που μεταδίδουν, μετά τις μειώσεις που έγιναν στο υπόδειγμα για την ψηφιακή πλατφόρμα.

Με το ίδιο ποσό

Στόχος με το σχέδιο που προωθείται από τα κανάλια είναι να μην επωμιστούν το βάρος της τεχνολογικής αναβάθμισης της ψηφιακής πλατφόρμας, παρά το γεγονός ότι όταν αφαιρείται ένα κανάλι από την πλατφόρμα, τότε το ποσό καλούνται να το καλύψουν οι εναπομείναντες τηλεοπτικοί σταθμοί. Έτσι, θα ζητηθεί η συμβολή του κράτους ως ένα από τα πολλά μέτρα στήριξης που ζητάνε τα κανάλια για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αφενός με την πτώση της διαφημιστικής αγοράς και αφετέρου με την επέλαση της συνδρομητικής πλατφόρμας ή και των υπηρεσιών streaming. Σύμφωνα με τους όρους της Velister, το τέλος πρόσβασης για παροχή υπηρεσίας μετάδοσης του σήματος του αδειούχου από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης σταθμού σε μορφή κανονικής ευκρίνειας (standard definition) είναι 181.900 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, το τέλος πρόσβαση σε μορφή υψηλής ευκρίνειας (high definition) είναι 400 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ένα ποσό που αδυνατεί να καλύψει ένας τηλεοπτικός σταθμός μετά και την κρίση της διαφημιστικής αγοράς. Άλλωστε, από την 1η Ιουλίου 2011 που όλα τα κανάλια εκπέμπουν ψηφιακά, σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένας ιδιωτικός free to air τηλεοπτικός σταθμός δεν έχει εκπέμψει μέχρι στιγμής σε high definition. Εξαίρεση αποτελεί το ΡΙΚ, το οποίο έχει το δικό του ιδιόκτητο δίκτυο και δεν πληρώνει επιπλέον ποσό για τον τρόπο εκπομπής του ή ακόμη και για τα επιπλέον κανάλια που θέλει να εκπέμψει. Φυσικά, ακόμη και το ΡΙΚ χρησιμοποιεί ελάχιστες ώρες στο PIKHD, αφού πολλά από τα προγράμματά του δεν παράγονται σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ στο ίδρυμα δεν επιλέγουν να αγοράζουν και ξένες παραγωγές σε HD, καθώς αυτές κοστίζουν περισσότερο από αυτές που αγοράζονται σε κανονική ευκρίνεια. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο κυπριακό κανάλι το οποίο εξέπεμψε σε High Definition ήταν το MoviesBest, ενώ ακολούθησαν πολλά συνδρομητικά κανάλια, τα περισσότερα από τα οποία πλέον εκπέμπουν και σε HD.

Ξανά στο τραπέζι το θέμα της μίας πλατφόρμας

Η αλλαγή στη μορφή εκπομπής των καναλιών και το κόστος που θα πρέπει να αναλάβει η Velister φέρνουν ξανά στο προσκήνιο και τη συζήτηση για το κατά πόσο χρειάζονται δύο ψηφιακές πλατφόρμες στην Κύπρο, μία κρατική και μία ιδιωτική. Φυσικά, για να μπορέσει να λυθεί οριστικά το θέμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη του κράτους με τη Velister, αφού το κράτος έχει ασκήσει έφεση στην αγωγή που κέρδισε η Velister όταν είχε επιτραπεί η συμμετοχή της LGR και της cyta στον διαγωνισμό για την ψηφιακή πλατφόρμα. Παρά το γεγονός πως υπάρχει κοινή αντίληψη από όλους ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί μόνο μία πλατφόρμα, η οποία θα διαχειρίζεται το τηλεοπτικό ψηφιακό φάσμα, εντούτοις τόσο το ΡΙΚ όσο και η Velister θεωρούν πως θα έπρεπε να υπάρχει μόνο η δική τους. Και το πρόβλημα μοιάζει άλυτο, εκτός και αν το υπουργείο δώσει οριστική λύση μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: https://politis.com.cy/

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

IB-MS303-T

Η αγορά σήμερα

04-06-2019

IB-MS303-T

Η επιτραπέζια βάση IB-MS303-T είναι μία εξαιρετικά εργονομική και μοντέρνα βάση στήριξης, για την τοποθέτηση μιας οθόνης υπολογιστή στο γραφείο σας. Διαθέτει 4 συνολικά αρθρώσεις με ελευθερία κίνησης, οι οποίες σας επιτρέπουν να έχετε ανά πάσα στιγμή την οθόνη σας στην επιθυμητή θέση. Χάρη στο clamp στήριξης που διαθέτει, μπορείτε...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 129

Τεύχος 129

21-05-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 129

Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το τέταρτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Κεντρικό θέμα στο νέο τεύχος Ιουνίου είναι το αφιέρωμα στα δορυφορικά κανάλια Multistream και DVB-S2X. Η ψηφιακή δορυφορική μετάδοση video δεύτερης γενιάς (DVB-S2) αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πρότυπο που χρησιμοποιούν για την εκπομπή τους τα δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια. Σε σχέση με το αρχικό DVB-S, το DVB-S2 διαθέτει βελτιωμένα χαρακτηριστικά και είναι συμβατό με νέες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν υψηλότερη ποιότητα εικόνας και καλύτερη εκμετάλλευση της χωρητικότητας. Τέτοιες τεχνολογίες είναι η εκπομπή Multistream που επιτυγχάνει τη μετάδοση πολλαπλών ροώ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.