Ειδήσεις . News
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 | 12:04

Η EBU δεν ανησυχεί για τη διακοπή λειτουργίας της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στο Βέλγιο και την Ελβετία

Τον περασμένο Μάιο, ο βελγικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός VRT ανακοίνωσε ότι οι ελεύθερης μετάδοσης εκπομπές της επίγειας ψηφιακής τηλεόραση (DTT) θα λήξουν την 1η Δεκεμβρίου 2018, αναφέροντας ως αιτία της απόφασης την αλλαγή του τρόπου καταλάνωσης του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, μετά το δημοψήφισμα "No Billag"...
Γράφτηκε από: Σ.Χ.
Τον περασμένο Μάιο, ο βελγικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός VRT ανακοίνωσε ότι οι ελεύθερης μετάδοσης εκπομπές της επίγειας ψηφιακής τηλεόραση (DTT) θα λήξουν την 1η Δεκεμβρίου 2018, αναφέροντας ως αιτία της απόφασης την αλλαγή του τρόπου καταλάνωσης του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, μετά το δημοψήφισμα "No Billag" (το οποίο πρότεινε την εξάλειψη του υποχρεωτικού τέλους άδειας για τη χρηματοδότηση των εκπομπών), ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SRG SSR ανακοίνωσε το τέλος της μετάδοσης DVB-T το 2019.

Καταλήγοντας σε βιαστικά συμπεράσματα
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αποφάσεις στην Ελβετία και τη Φλάνδρα, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι ο ήλιος δύει για την ψηφιακή επίγεια τηλεόραση (DTT). Ωστόσο, προτού βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, θα πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά τα συγκεκριμένα πλαίσια και τις γενικές τάσεις.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΜΕ της EBU εκπονεί τακτικά μια εξαιρετική έκθεση για την Τηλεοπτική Διανομή στην Ευρώπη. Παρέχει στοιχεία, μεταξύ άλλων, για τη διείσδυση των διαφόρων πλατφορμών τηλεοπτικής διανομής. Αναλύοντας τα δεδομένα, βλέπουμε ότι, όσον αφορά την τηλεοπτική διανομή, το Βέλγιο και η Ελβετία είναι παρόμοια. Και στις δύο χώρες η πρωτογενής τεχνολογία διανομής ήταν ιστορικά καλωδιακή και τώρα αντικαθίσταται σταδιακά από την IPTV. Και στις δύο χώρες ο συνδυασμός καλωδίου και IPTV εξυπηρετεί περισσότερο από το 90% των νοικοκυριών ως κύριος τρόπος λήψης, ακολουθούμενο από τη δορυφορική λήψη και την DTT. Η τελευταία ποτέ δεν ξεπέρασε σε διείσδυση το 5% ως κύριος τρόπος λήψης είτε στο Βέλγιο είτε στην Ελβετία, που αντιστοιχεί σε πολύ μικρό αριθμό νοικοκυριών σε απόλυτες τιμές.

Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει ένα τοπίο τηλεοπτικής διανομής που να αντικατοπτρίζει αυτά τα ακραία στοιχεία. Οι ομοιότητες μεταξύ Βελγίου και Ελβετίας συνεχίζονται όσον αφορά τις δυνατότητες υποδομής, ιδίως όσον αφορά την καλωδιακή και τη σταθερή ευρυζωνικότητα. Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρυζωνική κάλυψη στην Ευρώπη 2017 παρέχει τα δεδομένα. Για τη κάλυψη μέσω cable, τόσο το Βέλγιο όσο και η Ελβετία εμφανίζονται στην πρώτη τετράδα. Στην πραγματικότητα, στο Βέλγιο, η κάλυψη υπερβαίνει το 95%, ενώ στην Ελβετία υπερβαίνει το 80%, και στις δύο χώρες, πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ-28, δηλαδή το 45,1%.

Για σταθερή ευρυζωνική σύνδεση, η κατηγορία συνδυασμού NGA (πρόσβαση νέας γενιάς), η οποία περιλαμβάνει τις τεχνολογίες VDSL, FTTP και DOCSIS 3.0 (όλες οι οποίες είναι συνήθως ικανές να παρέχουν ταχύτητα υπηρεσίας τουλάχιστον 30 Mbps), βλέπουν το Βέλγιο και την Ελβετία στις τρεις πρώτες θέσεις. Αμφότερα τα επίπεδα κάλυψης δείχνουν πάνω από 95% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ-28, δηλαδή 80,1%.

200.000 vs 60 εκατομμύρια
Με αυτά τα στοιχεία γίνεται ευκολότερο να καταλάβουμε γιατί έχουν ληφθεί οι συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με τη DTT. Στο Βέλγιο και την Ελβετία, η DTT δεν ήταν ποτέ ιστορικά επιτυχημένη, ενώ η αλλαγή της υπηρεσίας επηρεάζει μόνο έναν πολύ περιορισμένο αριθμό νοικοκυριών (περίπου 200.000 συνολικά). Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα επηρεαζόμενα νοικοκυριά καλύπτονται από εναλλακτικές πλατφόρμες διανομής (όπως καλωδιακή, IPTV ή δορυφορική), η οποία διασφαλίζει τη συνέχεια της υπηρεσίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, η απενεργοποίηση της DTT πολύ απλά δεν είναι επιλογή, λόγω της έλλειψης επαρκούς προσφοράς εναλλακτικών πλατφορμών.

Ενώ στο Βέλγιο (ή τουλάχιστον στη Φλάνδρα) και στην Ελβετία, οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς επέλεξαν να απενεργοποιήσουν την DTT, βλέπουμε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη η πλατφόρμα είναι ισχυρή και σταθερή. Από το 2018, το 29% των νοικοκυριών στην ΕΕ των 28 βασίζονται κυρίως στην DTT. Πρόκειται για σχεδόν 60 εκατομμύρια νοικοκυριά έναντι των 200.000 που επηρεάζονται από τις αποφάσεις στο Βέλγιο και την Ελβετία. Τα εντυπωσιακά ποσοστά αποδοχής της DTT, με τη συνολική διείσδυση να υπερβαίνει συχνά το 50% σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες, οδήγησαν πολλούς από τους προηγούμενους χρήστες να σχεδιάσουν την αναβάθμιση της τεχνολογίας μετάδοσης από DVB-T σε DVB- Τ2. Αυτός είναι ένας ακόμα ισχυρός δείκτης της ευρωστίας της πλατφόρμας.

Πηγή: broadbandtvnews.com

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

DM303L HD

Η αγορά σήμερα

27-08-2019

DM303L HD

Έφτασε στην AMF Electronics ο νέος ψηφιακός διαμορφωτής DM303L HD. Χρησιμοποιείται για να διαμορφώνει ένα HDMI σήμα από οποιαδήποτε πηγή σε DVB-T επίγειο ψηφιακό κανάλι της μπάντας των UHF ή VHF, ώστε να μπορεί αυτό να διανεμηθεί μέσω του ομοαξονικού δικτύου. Δίνει ποιότητα εικόνας Full HD με ανάλυση 1080p, ενώ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Τεύχος 132

28-08-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το έβδομο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Οι δοκιμές του νέου τεύχους ξεκινάνε με το άρθρο για το επαγγελματικό headend ENGEL MS4400FTA, που είναι εξοπλισμένο με τέσσερα ανεξάρτητα διπλά tuners και κάνει επαγγελματική διανομή τηλεοπτικού σήματος σε χώρους φιλοξενίας, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ομοαξονική καλωδίωση. Είναι ένα micro headend της Engel που έχει δυνατότητα να διαχειρίζεται τέσσερα DVB-S/S2/T/T2/C σήματα και να αποδίδει στην έξοδο τέσσερα ρυθμιζόμενα DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τεχνολογία “pool” που παρέχει τεράστια ευελιξία στην επιλογή προγραμμάτων, ενώ τα δύο ενσωματωμένα ανεξά...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.