27/07/2021

Καθοδόν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο νέος βραχίονας ERA

Μετά από πολυετείς αναβολές για διαφόρους λόγους καθοδόν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκεται ένας νέος ρομποτικός βραχίονας. Πρόκειται για τον ERA, τον πιο προηγμένο βραχίονα που έχει τοποθετηθεί σε μια διαστημική κατασκευή. Ο ERA φέρει την σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και...

Μετά από πολυετείς αναβολές για διαφόρους λόγους καθοδόν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκεται ένας νέος ρομποτικός βραχίονας. Πρόκειται για τον ERA, τον πιο προηγμένο βραχίονα που έχει τοποθετηθεί σε μια διαστημική κατασκευή. Ο ERA φέρει την σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και η παρουσία του αναμένεται να βοηθήσει πολύ τους αστροναύτες του ISS.

Το μήκος του ERA ξεπερνάει τα 11 μέτρα, έχει επτά αρθρώσεις ανάμεσα στις οποίες όπως κάποιες που λειτουργούν ως αγκώνες, ώμοι και καρποί για να μπορεί να εκτελεί πολλών ειδών και με μεγάλη ακρίβεια αλλά και ευελιξία εργασίες. Η μεταφορά φορτίων εντός και εκτός του Σταθμού και κάθε είδους συναρμολογήσεις είναι ορισμένες από τις δυνατότητες του νέου βραχίονα. Αυτή πάντως που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα του να μετακινείται χέρι-χέρι μεταξύ σταθερών σημείων βάσης. Με απλά λόγια ο βραχίονας θα μπορεί να «περπατά» στην εξωτερική πλευρά του σταθμού.

Έτσι θα μπορεί να λειτουργεί ως ένα είδος γερανού μεταφέροντας αστροναύτες που πραγματοποιούν διαστημικούς περιπάτους από ένα σημείο του σταθμού σε κάποιο άλλο γρήγορα και με ασφάλεια. Ο ERA διαθέτει επίσης τέσσερις κάμερες για να μπορεί το πλήρωμα ή το κέντρο ελέγχου λειτουργίας του ISS να επιθεωρεί την εξωτερική του πλευρά.

Πηγή:  naftemporiki.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 27/7/2021)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.