25/01/2022

Ανησυχίες ΕΕ για το αλαλούμ των κρατών μελών σχετικά με τους προμηθευτές 5G

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (24 Ιανουαρίου), οι ασυμβίβαστοι κανόνες μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των προμηθευτών της τεχνολογίας 5G συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ένωσης.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (24 Ιανουαρίου), οι ασυμβίβαστοι κανόνες μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των προμηθευτών της τεχνολογίας 5G συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ένωσης.

«Έξι από τους οκτώ μεγαλύτερους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Huawei και Samsung, δεν έχουν έδρα στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η νομοθεσία σε χώρες εκτός ΕΕ μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τα πρότυπα της ΕΕ, για παράδειγμα όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης, Annemie Turtelboom.

Η ίδια ανέφερε το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία απαγορεύει σε κινεζικούς προμηθευτές όπως η Huawei να χρησιμοποιούν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της, ενώ η Γερμανία όχι.

«Υπάρχουν λίγες δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ προσεγγίζουν τα θέματα ασφάλειας, ιδίως το ζήτημα των προμηθευτών υψηλού κινδύνου» στην ανάπτυξη του 5G, ανέφερε το ΕΕΣ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό καθιστά δύσκολο για τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση» και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει εναρμονισμένες πολιτικές για τη βελτίωση της κατάστασης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σημείωσε επίσης ότι η «εργαλειοθήκη» που υιοθέτησαν η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ πριν από δύο χρόνια με σκοπό την προστασία των δικτύων 5G της Ένωσης από κατασκοπεία ή σαμποτάζ απέδωσε μόνο μη δεσμευτικούς κανόνες και δεν ήταν επαρκώς σαφής όσον αφορά στον ορισμό και στον περιορισμό των «προμηθευτών υψηλού κινδύνου».

Το 5G, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων έως και 100 φορές ταχύτερα από τα σημερινά δίκτυα 4G που χρησιμοποιούνται για κινητά τηλέφωνα, υπόσχεται υπερ-συνδεδεμένες κοινωνίες, όπου οι οικιακές και εμπορικές συσκευές συνδέονται μέσω του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» και γίνονται δυνατές οι εξελίξεις όπως η εξ αποστάσεως χειρουργική.

Η Huawei είναι ο κορυφαίος πάροχος τεχνολογίας 5G, αλλά η διείσδυσή της στις δυτικές αγορές έχει περιοριστεί από μια εκστρατεία των ΗΠΑ που αναδεικνύει τον κίνδυνο η Κίνα να αποκτήσει κρυφά πρόσβαση σε δεδομένα μέσω των προϊόντων του δικτύου της.

Οι χώρες της ΕΕ – αρκετές από τις οποίες συσπειρώνονται γύρω από μια προσπάθεια για «στρατηγική αυτονομία» στην τεχνολογία και σε άλλους τομείς – έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι στη χρήση τεχνολογίας από τη Huawei ή άλλους προμηθευτές εκτός ΕΕ που ενδέχεται να μην συμμορφώνονται με τους νόμους της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Το ΕΕΣ σημείωσε ότι, από τους οκτώ κύριους παρόχους τεχνολογίας 5G στην ΕΕ, οι έξι από αυτούς έχουν την έδρα τους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν έχει αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις του να κατασκευάσει ένα κράτος μέλος τα δίκτυα 5G χρησιμοποιώντας εξοπλισμό από έναν προμηθευτή που θεωρείται υψηλού κινδύνου σε άλλο κράτος μέλος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΕΣ.

«Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να επηρεάσει τη διασυνοριακή ασφάλεια, ακόμη και τη λειτουργία της ίδιας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ».

Το ΕΕΣ -υπεύθυνο για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα της ΕΕ- συνέστησε στην Επιτροπή να εξετάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών και να αξιολογήσει πώς οι αποκλίνουσες πολιτικές τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ενιαία αγορά.

Προέτρεψε επίσης να δοθεί «νέα ώθηση» στην εξάπλωση του 5G εντός της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα κράτη μέλη είναι απίθανο να επιτύχουν τον στόχο της Επιτροπής να έχουν διαθέσιμο 5G όλες τις πόλεις έως το 2025.

Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει τη δυνατότητα του 5G να προσθέσει 7,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των χωρών της ΕΕ μεταξύ 2021 και 2025, που ισοδυναμεί με «έως και ένα τρισεκατομμύριο ευρώ».

Πηγή: euractiv.gr

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.