Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20 Μαΐου 2012 14:05

Οι ταινίες της ημέρας – Βαθμολογία και κριτική

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F2141a8494a322a673ed7cb5a1b10010b XL

Κυριακή, 20 Μαΐου

Αξίζει να δείτε
  • THE HURT LOCKER 2½ αστεράκια 22.00 ΕΤ1
  • ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 2 αστεράκια 22.00 novacinema1-HD
  • Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ 3½ αστεράκια 23.00 ET3
  • ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ 2 αστεράκια 23.15 STAR
  • ΤΖΕΝΙΦΕΡ 8 2 αστεράκια 01.00 STAR
  • DAISY 2 αστεράκια 03.30 STAR
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΟ ΓΑΤΟΣ 1 αστεράκι

ΑΝΤ1 13.30

Κωμική περιπέτεια, 2003 (Έγχρ.), 82′

DR SEUSS’ THE CAT IN THE HAT. Αμερικανική ταινία του Μπο Γουέλτς, με τους Μάικ Μάγερς, Άλεκ Μπάλντουιν, Κέλι Πρέστον.

Μια γάτα που μιλάει (Μάικ Μάγερς) βγάζει από την ανία δύο παιδιά, αλλά τα κάνει όλα λίμπα.

Μετά τον «Κατεργάρη των Χριστουγέννων», λίμπα κάνουν άλλο ένα βιβλίο του Θίοντορ Γκάιζελ, αντικαθιστώντας το διδακτικό και εμμέσως πολιτικοποιημένο ύφος μ’ έναν οχετό καρτουνίστικων, αλλά τελείως ακατάλληλων για παιδιά αστείων. Για λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζεται η Πάρις Χίλτον.

transparent listΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ 1 αστεράκι

STAR 13.30

Δραματική, 1995 (Έγχρ.), 97′

SOMETHING TO TALK ABOUT. Αμερικανική ταινία του Λάσε Χάλστρομ, με τους Ντένις Κουέιντ, Τζούλια Ρόμπερτς, Ρόμπερτ Ντιβάλ.

Μια νεαρή σύζυγος και μητέρα, γαλουχημένη με τις παραδοσιακές αξίες του Νότου, ανακαλύπτει ότι ο άντρας της την απατά. Τον εγκαταλείπει και έρχεται να μείνει στο πατρικό της, αποφασισμένη να αρχίσει μια καινούργια ζωή.

Δεν ξεφεύγει ούτε στιγμή από τις μελό συμβάσεις, με δευτερεύοντες χαρακτήρες που μας αγγίζουν ελάχιστα.

transparent listΣΚΕΤΟ ΖΩΟΝ 0 αστεράκια

MEGA 14.50

Κωμωδία, 2001 (Έγχρ.), 84′

THE ANIMAL. Αμερικανική ταινία του Λιούκ Γκρίνφιλντ, με τους Ρομπ Σνάιντερ, Κόλιν Χάσκελ, Έντουαρντ Άσνερ.

Ο Μάρβιν τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο, όμως σώζεται από έναν εκκεντρικό γιατρό, ο οποίος του κάνει κρυφά μεταμοσχεύσεις από όργανα ζώων. Με τη νέα ενέργεια που διαθέτει ο Μάρβιν γίνεται το ίνδαλμα του αστυνομικού σώματος – μέχρι τη στιγμή που τον κυριεύουν τα ζωώδη ένστικτά του.

Θα μπορούσε να είναι μια νέα εκδοχή του «Δρ Τζέκιλ και κ. Χάιντ», ωστόσο πρόκειται για κωμωδία «ζωώδους» επιπέδου, με πρωταγωνιστή τον Ρομπ Σνάιντερ του «Saturday Night Live» (δεν μπορούν όλοι να είναι Τίνα Φέι!).

transparent listΧΧΧ: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ 2 1 αστεράκι

MEGA 21.00

Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 102

XXX: STATE OF THE UNION. Αμερικανική ταινία του Λι Ταμαχόρι, με τους Άις Κιουμπ, Σάμιουελ Τζάκσον, Γουίλεμ Νταφόε.

Ο πράκτορας της εθνικής ασφάλειας Γκίμπονς βγάζει από τη φυλακή τον Ντάριους, έναν πρώην κομάντο, και τον χρίζει νέο πράκτορα ΧΧΧ, με αποστολή να αποτρέψει ένα σχέδιο δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ από κοντινούς συνεργάτες του.

Χωρίς τον Βιν Ντίζελ, η ψευτο-συνέχεια αυτή είναι περισσότερο μια κατασκοπική περιπέτεια στο ύφος των «Επικίνδυνων Αποστολών» παρά των extreme sports της πρώτης ταινίας.

transparent listTHE HURT LOCKER 2½ αστεράκια

ΕΤ1 22.00

Πολεμική, 2009 (Έγχρ.), 131′

Αμερικανική ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου, με τους Τζέρεμι Ρένερ, Άντονι Μακί, Μπράιαν Τζέρατι.

Μάτσο ήρωες, ασταμάτητη δράση, γρήγορα, κοφτά πλάνα, επιθετικό μοντάζ. Το υπερτιμημένο απ’ όλη την αγγλόφωνη κινηματογραφική κοινότητα «The Hurt Locker» επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την απαράμιλλη βιτρτουοζιτέ της πρώην κυρίας Τζέιμς Κάμερον, όχι όμως και τα διθυραμβικά σχόλια που το συνοδεύουν. Είναι αλήθεια ότι όλη η ένταση του καθημερινού κορώνα-γράμματα παιχνιδιού με το θάνατο, η οποία συμπυκνώνεται στα αγχωτικά, ανήσυχα κάδρα της, παίρνει σχεδόν υλική υπόσταση. Ο εξολοθρευτής βομβών Γουίλιαμ Τζέιμς είναι ένα κτήνος του πολέμου, μια συμπαθής φιγούρα «πρεζάκια του κινδύνου», ο οποίος που «ζει» μόνο όταν χαϊδεύει την εκρηκτική ύλη κι όχι όταν τα πίνει με τους φίλους του ή βγαίνει για οικογενειακά ψώνια.

Σεκάνς τη σεκάνς, παραθέτοντας το ένα περιστατικό μετά το άλλο, το σενάριο του Μαρκ Μπολ («Στην Κοιλάδα του Ηλά») χτυπά συνεχώς την ίδια χορδή, μετρά αντίστροφα μια πορεία που στο τέλος θα επιστρέψει σαν επαναλαμβανόμενος εφιάλτης από την αρχή, τελειώνει όμως πολύ γρήγορα με όσα έχει να πει (και η Μπίγκελοου να δείξει). Οι ήρωές του είναι απλοϊκοί (μια χούφτα καλοί στρατιώτες), ο πόλεμος είναι κακός (όποιος και να ’ναι αυτός), ένα ολόκληρο έθνος εκτονώνει υστερικά τις ενοχές του (ή την παντελή απουσία τους) σ’ ένα αφιλόξενο αλλού. Και πάνω που νομίσαμε ότι καθαρίσαμε με το Βιετνάμ και, κυρίως, με τις ταινίες του…

transparent listΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ 3½ αστεράκια

ET3 23.00

Κωμωδία, 1938 (Α/Μ), 102′

BRINGING UP BABY. Αμερικανική ταινία του Χάουαρντ Χοκς, με τους Κάθριν Χέμπορν, Κάρι Γκραντ, Τσαρλς Ραγκλς.

Ο Ντέιβιντ, ένας αφηρημένος παλαιοντολόγος, βρίσκεται μπροστά σε δύο τεράστιες προκλήσεις, το γάμο με τη συνάδελφό του Άλις και τη χρηματοδότηση του μεγαλόπνοου έργου του. Αλλά η συνάντησή του με τη Σούζαν, μια αδέξια κι εύπορη νεαρή, θα ανατρέψει όλα του τα σχέδια.

Γήπεδα του γκολφ, καλογυαλισμένες κούρσες, πανάκριβα εστιατόρια, παλαιάς κοπής λούσα και βίλες στο Κονέκτικατ αποτελούν το background αυτής της παράδοξης ερωτικής ιστορίας που δεν σταματά να ρέπει προς την καρικατουρίστικη υπερβολή. Μάλιστα, σε μια συνέντευξή του έπειτα από 25 χρόνια, ο Χάουαρντ Χοκς παραδέχτηκε ότι «έμαθα το μάθημά μου και δεν προτίθεμαι να κάνω ποτέ ξανά όλους τους χαρακτήρες μιας ταινίας μου τρελούς». Αυτό όμως που δεν εξομολογήθηκε ποτέ ο Αμερικανός μεγάλος σκηνοθέτης είναι τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να εμφυτεύσει στο DNA μιας ελαφριάς screwball κωμωδίας όλα εκείνα τα διαχρονικά χαρακτηριστικά που τη μετέτρεψαν σε κλασικό χολιγουντιανό φιλμ. «Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη», λοιπόν, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κομεντί της εποχής, δεν σταματά να φλερτάρει με τη σκοτεινιά κι έναν υφέρποντα πεσιμισμό, ο οποίος την οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε εμπορική αποτυχία. Έχοντας το στιλιστικό περφεξιονισμό και την αφηγηματική ευχέρεια του Χοκς, αχόρταγη διάθεση για γκαγκ, τη σέξι ατζαμοσύνη της Κάθριν Χέμπορν και μια ανεπανάληπτη ερμηνεία από τον Κάρι Γκραντ, το φιλμ γρήγορα μετατρέπεται σε ορόσημο της προπολεμικής αμερικανικής κινηματογραφίας, μια κομεντί που γνωρίζει πώς να κάνει ένα επιπόλαιο χολιγουντιανό love story να βρυχάται…

transparent listΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ 2 αστεράκια

STAR 23.15

Τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 91′

THE RUINS. Αμερικανική ταινία του Κάρτερ Σμιθ, με τους Τζόναθαν Τάκερ, Τζίνα Μαλόουν, Σον Άσμορ.

Δέκα χρόνια μετά το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο του αστυνομικού θρίλερ «Ένα Απλό Σχέδιο» του Σαμ Ράιμι, ο Σκοτ Σμιθ επιστρέφει διασκευάζοντας ένα δικό του μυθιστόρημα τρόμου. Διαφορετικό το ύφος, εντελώς διαφορετικό και το σκηνικό. Εδώ τέσσερις Αμερικανοί που κάνουν διακοπές στο Μεξικό επισκέπτονται, μαζί με έναν Γερμανό κι έναν Έλληνα, μια αρχαία πυραμίδα. Θα αποκλειστούν όμως στην κορυφή της, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια θανάσιμη απειλή.

Είναι αλήθεια λιγοστά τα ενδιαφέροντα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο φωτογράφος μόδας και σκηνοθέτης διαφημιστικών Κάρτερ Σμιθ, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει ζουμί από ένα μινιμαλιστικό σκηνικό και μια ισχνή ιδέα αόρατης απειλής. Κατορθώνει, παρόλα αυτά, να στήσει ένα καταιγιστικών ρυθμών αγωνιώδες παιχνίδι επιβίωσης, εκμεταλλευόμενος την ένταση, τον ασφυκτικό χώρο και το απρόβλεπτο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μερικές εμμονές του αποδεικνύονται γραφικές και αχρείαστες, στο τέλος όλα μοιάζουν με αφορμή και όχι με αιτία, όμως το b-movie στιλ και η αφέλειά του ανεβάζουν αυτό το ταινιάκι τρόμου ένα «κλικ» ψηλότερα από τον υπόλοιπο πολτό της πρόσφατης φασόν παραγωγής.

transparent listΤΟ ΚΟΛΠΟ 2 αστεράκια

ALPHA 00.30

Αστυνομική, 2001(Έγχρ.), 104′

HEIST. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Μάμετ, με τους Τζιν Χάκμαν, Ντάνι ντε Βίτο, Ρεμπέκα Πίτζον.

Ένας βετεράνος διαρρήκτης θέλει να αποσυρθεί έπειτα από μια ληστεία διαμαντιών, όμως ο κλεπταποδόχος του τον εκβιάζει να κάνει μια τελευταία ληστεία.

Αστυνομική περιπέτεια με όλο τον κυνισμό του φιλμ νουάρ, αλλά και το στίγμα των διαλόγων του Ντέιβιντ Μάμετ, όπως και την εμμονή του με τις συνεχείς ανατροπές, σαν να παρακολουθείς ένα «κόλπο μέσα στο κόλπο που περιέχει άλλο κόλπο». Ο Μάμετ εντυπωσιάζει ως σκηνοθέτης σε επιμέρους σκηνές, δεν καταφέρνει όμως να δώσει ένα πειστικό και σφιχτοδεμένο σύνολο.

transparent listΤΖΕΝΙΦΕΡ 8 2 αστεράκια

STAR 01.00

Θρίλερ, 1992 (Έγχρ.), 124′

JENNIFER 8. Αμερικανική ταινία του Μπρους Ρόμπινσον, με τους Άντι Γκαρσία, Ούμα Θέρμαν, Λανς Χένρινκσεν.

Ένας αστυνομικός πιστεύει ότι βρίσκεται στα ίχνη ενός serial killer που δολοφονεί τυφλές γυναίκες. Η μοναδική μάρτυς που έχει είναι μια πανέμορφη τυφλή κοπέλα, την οποία και ερωτεύεται. Πιστεύει ότι αυτή θα είναι το επόμενο θύμα του δολοφόνου, αλλά η παγίδα που στήνει για να τον πιάσει στρέφεται εναντίον του.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη του σεναρίου είναι και το πιο αδύνατο σημείο της ταινίας. Το «Τζένιφερ 8» παρακολουθείται με ενδιαφέρον, διαθέτει ατμόσφαιρα και σασπένς, αλλά ο Ρόμπινσον διστάζει ανάμεσα στο εγκεφαλικό θρίλερ και το τυπικά χιτσκοκικό θρίλερ μυστηρίου.

transparent listDAISY 2 αστεράκια

STAR 03.30

Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 110′

Ταινία παραγωγής Νότιας Κορέας και Χονγκ Κονγκ του Βάι-Κιούνγκ Λάου, με τους Τζουν Τζι-γιούν, Τζουνγκ Γουσούνγκ, Λι Σούνγκ-γε.

Ένας Κορεάτης πράκτορας της Ιντερπόλ, ο οποίος ελέγχει τη διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, και ένας εκτελεστής ερωτεύονται μια Κορεάτισσα πλανόδια ζωγράφο στο Άμστερνταμ.

Η απρόσμενη τοποθέτηση μιας κορεάτικης γκανγκστερικής ίντριγκας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον της Ολλανδίας προσδίδει στην όλη παραγωγή έναν αβανταδόρικο εξωτισμό. Η σκηνοθετική μείξη, όμως, του ρομαντικού μελοδράματος με τη βία και τον παραλογισμό του υποκόσμου είναι μεγαλεπήβολη και άστοχα δομημένη. Ποτέ δεν γίνεται πιστευτή η συναισθηματική εμπλοκή του «κακού» ήρωα που λυγίζει μπροστά στην αθωότητα της κοπέλας, καθώς ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν αποπνέει ούτε στιγμή τη σκληρότητα και το σαδισμό ενός πραγματικού εκτελεστή. Εν ολίγοις, όλοι τους είναι υπερβολικά χαριτωμένοι για να υποστηρίξουν την κόντρα μεταξύ καλού και κακού. Τέλος, ο επίπλαστος συναισθηματισμός από το επιτηδευμένο voice over και τη χρήση της μουσικής καθώς και η μεγάλη διάρκεια υπονομεύουν το όλο εγχείρημα.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 2 αστεράκια

novacinema1-HD 22.00

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 138′

THE TREE OF LIFE. Αμερικανική ταινία του Τέρενς Μάλικ, με τους Μπραντ Πιτ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Σον Πεν.

Έχοντας επιπλέον εξασφαλίσει λευκή κάρτα από τα στούντιο, και όντας ο απόλυτος περφεξιονίστας, η σύγκριση του 68χρονου σκηνοθέτη με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι αυτόματη – και μετά την τελευταία του ταινία καθίσταται αναπόφευκτη. Το «Δέντρο της Ζωής» είναι το δικό του «2001. Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και η πιο φιλόδοξη προσπάθειά του να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης για τον άνθρωπο, το νόημα της ύπαρξής του και αυτόν τον κόσμο, το μικρό και μεγάλο με επίκεντρο την ιστορία μιας αμερικανικής οικογένειας στη δεκαετία του ’50.

Πολλοί θα μείνουν εκστασιασμένοι –εδώ έχει φανατικούς «Η Πηγή της Ζωής» του Αρονόφσκι–, καθώς η γεμάτη εικαστική μεγαλοπρέπεια διαδρομή διαθέτει μια μαγική, ονειρική ατμόσφαιρα. Αλλά δεν διαθέτει παρά ελάχιστο ανθρώπινο ενδιαφέρον, αφού τα υπέροχα κάδρα του Εμάνιουελ Λουμπέζκι, οι μελωδίες του Αλεξάντρ Ντεσπλά και οι διαρκείς συμβολισμοί (όλοι τους εξαιρετικά… κυριολεκτικοί) μετατρέπουν το οικογενειακό δράμα των Ο’Μπράιεν σε μια έκθεση ιδεών γεμάτη καλολογικά στοιχεία κι ελάχιστη πειθώ. Από τους πραγματικούς ανθρώπους μέχρι τα φανταστικά τοπία, τα πάντα οφείλουν εδώ να είναι όμορφα, ποιητικά και γοητευτικά – μια συνύπαρξη διάφανων χαρακτήρων και φιλοσοφικών θεωριών οι οποίες θαυμάζουν την υπέρμετρη (πάντα κομψή) αξία τους. Το «2001» βρίσκεται ακόμη πολλά κινηματογραφικά χρόνια μακριά…

athinorama.grΚυριακή, 20 Μαΐου

Αξίζει να δείτε
  • THE HURT LOCKER 2½ αστεράκια 22.00 ΕΤ1
  • ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 2 αστεράκια 22.00 novacinema1-HD
  • Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ 3½ αστεράκια 23.00 ET3
  • ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ 2 αστεράκια 23.15 STAR
  • ΤΖΕΝΙΦΕΡ 8 2 αστεράκια 01.00 STAR
  • DAISY 2 αστεράκια 03.30 STAR
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΟ ΓΑΤΟΣ 1 αστεράκι

ΑΝΤ1 13.30

Κωμική περιπέτεια, 2003 (Έγχρ.), 82′

DR SEUSS’ THE CAT IN THE HAT. Αμερικανική ταινία του Μπο Γουέλτς, με τους Μάικ Μάγερς, Άλεκ Μπάλντουιν, Κέλι Πρέστον.

Μια γάτα που μιλάει (Μάικ Μάγερς) βγάζει από την ανία δύο παιδιά, αλλά τα κάνει όλα λίμπα.

Μετά τον «Κατεργάρη των Χριστουγέννων», λίμπα κάνουν άλλο ένα βιβλίο του Θίοντορ Γκάιζελ, αντικαθιστώντας το διδακτικό και εμμέσως πολιτικοποιημένο ύφος μ’ έναν οχετό καρτουνίστικων, αλλά τελείως ακατάλληλων για παιδιά αστείων. Για λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζεται η Πάρις Χίλτον.

transparent listΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ 1 αστεράκι

STAR 13.30

Δραματική, 1995 (Έγχρ.), 97′

SOMETHING TO TALK ABOUT. Αμερικανική ταινία του Λάσε Χάλστρομ, με τους Ντένις Κουέιντ, Τζούλια Ρόμπερτς, Ρόμπερτ Ντιβάλ.

Μια νεαρή σύζυγος και μητέρα, γαλουχημένη με τις παραδοσιακές αξίες του Νότου, ανακαλύπτει ότι ο άντρας της την απατά. Τον εγκαταλείπει και έρχεται να μείνει στο πατρικό της, αποφασισμένη να αρχίσει μια καινούργια ζωή.

Δεν ξεφεύγει ούτε στιγμή από τις μελό συμβάσεις, με δευτερεύοντες χαρακτήρες που μας αγγίζουν ελάχιστα.

transparent listΣΚΕΤΟ ΖΩΟΝ 0 αστεράκια

MEGA 14.50

Κωμωδία, 2001 (Έγχρ.), 84′

THE ANIMAL. Αμερικανική ταινία του Λιούκ Γκρίνφιλντ, με τους Ρομπ Σνάιντερ, Κόλιν Χάσκελ, Έντουαρντ Άσνερ.

Ο Μάρβιν τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο, όμως σώζεται από έναν εκκεντρικό γιατρό, ο οποίος του κάνει κρυφά μεταμοσχεύσεις από όργανα ζώων. Με τη νέα ενέργεια που διαθέτει ο Μάρβιν γίνεται το ίνδαλμα του αστυνομικού σώματος – μέχρι τη στιγμή που τον κυριεύουν τα ζωώδη ένστικτά του.

Θα μπορούσε να είναι μια νέα εκδοχή του «Δρ Τζέκιλ και κ. Χάιντ», ωστόσο πρόκειται για κωμωδία «ζωώδους» επιπέδου, με πρωταγωνιστή τον Ρομπ Σνάιντερ του «Saturday Night Live» (δεν μπορούν όλοι να είναι Τίνα Φέι!).

transparent listΧΧΧ: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ 2 1 αστεράκι

MEGA 21.00

Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 102

XXX: STATE OF THE UNION. Αμερικανική ταινία του Λι Ταμαχόρι, με τους Άις Κιουμπ, Σάμιουελ Τζάκσον, Γουίλεμ Νταφόε.

Ο πράκτορας της εθνικής ασφάλειας Γκίμπονς βγάζει από τη φυλακή τον Ντάριους, έναν πρώην κομάντο, και τον χρίζει νέο πράκτορα ΧΧΧ, με αποστολή να αποτρέψει ένα σχέδιο δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ από κοντινούς συνεργάτες του.

Χωρίς τον Βιν Ντίζελ, η ψευτο-συνέχεια αυτή είναι περισσότερο μια κατασκοπική περιπέτεια στο ύφος των «Επικίνδυνων Αποστολών» παρά των extreme sports της πρώτης ταινίας.

transparent listTHE HURT LOCKER 2½ αστεράκια

ΕΤ1 22.00

Πολεμική, 2009 (Έγχρ.), 131′

Αμερικανική ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου, με τους Τζέρεμι Ρένερ, Άντονι Μακί, Μπράιαν Τζέρατι.

Μάτσο ήρωες, ασταμάτητη δράση, γρήγορα, κοφτά πλάνα, επιθετικό μοντάζ. Το υπερτιμημένο απ’ όλη την αγγλόφωνη κινηματογραφική κοινότητα «The Hurt Locker» επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την απαράμιλλη βιτρτουοζιτέ της πρώην κυρίας Τζέιμς Κάμερον, όχι όμως και τα διθυραμβικά σχόλια που το συνοδεύουν. Είναι αλήθεια ότι όλη η ένταση του καθημερινού κορώνα-γράμματα παιχνιδιού με το θάνατο, η οποία συμπυκνώνεται στα αγχωτικά, ανήσυχα κάδρα της, παίρνει σχεδόν υλική υπόσταση. Ο εξολοθρευτής βομβών Γουίλιαμ Τζέιμς είναι ένα κτήνος του πολέμου, μια συμπαθής φιγούρα «πρεζάκια του κινδύνου», ο οποίος που «ζει» μόνο όταν χαϊδεύει την εκρηκτική ύλη κι όχι όταν τα πίνει με τους φίλους του ή βγαίνει για οικογενειακά ψώνια.

Σεκάνς τη σεκάνς, παραθέτοντας το ένα περιστατικό μετά το άλλο, το σενάριο του Μαρκ Μπολ («Στην Κοιλάδα του Ηλά») χτυπά συνεχώς την ίδια χορδή, μετρά αντίστροφα μια πορεία που στο τέλος θα επιστρέψει σαν επαναλαμβανόμενος εφιάλτης από την αρχή, τελειώνει όμως πολύ γρήγορα με όσα έχει να πει (και η Μπίγκελοου να δείξει). Οι ήρωές του είναι απλοϊκοί (μια χούφτα καλοί στρατιώτες), ο πόλεμος είναι κακός (όποιος και να ’ναι αυτός), ένα ολόκληρο έθνος εκτονώνει υστερικά τις ενοχές του (ή την παντελή απουσία τους) σ’ ένα αφιλόξενο αλλού. Και πάνω που νομίσαμε ότι καθαρίσαμε με το Βιετνάμ και, κυρίως, με τις ταινίες του…

transparent listΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ 3½ αστεράκια

ET3 23.00

Κωμωδία, 1938 (Α/Μ), 102′

BRINGING UP BABY. Αμερικανική ταινία του Χάουαρντ Χοκς, με τους Κάθριν Χέμπορν, Κάρι Γκραντ, Τσαρλς Ραγκλς.

Ο Ντέιβιντ, ένας αφηρημένος παλαιοντολόγος, βρίσκεται μπροστά σε δύο τεράστιες προκλήσεις, το γάμο με τη συνάδελφό του Άλις και τη χρηματοδότηση του μεγαλόπνοου έργου του. Αλλά η συνάντησή του με τη Σούζαν, μια αδέξια κι εύπορη νεαρή, θα ανατρέψει όλα του τα σχέδια.

Γήπεδα του γκολφ, καλογυαλισμένες κούρσες, πανάκριβα εστιατόρια, παλαιάς κοπής λούσα και βίλες στο Κονέκτικατ αποτελούν το background αυτής της παράδοξης ερωτικής ιστορίας που δεν σταματά να ρέπει προς την καρικατουρίστικη υπερβολή. Μάλιστα, σε μια συνέντευξή του έπειτα από 25 χρόνια, ο Χάουαρντ Χοκς παραδέχτηκε ότι «έμαθα το μάθημά μου και δεν προτίθεμαι να κάνω ποτέ ξανά όλους τους χαρακτήρες μιας ταινίας μου τρελούς». Αυτό όμως που δεν εξομολογήθηκε ποτέ ο Αμερικανός μεγάλος σκηνοθέτης είναι τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να εμφυτεύσει στο DNA μιας ελαφριάς screwball κωμωδίας όλα εκείνα τα διαχρονικά χαρακτηριστικά που τη μετέτρεψαν σε κλασικό χολιγουντιανό φιλμ. «Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη», λοιπόν, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κομεντί της εποχής, δεν σταματά να φλερτάρει με τη σκοτεινιά κι έναν υφέρποντα πεσιμισμό, ο οποίος την οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε εμπορική αποτυχία. Έχοντας το στιλιστικό περφεξιονισμό και την αφηγηματική ευχέρεια του Χοκς, αχόρταγη διάθεση για γκαγκ, τη σέξι ατζαμοσύνη της Κάθριν Χέμπορν και μια ανεπανάληπτη ερμηνεία από τον Κάρι Γκραντ, το φιλμ γρήγορα μετατρέπεται σε ορόσημο της προπολεμικής αμερικανικής κινηματογραφίας, μια κομεντί που γνωρίζει πώς να κάνει ένα επιπόλαιο χολιγουντιανό love story να βρυχάται…

transparent listΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ 2 αστεράκια

STAR 23.15

Τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 91′

THE RUINS. Αμερικανική ταινία του Κάρτερ Σμιθ, με τους Τζόναθαν Τάκερ, Τζίνα Μαλόουν, Σον Άσμορ.

Δέκα χρόνια μετά το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο του αστυνομικού θρίλερ «Ένα Απλό Σχέδιο» του Σαμ Ράιμι, ο Σκοτ Σμιθ επιστρέφει διασκευάζοντας ένα δικό του μυθιστόρημα τρόμου. Διαφορετικό το ύφος, εντελώς διαφορετικό και το σκηνικό. Εδώ τέσσερις Αμερικανοί που κάνουν διακοπές στο Μεξικό επισκέπτονται, μαζί με έναν Γερμανό κι έναν Έλληνα, μια αρχαία πυραμίδα. Θα αποκλειστούν όμως στην κορυφή της, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια θανάσιμη απειλή.

Είναι αλήθεια λιγοστά τα ενδιαφέροντα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο φωτογράφος μόδας και σκηνοθέτης διαφημιστικών Κάρτερ Σμιθ, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει ζουμί από ένα μινιμαλιστικό σκηνικό και μια ισχνή ιδέα αόρατης απειλής. Κατορθώνει, παρόλα αυτά, να στήσει ένα καταιγιστικών ρυθμών αγωνιώδες παιχνίδι επιβίωσης, εκμεταλλευόμενος την ένταση, τον ασφυκτικό χώρο και το απρόβλεπτο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μερικές εμμονές του αποδεικνύονται γραφικές και αχρείαστες, στο τέλος όλα μοιάζουν με αφορμή και όχι με αιτία, όμως το b-movie στιλ και η αφέλειά του ανεβάζουν αυτό το ταινιάκι τρόμου ένα «κλικ» ψηλότερα από τον υπόλοιπο πολτό της πρόσφατης φασόν παραγωγής.

transparent listΤΟ ΚΟΛΠΟ 2 αστεράκια

ALPHA 00.30

Αστυνομική, 2001(Έγχρ.), 104′

HEIST. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Μάμετ, με τους Τζιν Χάκμαν, Ντάνι ντε Βίτο, Ρεμπέκα Πίτζον.

Ένας βετεράνος διαρρήκτης θέλει να αποσυρθεί έπειτα από μια ληστεία διαμαντιών, όμως ο κλεπταποδόχος του τον εκβιάζει να κάνει μια τελευταία ληστεία.

Αστυνομική περιπέτεια με όλο τον κυνισμό του φιλμ νουάρ, αλλά και το στίγμα των διαλόγων του Ντέιβιντ Μάμετ, όπως και την εμμονή του με τις συνεχείς ανατροπές, σαν να παρακολουθείς ένα «κόλπο μέσα στο κόλπο που περιέχει άλλο κόλπο». Ο Μάμετ εντυπωσιάζει ως σκηνοθέτης σε επιμέρους σκηνές, δεν καταφέρνει όμως να δώσει ένα πειστικό και σφιχτοδεμένο σύνολο.

transparent listΤΖΕΝΙΦΕΡ 8 2 αστεράκια

STAR 01.00

Θρίλερ, 1992 (Έγχρ.), 124′

JENNIFER 8. Αμερικανική ταινία του Μπρους Ρόμπινσον, με τους Άντι Γκαρσία, Ούμα Θέρμαν, Λανς Χένρινκσεν.

Ένας αστυνομικός πιστεύει ότι βρίσκεται στα ίχνη ενός serial killer που δολοφονεί τυφλές γυναίκες. Η μοναδική μάρτυς που έχει είναι μια πανέμορφη τυφλή κοπέλα, την οποία και ερωτεύεται. Πιστεύει ότι αυτή θα είναι το επόμενο θύμα του δολοφόνου, αλλά η παγίδα που στήνει για να τον πιάσει στρέφεται εναντίον του.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη του σεναρίου είναι και το πιο αδύνατο σημείο της ταινίας. Το «Τζένιφερ 8» παρακολουθείται με ενδιαφέρον, διαθέτει ατμόσφαιρα και σασπένς, αλλά ο Ρόμπινσον διστάζει ανάμεσα στο εγκεφαλικό θρίλερ και το τυπικά χιτσκοκικό θρίλερ μυστηρίου.

transparent listDAISY 2 αστεράκια

STAR 03.30

Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 110′

Ταινία παραγωγής Νότιας Κορέας και Χονγκ Κονγκ του Βάι-Κιούνγκ Λάου, με τους Τζουν Τζι-γιούν, Τζουνγκ Γουσούνγκ, Λι Σούνγκ-γε.

Ένας Κορεάτης πράκτορας της Ιντερπόλ, ο οποίος ελέγχει τη διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, και ένας εκτελεστής ερωτεύονται μια Κορεάτισσα πλανόδια ζωγράφο στο Άμστερνταμ.

Η απρόσμενη τοποθέτηση μιας κορεάτικης γκανγκστερικής ίντριγκας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον της Ολλανδίας προσδίδει στην όλη παραγωγή έναν αβανταδόρικο εξωτισμό. Η σκηνοθετική μείξη, όμως, του ρομαντικού μελοδράματος με τη βία και τον παραλογισμό του υποκόσμου είναι μεγαλεπήβολη και άστοχα δομημένη. Ποτέ δεν γίνεται πιστευτή η συναισθηματική εμπλοκή του «κακού» ήρωα που λυγίζει μπροστά στην αθωότητα της κοπέλας, καθώς ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν αποπνέει ούτε στιγμή τη σκληρότητα και το σαδισμό ενός πραγματικού εκτελεστή. Εν ολίγοις, όλοι τους είναι υπερβολικά χαριτωμένοι για να υποστηρίξουν την κόντρα μεταξύ καλού και κακού. Τέλος, ο επίπλαστος συναισθηματισμός από το επιτηδευμένο voice over και τη χρήση της μουσικής καθώς και η μεγάλη διάρκεια υπονομεύουν το όλο εγχείρημα.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 2 αστεράκια

novacinema1-HD 22.00

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 138′

THE TREE OF LIFE. Αμερικανική ταινία του Τέρενς Μάλικ, με τους Μπραντ Πιτ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Σον Πεν.

Έχοντας επιπλέον εξασφαλίσει λευκή κάρτα από τα στούντιο, και όντας ο απόλυτος περφεξιονίστας, η σύγκριση του 68χρονου σκηνοθέτη με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι αυτόματη – και μετά την τελευταία του ταινία καθίσταται αναπόφευκτη. Το «Δέντρο της Ζωής» είναι το δικό του «2001. Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και η πιο φιλόδοξη προσπάθειά του να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης για τον άνθρωπο, το νόημα της ύπαρξής του και αυτόν τον κόσμο, το μικρό και μεγάλο με επίκεντρο την ιστορία μιας αμερικανικής οικογένειας στη δεκαετία του ’50.

Πολλοί θα μείνουν εκστασιασμένοι –εδώ έχει φανατικούς «Η Πηγή της Ζωής» του Αρονόφσκι–, καθώς η γεμάτη εικαστική μεγαλοπρέπεια διαδρομή διαθέτει μια μαγική, ονειρική ατμόσφαιρα. Αλλά δεν διαθέτει παρά ελάχιστο ανθρώπινο ενδιαφέρον, αφού τα υπέροχα κάδρα του Εμάνιουελ Λουμπέζκι, οι μελωδίες του Αλεξάντρ Ντεσπλά και οι διαρκείς συμβολισμοί (όλοι τους εξαιρετικά… κυριολεκτικοί) μετατρέπουν το οικογενειακό δράμα των Ο’Μπράιεν σε μια έκθεση ιδεών γεμάτη καλολογικά στοιχεία κι ελάχιστη πειθώ. Από τους πραγματικούς ανθρώπους μέχρι τα φανταστικά τοπία, τα πάντα οφείλουν εδώ να είναι όμορφα, ποιητικά και γοητευτικά – μια συνύπαρξη διάφανων χαρακτήρων και φιλοσοφικών θεωριών οι οποίες θαυμάζουν την υπέρμετρη (πάντα κομψή) αξία τους. Το «2001» βρίσκεται ακόμη πολλά κινηματογραφικά χρόνια μακριά…

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...