Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17 Ιουλίου 2011 14:59

Ντρίμπλες εκατομμυρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Γράφει: Nick D.
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F42bb003c23700e936cc1d2cdc7468fda XL
Καυτές προβλέπονται οι εξελίξεις για τη διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ύψους 176 εκατ. ευρώ της Σούπερ Λίγκας, στη σκιά των αποκαλύψεων αλλά και των δικαστικών εξελίξεων για τα στημένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Γύρω από το ισχυρότερο τηλεοπτικό προϊόν, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο μέχρι σήμερα ελάχιστα χτυπήθηκε από την κρίση, υπάρχει τις τελευταίες μέρες ένα απίστευτο γαϊτανάκι εξελίξεων. Βασικός άξονας είναι η ένταξη του Ολυμπιακού και της Ξάνθης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, άρα και η ένταξή τους στο πακέτο της συνδρομητικής δορυφορικής πλατφόρμας της Forthnet, της Nova. Κίνηση που, αν ολοκληρωθεί, εκτιμάται πως οδηγεί αυτόματα σε ισχυροποίηση του ομίλου Forthnet έναντι του ανταγωνιστή του ΟΤΕ.

Ο οργανισμός της Deutsche Τelekom λέγεται ότι θα είναι το αντίπαλο δέος στην αγορά οικιακής ψυχαγωγίας για την επόμενη περίοδο στη χώρα μας, και προετοιμάζει τη δική του δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα OTE ΤV. Μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει μικρό μερίδιο της αγοράς στη συνδρομητική τηλεόραση μέσω των πακέτων ConnXTV.

Με νέες προσφορές αυτό το διάστημα επιχειρεί να μεγαλώσει τη συνδρομητική του βάση. Το όνομα του ΟΤΕ αναφερόταν συνεχώς στα σενάρια πλειοδοσίας για την απόκτηση των δικαιωμάτων της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, μετά τη λήξη της συμφωνίας του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου των στημένων αγώνων δεν μπορούσε παρά να συμπαρασύρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε μια συζήτηση εκατομμυρίων ευρώ. Και να κάνει ορατή πλέον την πιθανότητα επιβολής μνημονίου περικοπών στα υψηλά συμβόλαια του ποδοσφαίρου. Για τις ομάδες του πρωταθλήματος αποτελεί το μοναδικό αυτή τη στιγμή σταθερό έσοδο.

Η συμφωνία των 176 εκατ. ευρώ ως το 2014 για τις 14 ομάδες της κεντρικής διαχείρισης, εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται κομβική για τη διατήρηση του πρωταθλήματος αλλά και τη λειτουργία των ομάδων, μεγάλων και μικρών. Το γεγονός, όπως είναι φανερό, κατανοεί και χειρίζεται προς εξασφάλιση των δικών του συμφερόντων ο όμιλος Forthnet που είδε την ευκαιρία να περάσει στην επίθεση, εξασφαλίζοντας και τις εκτός κεντρικής διαχείρισης ομάδες.

Εξάλλου το «προϊόν» του Ολυμπιακού ήταν και παραμένει το ισχυρότερο χαρτί διαπραγμάτευσης στα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. Εξ ου και τα απίστευτα ποσά που διακινούνταν μέχρι σήμερα. Η τριετής συμφωνία με την ΕΡΤ είχε εξασφαλίσει στον Ολυμπιακό ετήσια έσοδα 9,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σ’ αυτά να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Είτε το επεδίωξε είτε όχι, η Forthnet με την κίνησή της, να ζητήσει γενναίο haircut της σύμβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τη Σούπερ Λίγκα σε ποσοστό 25%, εν μέσω πανικού για τις αποκαλύψεις των στημένων ματς, άλλαξε τα δεδομένα. Η απώλεια 44 εκατ. ευρώ για τις ομάδες του πρωταθλήματος πρόβαλε ειδικά αυτή την περίοδο ως εφιάλτης. Η απάντηση της Σούπερ Λίγκας δεν καθυστέρησε καθόλου.

Στη συνεδρίασή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας συμμετέσχε και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. Η αντιπρόταση της Σούπερ Λίγκας διά του προέδρου της και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν η ένταξη του Ολυμπιακού και της Ξάνθης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Πώς και με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό, είναι το επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων που άρχισαν προ ημερών. Η λύση μείωσης των αμοιβών των μικρότερων ομάδων για να εξασφαλιστεί και η αμοιβή για τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, ακούστηκε ήδη. Όπως και η αλλαγή των όρων στη διανομή των 45 εκατ. ευρώ ετησίως στις 14 ομάδες της κεντρικής διαχείρισης. Παράγοντες του χώρου επιμένουν πως οι συζητήσεις δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ.

Το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει στις 28 Αυγούστου, άρα επείγει η επίτευξη συμφωνίας. Ουδεμία εξέλιξη είναι προδιαγραμμένη. Αντιθέτως όλες οι πλευρές κινούνται σε λεπτές ισορροπίες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν. «Μιλάμε για το ποδόσφαιρο και τους παράγοντές του», ήταν η απάντηση που πήραμε από στέλεχος της αγοράς στο ερώτημά μας αν είναι πιθανό οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Απάντηση που αποτυπώνει το χαοτικό σύστημα με το οποίο λειτουργεί το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ένα σενάριο, χωρίς ωστόσο λογική είναι να μείνει εκτός τηλεοπτικών μεταδόσεων ο Ολυμπιακός. Αυτό ξανάγινε την περίοδο 2003-2004 όταν ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των ερυθρόλευκων στο TVMagic. Μια χρονιά αργότερα προστέθηκε στον ανταγωνισμό ο Alpha, απογειώνοντας το κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μια ακόμη φορά. Η διαφορά με τότε είναι ότι σήμερα κανένα από τα ελεύθερης μετάδοσης τηλεοπτικά κανάλια δεν θα μπορούσε να σηκώσει το κόστος των 500 χιλιάδων ευρώ για έναν μόλις ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού. Όταν μάλιστα στην καλύτερη περίπτωση περιμένει έσοδα από διαφημίσεις 200 χιλιάδες ευρώ…

Το αρνητικό σενάριο

Ένα άλλο σενάριο λέει ότι δεν θα επιτευχθεί καμία συμφωνία και θα τιναχτεί στον αέρα συνολικά η συλλογική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κάτι που αυτόματα θα σήμαινε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες ομάδες, ενώ θα είναι άγνωστο το μέλλον για τις μικρές που θα χάσουν τα λίγα, πλην σταθερά έσοδά τους από την τηλεόραση.

Όπως σημείωναν στην «Ι» παράγοντες της αγοράς, ο χρόνος πιέζει, δεν υπάρχει πια πολυτέλεια για άλλες κινήσεις από τις ΠΑΕ, που θα ήθελαν μια διαφορετική εξέλιξη. Ακόμη και αν συμφωνηθεί να αρχίσει το πρωτάθλημα στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά. Γιατί ανοίγει το ζήτημα με τις προβλεπόμενες ρήτρες στη συμφωνία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Και μια από αυτές, ορίζει πως το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει ως τις 31 Αυγούστου. Αλλιώς, η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί…

Υπό δυσμενείς όρους στην επαναδιαπραγμάτευση η Σούπερ Λίγκα

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας υπήρξε ιδιαιτέρως επεισοδιακή. Στα έντυπα αθλητικού περιεχομένου διάβαζε κανείς ότι οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συγκρούστηκαν κυρίως για την επικύρωση ή όχι της τελικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ωστόσο και η σύγκρουση αυτή έγινε με αφορμή τη συμβατική υποχρέωση της Λίγκας απέναντι στη Nova να επικυρώσει τη βαθμολογία, ώστε τυπικά να περάσουμε στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο μεγάλος καυγάς έγινε, όταν συζητήθηκε η πρόθεση της Nova να περικόψει κατά 25% το ποσό για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Σούπερ Λίγκας. Οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ δυστρόπησαν και επί της ουσίας αρνήθηκαν να συζητήσουν την πρόταση αυτή, αναλογιζόμενοι και την πρόθεση της Πολιτείας να περικόψει δραστικά τα ποσά που φτάνουν στα ταμεία τους από τον ΟΠΑΠ. Για το θέμα ακούστηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Που αρχίζουν από την άρνηση της πρότασης, μέχρι την αποδοχή περικοπής κατά 10%.

Στη συζήτηση ακούστηκε ως ιδέα, το ποσό των 43 εκατ. ευρώ που δαπανά τώρα η Nova να αυξηθεί ελάχιστα και να συμπεριληφθούν σ’ αυτό ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη, τα παιχνίδια των οποίων μετέδιδε η κρατική τηλεόραση. Στην πρόταση αυτή δεν έτεινε ευήκοον ους ο Ολυμπιακός. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η ΕΡΤ θα σεβαστεί τη συμφωνία της με την ΠΑΕ Ξάνθη, που έχει ισχύ για ένα ακόμη χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η Σούπερ Λίγκα θα προσέλθει αποδυναμωμένη στη διαπραγμάτευση λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών, στο οποίο εμπλέκονται και προβεβλημένα στελέχη της.

Τα όπλα της Forthnet

ΜΠΟΡΕΙ να φαίνεται πως στην παρούσα συγκυρία ο όμιλος Forthnet κρατάει και το μαχαίρι και το καρπούζι στις εξελίξεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Έχει ωστόσο τα δικά του ανοιχτά μέτωπα. Τυχόν απώλεια του ελληνικού πρωταθλήματος τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα τη στρατηγική του ομίλου.

Η συνδρομητική τηλεόραση της Nova παρά τις όποιες απώλειες συνδρομητών -ειδικά την περίοδο του καλοκαιριούείναι το κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου. Και στη Nova το ισχυρότερο χαρτί για την πώληση των πακέτων τηλεόρασης ή των συνδυαστικών πακέτων τηλέφωνο-Ίντερνετ-τηλεόραση είναι το ποδόσφαιρο και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Με βάση τη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας ως το 2014, ο όμιλος Forthnet έχει κάνει τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά. Μόλις πρόσφατα ενέκρινε την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, ενώ προετοιμάζεται να μπει στην παροχή υπηρεσιών ενέργειας. Η απελευθέρωση της ενέργειας προσθέτει άλλη μια παράμετρο στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Ήδη προετοιμάζεται για την παροχή νέων συνδυαστικών πακέτων στα ελληνικά νοικοκυριά που θα περιλαμβάνουν τηλεφωνία-ενέργεια-Ίντερνετ-τηλεόραση.

Οι καθυστερήσεις για τον ΟΤΕ

ΑΚΟΜΗ και από τους ανταγωνιστές του ο ΟΤΕ αντιμετωπίζεται ως η ανερχόμενη δύναμη στην παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Η αλήθεια είναι ότι η είσοδος του οργανισμού στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση χαρακτηρίζεται κυρίως από καθυστερήσεις. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν είσοδο στις αρχές του 2011.

Ορισμένες κινήσεις της ConnXTV προκειμένου να εξασφαλίσει τους αγώνες του Κυπέλλου και κάποια φημισμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανέδειξαν τον ΟΤΕ σε σοβαρό διεκδικητή στην κούρσα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις ελεύθερες ομάδες. Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένων των στρατηγικών επιλογών του ΟΤΕ. Ένα εμπόδιο είναι η χαμηλή διείσδυση της τηλεόρασης του ΟΤΕ στην Ελλάδα. Η ConnXTV διαθέτει 56.000 συνδρομητές, όταν η Nova ανακοινώνει 300.000 νοικοκυριά. Από την άλλη η απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ενός ισχυρού παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως ο Ολυμπιακός δυνητικά θα ενίσχυε πολύ τη θέση του ΟΤΕ TV έναντι του ανταγωνισμού.

Η απόσυρση της κρατικής TV

ΕΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ στο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετείχε ενεργά και η κρατική τηλεόραση. Με τη λήξη της συμφωνίας της με τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, η κρατική τηλεόραση μπήκε, αν και με μειωμένους στόχους έναντι άλλων ετών, στη διαπραγμάτευση και διεκδίκηση δικαιωμάτων. Στόχος της ήταν να διατηρήσει το προνόμιο εξασφάλισης στιγμιοτύπων για την «Αθλητική Κυριακή». Τα σχέδιά της ανατράπηκαν μετά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Με πολιτική ενθάρρυνση και απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως παγώνει κάθε συζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μέχρι να λήξει η δικαστική διερεύνηση.

Αυτό που της απομένει σε αθλητικό επίπεδο, εκτός από τις συμφωνίες για το στίβο, είναι τα δικαιώματα για την Α1 κατηγορία του μπάσκετ. Και, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη περίοδο θα συνεχιστεί η συνεργασία της με τη Nova για την προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος μπάσκετ.(isotimia.gr)
Καυτές προβλέπονται οι εξελίξεις για τη διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ύψους 176 εκατ. ευρώ της Σούπερ Λίγκας, στη σκιά των αποκαλύψεων αλλά και των δικαστικών εξελίξεων για τα στημένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Γύρω από το ισχυρότερο τηλεοπτικό προϊόν, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο μέχρι σήμερα ελάχιστα χτυπήθηκε από την κρίση, υπάρχει τις τελευταίες μέρες ένα απίστευτο γαϊτανάκι εξελίξεων. Βασικός άξονας είναι η ένταξη του Ολυμπιακού και της Ξάνθης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, άρα και η ένταξή τους στο πακέτο της συνδρομητικής δορυφορικής πλατφόρμας της Forthnet, της Nova. Κίνηση που, αν ολοκληρωθεί, εκτιμάται πως οδηγεί αυτόματα σε ισχυροποίηση του ομίλου Forthnet έναντι του ανταγωνιστή του ΟΤΕ.

Ο οργανισμός της Deutsche Τelekom λέγεται ότι θα είναι το αντίπαλο δέος στην αγορά οικιακής ψυχαγωγίας για την επόμενη περίοδο στη χώρα μας, και προετοιμάζει τη δική του δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα OTE ΤV. Μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει μικρό μερίδιο της αγοράς στη συνδρομητική τηλεόραση μέσω των πακέτων ConnXTV.

Με νέες προσφορές αυτό το διάστημα επιχειρεί να μεγαλώσει τη συνδρομητική του βάση. Το όνομα του ΟΤΕ αναφερόταν συνεχώς στα σενάρια πλειοδοσίας για την απόκτηση των δικαιωμάτων της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, μετά τη λήξη της συμφωνίας του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου των στημένων αγώνων δεν μπορούσε παρά να συμπαρασύρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε μια συζήτηση εκατομμυρίων ευρώ. Και να κάνει ορατή πλέον την πιθανότητα επιβολής μνημονίου περικοπών στα υψηλά συμβόλαια του ποδοσφαίρου. Για τις ομάδες του πρωταθλήματος αποτελεί το μοναδικό αυτή τη στιγμή σταθερό έσοδο.

Η συμφωνία των 176 εκατ. ευρώ ως το 2014 για τις 14 ομάδες της κεντρικής διαχείρισης, εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται κομβική για τη διατήρηση του πρωταθλήματος αλλά και τη λειτουργία των ομάδων, μεγάλων και μικρών. Το γεγονός, όπως είναι φανερό, κατανοεί και χειρίζεται προς εξασφάλιση των δικών του συμφερόντων ο όμιλος Forthnet που είδε την ευκαιρία να περάσει στην επίθεση, εξασφαλίζοντας και τις εκτός κεντρικής διαχείρισης ομάδες.

Εξάλλου το «προϊόν» του Ολυμπιακού ήταν και παραμένει το ισχυρότερο χαρτί διαπραγμάτευσης στα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. Εξ ου και τα απίστευτα ποσά που διακινούνταν μέχρι σήμερα. Η τριετής συμφωνία με την ΕΡΤ είχε εξασφαλίσει στον Ολυμπιακό ετήσια έσοδα 9,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σ’ αυτά να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Είτε το επεδίωξε είτε όχι, η Forthnet με την κίνησή της, να ζητήσει γενναίο haircut της σύμβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τη Σούπερ Λίγκα σε ποσοστό 25%, εν μέσω πανικού για τις αποκαλύψεις των στημένων ματς, άλλαξε τα δεδομένα. Η απώλεια 44 εκατ. ευρώ για τις ομάδες του πρωταθλήματος πρόβαλε ειδικά αυτή την περίοδο ως εφιάλτης. Η απάντηση της Σούπερ Λίγκας δεν καθυστέρησε καθόλου.

Στη συνεδρίασή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας συμμετέσχε και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. Η αντιπρόταση της Σούπερ Λίγκας διά του προέδρου της και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν η ένταξη του Ολυμπιακού και της Ξάνθης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Πώς και με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό, είναι το επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων που άρχισαν προ ημερών. Η λύση μείωσης των αμοιβών των μικρότερων ομάδων για να εξασφαλιστεί και η αμοιβή για τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, ακούστηκε ήδη. Όπως και η αλλαγή των όρων στη διανομή των 45 εκατ. ευρώ ετησίως στις 14 ομάδες της κεντρικής διαχείρισης. Παράγοντες του χώρου επιμένουν πως οι συζητήσεις δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ.

Το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει στις 28 Αυγούστου, άρα επείγει η επίτευξη συμφωνίας. Ουδεμία εξέλιξη είναι προδιαγραμμένη. Αντιθέτως όλες οι πλευρές κινούνται σε λεπτές ισορροπίες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν. «Μιλάμε για το ποδόσφαιρο και τους παράγοντές του», ήταν η απάντηση που πήραμε από στέλεχος της αγοράς στο ερώτημά μας αν είναι πιθανό οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Απάντηση που αποτυπώνει το χαοτικό σύστημα με το οποίο λειτουργεί το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ένα σενάριο, χωρίς ωστόσο λογική είναι να μείνει εκτός τηλεοπτικών μεταδόσεων ο Ολυμπιακός. Αυτό ξανάγινε την περίοδο 2003-2004 όταν ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των ερυθρόλευκων στο TVMagic. Μια χρονιά αργότερα προστέθηκε στον ανταγωνισμό ο Alpha, απογειώνοντας το κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μια ακόμη φορά. Η διαφορά με τότε είναι ότι σήμερα κανένα από τα ελεύθερης μετάδοσης τηλεοπτικά κανάλια δεν θα μπορούσε να σηκώσει το κόστος των 500 χιλιάδων ευρώ για έναν μόλις ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού. Όταν μάλιστα στην καλύτερη περίπτωση περιμένει έσοδα από διαφημίσεις 200 χιλιάδες ευρώ…

Το αρνητικό σενάριο

Ένα άλλο σενάριο λέει ότι δεν θα επιτευχθεί καμία συμφωνία και θα τιναχτεί στον αέρα συνολικά η συλλογική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κάτι που αυτόματα θα σήμαινε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες ομάδες, ενώ θα είναι άγνωστο το μέλλον για τις μικρές που θα χάσουν τα λίγα, πλην σταθερά έσοδά τους από την τηλεόραση.

Όπως σημείωναν στην «Ι» παράγοντες της αγοράς, ο χρόνος πιέζει, δεν υπάρχει πια πολυτέλεια για άλλες κινήσεις από τις ΠΑΕ, που θα ήθελαν μια διαφορετική εξέλιξη. Ακόμη και αν συμφωνηθεί να αρχίσει το πρωτάθλημα στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά. Γιατί ανοίγει το ζήτημα με τις προβλεπόμενες ρήτρες στη συμφωνία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Και μια από αυτές, ορίζει πως το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει ως τις 31 Αυγούστου. Αλλιώς, η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί…

Υπό δυσμενείς όρους στην επαναδιαπραγμάτευση η Σούπερ Λίγκα

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας υπήρξε ιδιαιτέρως επεισοδιακή. Στα έντυπα αθλητικού περιεχομένου διάβαζε κανείς ότι οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συγκρούστηκαν κυρίως για την επικύρωση ή όχι της τελικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ωστόσο και η σύγκρουση αυτή έγινε με αφορμή τη συμβατική υποχρέωση της Λίγκας απέναντι στη Nova να επικυρώσει τη βαθμολογία, ώστε τυπικά να περάσουμε στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο μεγάλος καυγάς έγινε, όταν συζητήθηκε η πρόθεση της Nova να περικόψει κατά 25% το ποσό για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Σούπερ Λίγκας. Οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ δυστρόπησαν και επί της ουσίας αρνήθηκαν να συζητήσουν την πρόταση αυτή, αναλογιζόμενοι και την πρόθεση της Πολιτείας να περικόψει δραστικά τα ποσά που φτάνουν στα ταμεία τους από τον ΟΠΑΠ. Για το θέμα ακούστηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Που αρχίζουν από την άρνηση της πρότασης, μέχρι την αποδοχή περικοπής κατά 10%.

Στη συζήτηση ακούστηκε ως ιδέα, το ποσό των 43 εκατ. ευρώ που δαπανά τώρα η Nova να αυξηθεί ελάχιστα και να συμπεριληφθούν σ’ αυτό ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη, τα παιχνίδια των οποίων μετέδιδε η κρατική τηλεόραση. Στην πρόταση αυτή δεν έτεινε ευήκοον ους ο Ολυμπιακός. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η ΕΡΤ θα σεβαστεί τη συμφωνία της με την ΠΑΕ Ξάνθη, που έχει ισχύ για ένα ακόμη χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η Σούπερ Λίγκα θα προσέλθει αποδυναμωμένη στη διαπραγμάτευση λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών, στο οποίο εμπλέκονται και προβεβλημένα στελέχη της.

Τα όπλα της Forthnet

ΜΠΟΡΕΙ να φαίνεται πως στην παρούσα συγκυρία ο όμιλος Forthnet κρατάει και το μαχαίρι και το καρπούζι στις εξελίξεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Έχει ωστόσο τα δικά του ανοιχτά μέτωπα. Τυχόν απώλεια του ελληνικού πρωταθλήματος τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα τη στρατηγική του ομίλου.

Η συνδρομητική τηλεόραση της Nova παρά τις όποιες απώλειες συνδρομητών -ειδικά την περίοδο του καλοκαιριούείναι το κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου. Και στη Nova το ισχυρότερο χαρτί για την πώληση των πακέτων τηλεόρασης ή των συνδυαστικών πακέτων τηλέφωνο-Ίντερνετ-τηλεόραση είναι το ποδόσφαιρο και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Με βάση τη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας ως το 2014, ο όμιλος Forthnet έχει κάνει τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά. Μόλις πρόσφατα ενέκρινε την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, ενώ προετοιμάζεται να μπει στην παροχή υπηρεσιών ενέργειας. Η απελευθέρωση της ενέργειας προσθέτει άλλη μια παράμετρο στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Ήδη προετοιμάζεται για την παροχή νέων συνδυαστικών πακέτων στα ελληνικά νοικοκυριά που θα περιλαμβάνουν τηλεφωνία-ενέργεια-Ίντερνετ-τηλεόραση.

Οι καθυστερήσεις για τον ΟΤΕ

ΑΚΟΜΗ και από τους ανταγωνιστές του ο ΟΤΕ αντιμετωπίζεται ως η ανερχόμενη δύναμη στην παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Η αλήθεια είναι ότι η είσοδος του οργανισμού στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση χαρακτηρίζεται κυρίως από καθυστερήσεις. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν είσοδο στις αρχές του 2011.

Ορισμένες κινήσεις της ConnXTV προκειμένου να εξασφαλίσει τους αγώνες του Κυπέλλου και κάποια φημισμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανέδειξαν τον ΟΤΕ σε σοβαρό διεκδικητή στην κούρσα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις ελεύθερες ομάδες. Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένων των στρατηγικών επιλογών του ΟΤΕ. Ένα εμπόδιο είναι η χαμηλή διείσδυση της τηλεόρασης του ΟΤΕ στην Ελλάδα. Η ConnXTV διαθέτει 56.000 συνδρομητές, όταν η Nova ανακοινώνει 300.000 νοικοκυριά. Από την άλλη η απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ενός ισχυρού παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως ο Ολυμπιακός δυνητικά θα ενίσχυε πολύ τη θέση του ΟΤΕ TV έναντι του ανταγωνισμού.

Η απόσυρση της κρατικής TV

ΕΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ στο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετείχε ενεργά και η κρατική τηλεόραση. Με τη λήξη της συμφωνίας της με τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, η κρατική τηλεόραση μπήκε, αν και με μειωμένους στόχους έναντι άλλων ετών, στη διαπραγμάτευση και διεκδίκηση δικαιωμάτων. Στόχος της ήταν να διατηρήσει το προνόμιο εξασφάλισης στιγμιοτύπων για την «Αθλητική Κυριακή». Τα σχέδιά της ανατράπηκαν μετά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Με πολιτική ενθάρρυνση και απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως παγώνει κάθε συζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μέχρι να λήξει η δικαστική διερεύνηση.

Αυτό που της απομένει σε αθλητικό επίπεδο, εκτός από τις συμφωνίες για το στίβο, είναι τα δικαιώματα για την Α1 κατηγορία του μπάσκετ. Και, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη περίοδο θα συνεχιστεί η συνεργασία της με τη Nova για την προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος μπάσκετ.(isotimia.gr)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...