Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26 Ιανουαρίου 2013 20:15

Οι ταινίες της ημέρας

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F1d77059d0d8adeb2ceccdbc07bdc73c2 XL

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου

Αξίζει να δείτε
  • ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ 2 αστεράκια 13.30 STAR
  • ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2 αστεράκια 13.40 ΑΝΤ1
  • ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ 4½ αστεράκια 23.00 ΕΤ3
  • ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ 3 αστεράκια 23.40 OTE Cinema 2/OTE TV
  • GILDA 4 αστεράκια 00.40 MEGA
  • ΣΦΑΙΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΕΪ 3½ αστεράκια 01.00 ΕΤ3
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ 2 αστεράκια

STAR 13.30

Κομεντί, 2000 (Έγχρ.), 118′

THE REPLACEMENTS. Αμερικανική ταινία του Χάουαρντ Ντόιτς, με τους Κιάνου Ριβς, Τζιν Χάκμαν, Ορλάντο Τζόουνς.

Όταν η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ αποφασίζει να κατεβεί σε απεργία, οι υπεύθυνοι αναθέτουν στον προπονητή να σχηματίσει μια νέα ομάδα με ερασιτέχνες παίκτες.

Η συγκέντρωση μιας ομάδας losers είναι απολαυστική, με τον Κιάνου Ριβς να ανακαλύπτει την κωμική του φλέβα. Ένα χαρωπό success story.

transparent listΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 13.40

Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 97′

MEAN GIRLS. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Γουότερς, με τις Λίντσεϊ Λόχαν, Ρέιτσελ Σάμπερτ, Τίνα Φέι.

Μόλις η Κάντι φτάνει στο νέο σχολείο της, γίνεται αποδεκτή από την παρέα δύο ιδιόρρυθμων μαθητριών, αλλά σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο όμορφη και δημοφιλή μαθήτρια, καθώς ερωτεύεται τον φίλο της.

Υπάρχει εξυπνάδα στις σκευωρίες που στήνονται, καθώς και στις συναισθηματικές ταλαντεύσεις της πρωταγωνίστριας, αν και το φινάλε δεν γλιτώνει από τις χλιαρές ηθικολογίες. Πολύ καλές οι δύο πρωταγωνίστριες.

transparent listΟ ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΨ ½ αστεράκι

ALPHA 14.50

Κωμωδία, 1966 (Έγχρ.), 91′

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Κώστα Βουτσά, Μάρθα Καραγιάννη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Ένας απένταρος παριστάνει τον Άραβα πρίγκιπα για να προσελκύσει πελατεία σε ένα ξενοδοχείο και να κερδίσει χρήματα ώστε να παντρευτεί την αγαπημένη του.

Τυπικός Δαλιανίδης στα παστέλ χρώματα καλοκαιρινού θερέτρου του ’60, με μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ατάκες. Ευτυχώς που υπάρχει η οικειότητα μεταξύ του Βουτσά και της Καραγιάννη, αλλά και η απολαυστική Σαπουντζάκη.

transparent listΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Κομεντί, 1989 (Έγχρ.), 92′

LOOK WHO’S TALKING. Αμερικανική ταινία της Έιμι Χέκερλινγκ, με τους Τζον Τραβόλτα, Κίρστι Άλεϊ, Ολυμπία Δουκάκη.

Ένας ταξιτζής φροντίζει το μωρό μιας ανύπαντρης μητέρας, που αναζητά υποψήφιο πατέρα για το παιδί της.

Η ξεπερασμένη πρωτοτυπία ότι βασικός αφηγητής είναι ο μπόμπιρας με τη φωνή του Μπρους Γουίλις δεν αποζημιώνει πλέον για το παιδαριώδες φλερτ και την ευτυχή τελική κατάληξη.

transparent listΟ ΠΑΡΑΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΡΑΛΙΣΤΑΣ 0 αστεράκια

ΕΤ3 19.00

Κωμωδία, 1971 (Α/Μ), 90′

Ελληνική ταινία του Γιώργου Παπακώστα, με τους Νίκο Σταυρίδη, Αλέκο Τζανετάκο, Θεανώ Ιωαννίδου.

Ο Τζανετάκος τρώει καρπαζιές από τον Σταυρίδη, παριστάνει τον ραλίστα και όλα καταλήγουν σε δύο γάμους.

Απομακρυνθείτε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

transparent listCATWOMAN 1 αστεράκι

ALPHA 21.00

Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 105′

Αμερικανική ταινία του Πιτόφ, με τους Χάλι Μπέρι, Μπέντζαμιν Μπρατ, Σάρον Στόουν.

Καταπιεσμένη υπάλληλος σε εταιρεία καλλυντικών που ανακαλύπτει ένα επικίνδυνο μυστικό, γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα με την επέμβαση μιας ιερής γάτας και μεταμορφώνεται σε Catwoman.

Η τοποθέτηση της ιδιόμορφης κόμικ ηρωίδας όχι στο βασίλειο της Γκόθαμ Σίτι, αλλά σε μια μοντέρνα μεγαλούπολη, δεν ήταν η καλύτερη ιδέα για την πρώτη της, αυτόνομη, κινηματογραφική περιπέτεια. Ελπίζαμε ότι θα μας αποζημίωναν οι σκηνές δράσεις: είναι όμως βαρετές και επαναλαμβανόμενες, με ελάχιστα πειστικούς «κακούς» χαρακτήρες και με μια άνευρη και απρόσωπη σκηνοθεσία από τον Γάλλο Πιτόφ («Vidocq»).

transparent listΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΖΚΑΜΠΑΝ 2 αστεράκια

STAR 21.00

Φαντασίας, 2004 (Έγχρ.), 142′

HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN. Αμερικανική ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ, Έμα Γουάτσον.

Ο Χάρι Πότερ έρχεται ξανά στο Χόγκουαρτς, το οποίο φυλάσσουν οι τρομακτικοί Παράφρονες, αναζητώντας τον δραπέτη Σείριο Μπλακ, έναν μάγο που σχετίζεται με το θάνατο των γονιών του. Ποιος είναι, όμως, στην πραγματικότητα ο πρώην φυλακισμένος του Αζκαμπάν και ποια η σχέση του με τον καθηγητή Λούπιν, ο οποίος θα μάθει στον Χάρι πώς να αντιδρά στην παραλυτική δύναμη που έχουν πάνω του οι Παράφρονες;

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, που είναι και το πιο τρομακτικό, με πιο τονισμένα τα στοιχεία από τη γοτθική λογοτεχνία του φανταστικού, αναλαμβάνει ο (προγενέστερα ενδιαφέρων) Αλφόνσο Κουαρόν. Εκτός από μερικές πινελιές, όμως, δεν καταφέρνει να ορθώσει την προσωπικότητά του σ’ ένα μηχανισμό παραγωγής που απαιτεί μάστορες εικονογράφους και τίποτα παραπάνω. Από το καστ την παράσταση κλέβει η σχεδόν αγνώριστη Έμα Τόμσον. Πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ: μεγαλώνοντας χάνει την παιδική του φυσικότητα και αποδεικνύεται μετριότατος ηθοποιός, σε αντίθεση με τους συντρόφους του Ρούπερτ Γκριν και Έμα Γουάτσον.

transparent listΓΑΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 2 αστεράκια

ANT1 21.00

Κωμωδία, 2000 (Έγχρ.), 105′

MEET THE PARENTS. Αμερικανική ταινία του Τζέι Ρόουτς με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπεν Στίλερ, Τέρι Πόλο.

Ο Γκρεγκ θέλει να παντρευτεί την Παμ, αλλά πρέπει πρώτα να κερδίσει την εύνοια των γονέων της. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα με τον μέλλοντα πεθερό του, έναν στριμμένο, ψυχωτικό πρώην πράκτορα της CIA, που παίρνει εξαρχής με κακό μάτι τον αρραβωνιαστικό της κόρης του.

Ο Μπεν Στίλερ καταφέρνει να είναι αστείος μέσα από ρεαλιστικές καταστάσεις, που άθελά του μετατρέπονται σε τραγέλαφο. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο διασκεδάζει επίσης αφάνταστα διακωμωδώντας τους νευρωτικούς χαρακτήρες που έπαιζε την εποχή του «Ταξιτζή», χωρίς όμως να μας πείθει απόλυτα ότι χρειαζόταν κάνει αυτή την κωμική στροφή στην καριέρα του.

transparent listΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΥΤΗΣ 0 αστεράκια

MEGA 22.30

Κοινωνική, 2001 (Έγχρ.), 100′

THE PRINCESS AND THE MARINE. Αμερικανική τηλεταινία του Μάικ Ρόουμπ, με τους Μαρκ-Πολ Γκόσελαρ, Μάριζολ Νίκολς, Ντέιβ Πάουερ.

Μια πριγκίπισσα από το Μπαχρέιν ερωτεύεται έναν Αμερικανό πεζοναύτη και το ζευγάρι αποφασίζει να κλεφτεί.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα τηλεταινία, με ελάχιστο συναισθηματικό ή πολιτικό και σίγουρα καθόλου κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

transparent listΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ 1 αστεράκι

ALPHA 23.00

Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 92′

WOMEN IN TROUBLE. Αμερικανική ταινία του Σεμπάσταν Γκουτιέρεζ, με τις Κάρλα Γκουτζίνο, Κόνι Μπρίτον, Μάρλι Σέλτον.

Πόρνες, ψυχοθεραπεύτριες και στελέχη επιχειρήσεων, όλες γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Η κλασική κωμωδία του Αλμοδόβαρ κοπιάρεται ξεδιάντροπα ως μια ένδειξη έμπνευσης σε ελεύθερη πτώση.

transparent listΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ 4½ αστεράκια

ΕΤ3 23.00

Σινεφίλ, 1973 (Έγχρ.), 95′

EL ESPIRITU DE LA COLMENA. Ισπανική ταινία του Βίκτορ Ερίθε, με τους Φερνάντο Φερνάν Γκόμεθ, Τερέζα Γκιμπέρα, Άννα Τόρεντ.

Το 1940 στο δημαρχείο ενός μικρού καστιλιάνικου χωριού προβάλλεται ο «Φρανκενστάιν» του Τζέιμς Γουέιλ. Το παραμορφωμένο πρόσωπο του Μπόρις Καρλόφ εξάπτει την αχαλίνωτη φαντασία της εξάχρονης Άννας που αναζητά το καλόκαρδο τέρας σε ένα απομονωμένο σπίτι στην άκρη του χωριού. Σε εκείνο το σημείο θα βρει όμως έναν πληγωμένο αντάρτη και θα του προσφέρει ρούχα και τροφή προτού τον εκτελέσει η φρανκική αστυνομία.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την επικράτηση του στρατηγού Φράνκο ο ιδιόρρυθμος βιρτουόζος σκηνοθέτης Βίκτορ Ερίθε ξαναγυρίζει στα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του ισπανικού εμφυλίου, για να αναζητήσει το χαμένο πνεύμα της ελευθερίας. Το ελλειπτικό του δράμα συνθέτει εφαπτόμενα επίπεδα συμβολισμών και αλληγοριών που «καρφώνουν» την αειθαλή φρανκική εξουσία η οποία ακόμη κυβερνά τον τόπο. Τα ερημωμένα, στέρφα τοπία που παραπέμπουν στο συλλογικό ασυνείδητο ενός ολόκληρου λαού και η παντελής οικογενειακή έλλειψη επικοινωνίας, η οποία συμβολίζει τον κοινωνικό αυτισμό μιας χώρας με χαμένη πλέον την πλούσια δημοκρατική της παράδοση, περνούν με ευκολία τη μέγγενη της λογοκρισίας του φασιστικού καθεστώτος. Αυτό που ανακηρύσσει το αντικαθεστωτικό «Πνεύμα του μελισσιού» σταθμό στην ύστερη (ευρωπαϊκή) κινηματογραφία είναι η μεταφυσική ποιητικότητα με την οποία προσεγγίζει την ψυχεδελική ανήλικη φαντασία. Η συγκλονιστική ψιθυριστή φωνή της επτάχρονης Άννα Τόρεντ και η «χρυσαφένια» φωτογραφία του σχεδόν τυφλού την εποχή που γυριζόταν το φιλμ Λουίς Καντράδο θα στιγματίσουν ανεξίτηλα τον ισπανόφωνο κινηματογράφο του φανταστικού και τους σύγχρονους εκφραστές του, όπως τον Μεξικανό Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

transparent listΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2 αστεράκια

STAR 23.45

Κομεντί, 1997 (Έγχρ.), 99′

Ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη με τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Κατερίνα Γιατζόγλου, Άλκη Παναγιωτίδη.

Ένας νεαρός συγγραφέας αναλαμβάνει να επιμεληθεί την αυτοβιογραφία μιας δημοφιλούς λαϊκής τραγουδίστριας, στη συνέχεια όμως πέφτει θύμα πλεκτάνης και κατηγορείται για την απαγωγή της κόρης της.

Η ταινία ξεκινά με άκρως καυστική σάτιρα με δεκάδες στόχους. Από τη μέση και μετά όμως ο τόνος αλλάζει, τα αστεία γίνονται πιο σπάνια ή δεν ηχούν πια εξίσου κωμικά, ενώ η πρόθεση του Περάκη να αναδείξει το ρόλο των διαπλεκομένων συμφερόντων στην ελληνική κοινωνία, έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η ταινία εντελώς μπλεγμένη.

transparent listGILDA 4 αστεράκια

MEGA 00.40

Δραματική, 1946 (Α/Μ), 110′

Αμερικανική ταινία του Τσαρλς Βίντορ, με τους Ρίτα Χέιγουορθ, Γκλεν Φορντ, Τζορτζ Μακρέντι.

Αυτό το κλασικό χολιγουντιανό μνημείο είναι ξεκάθαρα βασισμένο στη χρυσή συνταγή της «Καζαμπλάνκα» και του «Νοτόριους». Ο σκληρός άντρας είναι εδώ ο τυχοδιώκτης Τζόνι Φάρελ, ο οποίος γίνεται πρωτοπαλίκαρο του Μπάλιν Μάντσον, ενός ιδιοκτήτη καζίνο στην Αργεντινή, κι ερωτεύεται την πανέμορφη σύζυγό του Γκίλντα. Όλη η ταινία δεν είναι παρά ένα διαρκές και αγωνιώδες παιχνίδι αποπλάνησης. Τα υπονοούμενα δεν λείπουν ούτε ακόμη και ανάμεσα στους Φάρελ και Μάντσον: «πρέπει να κουμαντάρεις μια πολύ χαρούμενη (gay) ζωή», λέει ο Τζόνι στο αφεντικό του όταν τον βλέπει να κρατάει το μπαστούνι-ξίφος του.

Το σενάριο των Τζο Άισινγκερ («Η Νύχτα και η Πόλη» του Ντασέν) και Μάριον Πάρσονετ («Cover Girl», πάλι του Τσαρλς Βίντορ με τη Ρίτα Χέιγουορθ) προσπαθεί να συνδυάσει το μελόδραμα με τους δραματικούς κώδικες του νουάρ, είναι όμως σαφές πως η κατασκοπική ίντριγκα είναι ένα απλό πρόσχημα. Όλα γυρίζουν γύρω από τον Τζόνι και την Γκίλντα. Και όλα κερδίζονται τελικά από τη θεϊκή παρουσία της Ρίτα Χέιγουορθ, η οποία τραγουδά (με τη φωνή της Ανίτα Έλις), χορεύει και βρίσκει στην ατίθαση και τρελά ερωτευμένη Γκίλντα το ρόλο της ζωής της. Ταυτόχρονα και τον πιο σέξι ρόλο στην ιστορία του σινεμά. Πληθωρική και ταυτόχρονα διακριτική, θλιμμένη πίσω από το αστραφτερό χαμόγελο, προκλητική, αλλά πάντα στιλάτη (στο απόλυτο κινηματογραφικό στριπτίζ του «Put the blame on Mame» βγάζει μόνο το γάντι της), η Γκίλντα είναι η επιτομή της femme fatale. Η Χέιγουορθ την ενσαρκώνει με χιούμορ και φινέτσα, ενώ το πιο δημιουργικό κομμάτι του Χόλιγουντ (ο φωτογράφος Ρούντολφ Μάτε, ο σκηνογράφος Βαν Νεστ Πολγκλέιζ, ο ενδυματολόγος Τζιν Λούις) την παραδίδουν αστραφτερή στην αιωνιότητα.

transparent listGUILT 1 αστεράκι

ΕΤ1 01.00

Σινεφίλ, 2009 (Έγχρ.), 93′

Ελληνική ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, με τους Νίκο Αρβανίτη, Κωνσταντίνο Σαρειδάκη, Γιάννη Τσορτέκη.

Από τους ελάχιστους εκπρόσωπους του πειραματικού σινεμά στη χώρα μας («Ο Θρίαμβος του Χρόνου», «Το Χρήμα»), ο Βασίλης Μαζωμένος δοκιμάζει τα άγνωστα γι’ αυτόν νερά της μυθοπλασίας, χωρίς όμως να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις προηγούμενες αισθητικές ή ιδεολογικές του αναζητήσεις. Κι αυτό είναι ένα από τα πρώτα, θεμελιακά προβλήματα της πολιτικής αλληγορίας του. Τρία θεατρικού τύπου μονόπρακτα, εμπνευσμένα κατά σειρά από τους Κάφκα (το πιο αδέξιο), Ζενέ και Μπέκετ, συμπλέκονται καθώς ένας έμπορος όπλων «επιστρέφει» στο παρελθόν του, στενά συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορική μοίρα της Κύπρου.

Ο βαρύγδουπος συμβολισμός καταπίνει κάθε λειτουργική αναφορά, οι ήρωες δεν αποκτούν ούτε στιγμή ρεαλιστική (μέσα στη δική τους σύμβαση πάντα) υπόσταση, οι ιδέες κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες, χωρίς η μία να επικοινωνεί με την άλλη.

transparent listΣΦΑΙΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΕΪ 3½ αστεράκια

ΕΤ3 01.00

Κομεντί, 1994 (Έγχρ.), 99′

BULLETS OVER BROADWAY. Αμερικανική ταινία του Γούντι Άλεν, με τους Τζον Κιούζακ, Τσαζ Παλμιντέρι, Τζένιφερ Τίλι.

Στη Νέα Υόρκη του 1920 ένας νεαρός θεατρικός συγγραφέας δέχεται να χρίσει πρωταγωνίστρια τού νέου του έργου την ανόητη φιλενάδα ενός γκάνγκστερ.

Αναπόληση με το γνώριμο σατιρικό ύφος του Γούντι Άλεν και το διαρκή προβληματισμό του γύρω από τη δέσμευση του καλλιτέχνη και τη σχέση τέχνης και πραγματικότητας.

transparent listΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ 0 αστεράκια

STAR 02.00

Αστυνομική, 1991 (Έγχρ.), 90′

OUT FOR JUSTICE. Αμερικανική ταινία του Τζον Φλιν, με τους Στίβεν Σίγκαλ, Γουίλιαμ Φορσάιθ, Τζέρι Όρμπαχ.

Ένας αστυνομικός γυρίζει στη συνοικία του, στο Μπρονξ, για να αντιμετωπίσει έναν παιδικό του φίλο που ηγείται του εγκλήματος.

Η δράση του μαυροντυμένου αστυνομικού-τμωρού με το κοτσιδάκι ξεκινάει με μια ρήση του Άρθουρ Μίλερ, που είναι ό,τι πιο δομημένο νοηματικά ακούγεται στην ταινία.

transparent listΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 03.30

Δραματική, 1992 (Έγχρ.) 105′

WUTHERING HEIGHTS. Αγγλο-αμερικανική ταινία του Πίτερ Κοσμίνσκι, με τους Ζιλιέτ Μπινός, Ρέιφ Φάινς, Τζάνετ ΜακΤιρ.

Ένα φτωχό παιδί που μεγαλώνει ως υπηρέτης σε έναν πύργο και ερωτεύεται την κόρη του αφεντικού του, καταφέρνει να γίνει κύριος του πύργου, χωρίς όμως να γνωρίσει την ευτυχία.

Η τρίτη κινηματογραφική διασκευή του διάσημου μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ είναι επικεντρωμένη περισσότερο στην εκδίκηση (και στο αδιέξοδο αυτής της πράξης) του Χίθκλιφ, παρά στις ρομαντικές σχέσεις τού ήρωα με την Κάθι. Η επιλογή της Ζιλιέτ Μπινός αποδεικνύεται μεγάλος λάθος, αφού για την Κάθι χρειάζεται μια περισσότερο ρομαντική φιγούρα και όχι μια ηθοποιό φημισμένη για το εσωτερικό παίξιμό της. Αντίθετα, ο Ρέιφ Φάινς είναι ιδανικός Χίθκλιφ: εξαίρετος ως προδομένος εραστής και κοινωνικά καταφρονεμένος, αλλά και ως απάνθρωπος αφέντης του πύργου, που κάνει την εκδίκηση μοναδικό σκοπό της ζωής του. Καλογυρισμένη δουλειά, αν και η αισθητική της είναι τηλεοπτική – απ’ αυτόν το χώρο άλλωστε προέρχεται ο Πίτερ Κοσμίνσκι.

transparent listΑΦΟΣΙΩΣΗ 2 αστεράκια

STAR 03.45

Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 95′

DEDICATION. Αμερικανική ταινία του Τζάστιν Θερού, με τους Μάντι Μουρ, Μπίλι Κράνταπ, Τομ Γουίλκινσον.

Ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων που αντιμετωπίζει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα συνεργάζεται για την εικονογράφηση του καινούργιου του βιβλίου με μια γυναίκα όταν πεθαίνει ο μόνιμος συνεργάτης και καλός του φίλος.

Χίπστερ κομεντί που προσπαθεί να φτάσει μέσα από έκθεση ιδιορρυθμιών και πόζες σε μια ουσία στην οποία φτάνουν πιο γρήγορα οι δύο πρωταγωνιστές με τη χημεία τους.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ 3 αστεράκια

OTE Cinema 2/OTE TV 23.40

Κινούμενα σχέδια, 2010 (Έγχρ.), 100′

TANGLED. Αμερικανική ταινία των Νέιθαν Γκρένο και Μπάιρον Χάουαρντ.

Η ιστορία της ξανθής πριγκίπισσας με τη θαυματουργή κόμη, ένα από τα γνωστότερα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, αν και μοιάζει σήμερα λίγο αφελής για το εφηβικό κοινό, διατηρεί τις αρχέτυπες αρετές ενός ρομαντικού και διδακτικού περί ενηλικίωσης μύθου.

Η απόφαση της Disney να τη διασκευάσει κινηματογραφικά μένοντας πιστή στο πνεύμα της αλλά και στη δική της παράδοση του κινουμένου σχεδίου αποδείχτηκε σοφή. Γιατί η σεναριακή προσέγγιση του Νταν Φόγκελμαν («Αυτοκίνητα», «Bolt») είναι απλή και άμεση, στην παραμυθένια φόρμουλα του «Η Μικρή Γοργόνα» και «Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Επιπλέον, το ψηφιακό animation διατηρεί εσκεμμένα τη λιτότητα του χειροποίητου σχεδίου, το χιούμορ είναι μετρημένο κι εύστοχο, ενώ οι μουσικοχορευτικές μελωδίες του Άλαν Μένκεν συνδυάζονται αρμονικά με τις σκηνές δράσης. Το απρόσμενα διασκεδαστικό αποτέλεσμα εκπλήσσει με την παλιομοδίτικη χάρη του, η οποία, κόντρα στο πνεύμα των καιρών, μοιάζει διπλά πολύτιμη.

athinorama.gr
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου

Αξίζει να δείτε
  • ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ 2 αστεράκια 13.30 STAR
  • ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2 αστεράκια 13.40 ΑΝΤ1
  • ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ 4½ αστεράκια 23.00 ΕΤ3
  • ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ 3 αστεράκια 23.40 OTE Cinema 2/OTE TV
  • GILDA 4 αστεράκια 00.40 MEGA
  • ΣΦΑΙΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΕΪ 3½ αστεράκια 01.00 ΕΤ3
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ 2 αστεράκια

STAR 13.30

Κομεντί, 2000 (Έγχρ.), 118′

THE REPLACEMENTS. Αμερικανική ταινία του Χάουαρντ Ντόιτς, με τους Κιάνου Ριβς, Τζιν Χάκμαν, Ορλάντο Τζόουνς.

Όταν η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ αποφασίζει να κατεβεί σε απεργία, οι υπεύθυνοι αναθέτουν στον προπονητή να σχηματίσει μια νέα ομάδα με ερασιτέχνες παίκτες.

Η συγκέντρωση μιας ομάδας losers είναι απολαυστική, με τον Κιάνου Ριβς να ανακαλύπτει την κωμική του φλέβα. Ένα χαρωπό success story.

transparent listΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 13.40

Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 97′

MEAN GIRLS. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Γουότερς, με τις Λίντσεϊ Λόχαν, Ρέιτσελ Σάμπερτ, Τίνα Φέι.

Μόλις η Κάντι φτάνει στο νέο σχολείο της, γίνεται αποδεκτή από την παρέα δύο ιδιόρρυθμων μαθητριών, αλλά σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο όμορφη και δημοφιλή μαθήτρια, καθώς ερωτεύεται τον φίλο της.

Υπάρχει εξυπνάδα στις σκευωρίες που στήνονται, καθώς και στις συναισθηματικές ταλαντεύσεις της πρωταγωνίστριας, αν και το φινάλε δεν γλιτώνει από τις χλιαρές ηθικολογίες. Πολύ καλές οι δύο πρωταγωνίστριες.

transparent listΟ ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΨ ½ αστεράκι

ALPHA 14.50

Κωμωδία, 1966 (Έγχρ.), 91′

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Κώστα Βουτσά, Μάρθα Καραγιάννη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Ένας απένταρος παριστάνει τον Άραβα πρίγκιπα για να προσελκύσει πελατεία σε ένα ξενοδοχείο και να κερδίσει χρήματα ώστε να παντρευτεί την αγαπημένη του.

Τυπικός Δαλιανίδης στα παστέλ χρώματα καλοκαιρινού θερέτρου του ’60, με μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ατάκες. Ευτυχώς που υπάρχει η οικειότητα μεταξύ του Βουτσά και της Καραγιάννη, αλλά και η απολαυστική Σαπουντζάκη.

transparent listΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Κομεντί, 1989 (Έγχρ.), 92′

LOOK WHO’S TALKING. Αμερικανική ταινία της Έιμι Χέκερλινγκ, με τους Τζον Τραβόλτα, Κίρστι Άλεϊ, Ολυμπία Δουκάκη.

Ένας ταξιτζής φροντίζει το μωρό μιας ανύπαντρης μητέρας, που αναζητά υποψήφιο πατέρα για το παιδί της.

Η ξεπερασμένη πρωτοτυπία ότι βασικός αφηγητής είναι ο μπόμπιρας με τη φωνή του Μπρους Γουίλις δεν αποζημιώνει πλέον για το παιδαριώδες φλερτ και την ευτυχή τελική κατάληξη.

transparent listΟ ΠΑΡΑΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΡΑΛΙΣΤΑΣ 0 αστεράκια

ΕΤ3 19.00

Κωμωδία, 1971 (Α/Μ), 90′

Ελληνική ταινία του Γιώργου Παπακώστα, με τους Νίκο Σταυρίδη, Αλέκο Τζανετάκο, Θεανώ Ιωαννίδου.

Ο Τζανετάκος τρώει καρπαζιές από τον Σταυρίδη, παριστάνει τον ραλίστα και όλα καταλήγουν σε δύο γάμους.

Απομακρυνθείτε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

transparent listCATWOMAN 1 αστεράκι

ALPHA 21.00

Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 105′

Αμερικανική ταινία του Πιτόφ, με τους Χάλι Μπέρι, Μπέντζαμιν Μπρατ, Σάρον Στόουν.

Καταπιεσμένη υπάλληλος σε εταιρεία καλλυντικών που ανακαλύπτει ένα επικίνδυνο μυστικό, γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα με την επέμβαση μιας ιερής γάτας και μεταμορφώνεται σε Catwoman.

Η τοποθέτηση της ιδιόμορφης κόμικ ηρωίδας όχι στο βασίλειο της Γκόθαμ Σίτι, αλλά σε μια μοντέρνα μεγαλούπολη, δεν ήταν η καλύτερη ιδέα για την πρώτη της, αυτόνομη, κινηματογραφική περιπέτεια. Ελπίζαμε ότι θα μας αποζημίωναν οι σκηνές δράσεις: είναι όμως βαρετές και επαναλαμβανόμενες, με ελάχιστα πειστικούς «κακούς» χαρακτήρες και με μια άνευρη και απρόσωπη σκηνοθεσία από τον Γάλλο Πιτόφ («Vidocq»).

transparent listΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΖΚΑΜΠΑΝ 2 αστεράκια

STAR 21.00

Φαντασίας, 2004 (Έγχρ.), 142′

HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN. Αμερικανική ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ, Έμα Γουάτσον.

Ο Χάρι Πότερ έρχεται ξανά στο Χόγκουαρτς, το οποίο φυλάσσουν οι τρομακτικοί Παράφρονες, αναζητώντας τον δραπέτη Σείριο Μπλακ, έναν μάγο που σχετίζεται με το θάνατο των γονιών του. Ποιος είναι, όμως, στην πραγματικότητα ο πρώην φυλακισμένος του Αζκαμπάν και ποια η σχέση του με τον καθηγητή Λούπιν, ο οποίος θα μάθει στον Χάρι πώς να αντιδρά στην παραλυτική δύναμη που έχουν πάνω του οι Παράφρονες;

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, που είναι και το πιο τρομακτικό, με πιο τονισμένα τα στοιχεία από τη γοτθική λογοτεχνία του φανταστικού, αναλαμβάνει ο (προγενέστερα ενδιαφέρων) Αλφόνσο Κουαρόν. Εκτός από μερικές πινελιές, όμως, δεν καταφέρνει να ορθώσει την προσωπικότητά του σ’ ένα μηχανισμό παραγωγής που απαιτεί μάστορες εικονογράφους και τίποτα παραπάνω. Από το καστ την παράσταση κλέβει η σχεδόν αγνώριστη Έμα Τόμσον. Πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ: μεγαλώνοντας χάνει την παιδική του φυσικότητα και αποδεικνύεται μετριότατος ηθοποιός, σε αντίθεση με τους συντρόφους του Ρούπερτ Γκριν και Έμα Γουάτσον.

transparent listΓΑΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 2 αστεράκια

ANT1 21.00

Κωμωδία, 2000 (Έγχρ.), 105′

MEET THE PARENTS. Αμερικανική ταινία του Τζέι Ρόουτς με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπεν Στίλερ, Τέρι Πόλο.

Ο Γκρεγκ θέλει να παντρευτεί την Παμ, αλλά πρέπει πρώτα να κερδίσει την εύνοια των γονέων της. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα με τον μέλλοντα πεθερό του, έναν στριμμένο, ψυχωτικό πρώην πράκτορα της CIA, που παίρνει εξαρχής με κακό μάτι τον αρραβωνιαστικό της κόρης του.

Ο Μπεν Στίλερ καταφέρνει να είναι αστείος μέσα από ρεαλιστικές καταστάσεις, που άθελά του μετατρέπονται σε τραγέλαφο. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο διασκεδάζει επίσης αφάνταστα διακωμωδώντας τους νευρωτικούς χαρακτήρες που έπαιζε την εποχή του «Ταξιτζή», χωρίς όμως να μας πείθει απόλυτα ότι χρειαζόταν κάνει αυτή την κωμική στροφή στην καριέρα του.

transparent listΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΥΤΗΣ 0 αστεράκια

MEGA 22.30

Κοινωνική, 2001 (Έγχρ.), 100′

THE PRINCESS AND THE MARINE. Αμερικανική τηλεταινία του Μάικ Ρόουμπ, με τους Μαρκ-Πολ Γκόσελαρ, Μάριζολ Νίκολς, Ντέιβ Πάουερ.

Μια πριγκίπισσα από το Μπαχρέιν ερωτεύεται έναν Αμερικανό πεζοναύτη και το ζευγάρι αποφασίζει να κλεφτεί.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα τηλεταινία, με ελάχιστο συναισθηματικό ή πολιτικό και σίγουρα καθόλου κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

transparent listΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ 1 αστεράκι

ALPHA 23.00

Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 92′

WOMEN IN TROUBLE. Αμερικανική ταινία του Σεμπάσταν Γκουτιέρεζ, με τις Κάρλα Γκουτζίνο, Κόνι Μπρίτον, Μάρλι Σέλτον.

Πόρνες, ψυχοθεραπεύτριες και στελέχη επιχειρήσεων, όλες γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Η κλασική κωμωδία του Αλμοδόβαρ κοπιάρεται ξεδιάντροπα ως μια ένδειξη έμπνευσης σε ελεύθερη πτώση.

transparent listΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ 4½ αστεράκια

ΕΤ3 23.00

Σινεφίλ, 1973 (Έγχρ.), 95′

EL ESPIRITU DE LA COLMENA. Ισπανική ταινία του Βίκτορ Ερίθε, με τους Φερνάντο Φερνάν Γκόμεθ, Τερέζα Γκιμπέρα, Άννα Τόρεντ.

Το 1940 στο δημαρχείο ενός μικρού καστιλιάνικου χωριού προβάλλεται ο «Φρανκενστάιν» του Τζέιμς Γουέιλ. Το παραμορφωμένο πρόσωπο του Μπόρις Καρλόφ εξάπτει την αχαλίνωτη φαντασία της εξάχρονης Άννας που αναζητά το καλόκαρδο τέρας σε ένα απομονωμένο σπίτι στην άκρη του χωριού. Σε εκείνο το σημείο θα βρει όμως έναν πληγωμένο αντάρτη και θα του προσφέρει ρούχα και τροφή προτού τον εκτελέσει η φρανκική αστυνομία.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την επικράτηση του στρατηγού Φράνκο ο ιδιόρρυθμος βιρτουόζος σκηνοθέτης Βίκτορ Ερίθε ξαναγυρίζει στα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του ισπανικού εμφυλίου, για να αναζητήσει το χαμένο πνεύμα της ελευθερίας. Το ελλειπτικό του δράμα συνθέτει εφαπτόμενα επίπεδα συμβολισμών και αλληγοριών που «καρφώνουν» την αειθαλή φρανκική εξουσία η οποία ακόμη κυβερνά τον τόπο. Τα ερημωμένα, στέρφα τοπία που παραπέμπουν στο συλλογικό ασυνείδητο ενός ολόκληρου λαού και η παντελής οικογενειακή έλλειψη επικοινωνίας, η οποία συμβολίζει τον κοινωνικό αυτισμό μιας χώρας με χαμένη πλέον την πλούσια δημοκρατική της παράδοση, περνούν με ευκολία τη μέγγενη της λογοκρισίας του φασιστικού καθεστώτος. Αυτό που ανακηρύσσει το αντικαθεστωτικό «Πνεύμα του μελισσιού» σταθμό στην ύστερη (ευρωπαϊκή) κινηματογραφία είναι η μεταφυσική ποιητικότητα με την οποία προσεγγίζει την ψυχεδελική ανήλικη φαντασία. Η συγκλονιστική ψιθυριστή φωνή της επτάχρονης Άννα Τόρεντ και η «χρυσαφένια» φωτογραφία του σχεδόν τυφλού την εποχή που γυριζόταν το φιλμ Λουίς Καντράδο θα στιγματίσουν ανεξίτηλα τον ισπανόφωνο κινηματογράφο του φανταστικού και τους σύγχρονους εκφραστές του, όπως τον Μεξικανό Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

transparent listΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2 αστεράκια

STAR 23.45

Κομεντί, 1997 (Έγχρ.), 99′

Ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη με τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Κατερίνα Γιατζόγλου, Άλκη Παναγιωτίδη.

Ένας νεαρός συγγραφέας αναλαμβάνει να επιμεληθεί την αυτοβιογραφία μιας δημοφιλούς λαϊκής τραγουδίστριας, στη συνέχεια όμως πέφτει θύμα πλεκτάνης και κατηγορείται για την απαγωγή της κόρης της.

Η ταινία ξεκινά με άκρως καυστική σάτιρα με δεκάδες στόχους. Από τη μέση και μετά όμως ο τόνος αλλάζει, τα αστεία γίνονται πιο σπάνια ή δεν ηχούν πια εξίσου κωμικά, ενώ η πρόθεση του Περάκη να αναδείξει το ρόλο των διαπλεκομένων συμφερόντων στην ελληνική κοινωνία, έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η ταινία εντελώς μπλεγμένη.

transparent listGILDA 4 αστεράκια

MEGA 00.40

Δραματική, 1946 (Α/Μ), 110′

Αμερικανική ταινία του Τσαρλς Βίντορ, με τους Ρίτα Χέιγουορθ, Γκλεν Φορντ, Τζορτζ Μακρέντι.

Αυτό το κλασικό χολιγουντιανό μνημείο είναι ξεκάθαρα βασισμένο στη χρυσή συνταγή της «Καζαμπλάνκα» και του «Νοτόριους». Ο σκληρός άντρας είναι εδώ ο τυχοδιώκτης Τζόνι Φάρελ, ο οποίος γίνεται πρωτοπαλίκαρο του Μπάλιν Μάντσον, ενός ιδιοκτήτη καζίνο στην Αργεντινή, κι ερωτεύεται την πανέμορφη σύζυγό του Γκίλντα. Όλη η ταινία δεν είναι παρά ένα διαρκές και αγωνιώδες παιχνίδι αποπλάνησης. Τα υπονοούμενα δεν λείπουν ούτε ακόμη και ανάμεσα στους Φάρελ και Μάντσον: «πρέπει να κουμαντάρεις μια πολύ χαρούμενη (gay) ζωή», λέει ο Τζόνι στο αφεντικό του όταν τον βλέπει να κρατάει το μπαστούνι-ξίφος του.

Το σενάριο των Τζο Άισινγκερ («Η Νύχτα και η Πόλη» του Ντασέν) και Μάριον Πάρσονετ («Cover Girl», πάλι του Τσαρλς Βίντορ με τη Ρίτα Χέιγουορθ) προσπαθεί να συνδυάσει το μελόδραμα με τους δραματικούς κώδικες του νουάρ, είναι όμως σαφές πως η κατασκοπική ίντριγκα είναι ένα απλό πρόσχημα. Όλα γυρίζουν γύρω από τον Τζόνι και την Γκίλντα. Και όλα κερδίζονται τελικά από τη θεϊκή παρουσία της Ρίτα Χέιγουορθ, η οποία τραγουδά (με τη φωνή της Ανίτα Έλις), χορεύει και βρίσκει στην ατίθαση και τρελά ερωτευμένη Γκίλντα το ρόλο της ζωής της. Ταυτόχρονα και τον πιο σέξι ρόλο στην ιστορία του σινεμά. Πληθωρική και ταυτόχρονα διακριτική, θλιμμένη πίσω από το αστραφτερό χαμόγελο, προκλητική, αλλά πάντα στιλάτη (στο απόλυτο κινηματογραφικό στριπτίζ του «Put the blame on Mame» βγάζει μόνο το γάντι της), η Γκίλντα είναι η επιτομή της femme fatale. Η Χέιγουορθ την ενσαρκώνει με χιούμορ και φινέτσα, ενώ το πιο δημιουργικό κομμάτι του Χόλιγουντ (ο φωτογράφος Ρούντολφ Μάτε, ο σκηνογράφος Βαν Νεστ Πολγκλέιζ, ο ενδυματολόγος Τζιν Λούις) την παραδίδουν αστραφτερή στην αιωνιότητα.

transparent listGUILT 1 αστεράκι

ΕΤ1 01.00

Σινεφίλ, 2009 (Έγχρ.), 93′

Ελληνική ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, με τους Νίκο Αρβανίτη, Κωνσταντίνο Σαρειδάκη, Γιάννη Τσορτέκη.

Από τους ελάχιστους εκπρόσωπους του πειραματικού σινεμά στη χώρα μας («Ο Θρίαμβος του Χρόνου», «Το Χρήμα»), ο Βασίλης Μαζωμένος δοκιμάζει τα άγνωστα γι’ αυτόν νερά της μυθοπλασίας, χωρίς όμως να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις προηγούμενες αισθητικές ή ιδεολογικές του αναζητήσεις. Κι αυτό είναι ένα από τα πρώτα, θεμελιακά προβλήματα της πολιτικής αλληγορίας του. Τρία θεατρικού τύπου μονόπρακτα, εμπνευσμένα κατά σειρά από τους Κάφκα (το πιο αδέξιο), Ζενέ και Μπέκετ, συμπλέκονται καθώς ένας έμπορος όπλων «επιστρέφει» στο παρελθόν του, στενά συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορική μοίρα της Κύπρου.

Ο βαρύγδουπος συμβολισμός καταπίνει κάθε λειτουργική αναφορά, οι ήρωες δεν αποκτούν ούτε στιγμή ρεαλιστική (μέσα στη δική τους σύμβαση πάντα) υπόσταση, οι ιδέες κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες, χωρίς η μία να επικοινωνεί με την άλλη.

transparent listΣΦΑΙΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΕΪ 3½ αστεράκια

ΕΤ3 01.00

Κομεντί, 1994 (Έγχρ.), 99′

BULLETS OVER BROADWAY. Αμερικανική ταινία του Γούντι Άλεν, με τους Τζον Κιούζακ, Τσαζ Παλμιντέρι, Τζένιφερ Τίλι.

Στη Νέα Υόρκη του 1920 ένας νεαρός θεατρικός συγγραφέας δέχεται να χρίσει πρωταγωνίστρια τού νέου του έργου την ανόητη φιλενάδα ενός γκάνγκστερ.

Αναπόληση με το γνώριμο σατιρικό ύφος του Γούντι Άλεν και το διαρκή προβληματισμό του γύρω από τη δέσμευση του καλλιτέχνη και τη σχέση τέχνης και πραγματικότητας.

transparent listΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ 0 αστεράκια

STAR 02.00

Αστυνομική, 1991 (Έγχρ.), 90′

OUT FOR JUSTICE. Αμερικανική ταινία του Τζον Φλιν, με τους Στίβεν Σίγκαλ, Γουίλιαμ Φορσάιθ, Τζέρι Όρμπαχ.

Ένας αστυνομικός γυρίζει στη συνοικία του, στο Μπρονξ, για να αντιμετωπίσει έναν παιδικό του φίλο που ηγείται του εγκλήματος.

Η δράση του μαυροντυμένου αστυνομικού-τμωρού με το κοτσιδάκι ξεκινάει με μια ρήση του Άρθουρ Μίλερ, που είναι ό,τι πιο δομημένο νοηματικά ακούγεται στην ταινία.

transparent listΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 03.30

Δραματική, 1992 (Έγχρ.) 105′

WUTHERING HEIGHTS. Αγγλο-αμερικανική ταινία του Πίτερ Κοσμίνσκι, με τους Ζιλιέτ Μπινός, Ρέιφ Φάινς, Τζάνετ ΜακΤιρ.

Ένα φτωχό παιδί που μεγαλώνει ως υπηρέτης σε έναν πύργο και ερωτεύεται την κόρη του αφεντικού του, καταφέρνει να γίνει κύριος του πύργου, χωρίς όμως να γνωρίσει την ευτυχία.

Η τρίτη κινηματογραφική διασκευή του διάσημου μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ είναι επικεντρωμένη περισσότερο στην εκδίκηση (και στο αδιέξοδο αυτής της πράξης) του Χίθκλιφ, παρά στις ρομαντικές σχέσεις τού ήρωα με την Κάθι. Η επιλογή της Ζιλιέτ Μπινός αποδεικνύεται μεγάλος λάθος, αφού για την Κάθι χρειάζεται μια περισσότερο ρομαντική φιγούρα και όχι μια ηθοποιό φημισμένη για το εσωτερικό παίξιμό της. Αντίθετα, ο Ρέιφ Φάινς είναι ιδανικός Χίθκλιφ: εξαίρετος ως προδομένος εραστής και κοινωνικά καταφρονεμένος, αλλά και ως απάνθρωπος αφέντης του πύργου, που κάνει την εκδίκηση μοναδικό σκοπό της ζωής του. Καλογυρισμένη δουλειά, αν και η αισθητική της είναι τηλεοπτική – απ’ αυτόν το χώρο άλλωστε προέρχεται ο Πίτερ Κοσμίνσκι.

transparent listΑΦΟΣΙΩΣΗ 2 αστεράκια

STAR 03.45

Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 95′

DEDICATION. Αμερικανική ταινία του Τζάστιν Θερού, με τους Μάντι Μουρ, Μπίλι Κράνταπ, Τομ Γουίλκινσον.

Ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων που αντιμετωπίζει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα συνεργάζεται για την εικονογράφηση του καινούργιου του βιβλίου με μια γυναίκα όταν πεθαίνει ο μόνιμος συνεργάτης και καλός του φίλος.

Χίπστερ κομεντί που προσπαθεί να φτάσει μέσα από έκθεση ιδιορρυθμιών και πόζες σε μια ουσία στην οποία φτάνουν πιο γρήγορα οι δύο πρωταγωνιστές με τη χημεία τους.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ 3 αστεράκια

OTE Cinema 2/OTE TV 23.40

Κινούμενα σχέδια, 2010 (Έγχρ.), 100′

TANGLED. Αμερικανική ταινία των Νέιθαν Γκρένο και Μπάιρον Χάουαρντ.

Η ιστορία της ξανθής πριγκίπισσας με τη θαυματουργή κόμη, ένα από τα γνωστότερα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, αν και μοιάζει σήμερα λίγο αφελής για το εφηβικό κοινό, διατηρεί τις αρχέτυπες αρετές ενός ρομαντικού και διδακτικού περί ενηλικίωσης μύθου.

Η απόφαση της Disney να τη διασκευάσει κινηματογραφικά μένοντας πιστή στο πνεύμα της αλλά και στη δική της παράδοση του κινουμένου σχεδίου αποδείχτηκε σοφή. Γιατί η σεναριακή προσέγγιση του Νταν Φόγκελμαν («Αυτοκίνητα», «Bolt») είναι απλή και άμεση, στην παραμυθένια φόρμουλα του «Η Μικρή Γοργόνα» και «Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Επιπλέον, το ψηφιακό animation διατηρεί εσκεμμένα τη λιτότητα του χειροποίητου σχεδίου, το χιούμορ είναι μετρημένο κι εύστοχο, ενώ οι μουσικοχορευτικές μελωδίες του Άλαν Μένκεν συνδυάζονται αρμονικά με τις σκηνές δράσης. Το απρόσμενα διασκεδαστικό αποτέλεσμα εκπλήσσει με την παλιομοδίτικη χάρη του, η οποία, κόντρα στο πνεύμα των καιρών, μοιάζει διπλά πολύτιμη.

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...