Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13 Αυγούστου 2012 15:55

Οι ταινίες της ημέρας- τι αξίζει να δείτε.

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F6c1875692ee284a3e70531dc4f845189 XL

Δευτέρα, 13 Αυγούστου

Αξίζει να δείτε
  • ADAPTATION 3 αστεράκια 22.00 ΕΤ1
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2½ αστεράκια 22.00 STAR
  • ΠΑΡΑΝΟΙΑ 2 αστεράκια 22.30 Village Cinema/OTE TV
  • Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ 2½ αστεράκια 00.20 novacinema4
  • ΟΙ ΠΟΝΗΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΡΗ 2 αστεράκια 02.30 STAR
  • ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ 3½ αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listADAPTATION 3 αστεράκια

ΕΤ1 22.00

Σινεφίλ, 2002 (Έγχρ.), 111′

Αμερικανική ταινία του Σπάικ Τζόνζι, με τους Νίκολας Κέιτζ, Μέριλ Στριπ, Κρις Κούπερ.

Όπως και στην περίπτωση της ταινίας «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», της προηγούμενης συνεργασίας του διδύμου Τσάρλι Κάουφμαν (σενάριο) και Σπάικ Τζόνζι (σκηνοθεσία), είναι αδύνατον να συνοψίσεις το θέμα του «Adaptation». Να πούμε πάντως ότι ο Νίκολας Κέιτζ υποδύεται τον… Τσάρλι Κάουφμαν αυτοπροσώπως, ο οποίος επιχειρεί να προσαρμόσει σεναριακά ένα δοκίμιο για τις ορχιδέες, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι οι δαρβινικές αρχές της «προσαρμογής» (adaptation) των ειδών, ένα εκ των οποίων είναι ο άνθρωπος, επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας.

Όπως στο «Μπάρτον Φινκ», αλλά μέσα από μια ειρωνική οπτική, οι Τζόνζι-Κάουφμαν παρουσιάζουν εύστοχα την αγωνία του συγγραφέα μπροστά στη λευκή σελίδα, την απουσία δηλαδή έμπνευσης, προβληματίζονται για την έννοια του πάθους (καλλιτεχνικού και συναισθηματικού), σατιρίζουν τα στερεότυπα των σεναρίων του Χόλιγουντ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι οι πολλές ιδέες, που δεν αναπτύσσονται πάντα σε βάθος, ενώ διαφωνούμε με το φινάλε όπου η χονδροειδής χολιγουντιανή περιπέτεια εισβάλλει στη ζωή των ηρώων, κάτι που λειτουργεί ειρωνικά, χωρίς όμως να πείθει απόλυτα για την αναγκαιότητά του.

transparent listΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2½ αστεράκια

STAR 22.00

Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 130′

THE PERFECT STORM. Αμερικανική ταινία του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Νταϊάν Λέιν.

Ένα ψαροκάικο που αλιεύει στα ανοιχτά της Νέας Αγγλίας, βρίσκεται στη δίνη του τυφώνα Γκρέις. Αν και έχουμε βαρεθεί να τη βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, αυτή είναι μια από τις εντυπωσιακότερες θαλασσινές περιπέτειες που έγιναν ποτέ, βασισμένη εν μέρει σε αληθινά συμβάντα.

Με ειδικά εφέ που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά εδώ και με τη γνωστή δεξιοτεχνία του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, ειλικρινά κανείς δεν νοιάζεται που όλα τα άλλα τα έχουν καταπιεί τα κύματα.

transparent listΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 1 αστεράκι

ΝΕΤ 00.30

Θρίλερ, 2000 (Έγχρ.), 97′

Αμερικανική ταινία του Τζο Τσαρμπάνικ, με τους Κιάνου Ριβς, Τζέιμς Σπέιντερ, Μαρίζα Τομέι.

Ένας αστυνόμος που καταδιώκεται από εφιαλτικές εικόνες του παρελθόντος, ένας ψυχοπαθής δολοφόνος που παίζει το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού μαζί του.

Μοιάζει λίγο με το «Seven», λίγο με το «Κελί», λίγο με τον «Ανθρωποκυνηγό». Ο φερμένος από τη σχολή του βιντεοκλίπ Τζο Τσαρμπάνικ επιδίδεται εξαρχής σε δεκάδες σκηνοθετικά εφέ για να δώσει μια άλλη διάσταση στο χιλιοιδωμένο σενάριό του. Φαίνεται όμως να αγνοεί ότι η ουσία ενός θρίλερ βρίσκεται στη δημιουργία ατμόσφαιρας και όχι στον οπτικό εντυπωσιασμό. Η ταινία γρήγορα κουράζει με τα σκηνοθετικά παιχνιδίσματά της, ο Κιάνου Ριβς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν πείθει ούτε μια στιγμή ως serial killer, ο Τζέιμς Σπέιντερ, αν και καλός ηθοποιός, είναι ανεπαρκής για το ρόλο του αστυνομικού, ενώ η Μαρίζα Τομέι έχει μια διακοσμητική παρουσία.

transparent listΟΙ ΠΟΝΗΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΡΗ 2 αστεράκια

STAR 02.30

Κομεντί, 1983 (Έγχρ.), 98′

RISKY BUSINESS. Αμερικανική ταινία του Πολ Μπρίκμαν, με τους Τομ Κρουζ, Ρεμπέκα Ντε Μορνέ, Τζο Παντολιάνο.

Ένας απόφοιτος λυκείου που θέλει να σπουδάσει οικονομικά σ’ ένα φημισμένο κολέγιο στήνει μια πρώτης τάξεως «επιχείρηση» κάνοντας τον προστάτη μιας πόρνης πολυτελείας.

Η ταινία που έκανε γνωστό τον Τομ Κρουζ και τη Ρεμπέκα Ντε Μορνέ είναι μια κυνική κομεντί, που δείχνει ότι κινητήρια δύναμη της αμερικανικής κοινωνίας είναι το χρήμα και το σεξ. Θαυμάσια ροκ μουσική, αισθησιακή ατμόσφαιρα, έξυπνο χιούμορ.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΟ ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΠΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΤΟΥ 1½ αστεράκι

novacinema1-HD 22.00

Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 95′

MR. POPPER’S PENGUINS. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Γουότερς, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Άντζελα Λάνσμπερι, Κάρλα Γκουτζίνο.

Ο επαγγελματικά επιτυχημένος κ. Πόπερ κληρονομεί από τον πατέρα του έξι φασαριόζικους πιγκουίνους που θα κάνουν άνω κάτω το νεοϋορκέζικο λοφτ και τη μονότονη ζωή του.

Όταν μια ταινία βασίζεται σε παιδικό βιβλίο που γράφτηκε το 1938 και διαθέτει προπολεμική απλοϊκότητα και μια ευθύγραμμη, μάλλον προβλέψιμη αφηγηματική δομή, θα πρέπει η σεναριακή του διασκευή να πετάει φλόγες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη και το προικισμένο συγγραφικό ζευγάρι Σον Άντερς-Τζον Μόρις, που έχει υπογράψει μερικές από τις πιο τρελές κωμωδίες της τελευταίας δεκαετίας («Sex Drive», «Δεν Είναι για τα Μούτρα σου», «Ένα Τρελό Τρελό Τζακούζι»), δεν καταφέρνει να δώσει παρά ελάχιστα ψήγματα φρεσκάδας και πρωτοτυπίας. Έτσι, χωρίς να επιφυλάσσει καμία έκπληξη μέχρι το προδιαγεγραμμένο family friendly τέλος του, ο φειδωλός στα κινηματογραφικά τραταρίσματα «Κύριος Πόπερ» σερβίρει, πέρα από μερικές παιχνιδιάρικες κινηματογραφόφιλες αναφορές, ακόμη μία μετρημένη και ώριμη ερμηνεία από τον Τζιμ Κάρεϊ.

transparent listΠΑΡΑΝΟΙΑ 2 αστεράκια

Village Cinema/OTE TV 22.30

Τρόμου, 2010 (Έγχρ.), 94′

THE CRAZIES. Αμερικανική ταινία του Μπρεκ Άισνερ, με τους Τίμοθι Όλιφαντ, Ράντα Μίτσελ, Τζο Άντερσον.

Διασκευάζοντας το «Ο Ουρανός Έβρεξε Θάνατο», την τρίτη ταινία του Τζορτζ Ρομέρο, ο Μπρεκ Άισνερ αποδεικνύει πως έχει προοδεύσει πολύ από την εποχή της «Σαχάρας». Στερεή αφήγηση, γνώση των κωδικών του είδους και δεξιοτεχνική ισορροπία ανάμεσα στο σασπένς, το σπλάτερ και στις πολιτικές αναφορές, τις οποίες πάντα κουβαλούν οι ταινίες του μετρ. Το στόρι, άλλωστε, αν και απλό, προσφέρει μια σειρά από έτοιμες αλληγορικές αναγνώσεις: ενώ ο σερίφης και η γιατρός μιας κωμόπολης προσπαθούν να ανακαλύψουν τι μετατρέπει τους κατοίκους σε μανιακούς δολοφόνους, ο στρατός επεμβαίνει κι επιβάλλει καραντίνα, η οποία θα οδηγήσει υγιείς και μολυσμένους σε βέβαιο θάνατο.

Γυρισμένη το 1973, η πρώτη ταινία αναφερόταν άμεσα στο Βιετνάμ και στα εσωτερικά τραύματα της αμερικανικής κοινωνίας, κάτι προς το οποίο λοξοκοιτάζει το φιλμ του Άισνερ, υποβαθμίζοντας ωστόσο σεναριακά τη στρατιωτική παρουσία κι εστιάζοντας στη μάχη επιβίωσης των βασικών χαρακτήρων. Το κάνει με απέριττο κι ελαφρά παλιομοδίτικο στιλ, χωρίς ευτυχώς τα (πολλά) φτηνά τρικ που συχνά ψευτίζουν τις περισσότερες ταινίες τρόμου της σειράς.

transparent listΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ 2½ αστεράκια

novacinema4 00.20

Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 108′

THE LADYKILLERS. Αμερικανική ταινία των Τζόελ και Ίθαν Κοέν, με τους Τομ Χανκς, Ίρμα Χολ, Μάρλον Γουέιανς.

Μια πενταμελής συμμορία παρουσιάζεται ως μουσικό συγκρότημα στο σπίτι μιας θρησκόληπτης μαύρης γριούλας στη Νέα Ορλεάνη, με σκοπό να σκάψει μια σήραγγα ως το γειτονικό καζίνο για να το ληστέψει.

Οι αδελφοί Κοέν διασκευάζουν την κλασική βρετανική μαύρη κωμωδία του Αλεξάντερ Μακέντρικ (1955). Μεταφέρουν εύστοχα την ιστορία στον σημερινό Αμερικανικό Νότο (θαυμάσιο το γκόσπελ soundtrack) και συνεχίζουν το σαρκαστικό σχόλιό τους πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, αν και αυτό κάνει τους χαρακτήρες περισσότερο καρικατουρίστικους από την πρωτότυπη ταινία.

transparent listΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ 3½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 115′

THE DESCENDANTS. Αμερικανική ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Σάιντλιν Γούντλι, Μπο Μπρίτζες.

Ο Χαβανέζος Ματ Κινγκ, ένας ευκατάστατος δικηγόρος και αδιάφορος πατέρας δύο κοριτσιών, αναγκάζεται να επανεξετάσει τη ζωή του όταν η γυναίκα του τραυματίζεται σε ατύχημα και πέφτει σε κώμα.

Διασκευάζοντας ένα μυθιστόρημα της Χαβανέζας συγγραφέως Κάουι Χαρτ Χέμινγκς (διασκευή για την οποία κέρδισε το Όσκαρ), ο μεγαλύτερος μαέστρος της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνικής δραμεντί περιγράφει με χιουμοριστική ανθρωπιά τον υπαρξιακό εφιάλτη όλων των ενοίκων του επίγειου παραδείσου. Με μια αριστοτεχνική σεναριακή ψιλοβελονιά (μόνο η υπόθεση της πώλησης της γης έχει απλοϊκή, προβλέψιμη κατάληξη) κι ένα πρώτης ποιότητας σκηνοθετικό ύφασμα, ο Πέιν ντύνει την πικρή κάθοδο (descent) του ήρωά του στην κόλαση με το πιο κομψό, διαχρονικά στιλάτο κινηματογραφικό κοστούμι, στολίζοντας κάθε μικρή «τσάκιση» και με ένα αιχμηρό, γλυκόπικρο σχόλιο. Από την αντιστικτική χρήση της φολκλορικής μουσικής μέχρι τις χρωματικές αντιθέσεις πόλης-υπαίθρου και τις συναισθηματικά ισορροπημένες ερμηνείες, οι «Απόγονοι» επιβεβαιώνουν πως στη μεγάλη οθόνη, όπως και στη ζωή, η απλότητα είναι ο συντομότερος δρόμος για την αλήθεια, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά και οι losers έχουν πάντα τις συναρπαστικότερες ιστορίες να αφηγηθούν.

athinorama.gr
Δευτέρα, 13 Αυγούστου

Αξίζει να δείτε
  • ADAPTATION 3 αστεράκια 22.00 ΕΤ1
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2½ αστεράκια 22.00 STAR
  • ΠΑΡΑΝΟΙΑ 2 αστεράκια 22.30 Village Cinema/OTE TV
  • Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ 2½ αστεράκια 00.20 novacinema4
  • ΟΙ ΠΟΝΗΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΡΗ 2 αστεράκια 02.30 STAR
  • ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ 3½ αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listADAPTATION 3 αστεράκια

ΕΤ1 22.00

Σινεφίλ, 2002 (Έγχρ.), 111′

Αμερικανική ταινία του Σπάικ Τζόνζι, με τους Νίκολας Κέιτζ, Μέριλ Στριπ, Κρις Κούπερ.

Όπως και στην περίπτωση της ταινίας «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», της προηγούμενης συνεργασίας του διδύμου Τσάρλι Κάουφμαν (σενάριο) και Σπάικ Τζόνζι (σκηνοθεσία), είναι αδύνατον να συνοψίσεις το θέμα του «Adaptation». Να πούμε πάντως ότι ο Νίκολας Κέιτζ υποδύεται τον… Τσάρλι Κάουφμαν αυτοπροσώπως, ο οποίος επιχειρεί να προσαρμόσει σεναριακά ένα δοκίμιο για τις ορχιδέες, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι οι δαρβινικές αρχές της «προσαρμογής» (adaptation) των ειδών, ένα εκ των οποίων είναι ο άνθρωπος, επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας.

Όπως στο «Μπάρτον Φινκ», αλλά μέσα από μια ειρωνική οπτική, οι Τζόνζι-Κάουφμαν παρουσιάζουν εύστοχα την αγωνία του συγγραφέα μπροστά στη λευκή σελίδα, την απουσία δηλαδή έμπνευσης, προβληματίζονται για την έννοια του πάθους (καλλιτεχνικού και συναισθηματικού), σατιρίζουν τα στερεότυπα των σεναρίων του Χόλιγουντ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι οι πολλές ιδέες, που δεν αναπτύσσονται πάντα σε βάθος, ενώ διαφωνούμε με το φινάλε όπου η χονδροειδής χολιγουντιανή περιπέτεια εισβάλλει στη ζωή των ηρώων, κάτι που λειτουργεί ειρωνικά, χωρίς όμως να πείθει απόλυτα για την αναγκαιότητά του.

transparent listΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2½ αστεράκια

STAR 22.00

Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 130′

THE PERFECT STORM. Αμερικανική ταινία του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Νταϊάν Λέιν.

Ένα ψαροκάικο που αλιεύει στα ανοιχτά της Νέας Αγγλίας, βρίσκεται στη δίνη του τυφώνα Γκρέις. Αν και έχουμε βαρεθεί να τη βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, αυτή είναι μια από τις εντυπωσιακότερες θαλασσινές περιπέτειες που έγιναν ποτέ, βασισμένη εν μέρει σε αληθινά συμβάντα.

Με ειδικά εφέ που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά εδώ και με τη γνωστή δεξιοτεχνία του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, ειλικρινά κανείς δεν νοιάζεται που όλα τα άλλα τα έχουν καταπιεί τα κύματα.

transparent listΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 1 αστεράκι

ΝΕΤ 00.30

Θρίλερ, 2000 (Έγχρ.), 97′

Αμερικανική ταινία του Τζο Τσαρμπάνικ, με τους Κιάνου Ριβς, Τζέιμς Σπέιντερ, Μαρίζα Τομέι.

Ένας αστυνόμος που καταδιώκεται από εφιαλτικές εικόνες του παρελθόντος, ένας ψυχοπαθής δολοφόνος που παίζει το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού μαζί του.

Μοιάζει λίγο με το «Seven», λίγο με το «Κελί», λίγο με τον «Ανθρωποκυνηγό». Ο φερμένος από τη σχολή του βιντεοκλίπ Τζο Τσαρμπάνικ επιδίδεται εξαρχής σε δεκάδες σκηνοθετικά εφέ για να δώσει μια άλλη διάσταση στο χιλιοιδωμένο σενάριό του. Φαίνεται όμως να αγνοεί ότι η ουσία ενός θρίλερ βρίσκεται στη δημιουργία ατμόσφαιρας και όχι στον οπτικό εντυπωσιασμό. Η ταινία γρήγορα κουράζει με τα σκηνοθετικά παιχνιδίσματά της, ο Κιάνου Ριβς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν πείθει ούτε μια στιγμή ως serial killer, ο Τζέιμς Σπέιντερ, αν και καλός ηθοποιός, είναι ανεπαρκής για το ρόλο του αστυνομικού, ενώ η Μαρίζα Τομέι έχει μια διακοσμητική παρουσία.

transparent listΟΙ ΠΟΝΗΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΡΗ 2 αστεράκια

STAR 02.30

Κομεντί, 1983 (Έγχρ.), 98′

RISKY BUSINESS. Αμερικανική ταινία του Πολ Μπρίκμαν, με τους Τομ Κρουζ, Ρεμπέκα Ντε Μορνέ, Τζο Παντολιάνο.

Ένας απόφοιτος λυκείου που θέλει να σπουδάσει οικονομικά σ’ ένα φημισμένο κολέγιο στήνει μια πρώτης τάξεως «επιχείρηση» κάνοντας τον προστάτη μιας πόρνης πολυτελείας.

Η ταινία που έκανε γνωστό τον Τομ Κρουζ και τη Ρεμπέκα Ντε Μορνέ είναι μια κυνική κομεντί, που δείχνει ότι κινητήρια δύναμη της αμερικανικής κοινωνίας είναι το χρήμα και το σεξ. Θαυμάσια ροκ μουσική, αισθησιακή ατμόσφαιρα, έξυπνο χιούμορ.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΟ ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΠΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΤΟΥ 1½ αστεράκι

novacinema1-HD 22.00

Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 95′

MR. POPPER’S PENGUINS. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Γουότερς, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Άντζελα Λάνσμπερι, Κάρλα Γκουτζίνο.

Ο επαγγελματικά επιτυχημένος κ. Πόπερ κληρονομεί από τον πατέρα του έξι φασαριόζικους πιγκουίνους που θα κάνουν άνω κάτω το νεοϋορκέζικο λοφτ και τη μονότονη ζωή του.

Όταν μια ταινία βασίζεται σε παιδικό βιβλίο που γράφτηκε το 1938 και διαθέτει προπολεμική απλοϊκότητα και μια ευθύγραμμη, μάλλον προβλέψιμη αφηγηματική δομή, θα πρέπει η σεναριακή του διασκευή να πετάει φλόγες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη και το προικισμένο συγγραφικό ζευγάρι Σον Άντερς-Τζον Μόρις, που έχει υπογράψει μερικές από τις πιο τρελές κωμωδίες της τελευταίας δεκαετίας («Sex Drive», «Δεν Είναι για τα Μούτρα σου», «Ένα Τρελό Τρελό Τζακούζι»), δεν καταφέρνει να δώσει παρά ελάχιστα ψήγματα φρεσκάδας και πρωτοτυπίας. Έτσι, χωρίς να επιφυλάσσει καμία έκπληξη μέχρι το προδιαγεγραμμένο family friendly τέλος του, ο φειδωλός στα κινηματογραφικά τραταρίσματα «Κύριος Πόπερ» σερβίρει, πέρα από μερικές παιχνιδιάρικες κινηματογραφόφιλες αναφορές, ακόμη μία μετρημένη και ώριμη ερμηνεία από τον Τζιμ Κάρεϊ.

transparent listΠΑΡΑΝΟΙΑ 2 αστεράκια

Village Cinema/OTE TV 22.30

Τρόμου, 2010 (Έγχρ.), 94′

THE CRAZIES. Αμερικανική ταινία του Μπρεκ Άισνερ, με τους Τίμοθι Όλιφαντ, Ράντα Μίτσελ, Τζο Άντερσον.

Διασκευάζοντας το «Ο Ουρανός Έβρεξε Θάνατο», την τρίτη ταινία του Τζορτζ Ρομέρο, ο Μπρεκ Άισνερ αποδεικνύει πως έχει προοδεύσει πολύ από την εποχή της «Σαχάρας». Στερεή αφήγηση, γνώση των κωδικών του είδους και δεξιοτεχνική ισορροπία ανάμεσα στο σασπένς, το σπλάτερ και στις πολιτικές αναφορές, τις οποίες πάντα κουβαλούν οι ταινίες του μετρ. Το στόρι, άλλωστε, αν και απλό, προσφέρει μια σειρά από έτοιμες αλληγορικές αναγνώσεις: ενώ ο σερίφης και η γιατρός μιας κωμόπολης προσπαθούν να ανακαλύψουν τι μετατρέπει τους κατοίκους σε μανιακούς δολοφόνους, ο στρατός επεμβαίνει κι επιβάλλει καραντίνα, η οποία θα οδηγήσει υγιείς και μολυσμένους σε βέβαιο θάνατο.

Γυρισμένη το 1973, η πρώτη ταινία αναφερόταν άμεσα στο Βιετνάμ και στα εσωτερικά τραύματα της αμερικανικής κοινωνίας, κάτι προς το οποίο λοξοκοιτάζει το φιλμ του Άισνερ, υποβαθμίζοντας ωστόσο σεναριακά τη στρατιωτική παρουσία κι εστιάζοντας στη μάχη επιβίωσης των βασικών χαρακτήρων. Το κάνει με απέριττο κι ελαφρά παλιομοδίτικο στιλ, χωρίς ευτυχώς τα (πολλά) φτηνά τρικ που συχνά ψευτίζουν τις περισσότερες ταινίες τρόμου της σειράς.

transparent listΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ 2½ αστεράκια

novacinema4 00.20

Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 108′

THE LADYKILLERS. Αμερικανική ταινία των Τζόελ και Ίθαν Κοέν, με τους Τομ Χανκς, Ίρμα Χολ, Μάρλον Γουέιανς.

Μια πενταμελής συμμορία παρουσιάζεται ως μουσικό συγκρότημα στο σπίτι μιας θρησκόληπτης μαύρης γριούλας στη Νέα Ορλεάνη, με σκοπό να σκάψει μια σήραγγα ως το γειτονικό καζίνο για να το ληστέψει.

Οι αδελφοί Κοέν διασκευάζουν την κλασική βρετανική μαύρη κωμωδία του Αλεξάντερ Μακέντρικ (1955). Μεταφέρουν εύστοχα την ιστορία στον σημερινό Αμερικανικό Νότο (θαυμάσιο το γκόσπελ soundtrack) και συνεχίζουν το σαρκαστικό σχόλιό τους πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, αν και αυτό κάνει τους χαρακτήρες περισσότερο καρικατουρίστικους από την πρωτότυπη ταινία.

transparent listΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ 3½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 115′

THE DESCENDANTS. Αμερικανική ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Σάιντλιν Γούντλι, Μπο Μπρίτζες.

Ο Χαβανέζος Ματ Κινγκ, ένας ευκατάστατος δικηγόρος και αδιάφορος πατέρας δύο κοριτσιών, αναγκάζεται να επανεξετάσει τη ζωή του όταν η γυναίκα του τραυματίζεται σε ατύχημα και πέφτει σε κώμα.

Διασκευάζοντας ένα μυθιστόρημα της Χαβανέζας συγγραφέως Κάουι Χαρτ Χέμινγκς (διασκευή για την οποία κέρδισε το Όσκαρ), ο μεγαλύτερος μαέστρος της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνικής δραμεντί περιγράφει με χιουμοριστική ανθρωπιά τον υπαρξιακό εφιάλτη όλων των ενοίκων του επίγειου παραδείσου. Με μια αριστοτεχνική σεναριακή ψιλοβελονιά (μόνο η υπόθεση της πώλησης της γης έχει απλοϊκή, προβλέψιμη κατάληξη) κι ένα πρώτης ποιότητας σκηνοθετικό ύφασμα, ο Πέιν ντύνει την πικρή κάθοδο (descent) του ήρωά του στην κόλαση με το πιο κομψό, διαχρονικά στιλάτο κινηματογραφικό κοστούμι, στολίζοντας κάθε μικρή «τσάκιση» και με ένα αιχμηρό, γλυκόπικρο σχόλιο. Από την αντιστικτική χρήση της φολκλορικής μουσικής μέχρι τις χρωματικές αντιθέσεις πόλης-υπαίθρου και τις συναισθηματικά ισορροπημένες ερμηνείες, οι «Απόγονοι» επιβεβαιώνουν πως στη μεγάλη οθόνη, όπως και στη ζωή, η απλότητα είναι ο συντομότερος δρόμος για την αλήθεια, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά και οι losers έχουν πάντα τις συναρπαστικότερες ιστορίες να αφηγηθούν.

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...