14/10/2019

«Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Το τίμημα της αυτοκρατορίας» - Νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 έως και την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 (εκτός Σαββατοκύριακων) και ώρα 18:45, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- την εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Το τίμημα της αυτοκρατορίας» (World War II - The Price of Empire), παραγωγής Αυστραλίας 2015.

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 έως και την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 (εκτός Σαββατοκύριακων) και ώρα 18:45, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε  Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- την εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Το τίμημα της αυτοκρατορίας» (World War II - The Price of Empire), παραγωγής Αυστραλίας 2015.

Το 1900, οι μεγάλες αυτοκρατορίες κυριαρχούσαν στον παγκόσμιο χάρτη. Διάφορα έθνη είχαν εδραιώσει την κυριαρχία τους σε κάθε ήπειρο, κυριαρχώντας στην Ασία, την Ινδία, την Αφρική και την Αμερική.

Στον 20ό αιώνα ο παγκόσμιος χάρτης έχει αλλάξει ριζικά. Διάφορα έθνη έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους σε κάθε ήπειρο. Χώρες της Ασίας και της Αφρικής έχουν πλέον διασφαλίσει την αυτοδιάθεσή τους, η Ινδία έχει ανεξαρτητοποιηθεί και η Κίνα έχει ενωθεί έπειτα από μία επανάσταση.

Παλιές αυτοκρατορίες εξαφανίστηκαν κι αντικαταστάθηκαν από νέες.

Δύο πόλεμοι που διεξήχθησαν την ίδια στιγμή, σε αντίθετες πλευρές του πλανήτη, αναπροσαρμόζουν τον γεωπολιτικό παγκόσμιο χάρτη: «ο πόλεμος της αντίστασης κατά της Ιαπωνίας» στην Ανατολή και ο πόλεμος στη Δύση.

Από πολλές απόψεις, αυτοί οι δύο πόλεμοι προέκυψαν από τα ανεπίλυτα ζητήματα ενός τρίτου. Μεταξύ 1914 και 1918, δύο ένοπλες συμμαχίες πολέμησαν μεταξύ τους, καταλήγοντας σε ένα εικονικό τέλος. Οι απώλειες ήταν τεράστιες. Αυτός ήταν ο A΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τον Σεπτέμβριο του 1939, μόλις 20 χρόνια μετά τις συνθήκες ειρήνης που είχαν υπογραφεί, ένας νέος πόλεμος ξεσπά, παρασύροντας στη δίνη του όλο τον πλανήτη. Είναι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ιστορικές αναφορές, σπάνιες μαρτυρίες και μοναδικό αρχειακό υλικό, αναδεικνύουν τις στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν και τις μάχες που διεξήχθησαν.

Μία εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που αποκαλύπτει την άνοδο και την πτώση των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων.

Σκηνοθεσία: Oliver Waghorn.

Παραγωγή: Michael Tear.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Επεισόδιο 1ο: «Η επερχόμενη καταιγίδα»

Στο πρώτο επεισόδιο θα παρακολουθήσουμε τα γεγονότα του Μεσοπολέμου, την άνοδο δικτατόρων, την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα και την επέκταση του Τρίτου Ράιχ. Στην Ανατολή, η ιαπωνική εισβολή στην Κίνα, το 1937, εξελίχθηκε σε μία μεγάλη σύρραξη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Επεισόδιο 2ο: «Ο ψευτοπόλεμος»

Η εισβολή στην Πολωνία οδηγεί στην κήρυξη του πολέμου. Ο μετριοπαθής πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν αντικαθίσταται από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Επεισόδιο 3ο: «Ο πόλεμος-αστραπή»

Ο πόλεμος ξεσπά στη Δυτική  Ευρώπη. Η γερμανική εισβολή στη Γαλλία. Οι Γερμανοί μετά το αδιέξοδο του Δυτικού Μετώπου επενδύουν σε στρατιωτικά οχήματα, αερομεταφερόμενα στρατεύματα και εναέριες δυνάμεις, καθιστώντας κάθε επίθεσή τους ανίκητη. Η Γαλλία πέφτει, ο Βρετανικός Στρατός αποχωρεί από τη Δουνκέρκη, αφήνοντας μόνη τη Βρετανία να κινδυνεύει από επικείμενη εισβολή.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Επεισόδιο 4ο: «Η Βρετανία μόνη»

Η Γερμανία επιδιώκει την εξουδετέρωση των βρετανικών δυνάμεων από αέρος. «Η μάχη της Γαλλίας τελείωσε», ανακοινώνει ο Τσόρτσιλ. «Η μάχη της Βρετανίας έχει ξεκινήσει». Είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στον Χίτλερ, ο οποίος έχει κατακτήσει σχεδόν όλη την Ευρώπη. Τα γερμανικά στρατεύματα κινούνται προς τη Βόρεια Αφρική για να στηρίξουν τη σύμμαχό τους Ιταλία. Οι βομβαρδιστικές επιθέσεις όμως, συνεχίζουν να πλήττουν τις βρετανικές πόλεις.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Επεισόδιο 5ο: «Επιχείρηση “Μπαρμπαρόσα”»

Ο πόλεμος αλλάζει, όταν ο Χίτλερ στις 22 Ιουνίου 1941 εξαπολύει την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα». Τέσσερα εκατομμύρια στρατιώτες, 600.000 οχήματα, 750.000 άλογα σε ένα μέτωπο 3.000 χιλιομέτρων είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Ρωσία.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Eπεισόδιο 6ο: «Ημέρα ντροπής»

Τα γερμανικά στρατεύματα φθάνουν λίγο έξω από τη Μόσχα όταν έρχεται ο χειμώνας. Η εκστρατεία των γερμανικών υποβρυχίων προξενεί μεγάλα πλήγματα στα πλοία στον Ατλαντικό. Το Τομπρούκ πολιορκείται. Τα ιαπωνικά στρατεύματα αποκαλύπτουν τα επεκτατικά σχέδια της χώρας καταλαμβάνοντας το νότιο Βιετνάμ και την Καμπότζη. Ο πόλεμος αλλάζει κυριολεκτικά, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, όταν ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθενται στον Αμερικανικό Στόλο στον Ειρηνικό που βρίσκεται αγκυροβολημένος στο Περλ Χάρμπορ.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Eπεισόδιο 7ο: «Το σημείο καμπής»

Η κλιμάκωση του πολέμου από τους Ιάπωνες έχει δραματικές συνέπειες. Ο μύθος της ευρωπαϊκής ανωτερότητας, πάνω στην οποία στηρίχτηκαν αυτοκρατορίες αιώνων, καταρρέει. Όμως, παρά την επιτυχία της Ιαπωνίας, η ήττα της είναι αναπόφευκτη. Αντίπαλός της είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Eπεισόδιο 8ο: «Το τέλος της αρχής»

Ο πόλεμος γυρίζει υπέρ των Συμμάχων. Ο νέος διοικητής Μοντγκόμερι κατατροπώνει το Γερμανικό Αφρικανικό Σώμα στο Ελ Αλαμέιν. Οι Ιάπωνες χάνουν τη μάχη στο Γκουανταλκανάλ στα νησιά του Σολομώντα, σε μια μάχη που ήταν πιο αιματηρή κι απ' αυτή του Στάλινγκραντ.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Eπεισόδιο 9ο:  «Η αρχή του τέλους»

Οι ηγέτες των Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων του Ρούσβελτ, του Τσόρτσιλ και του Στάλιν, επιδιώκουν να συναντηθούν στην Καζαμπλάνκα για την πρώτη Διάσκεψη, όπου θα συζητηθεί ο συντονισμός των ενεργειών τους. Σε λίγο θα μπει το 1944 και οι Σύμμαχοι αδημονούν. Η μάχη της θάλασσας του Βίσμαρκ και η προέλαση του Κόκκινου Στρατού σηματοδοτούν την αρχή του τέλους.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Eπεισόδιο 10ο: «Επιχείρηση “Επικυρίαρχος”»

Οι Γερμανοί συνεχίζουν την υποχώρησή τους από τη Ρωσία και ο στρατηγός Άιζενχαουερ από το Μαρόκο μετακινείται για να ενωθεί με τις δυνάμεις του Μοντγκόμερι στη Βόρεια Αφρική, ώστε να ξεκινήσει η εισβολή στην Ιταλία.

Η απόβαση στη Νορμανδία έχει ορισθεί για τις 6 Ιουνίου 1944, είναι η επιχείρηση «Επικυρίαρχος».

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Eπεισόδιο 11ο: «Η κόλαση είναι πάνω μας»

Από τη Νορμανδία, οι  συμμαχικές δυνάμεις κινούνται ανατολικά για να απελευθερώσουν τη Γαλλία και τις άλλες χώρες στα σύνορα με τη Γερμανία. Ανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν τη μεγαλύτερη επίθεση, την επιχείρηση  «Μπαγκρατιόν». Ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός και στην Ιαπωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει: «Η κόλαση είναι πάνω μας».

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Eπεισόδιο 12ο: «Άνευ όρων παράδοση»

Στη Μάχη των Αρδεννών (16 Δεκεμβρίου 1944 - 25 Ιανουαρίου 1945), οι σύμμαχοι διασχίζουν το Ρήνο και εισχωρούν σε γερμανικό έδαφος. Ο Κόκκινος Στρατός κινείται δυτικά και αναγκάζει τα στρατεύματα του Άξονα να φύγουν από το ρωσικό έδαφος, ενώ πολιορκεί την πρωτεύουσα, το Βερολίνο. Στον Ειρηνικό, ο κλοιός σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω από τα ιαπωνικά νησιά. Η Οκινάουα κινδυνεύει.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45

Eπεισόδιο 13ο (τελευταίο): «Χίλιοι ήλιοι»

Στο Βερολίνο μαίνεται μια πύρινη λαίλαπα. Ο πόλεμος τελειώνει στην Ευρώπη. Η Οκινάουα παραδίδεται με τρομερές απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Ένα νέο όπλο εξαπολύεται. Μοιάζει με το «φως χιλίων ήλιων», δηλώνει ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ένας από τους επιστήμονες που το κατασκεύασαν,

Λίγες ημέρες αργότερα, ο πόλεμος στα Ανατολικά έχει τελειώσει

Κατηγορία Watch on SAT TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.