Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1 Σεπτεμβρίου 2020 10:42

«Στις ερήμους της Αραβίας» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

14488a8b92843dce84d6e2072dec5ca4 XL 22ea5b4c

Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Στις ερήμους της Αραβίας» (Arabian Inferno), παραγωγής Καναδά 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, από την Τρίτη 8 έως και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 13:00.

Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Στις ερήμους της Αραβίας» (Arabian Inferno), παραγωγής Καναδά 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, από την Τρίτη 8 έως και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 13:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 2017.

Η υπέροχη αυτή σειρά ντοκιμαντέρ είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στην άγρια ζωή της Αραβικής Χερσονήσου, που διεισδύει στους ποικίλους οικοτόπους της ερήμου, των βουνών, των υγροτόπων, των ξεροποτάμων και των νησιών της.

Η κινηματογράφηση έγινε με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και με ανάλυση 4Κ, που κατάφεραν να συλλάβουν τη διαβίωση των αραβικών ζώων στο σουλτανάτο του Ομάν.

Η αραβική έρημος είναι ένας από τους δυσκολότερους και πιο απαιτητικούς τόπους διαβίωσης στη Γη, μα τα ζώα που κατοικούν εδώ είναι ανθεκτικά και εξοικειωμένα σ’ αυτές τις συνθήκες. Ακόμα όμως και για τα δυνατότερα, ο θάνατος είναι μια συνεχής απειλή. Πρέπει, κυριολεκτικά, ν’ αρπάξουν κάθε ευκαιρία για να βρουν φαγητό, νερό και καταφύγιο.

Τα ξεχωριστά θεματικά επεισόδια ανοίγουν ένα παράθυρο στην άγνωστη ζωή των κατοίκων του ζωικού βασιλείου και εξερευνούν την προσαρμοστικότητά τους στις υψηλές θερμοκρασίες αυτής της ασυνήθιστης και πανέμορφης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η επιβίωση είναι ο στόχος τους και το μαγικό τους ταξίδι.

Οι τεράστιοι αμμόλοφοι της Αραβίας είναι το σπίτι του αραβικού όρυγα. Ο όρυξ είναι γένος αντιλόπης και συχνά του αποδίδεται η έμπνευση του μυθικού μονόκερου. Η σαύρα ουρομάστιγα της οικογένειας των αγαμίδων εντυπωσιάζει με τα αμμώδη κρησφύγετά της. Χιλιάδες πολύχρωμα φλαμίνγκο μεγαλώνουν τα μικρά τους υπό την απειλή της κόκκινης αλεπούς και της τεράστιας σαύρας βαράνου σ’ έναν θαυμαστό κόσμο υγροτόπων!

Στην Αραβία ζουν 172 είδη ερπετών και περισσότερα από τα μισά συναντιούνται αποκλειστικά εδώ. Ένα από τα πιο χαρισματικά είναι ο αραβικός χαμαιλέοντας, που κυνηγάει αράχνες, τις οποίες ακινητοποιεί με την κολλώδη ταχύτατη γλώσσα του. Όλα αυτά τα πλάσματα ζουν στην κόψη του ξυραφιού.

Η θαυμάσια αυτή μίνι σειρά ντοκιμαντέρ προβάλλει νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, προσφέρει γνώση για το γοητευτικό αραβικό ζωικό βασίλειο και αποκαλύπτει την ομορφιά μιας περιοχής που βρίθει ευκαιριών.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 1ο: «Όταν έρχονται οι βροχές»

(When the Rains Come)

Το αραβικό τοπίο χαρακτηρίζεται από μια άνυδρη έρημο, όπου οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και τα ζώα καλούνται να επιβιώσουν σε αφόρητες θερμοκρασίες. Ωστόσο, για τρεις μήνες κάθε χρόνο, τα ζώα αυτά ευημερούν χάρη στο τροπικό μικροκλίμα και τον θερινό μουσώνα που προκαλεί μια εκπληκτική αλλαγή σε μια απομακρυσμένη περιοχή στη δυτική ακτή, μεταμορφώνοντάς τη σε καταπράσινη όαση. Πρόκειται για μια παράκτια πεδιάδα στο νότιο Ομάν, ανάμεσα στην επιβλητική οροσειρά Ντοφάρ και την Αραβική Θάλασσα. Αποτελεί καταφύγιο για καμήλες, πτηνά, φρύνους, ύρακες των βράχων και χαμαιλέοντες, που επωφελούνται από τα άφθονα δώρα της βροχής.

Τον Ιούνιο, το έδαφος είναι στεγνό και σκονισμένο. Ωστόσο, τον Ιούλιο οι ζεστοί άνεμοι του μουσώνα που φυσούν από τον Ινδικό Ωκεανό φέρνουν στην ενδοχώρα πυκνή ομίχλη και μεταμορφώνουν το τοπίο σ’ έναν πράσινο παράδεισο, ενώ τον Αύγουστο οι ξεραμένες κοιλάδες των ποταμών πλημμυρίζουν από νερό. Τον Σεπτέμβριο οι βροχές υποχωρούν, παραχωρώντας για άλλη μία φορά τη θέση τους στην ηλιοφάνεια, που μεταμορφώνει το τοπίο από καταπράσινη όαση σε άγονη γη… μέχρι την επόμενη χρονιά, όπου θα έρθουν και πάλι οι βροχές.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 2ο: «Εν ψυχρώ»

(In Cold Blood)

Συχνά, φαίνεται ότι τα θηλαστικά κυβερνούν τον κόσμο, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 5.000 είδη παγκοσμίως. Στην Αραβία, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ είναι το βασίλειο των ερπετών…

Στην Αραβία ζουν 172 είδη ερπετών και περισσότερα από τα μισά συναντιούνται αποκλειστικά εδώ. Από τη φυτοφάγα σαύρα ουρομάστιγα της οικογένειας των αγαμίδων, στην πανίσχυρη και οξύθυμη σαύρα βαράνο της ερήμου, αρπακτικό μεγάλου μεγέθους. Και από τα γκέκο με τη νυχτερινή όραση και τα κολλώδη πόδια, στις πελώριες θαλάσσιες χελώνες με υδρόβια κατατομή, που βγαίνουν στη στεριά μόνο για να γεννήσουν τα αβγά τους.

Όλα τα ερπετά απολαμβάνουν τον ήλιο. Το γεγονός ότι είναι ψυχρόαιμα δεν σημαίνει ότι είναι κρύα, αλλά ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία. Αντίθετα, ζεσταίνονται ή δροσίζονται από το περιβάλλον. Είναι σαν ζωντανά φωτοβολταϊκά πάνελ, που απορροφούν την ηλιακή θερμότητα και τη μετατρέπουν σε πηγή ενέργειας, τροφοδοτώντας το σώμα τους.

Επειδή δεν χρειάζεται να θερμάνουν το σώμα τους, εξοικονομούν ενέργεια, που είναι το κλειδί της επιβίωσής τους, σ’ ένα περιβάλλον, όπου οι πόροι είναι δυσεύρετοι. Έτσι, το θανατηφόρο βασιλικό φίδι σκοτώνει ένα ποντίκι και η συγκεκριμένη τροφή τού φτάνει για αρκετούς μήνες.

Οι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου αντιδρούν διαφορετικά σε φυσικά φαινόμενα, στη νύχτα ή τη μέρα.

Οι δηλητηριώδεις υδροφίδες περιμένουν την πλημμυρίδα να τους σηκώσει από μια φυσική πισίνα ανάμεσα σε βράχια, ενώ η γιγάντια χελώνα καρέτα-καρέτα βγαίνει στη στεριά αποκλειστικά τη νύχτα, για να γεννήσει τα αβγά της.

Ένα από τα πιο χαρισματικά ερπετά είναι ο αραβικός χαμαιλέοντας, που κυνηγά αράχνες, τις οποίες ακινητοποιεί με την κολλώδη ταχύτατη γλώσσα του.

Όλα αυτά τα πλάσματα ζουν στην κόψη του ξυραφιού!

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 3ο: «Ζωή και θάνατος στους αμμόλοφους»

(Life and Death in the Dunes)

Η αραβική έρημος είναι ένας από τους δυσκολότερους και πιο απαιτητικούς τόπους διαβίωσης στη Γη, μα τα ζώα που κατοικούν εδώ είναι ανθεκτικά και εξοικειωμένα σ’ αυτές τις συνθήκες. Ακόμα όμως και για τα δυνατότερα, ο θάνατος είναι μια συνεχής απειλή. Πρέπει, κυριολεκτικά, ν’ αρπάξουν κάθε ευκαιρία για να βρουν φαγητό, νερό και καταφύγιο. Η προσαρμοστικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν.

Οι τεράστιοι αμμόλοφοι της Αραβίας είναι το σπίτι του αραβικού όρυγα. Ο όρυξ είναι γένος αντιλόπης και συχνά του αποδίδεται η έμπνευση του μυθικού μονόκερου. Ανθεκτικές στις συνθήκες της ερήμου είναι και οι καμήλες, οι διασημότεροι κάτοικοι της ερήμου.

Την αυγή οι πρωταγωνιστές αλλάζουν. Τα ερπετά εμφανίζονται για να συλλέξουν ζέστη. Η προσαρμοστικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν και η πιο επιδέξια είναι η σαύρα σκίγκος. Το δέρμα της είναι λείο, τα πόδια της μικρά κι έχει φολίδες που θυμίζουν ψάρι. Είναι η κυρίαρχος του παιχνιδιού!

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 4ο: «Τα θαύματα του γουάντι»

(Wonders of the Wadi)

Τα γουάντι είναι φαράγγια, κοίτες ξεροποτάμων με εφήμερες λιμνούλες, δυσεύρετα σημεία της ερήμου, όπου το σκληρό βραχώδες έδαφος παγιδεύει και τα παραμικρά ίχνη νερού. Μοιάζουν με μια ζωτική ανάσα δροσιάς κι όλα τα ζώα πηγαίνουν για να δροσιστούν. Εκεί, όμως, παραμονεύουν κίνδυνοι με τη μορφή της δηλητηριώδους οχιάς, του σκορπιού και της ταραντούλας, έτοιμοι να χτυπήσουν το θήραμά τους!

Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το νερό στις λιμνούλες του γουάντι είναι στάσιμο. Οι ξαφνικές βροχές, όμως, αλλάζουν το σκηνικό για μερικές εβδομάδες και το μέρος γίνεται πόλος έλξης για τα ζώα που πρέπει να τραφούν και να αναπαραχθούν πριν η ζέστη εξαφανίσει και πάλι το νερό.

Τα γκέκο τα καταφέρνουν με τις βροχοπτώσεις λόγω των ανθεκτικών στο νερό φολίδων τους. Οι αραβικοί φρύνοι αποφεύγουν τη βροχή γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε πλημμύρες, σε αντίθεση με άλλα ζώα που θα παρασυρθούν και τελικά θα πνιγούν. Θα γίνουν, έτσι, τροφή για έντομα, τα οποία με τη σειρά τους θα φαγωθούν από τα πουλιά και τους φρύνους.

Οι ξεχωριστές συνθήκες του γουάντι προσφέρουν ευκαιρίες για κάθε πλάσμα παράξενο και μοναδικό, όπως ο αραβικός τράγος ή το μικροσκοπικό ψάρι γκάρα, που, για να επιβιώσει, χρησιμοποιεί μια ιδιότυπη ορειβασία μεταξύ νερού και βράχων.

Αυτό το μέρος είναι το κλειδί της επιβίωσης σ’ αυτό το τόσο εχθρικό για τη ζωή περιβάλλον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Οι κυρίαρχοι των αιθέρων»

(Aerial Masters)

Η Αραβική Χερσόνησος είναι κόμβος συνάντησης τριών δισεκατομμυρίων αποδημητικών πουλιών από και προς Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Το επεισόδιο αφηγείται τις ιστορίες των μαγευτικών αρπακτικών πουλιών και των υπέροχων καλοβατικών πουλιών όλων των μεγεθών. Πώς πετούν, κυνηγούν κι επιβιώνουν σε μια περιοχή ακραίων συνθηκών όπως η άγρια έρημος ή η αστική ζούγκλα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που δοκιμάζονται και χρησιμοποιούν στρατηγικές για να νικήσουν τη ζέστη.

Ο ασπροπάρης -ένα είδος γύπα- είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στον κόσμο, αλλά το Ομάν είναι το οχυρό του.

Η έρημος είναι απίθανη τοποθεσία για τα πουλιά γλυκού νερού, αλλά ένα δυνατό κοπάδι 2.000 φλαμίνγκο αντέχει πιο βόρεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συναντάμε, επίσης, αποικίες από γλαρόνια και καβούρια.

Οι νυχτερινοί κυρίαρχοι, οι νυχτερίδες και οι κουκουβάγιες, χρησιμοποιούν βραχώδη καταφύγια για να ξεφύγουν από τις θερμοκρασίες της ημέρας. Εμφανίζονται μόνο όταν οι θερμοκρασίες χαμηλώσουν και επιστρέφουν στα σπίτια τους πριν από την αυγή.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, οι φτερωτοί μετανάστες επιστρέφουν από περιοχές αναπαραγωγής πιο βόρεια. Οι κιρκίνες και οι αετοί βρίσκουν καταφύγιο στις αστικές περιοχές της Αραβίας, όπου οι τεχνητοί υγρότοποι και τα σκουπίδια παρέχουν άφθονο φαγητό για να βγάλουν τον χειμώνα.

Τα αποδημητικά φλαμίνγκο και οι γύπες πληθαίνουν και την άνοιξη θα ξαναφύγουν, αφήνοντας τους υπόλοιπους κατοίκους να υπομείνουν ένα αραβικό καλοκαίρι.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...