Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14 Απριλίου 2012 10:49

Όλες οι ταινίες της ημέρας- Βαθμολογία και κριτική

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F9b710b3cebee742ba341f3e85df7e36f XL

Μ. Σάββατο, 14 Απριλίου

Αξίζει να δείτε

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 4 αστεράκια 08.00 MEGA
Η ΓΟΡΓΟΝΑ 2 αστεράκια 13.30 STAR
ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ 3 αστεράκια 15.45 STAR
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ 2 αστεράκια 19.00 ΕΤ1
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 4 αστεράκια 21.00 STAR
ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ 2½ αστεράκια 21.00 ALPHA
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 2½ αστεράκια 22.00 ΝΕΤ
ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 2½ αστεράκια 23.15 ALPHA
ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ 4 αστεράκια 02.05 novacinema2
ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 2½ αστεράκια 04.00 ALPHA
ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ 2½ αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV

Όλες οι ταινίες της ημέρας

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 4 αστεράκια

MEGA 08.00

Δραματική, 1953 (Α/Μ), 118′

FROM HERE TO ETERNITY. Αμερικανική ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, με τους Μπαρτ Λάνκαστερ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ντέμπορα Κερ.

Κλασική αντιμιλιταριστική ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, που βραβεύτηκε με 8 Όσκαρ κι έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Με αξιοθαύμαστη σκηνοθετική μαεστρία, ο Τσίνεμαν περιγράφει τη ζωή σ’ ένα στρατόπεδο του Περλ Χάρμπορ λίγο πριν από τη γιαπωνέζικη επίθεση.

Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο των σημερινών δραματικών τηλεταινιών και της σαπουνόπερας, ένα μοντέλο του είδους που στη συνέχεια μιμήθηκε δεκάδες φορές ο αμερικανικός κινηματογράφος. Η κριτική του στρατού φαίνεται λίγο ξεπερασμένη σήμερα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ταινία γυρίστηκε την εποχή που οργίαζε ακόμη ο μακαρθισμός.

transparent listΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ 1½ αστεράκι

MEGA 10.30

Κινούμενα σχέδια, 2007 (Έγχρ.), 90′

LA REINE SOLEIL. Βελγο-γαλλο-ουγγρική ταινία του Φιλίπ Λεκλέρκ.

Η κόρη του Φαραώ Ακενατόν εναντιώνεται στον πατέρα της με αφορμή την εξορία της μητέρας της Νεφερτίτης και το σκάει με έναν πρίγκιπα.

Ζωηρής σχεδίασης animation, απευθύνεται με πολιτική ορθότητα αποκλειστικά στις μικρές ηλικίες.

transparent listΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΡΟΥΚ ΕΛΙΣΟΝ 1½ αστεράκι

MEGA 12.00

Δραματική, 2004 (Έγχρ.), 91′

THE BROOKE ELLISON STORY. Αμερικανική τηλεταινία του Κρίστοφερ Ριβ, με τους Λέισι Τσέιμπερτ, Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο, Τζον Σλέιτερι.

Μια τετραπληγική κοπέλα αγωνίζεται να ξεπεράσει την αναπηρία της και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.

Εύκολα θα σου ραγίσει την καρδιά λόγω της αληθινής ιστορίας και της σκηνοθεσίας της από έναν σταρ με τραγική κατάληξη.

transparent listΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ 1½ αστεράκι

ΑΝΤ1 13.30

Κινούμενα σχέδια, 2006 (Έγχρ.), 83′

OVER THE HEDGE. Αμερικανική ταινία των Τιμ Τζόνσον και Κάρεϊ Κερκπάτρικ.

Ένα πονηρό ρακούν πείθει μια παρέα μικρών ζώων που μόλις ξύπνησαν από χειμερία νάρκη να κλέψουν αποθέματα junk food από μια νεόκτιστη συνοικία δίπλα στο δάσος, χωρίς φυσικά να τους αποκαλύψει ότι τα προορίζει για μια αρκούδα.

Αρκετές αστείες σεκάνς, σπιντάτη κινηματογράφηση, αλλά κι ένα εξαιρετικά απλοϊκό σενάριο. Η αντιπαράθεση φυσικής και αστικής ζωής σκιαγραφείται υποτυπωδώς, με μονοδιάστατους ανθρώπινους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν το κακό από τη μία πλευρά και συμπαθή σκανταλιάρικα ζωάκια με εντελώς ανθρωπόμορφη συμπεριφορά από την άλλη. Ενοχλεί η απροκάλυπτη διαφήμιση προϊόντων junk food. (Προβάλλεται μεταγλωττισμένη)

transparent listΗ ΓΟΡΓΟΝΑ 2 αστεράκια

STAR 13.30

Κομεντί, 1984 (Έγχρ.), 111′

SPLASH. Αμερικανική ταινία του Ρον Χάουαρντ, με τους Ντάριλ Χάνα, Τομ Χανκς, Τζον Κάντι.

Μια γοργόνα σώζει από πνιγμό έναν νεαρό, μεταμορφώνεται σε κανονική γυναίκα και προσπαθεί να ζήσει μαζί του.

Οι παλιότεροι θα θυμάστε αυτή την ευχάριστη κομεντί φαντασίας κυρίως για τη σεμνή δόση ερωτισμού με το ολόγυμνο και πανέμορφο κορμί της Ντάριλ Χάνα. Περισσότερο όμως απ’ όλους την ταινία θα τη θυμούνται οι Χάνα, Χανκς και Κάντι, αλλά και ο σκηνοθέτης της Ρον Χάουαρντ, γιατί από εδώ έκαναν και οι τέσσερις το μεγάλο άλμα τους στο Χόλιγουντ. Αλλά υπάρχει και μια άλλη πρωτιά: αυτή είναι πρώτη κυκλοφορία της Touchstone, θυγατρικής της Disney.

transparent listΠΙΤΕΡ ΠΑΝ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Περιπέτεια φαντασίας, 2003 (Έγχρ.), 115′

PETER PAN. Αμερικανική ταινία του Πι Τζέι Χόγκαν, με τους Τζέισον Άιζακς, Τζέρεμι Σάμπτερ, Ολίβια Γουίλιαμς.

Η Γουέντι και τα αδέρφια της ταξιδεύουν με τον Πίτερ Παν στη Χώρα του Ποτέ και τα βάζουν με τον Κάπτεν Χουκ, ευνουχιστική πατρική φιγούρα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν για να περάσουν στην ενηλικίωση.

Εκτός ελαχίστων σεναριακών προσθηκών κι ενός υπερβολικά χολιγουντιανού φινάλε, αυτή είναι η πιο πιστή εικονογράφηση του βιβλίου του Τζέιμς Μπάρι. Ωστόσο, δεν ξεφεύγει από ένα πρώτο εικονογραφικό επίπεδο.

transparent listΜΠΕΝ ΧΟΥΡ 3 αστεράκια

STAR 15.45

Περιπέτεια εποχής, 1959 (Έγχρ.), 203′

BEN HUR. Αμερικανική ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ, με τους Τσάρλτον Ίστον, Στίβεν Μπόιντ, Τζακ Χόουκινς.

Ο Εβραίος Μπεν Χουρ και ο Ρωμαίος Μεσάλα, αν και παιδικοί φίλοι, γίνονται άσπονδοι εχθροί όταν ο τελευταίος έρχεται στην Ιερουσαλήμ ως διοικητής των ρωμαϊκών στρατευμάτων κατοχής.

Ριμέικ μιας βωβής υπερπαραγωγής του 1926, παλιομοδίτικα μεγαλοπρεπές και υποβλητικό θέαμα, με αποκορύφωμα την εικοσάλεπτη σκηνή των αρματοδρομιών, στην οποία συνέδραμε σκηνοθετικά ο Σέρτζιο Λεόνε. Από τα στατιστικά νούμερα που το συνοδεύουν, το πιο εντυπωσιακό είναι τα έντεκα Όσκαρ που κέρδισε.

transparent listΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΑΙ ΚΕΪΤ: O ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 0 αστεράκια

ALPHA 17.05

Βιογραφική, 2011 (Έγχρ.), 90′

WILLIAM AND KATE. Αμερικανο-αγγλική τηλεταινία του Μαρκ Ρόσμαν, με τους Νίκο Έβερς-Σουίντελ, Καμίλα Λούντινγκτον, Μπεν Κρος.

Δεν χρειάζεσαι υπόθεση, αλλά υπομονή για να παρακολουθήσεις το αδιάφορο ειδύλλιο που οδήγησε στον πιο προβεβλημένο γάμο της περσινής χρονιάς.

Χωρίς προφανή λόγο, ο ALPHA θεωρεί ότι ο ανθόσπαρτος βίος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον είναι ταιριαστός με τη γιορτή του Πάσχα, γι’ αυτό δείχνει την ταινία (αυτήν μάλιστα την ξαναδείχνει αύριο) και ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα. Ακόμα πάντως κι αν είσαι βασιλόφρων, το βλέπω να σε παίρνει ο ύπνος αγκαλιά με το «Paris Match».

transparent listΜΑΝΤΑΛΕΝΑ 2 αστεράκια

ΕΤ1 19.00

Κομεντί, 1960 (Α/Μ), 89′

Ελληνική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Παντελή Ζερβό.

Μετά το θάνατο του βαρκάρη πατέρα της, η Μανταλένα θα χρειαστεί να θρέψει τα μικρά της αδερφάκια κοντράροντας με επιτυχία έναν νέο και εύπορο καραβοκύρη.

«Άλλος με τη βάρκα μας» κι «άλλος για Αντίπαρο»; Αυτή είναι η ταινία που έφερε τον τουρισμό στην Αντίπαρο μετά από τα γυρίσματά της, που έφτασε στο διαγωνιστικό των Κανών (χωρίς ωστόσο τη Βουγιουκλάκη) και έχει φυσικά την όμορφη μουσική του Χατζιδάκι. (Προβάλλεται στη ζώνη για τα ΑμΕΑ με υπότιτλους)

transparent listΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ 1 αστεράκι

ΝΕΤ 19.00

Νεανική, 2002 (Έγχρ.), 90′

TUCK EVERLASTING. Αμερικανική ταινία του Τζέι Ράσελ, με τους Αλέξις Μπλέντελ, Τζόναθαν Τζάκσον, Γουίλιαμ Χαρτ.

Η 15χρονη Γουίνι ερωτεύεται τον 17χρονο Τζέσι, μέλος μιας οικογένειας αθανάτων χάρη στο νερό μιας πηγής νεότητας.

Διασκευή ενός δημοφιλούς εφηβικού μυθιστορήματος της Νάταλι Μπάμπιτ από την Disney. Σαν το «Twilight» σε πιο βουκολικό σκηνικό.

transparent listΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 4 αστεράκια

STAR 21.00

Ιστορική, 1960 (Έγχρ.), 184′

SPARTACUS. Αμερικανική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με τους Κερκ Ντάγκλας, Λόρενς Ολίβιε, Τζιν Σίμονς.

Μία από τις ωραιότερες επικές παραγωγές του Χόλιγουντ, παρά την περιπέτεια της ολοκλήρωσής της (την άρχισε ο Άντονι Μαν, το σενάριο του Ντάλτον Τράμπο είναι κάπως ρητορικό και ο Κερκ Ντάγκλας επενέβη συχνά στη σκηνοθετική κατεύθυνσή της.

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, υιοθετώντας μια σχεδόν μαρξιστική οπτική, περιγράφει με επικό πνεύμα την απελπισμένη επανάσταση των σκλάβων, ενώ οι σκηνές στην αρένα των μονομάχων, του πλήθους και των μαχών έχουν μια πλαστική τελειότητα που μόνο με τις ταινίες του Αϊζενστάιν μπορούν να συγκριθούν. (Μα δεν είναι αδικία πάντως να τιμηθεί μόνο με τέσσερα δευτερεύοντα Όσκαρ, ενώ το «Μπεν Χουρ» είχε καταρρίψει τα ρεκόρ με τα έντεκα βραβεία;)

transparent listΣΡΕΚ Ο ΤΡΙΤΟΣ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 21.00

Κινούμενα σχέδια, 2007 (Έγχρ.), 93′

SHREK THE THIRD. Αμερικανική ταινία του Κρις Μίλερ.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς η ίδια δημιουργική ομάδα ξέμεινε από έμπνευση και ιδέες, αφήνοντας τον Σρεκ και την παρέα του να προσπαθούν να σώσουν τη χώρα του Πέρα Πέρα από τον πρίγκιπα Γλυκούλη οπλισμένοι μόνο με… κεκτημένη ταχύτητα.

Λιγοστές οι ευρηματικές (κινηματογραφόφιλες ή μη) αναφορές και οι πραγματικά αστείες σκηνές, το αντισυμβατικό χιούμορ έχει δώσει τη θέση του σε κοινότοπα ως επί το πλείστον καλαμπούρια και η ξέφρενη διάθεση –με τον Γάιδαρο του Έντι Μέρφι χωρίς πολλά κέφια– «ξεφουσκώνει» γρήγορα σ’ ένα υποτονικά χαλαρό τέμπο. Κυριαρχεί μια διδακτική ρητορική ενάντια στη μισαλλοδοξία, κάτι που φυσικά δεν αρκεί για να κάνει αυτόν τον «Σρεκ», αντίθετα με τους δύο προηγούμενους, το καρτούν που ξεχωρίζει. (Προβάλλεται μεταγλωττισμένη)

transparent listΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ 2½ αστεράκια

ALPHA 21.00

Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 119′

ANGEL. Γαλλο-αγγλική ταινία του Φρανσουά Οζόν, με τους Ρομόλα Γκαράι, Σαμ Νιλ, Μίκαελ Φασμπέντερ.

Ένα πλούσιο και γενναίο δράμα εποχής, το οποίο προσπαθεί να μιμηθεί –ή να κινηθεί παράλληλα με– τον κόσμο της ηρωίδας του. Η Έιντζελ Ντέβερελ, μια πεισματάρα και ρομαντική Βρετανίδα συγγραφέας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με κάθε σύμβαση της πραγματικότητας γύρω της.

Ο Οζόν δεν την αντιμετωπίζει τόσο σαν επαναστάτρια ή αγνή ιδεαλίστρια, όσο επιμένει στο πάθος της και θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο, όπως και οι ήρωες των δικών της «Άρλεκιν», βάζει τα πολύχρωμα όνειρά της πάνω από την ενοχλητική καθημερινότητα. Πιστός στις φόρμες του μελοδράματος, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην καθαρή συγκίνηση και την καχυποψία, δεν καταφέρνει όμως ν’ απαγκιστρωθεί πλήρως (όπως ένας Βισκόντι ή ένας Οφίλς) από τη λογοτεχνική σοβαροφάνεια της «πρώτης ύλης» (μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ). Με μια λιγότερο «γαλλική» προσέγγιση, θα είχε φτάσει σε μια πράγματι σπουδαία ταινία.

transparent listΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 2½ αστεράκια

ΝΕΤ 22.00

Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 93′

LAST CHANCE HARVEY. Αμερικανική ταινία του Τζόελ Χόπκινς, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Έμα Τόμσον, Αϊλίν Άτκινς.

Οι μεσήλικοι πρωταγωνιστές της ταινίας απλά δανείζονται ή μάλλον αφομοιώνουν τα εγγενή χαρακτηριστικά της σκιώδους λονδρέζικης ατμόσφαιρας, για να παρουσιαστούν στους θεατές. Ο Χάρβεϊ είναι ένας συνθέτης μουσικής για τηλεοπτικά σποτ, αποτυχημένος όχι τόσο γιατί δεν πραγματοποίησε τις μουσικές φιλοδοξίες του, αλλά γιατί κατάφερε –με απόλυτα προσωπική ευθύνη– να αποστασιοποιηθεί πλήρως από το ρόλο του πατέρα. Από την άλλη η Κέιτ βιώνει την ανασφάλεια μιας μεσήλικης ανύπαντρης γυναίκας, που επωμίζεται συγχρόνως και τις υπερβολές της φαντασιόπληκτης μητέρα της.

Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Τζόελ Χόπκινς («Jump Tomorrow») τέμνει λοιπόν τις παράλληλες ζωές των δύο μοναχικών αντι-ηρώων, ξαναενώνοντας το σπουδαίο ερμηνευτικό ζευγάρι Ντάστιν Χόφμαν-Έμα Τόμσον, μετά το πρόσφατο «Πιο Παράξενο και από Παράξενο!». Συγγενεύοντας –έστω και μακρινά– με τη γοητευτική διαλογική αφήγηση των «Πριν το Ξημέρωμα» και «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και διαθέτοντας εξαιρετική φωτογραφία για το είδος της, «Η Τελευταία Ευκαιρία» μοιάζει αρχικά να πρωτοτυπεί. Όσο όμως η σεναριακή και σκηνοθετική ατολμία αρχίζει να γίνεται ενοχλητικά ορατή, οι δύο ερμηνευτικά παντοδύναμοι πρωταγωνιστές αναλαμβάνουν αυτοβούλως να ανυψώσουν το φιλμ στα επίπεδα του –τουλάχιστον– ευχάριστου.

transparent listΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 2 αστεράκια

MEGA 22.20

Κινούμενα σχέδια, 2006 (Έγχρ.), 86′

OPEN SEASON. Αμερικανική ταινία των Τζιλ Κάλτον, Ρότζερ Άλερς και Άντονι Στάκι.

Ο Μπουγκ ο αρκούδος και ο Έλιοτ το παλαβιάρικο ελάφι βρίσκονται στο δάσος κατά την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, όπου κινητοποιούν όλα τα ζώα για να γίνουν αυτά οι κυνηγοί των κυνηγών.

Η πρώτη παραγωγή της Sony Pictures Animation είναι ένα ευχάριστο ψηφιακό καρτούν που –αν και κινείται στα γνώριμα εδάφη του «Μαδαγασκάρη» και του «Πέρα από το Φράχτη»– έχει αρκετές κωμικές σκηνές και μια αίσθηση slapstick. Φωνές δανείζουν οι Άστον Κάτσερ και Μάρτιν Λόρενς.

transparent listΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 2½ αστεράκια

ALPHA 23.15

Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 112′

SNOW CAKE. Αγγλο-καναδική ταινία του Μαρκ Ίβανς, με τους Άλαν Ρίκμαν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κάρι-Αν Μος.

Έπειτα από ένα τροχαίο στο οποίο σκοτώνεται η κοπέλα που είχε μπει στο αυτοκίνητό του με οτοστόπ, ο σοκαρισμένος Άλεξ πηγαίνει να ενημερώσει τη μητέρα της για το τραγικό συμβάν. Εκείνη είναι μια λειτουργική αυτιστική γυναίκα, που τον προσκαλεί να μείνει στο σπίτι μέχρι την κηδεία.

Είχαμε καιρό μετά τον «Άνθρωπο της βροχής» να δούμε μια σωστή ταινία για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Σιγκούρνι Γουίβερ δείχνει να έχει μελετήσει καλά το ρόλο της (η σχέση με τον Άλαν Ρίκμαν βγάζει μια ανθρώπινη ζεστασιά), ενώ το δράμα αναπτύσσεται αβίαστα, χωρίς να εκβιάζει με το θέμα του.

transparent listΗ ΝΥΧΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ 0 αστεράκια

ET1 00.30

Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 98′

QUESTA NOTTE E ANCORA NOSTRA. Ιταλική ταινία των Πάολο Τζενοβέζε και Λούκα Μινιέρο, με τους Νικόλα Βαπορίδη, Μασιμιλιάνο Μπρούνο, Βαλεντίνα Ιζούμι.

Νεαρός μουσικός προσπαθεί να στήσει το συγκρότημά του και εμπνέεται από τον έρωτά του για μια Κινέζα.

Εδώ δεν βλέπουμε αμερικάνικες νεανικές κομεντί, θα δούμε ιταλικές;

transparent listΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ 1½ αστεράκι

ΑΝΤ1 02.20

Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 118′

STUCK ON YOU. Αμερικανική ταινία των Πίτερ & Μπόμπι Φαρέλι, με τους Ματ Ντέιμον, Γκρεγκ Κινίαρ, Σερ.

Ο Γουόλτ, επίδοξος ηθοποιός, έρχεται στο Χόλιγουντ για να κάνει την τύχη του. Μαζί του κουβαλά και τον αδελφό του Μπομπ, από τον οποίο δεν μπορεί να «ξεκολλήσει», μια και είναι σιαμαίοι. Ο Μπομπ από την πλευρά του βγαίνει ραντεβού με μια κοπέλα, προσπαθώντας να κρύψει το γεγονός ότι είναι «κολλημένος» με τον αδελφό του.

Μπορεί η κατάσταση των δύο αδελφών να προκαλεί το γέλιο, σε καμιά όμως περίπτωση δεν γελοιοποιείται, τουναντίον μάλιστα προσεγγίζεται με ανθρώπινο, σχεδόν συγκινητικό τρόπο. Κι εδώ βρίσκονται τα όρια αυτής της κωμωδίας, που σατιρικά είναι μάλλον ήπια, πάντα φυσικά για τα δεδομένα των αδελφών Φαρέλι. Εκεί, που ωστόσο λειτουργεί είναι στις σατιρικές αιχμές της για το Χόλιγουντ. Το αληθινό «φρικιό» στην ταινία δεν είναι οι δυο σιαμαίοι ήρωες, αλλά η Σερ (που παίζει τον εαυτό της): χωρίς καμιά ρυτίδα, (διάσημη μεν, αλλά ταυτόχρονα στα «αζήτητα» του Χόλιγουντ) μοιάζει με εξωγήινο, κλέβοντας εύκολα την παράσταση, μόνο και μόνο με την παρουσία της. Εμφανίζεται επίσης η Μέριλ Στριπ σε μια μιούζικαλ εκδοχή του «Μπόνι και Κλάιντ», όπως και ο συμπαθής Γκρίφιν Νταν του «Μετά τα Μεσάνυχτα».

transparent listΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 2½ αστεράκια

ALPHA 04.00

Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 112′

SNOW CAKE. Αγγλο-καναδική ταινία του Μαρκ Ίβανς, με τους Άλαν Ρίκμαν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κάρι-Αν Μος.

Έπειτα από ένα τροχαίο στο οποίο σκοτώνεται η κοπέλα που είχε μπει στο αυτοκίνητό του με οτοστόπ, ο σοκαρισμένος Άλεξ πηγαίνει να ενημερώσει τη μητέρα της για το τραγικό συμβάν. Εκείνη είναι μια λειτουργική αυτιστική γυναίκα, που τον προσκαλεί να μείνει στο σπίτι μέχρι την κηδεία.

Είχαμε καιρό μετά τον «Άνθρωπο της βροχής» να δούμε μια σωστή ταινία για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Σιγκούρνι Γουίβερ δείχνει να έχει μελετήσει καλά το ρόλο της (η σχέση με τον Άλαν Ρίκμαν βγάζει μια ανθρώπινη ζεστασιά), ενώ το δράμα αναπτύσσεται αβίαστα, χωρίς να εκβιάζει με το θέμα του.

 

Επιλογές από την συνδρομητική

transparent listHOP 1½ αστεράκι

novacinema1-HD 22.00

Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 95′

Αμερικανική ταινία του Τιμ Χιλ, με τους Τζέιμς Μάρντσεν, Κέλι Κουόκο, Γκάρι Κόουλ.

τελευταίο καιρό στον τομέα της παιδικο-οικογενειακής διασκέδασης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος οι ταινίες που συνδυάζουν ζωντανούς ηθοποιούς και ψηφιακούς ήρωες. Πρώτος διδάξας ο «Ρότζερ Ράμπιτ», σύγχρονος βασιλιάς του είδους ο «Άλβιν και η Παρέα του». Ο σκηνοθέτης του τελευταίου (και του «Garfield 2») Τιμ Χιλ επιστρατεύεται για μια αναλόγου ύφους ανήλικη κωμωδία, με ατραξιόν τον μικρό γιο του Πασχαλινού Λαγού, ο οποίος εγκαταλείπει το νησί του Πάσχα για το Χόλιγουντ, κυνηγώντας καριέρα… ντράμερ (ο Άλβιν έχει ποπ μπάντα).

Στο δρόμο θα συναντήσει τον νεαρό και άνεργο Φρεντ με τον οποίο θα γίνουν φίλοι με το ζόρι, ώσπου ένα σωρό αφέλειες και σλάπστικ καλαμπούρια θα τους οδηγήσουν μέχρι την άλλη άκρη του Ειρηνικού για να αντιμετωπίσουν την εξέγερση των κοτόπουλων! Τα ψηφιακά εφέ είναι λειτουργικά και το στόρι οριακά σιροπιαστό, όμως οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα ή έκπληξη έχει γίνει εξαρχής… λαγός.

transparent listΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ 4 αστεράκια

novacinema2 02.05

Κωμωδία, 1963 (Έγχρ.), 115′

THE PINK PANTHER. Αμερικανική ταινία του Μπλέικ Έντουαρντς, με τους Πίτερ Σέλερς, Ντέιβιντ Νίβεν, Κλαούντια Καρντινάλε.

Η πρώτη μιας σειράς ταινιών με ήρωα τον επιθεωρητή Κλουζό, που εδώ είναι δευτερεύον πρόσωπο στην ίντριγκα, η επιτυχία όμως της ταινίας οδήγησε στην παραγωγή πολλών ακόμα συνεχειών με πρωταγωνιστή τον ίδιο και στη δημιουργία της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον Ροζ Πάνθηρα, που εμφανίζεται στα ζενερίκ.

Ο Μπλέικ Έντουαρντς συνδυάζει έξοχα την κοσμοπολίτικη αστυνομική κομεντί με την παράλογη μπουρλέσκ κωμωδία, χαρίζοντάς μας πανέξυπνα γκαγκ, απίθανες στιγμές με τις γκάφες του Πίτερ Σέλερς και μια αξέχαστη σκηνή κυνηγητού στο φινάλε, που απογειώνει την ταινία σε κωμωδία του παραλόγου. Το μουσικό θέμα του Χένρι Μαντσίνι είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα κινηματογραφικά μοτίβα και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ.

transparent listΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ 2½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 100′

TOWER HEIST. Αμερικανική ταινία του Μπρετ Ράτνερ, με τους Μπεν Στίλερ, Έντι Μέρφι, Κέισι Άφλεκ.

Ο υπεύθυνος προσωπικού ενός νεοϋρκέζικου ουρανοξύστη αποφασίζει να εκδικηθεί τον πάμπλουτο ιδιοκτήτη του τελευταίου ορόφου και στυγνό καταχραστή συγκροτώντας μια συμμορία της συμφοράς και οργανώνοντας μια παράτολμη ληστεία.

Αυτοσχεδιάζοντας λιγότερο από τους απελπισμένους ήρωές τους, οι Τεντ Γκρίφιν («Η Συμμορία των 11») και Τζεφ Νέιθανσον («Πιάσε με αν Μπορείς») ακολουθούν βήμα βήμα τους σεναριακούς κανόνες των heist movies περιγράφοντας μερικούς αξιόπιστους χαρακτήρες, οργανώνοντας μια διασκεδαστική εκδίκηση κι εκπονώντας ένα έξυπνο σχέδιο διάρρηξης. Τόσο ο Στίλερ όσο και ο Μέρφι δεν σπρώχνουν, ευτυχώς, τους ρόλους τους προς τη φάρσα και οι δραματικές στροφές της πλοκής είναι λιγοστές και ισορροπημένες. Λογικά, λοιπόν, θα περίμενες η κορύφωση να έκρυβε μεγαλύτερη ένταση και κάτι περισσότερο απ’ ό,τι έχεις κι εσύ ο ίδιος σκεφτεί, αφού έπειτα από μια τόσο ταχυδακτυλουργικά εκτελεσμένη απάτη ένας τελευταίος άσος στο μανίκι θα ολοκλήρωνε ιδανικά το απολαυστικό colpo grosso.

Athinorama.gr

Μ. Σάββατο, 14 Απριλίου

Αξίζει να δείτε

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 4 αστεράκια 08.00 MEGA
Η ΓΟΡΓΟΝΑ 2 αστεράκια 13.30 STAR
ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ 3 αστεράκια 15.45 STAR
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ 2 αστεράκια 19.00 ΕΤ1
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 4 αστεράκια 21.00 STAR
ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ 2½ αστεράκια 21.00 ALPHA
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 2½ αστεράκια 22.00 ΝΕΤ
ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 2½ αστεράκια 23.15 ALPHA
ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ 4 αστεράκια 02.05 novacinema2
ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 2½ αστεράκια 04.00 ALPHA
ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ 2½ αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV

Όλες οι ταινίες της ημέρας

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 4 αστεράκια

MEGA 08.00

Δραματική, 1953 (Α/Μ), 118′

FROM HERE TO ETERNITY. Αμερικανική ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, με τους Μπαρτ Λάνκαστερ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ντέμπορα Κερ.

Κλασική αντιμιλιταριστική ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, που βραβεύτηκε με 8 Όσκαρ κι έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Με αξιοθαύμαστη σκηνοθετική μαεστρία, ο Τσίνεμαν περιγράφει τη ζωή σ’ ένα στρατόπεδο του Περλ Χάρμπορ λίγο πριν από τη γιαπωνέζικη επίθεση.

Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο των σημερινών δραματικών τηλεταινιών και της σαπουνόπερας, ένα μοντέλο του είδους που στη συνέχεια μιμήθηκε δεκάδες φορές ο αμερικανικός κινηματογράφος. Η κριτική του στρατού φαίνεται λίγο ξεπερασμένη σήμερα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ταινία γυρίστηκε την εποχή που οργίαζε ακόμη ο μακαρθισμός.

transparent listΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ 1½ αστεράκι

MEGA 10.30

Κινούμενα σχέδια, 2007 (Έγχρ.), 90′

LA REINE SOLEIL. Βελγο-γαλλο-ουγγρική ταινία του Φιλίπ Λεκλέρκ.

Η κόρη του Φαραώ Ακενατόν εναντιώνεται στον πατέρα της με αφορμή την εξορία της μητέρας της Νεφερτίτης και το σκάει με έναν πρίγκιπα.

Ζωηρής σχεδίασης animation, απευθύνεται με πολιτική ορθότητα αποκλειστικά στις μικρές ηλικίες.

transparent listΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΡΟΥΚ ΕΛΙΣΟΝ 1½ αστεράκι

MEGA 12.00

Δραματική, 2004 (Έγχρ.), 91′

THE BROOKE ELLISON STORY. Αμερικανική τηλεταινία του Κρίστοφερ Ριβ, με τους Λέισι Τσέιμπερτ, Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο, Τζον Σλέιτερι.

Μια τετραπληγική κοπέλα αγωνίζεται να ξεπεράσει την αναπηρία της και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.

Εύκολα θα σου ραγίσει την καρδιά λόγω της αληθινής ιστορίας και της σκηνοθεσίας της από έναν σταρ με τραγική κατάληξη.

transparent listΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ 1½ αστεράκι

ΑΝΤ1 13.30

Κινούμενα σχέδια, 2006 (Έγχρ.), 83′

OVER THE HEDGE. Αμερικανική ταινία των Τιμ Τζόνσον και Κάρεϊ Κερκπάτρικ.

Ένα πονηρό ρακούν πείθει μια παρέα μικρών ζώων που μόλις ξύπνησαν από χειμερία νάρκη να κλέψουν αποθέματα junk food από μια νεόκτιστη συνοικία δίπλα στο δάσος, χωρίς φυσικά να τους αποκαλύψει ότι τα προορίζει για μια αρκούδα.

Αρκετές αστείες σεκάνς, σπιντάτη κινηματογράφηση, αλλά κι ένα εξαιρετικά απλοϊκό σενάριο. Η αντιπαράθεση φυσικής και αστικής ζωής σκιαγραφείται υποτυπωδώς, με μονοδιάστατους ανθρώπινους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν το κακό από τη μία πλευρά και συμπαθή σκανταλιάρικα ζωάκια με εντελώς ανθρωπόμορφη συμπεριφορά από την άλλη. Ενοχλεί η απροκάλυπτη διαφήμιση προϊόντων junk food. (Προβάλλεται μεταγλωττισμένη)

transparent listΗ ΓΟΡΓΟΝΑ 2 αστεράκια

STAR 13.30

Κομεντί, 1984 (Έγχρ.), 111′

SPLASH. Αμερικανική ταινία του Ρον Χάουαρντ, με τους Ντάριλ Χάνα, Τομ Χανκς, Τζον Κάντι.

Μια γοργόνα σώζει από πνιγμό έναν νεαρό, μεταμορφώνεται σε κανονική γυναίκα και προσπαθεί να ζήσει μαζί του.

Οι παλιότεροι θα θυμάστε αυτή την ευχάριστη κομεντί φαντασίας κυρίως για τη σεμνή δόση ερωτισμού με το ολόγυμνο και πανέμορφο κορμί της Ντάριλ Χάνα. Περισσότερο όμως απ’ όλους την ταινία θα τη θυμούνται οι Χάνα, Χανκς και Κάντι, αλλά και ο σκηνοθέτης της Ρον Χάουαρντ, γιατί από εδώ έκαναν και οι τέσσερις το μεγάλο άλμα τους στο Χόλιγουντ. Αλλά υπάρχει και μια άλλη πρωτιά: αυτή είναι πρώτη κυκλοφορία της Touchstone, θυγατρικής της Disney.

transparent listΠΙΤΕΡ ΠΑΝ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Περιπέτεια φαντασίας, 2003 (Έγχρ.), 115′

PETER PAN. Αμερικανική ταινία του Πι Τζέι Χόγκαν, με τους Τζέισον Άιζακς, Τζέρεμι Σάμπτερ, Ολίβια Γουίλιαμς.

Η Γουέντι και τα αδέρφια της ταξιδεύουν με τον Πίτερ Παν στη Χώρα του Ποτέ και τα βάζουν με τον Κάπτεν Χουκ, ευνουχιστική πατρική φιγούρα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν για να περάσουν στην ενηλικίωση.

Εκτός ελαχίστων σεναριακών προσθηκών κι ενός υπερβολικά χολιγουντιανού φινάλε, αυτή είναι η πιο πιστή εικονογράφηση του βιβλίου του Τζέιμς Μπάρι. Ωστόσο, δεν ξεφεύγει από ένα πρώτο εικονογραφικό επίπεδο.

transparent listΜΠΕΝ ΧΟΥΡ 3 αστεράκια

STAR 15.45

Περιπέτεια εποχής, 1959 (Έγχρ.), 203′

BEN HUR. Αμερικανική ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ, με τους Τσάρλτον Ίστον, Στίβεν Μπόιντ, Τζακ Χόουκινς.

Ο Εβραίος Μπεν Χουρ και ο Ρωμαίος Μεσάλα, αν και παιδικοί φίλοι, γίνονται άσπονδοι εχθροί όταν ο τελευταίος έρχεται στην Ιερουσαλήμ ως διοικητής των ρωμαϊκών στρατευμάτων κατοχής.

Ριμέικ μιας βωβής υπερπαραγωγής του 1926, παλιομοδίτικα μεγαλοπρεπές και υποβλητικό θέαμα, με αποκορύφωμα την εικοσάλεπτη σκηνή των αρματοδρομιών, στην οποία συνέδραμε σκηνοθετικά ο Σέρτζιο Λεόνε. Από τα στατιστικά νούμερα που το συνοδεύουν, το πιο εντυπωσιακό είναι τα έντεκα Όσκαρ που κέρδισε.

transparent listΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΑΙ ΚΕΪΤ: O ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 0 αστεράκια

ALPHA 17.05

Βιογραφική, 2011 (Έγχρ.), 90′

WILLIAM AND KATE. Αμερικανο-αγγλική τηλεταινία του Μαρκ Ρόσμαν, με τους Νίκο Έβερς-Σουίντελ, Καμίλα Λούντινγκτον, Μπεν Κρος.

Δεν χρειάζεσαι υπόθεση, αλλά υπομονή για να παρακολουθήσεις το αδιάφορο ειδύλλιο που οδήγησε στον πιο προβεβλημένο γάμο της περσινής χρονιάς.

Χωρίς προφανή λόγο, ο ALPHA θεωρεί ότι ο ανθόσπαρτος βίος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον είναι ταιριαστός με τη γιορτή του Πάσχα, γι’ αυτό δείχνει την ταινία (αυτήν μάλιστα την ξαναδείχνει αύριο) και ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα. Ακόμα πάντως κι αν είσαι βασιλόφρων, το βλέπω να σε παίρνει ο ύπνος αγκαλιά με το «Paris Match».

transparent listΜΑΝΤΑΛΕΝΑ 2 αστεράκια

ΕΤ1 19.00

Κομεντί, 1960 (Α/Μ), 89′

Ελληνική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Παντελή Ζερβό.

Μετά το θάνατο του βαρκάρη πατέρα της, η Μανταλένα θα χρειαστεί να θρέψει τα μικρά της αδερφάκια κοντράροντας με επιτυχία έναν νέο και εύπορο καραβοκύρη.

«Άλλος με τη βάρκα μας» κι «άλλος για Αντίπαρο»; Αυτή είναι η ταινία που έφερε τον τουρισμό στην Αντίπαρο μετά από τα γυρίσματά της, που έφτασε στο διαγωνιστικό των Κανών (χωρίς ωστόσο τη Βουγιουκλάκη) και έχει φυσικά την όμορφη μουσική του Χατζιδάκι. (Προβάλλεται στη ζώνη για τα ΑμΕΑ με υπότιτλους)

transparent listΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ 1 αστεράκι

ΝΕΤ 19.00

Νεανική, 2002 (Έγχρ.), 90′

TUCK EVERLASTING. Αμερικανική ταινία του Τζέι Ράσελ, με τους Αλέξις Μπλέντελ, Τζόναθαν Τζάκσον, Γουίλιαμ Χαρτ.

Η 15χρονη Γουίνι ερωτεύεται τον 17χρονο Τζέσι, μέλος μιας οικογένειας αθανάτων χάρη στο νερό μιας πηγής νεότητας.

Διασκευή ενός δημοφιλούς εφηβικού μυθιστορήματος της Νάταλι Μπάμπιτ από την Disney. Σαν το «Twilight» σε πιο βουκολικό σκηνικό.

transparent listΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 4 αστεράκια

STAR 21.00

Ιστορική, 1960 (Έγχρ.), 184′

SPARTACUS. Αμερικανική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με τους Κερκ Ντάγκλας, Λόρενς Ολίβιε, Τζιν Σίμονς.

Μία από τις ωραιότερες επικές παραγωγές του Χόλιγουντ, παρά την περιπέτεια της ολοκλήρωσής της (την άρχισε ο Άντονι Μαν, το σενάριο του Ντάλτον Τράμπο είναι κάπως ρητορικό και ο Κερκ Ντάγκλας επενέβη συχνά στη σκηνοθετική κατεύθυνσή της.

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, υιοθετώντας μια σχεδόν μαρξιστική οπτική, περιγράφει με επικό πνεύμα την απελπισμένη επανάσταση των σκλάβων, ενώ οι σκηνές στην αρένα των μονομάχων, του πλήθους και των μαχών έχουν μια πλαστική τελειότητα που μόνο με τις ταινίες του Αϊζενστάιν μπορούν να συγκριθούν. (Μα δεν είναι αδικία πάντως να τιμηθεί μόνο με τέσσερα δευτερεύοντα Όσκαρ, ενώ το «Μπεν Χουρ» είχε καταρρίψει τα ρεκόρ με τα έντεκα βραβεία;)

transparent listΣΡΕΚ Ο ΤΡΙΤΟΣ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 21.00

Κινούμενα σχέδια, 2007 (Έγχρ.), 93′

SHREK THE THIRD. Αμερικανική ταινία του Κρις Μίλερ.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς η ίδια δημιουργική ομάδα ξέμεινε από έμπνευση και ιδέες, αφήνοντας τον Σρεκ και την παρέα του να προσπαθούν να σώσουν τη χώρα του Πέρα Πέρα από τον πρίγκιπα Γλυκούλη οπλισμένοι μόνο με… κεκτημένη ταχύτητα.

Λιγοστές οι ευρηματικές (κινηματογραφόφιλες ή μη) αναφορές και οι πραγματικά αστείες σκηνές, το αντισυμβατικό χιούμορ έχει δώσει τη θέση του σε κοινότοπα ως επί το πλείστον καλαμπούρια και η ξέφρενη διάθεση –με τον Γάιδαρο του Έντι Μέρφι χωρίς πολλά κέφια– «ξεφουσκώνει» γρήγορα σ’ ένα υποτονικά χαλαρό τέμπο. Κυριαρχεί μια διδακτική ρητορική ενάντια στη μισαλλοδοξία, κάτι που φυσικά δεν αρκεί για να κάνει αυτόν τον «Σρεκ», αντίθετα με τους δύο προηγούμενους, το καρτούν που ξεχωρίζει. (Προβάλλεται μεταγλωττισμένη)

transparent listΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ 2½ αστεράκια

ALPHA 21.00

Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 119′

ANGEL. Γαλλο-αγγλική ταινία του Φρανσουά Οζόν, με τους Ρομόλα Γκαράι, Σαμ Νιλ, Μίκαελ Φασμπέντερ.

Ένα πλούσιο και γενναίο δράμα εποχής, το οποίο προσπαθεί να μιμηθεί –ή να κινηθεί παράλληλα με– τον κόσμο της ηρωίδας του. Η Έιντζελ Ντέβερελ, μια πεισματάρα και ρομαντική Βρετανίδα συγγραφέας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με κάθε σύμβαση της πραγματικότητας γύρω της.

Ο Οζόν δεν την αντιμετωπίζει τόσο σαν επαναστάτρια ή αγνή ιδεαλίστρια, όσο επιμένει στο πάθος της και θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο, όπως και οι ήρωες των δικών της «Άρλεκιν», βάζει τα πολύχρωμα όνειρά της πάνω από την ενοχλητική καθημερινότητα. Πιστός στις φόρμες του μελοδράματος, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην καθαρή συγκίνηση και την καχυποψία, δεν καταφέρνει όμως ν’ απαγκιστρωθεί πλήρως (όπως ένας Βισκόντι ή ένας Οφίλς) από τη λογοτεχνική σοβαροφάνεια της «πρώτης ύλης» (μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ). Με μια λιγότερο «γαλλική» προσέγγιση, θα είχε φτάσει σε μια πράγματι σπουδαία ταινία.

transparent listΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 2½ αστεράκια

ΝΕΤ 22.00

Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 93′

LAST CHANCE HARVEY. Αμερικανική ταινία του Τζόελ Χόπκινς, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Έμα Τόμσον, Αϊλίν Άτκινς.

Οι μεσήλικοι πρωταγωνιστές της ταινίας απλά δανείζονται ή μάλλον αφομοιώνουν τα εγγενή χαρακτηριστικά της σκιώδους λονδρέζικης ατμόσφαιρας, για να παρουσιαστούν στους θεατές. Ο Χάρβεϊ είναι ένας συνθέτης μουσικής για τηλεοπτικά σποτ, αποτυχημένος όχι τόσο γιατί δεν πραγματοποίησε τις μουσικές φιλοδοξίες του, αλλά γιατί κατάφερε –με απόλυτα προσωπική ευθύνη– να αποστασιοποιηθεί πλήρως από το ρόλο του πατέρα. Από την άλλη η Κέιτ βιώνει την ανασφάλεια μιας μεσήλικης ανύπαντρης γυναίκας, που επωμίζεται συγχρόνως και τις υπερβολές της φαντασιόπληκτης μητέρα της.

Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Τζόελ Χόπκινς («Jump Tomorrow») τέμνει λοιπόν τις παράλληλες ζωές των δύο μοναχικών αντι-ηρώων, ξαναενώνοντας το σπουδαίο ερμηνευτικό ζευγάρι Ντάστιν Χόφμαν-Έμα Τόμσον, μετά το πρόσφατο «Πιο Παράξενο και από Παράξενο!». Συγγενεύοντας –έστω και μακρινά– με τη γοητευτική διαλογική αφήγηση των «Πριν το Ξημέρωμα» και «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και διαθέτοντας εξαιρετική φωτογραφία για το είδος της, «Η Τελευταία Ευκαιρία» μοιάζει αρχικά να πρωτοτυπεί. Όσο όμως η σεναριακή και σκηνοθετική ατολμία αρχίζει να γίνεται ενοχλητικά ορατή, οι δύο ερμηνευτικά παντοδύναμοι πρωταγωνιστές αναλαμβάνουν αυτοβούλως να ανυψώσουν το φιλμ στα επίπεδα του –τουλάχιστον– ευχάριστου.

transparent listΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 2 αστεράκια

MEGA 22.20

Κινούμενα σχέδια, 2006 (Έγχρ.), 86′

OPEN SEASON. Αμερικανική ταινία των Τζιλ Κάλτον, Ρότζερ Άλερς και Άντονι Στάκι.

Ο Μπουγκ ο αρκούδος και ο Έλιοτ το παλαβιάρικο ελάφι βρίσκονται στο δάσος κατά την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, όπου κινητοποιούν όλα τα ζώα για να γίνουν αυτά οι κυνηγοί των κυνηγών.

Η πρώτη παραγωγή της Sony Pictures Animation είναι ένα ευχάριστο ψηφιακό καρτούν που –αν και κινείται στα γνώριμα εδάφη του «Μαδαγασκάρη» και του «Πέρα από το Φράχτη»– έχει αρκετές κωμικές σκηνές και μια αίσθηση slapstick. Φωνές δανείζουν οι Άστον Κάτσερ και Μάρτιν Λόρενς.

transparent listΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 2½ αστεράκια

ALPHA 23.15

Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 112′

SNOW CAKE. Αγγλο-καναδική ταινία του Μαρκ Ίβανς, με τους Άλαν Ρίκμαν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κάρι-Αν Μος.

Έπειτα από ένα τροχαίο στο οποίο σκοτώνεται η κοπέλα που είχε μπει στο αυτοκίνητό του με οτοστόπ, ο σοκαρισμένος Άλεξ πηγαίνει να ενημερώσει τη μητέρα της για το τραγικό συμβάν. Εκείνη είναι μια λειτουργική αυτιστική γυναίκα, που τον προσκαλεί να μείνει στο σπίτι μέχρι την κηδεία.

Είχαμε καιρό μετά τον «Άνθρωπο της βροχής» να δούμε μια σωστή ταινία για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Σιγκούρνι Γουίβερ δείχνει να έχει μελετήσει καλά το ρόλο της (η σχέση με τον Άλαν Ρίκμαν βγάζει μια ανθρώπινη ζεστασιά), ενώ το δράμα αναπτύσσεται αβίαστα, χωρίς να εκβιάζει με το θέμα του.

transparent listΗ ΝΥΧΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ 0 αστεράκια

ET1 00.30

Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 98′

QUESTA NOTTE E ANCORA NOSTRA. Ιταλική ταινία των Πάολο Τζενοβέζε και Λούκα Μινιέρο, με τους Νικόλα Βαπορίδη, Μασιμιλιάνο Μπρούνο, Βαλεντίνα Ιζούμι.

Νεαρός μουσικός προσπαθεί να στήσει το συγκρότημά του και εμπνέεται από τον έρωτά του για μια Κινέζα.

Εδώ δεν βλέπουμε αμερικάνικες νεανικές κομεντί, θα δούμε ιταλικές;

transparent listΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ 1½ αστεράκι

ΑΝΤ1 02.20

Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 118′

STUCK ON YOU. Αμερικανική ταινία των Πίτερ & Μπόμπι Φαρέλι, με τους Ματ Ντέιμον, Γκρεγκ Κινίαρ, Σερ.

Ο Γουόλτ, επίδοξος ηθοποιός, έρχεται στο Χόλιγουντ για να κάνει την τύχη του. Μαζί του κουβαλά και τον αδελφό του Μπομπ, από τον οποίο δεν μπορεί να «ξεκολλήσει», μια και είναι σιαμαίοι. Ο Μπομπ από την πλευρά του βγαίνει ραντεβού με μια κοπέλα, προσπαθώντας να κρύψει το γεγονός ότι είναι «κολλημένος» με τον αδελφό του.

Μπορεί η κατάσταση των δύο αδελφών να προκαλεί το γέλιο, σε καμιά όμως περίπτωση δεν γελοιοποιείται, τουναντίον μάλιστα προσεγγίζεται με ανθρώπινο, σχεδόν συγκινητικό τρόπο. Κι εδώ βρίσκονται τα όρια αυτής της κωμωδίας, που σατιρικά είναι μάλλον ήπια, πάντα φυσικά για τα δεδομένα των αδελφών Φαρέλι. Εκεί, που ωστόσο λειτουργεί είναι στις σατιρικές αιχμές της για το Χόλιγουντ. Το αληθινό «φρικιό» στην ταινία δεν είναι οι δυο σιαμαίοι ήρωες, αλλά η Σερ (που παίζει τον εαυτό της): χωρίς καμιά ρυτίδα, (διάσημη μεν, αλλά ταυτόχρονα στα «αζήτητα» του Χόλιγουντ) μοιάζει με εξωγήινο, κλέβοντας εύκολα την παράσταση, μόνο και μόνο με την παρουσία της. Εμφανίζεται επίσης η Μέριλ Στριπ σε μια μιούζικαλ εκδοχή του «Μπόνι και Κλάιντ», όπως και ο συμπαθής Γκρίφιν Νταν του «Μετά τα Μεσάνυχτα».

transparent listΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 2½ αστεράκια

ALPHA 04.00

Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 112′

SNOW CAKE. Αγγλο-καναδική ταινία του Μαρκ Ίβανς, με τους Άλαν Ρίκμαν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κάρι-Αν Μος.

Έπειτα από ένα τροχαίο στο οποίο σκοτώνεται η κοπέλα που είχε μπει στο αυτοκίνητό του με οτοστόπ, ο σοκαρισμένος Άλεξ πηγαίνει να ενημερώσει τη μητέρα της για το τραγικό συμβάν. Εκείνη είναι μια λειτουργική αυτιστική γυναίκα, που τον προσκαλεί να μείνει στο σπίτι μέχρι την κηδεία.

Είχαμε καιρό μετά τον «Άνθρωπο της βροχής» να δούμε μια σωστή ταινία για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Σιγκούρνι Γουίβερ δείχνει να έχει μελετήσει καλά το ρόλο της (η σχέση με τον Άλαν Ρίκμαν βγάζει μια ανθρώπινη ζεστασιά), ενώ το δράμα αναπτύσσεται αβίαστα, χωρίς να εκβιάζει με το θέμα του.

 

Επιλογές από την συνδρομητική

transparent listHOP 1½ αστεράκι

novacinema1-HD 22.00

Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 95′

Αμερικανική ταινία του Τιμ Χιλ, με τους Τζέιμς Μάρντσεν, Κέλι Κουόκο, Γκάρι Κόουλ.

τελευταίο καιρό στον τομέα της παιδικο-οικογενειακής διασκέδασης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος οι ταινίες που συνδυάζουν ζωντανούς ηθοποιούς και ψηφιακούς ήρωες. Πρώτος διδάξας ο «Ρότζερ Ράμπιτ», σύγχρονος βασιλιάς του είδους ο «Άλβιν και η Παρέα του». Ο σκηνοθέτης του τελευταίου (και του «Garfield 2») Τιμ Χιλ επιστρατεύεται για μια αναλόγου ύφους ανήλικη κωμωδία, με ατραξιόν τον μικρό γιο του Πασχαλινού Λαγού, ο οποίος εγκαταλείπει το νησί του Πάσχα για το Χόλιγουντ, κυνηγώντας καριέρα… ντράμερ (ο Άλβιν έχει ποπ μπάντα).

Στο δρόμο θα συναντήσει τον νεαρό και άνεργο Φρεντ με τον οποίο θα γίνουν φίλοι με το ζόρι, ώσπου ένα σωρό αφέλειες και σλάπστικ καλαμπούρια θα τους οδηγήσουν μέχρι την άλλη άκρη του Ειρηνικού για να αντιμετωπίσουν την εξέγερση των κοτόπουλων! Τα ψηφιακά εφέ είναι λειτουργικά και το στόρι οριακά σιροπιαστό, όμως οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα ή έκπληξη έχει γίνει εξαρχής… λαγός.

transparent listΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ 4 αστεράκια

novacinema2 02.05

Κωμωδία, 1963 (Έγχρ.), 115′

THE PINK PANTHER. Αμερικανική ταινία του Μπλέικ Έντουαρντς, με τους Πίτερ Σέλερς, Ντέιβιντ Νίβεν, Κλαούντια Καρντινάλε.

Η πρώτη μιας σειράς ταινιών με ήρωα τον επιθεωρητή Κλουζό, που εδώ είναι δευτερεύον πρόσωπο στην ίντριγκα, η επιτυχία όμως της ταινίας οδήγησε στην παραγωγή πολλών ακόμα συνεχειών με πρωταγωνιστή τον ίδιο και στη δημιουργία της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον Ροζ Πάνθηρα, που εμφανίζεται στα ζενερίκ.

Ο Μπλέικ Έντουαρντς συνδυάζει έξοχα την κοσμοπολίτικη αστυνομική κομεντί με την παράλογη μπουρλέσκ κωμωδία, χαρίζοντάς μας πανέξυπνα γκαγκ, απίθανες στιγμές με τις γκάφες του Πίτερ Σέλερς και μια αξέχαστη σκηνή κυνηγητού στο φινάλε, που απογειώνει την ταινία σε κωμωδία του παραλόγου. Το μουσικό θέμα του Χένρι Μαντσίνι είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα κινηματογραφικά μοτίβα και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ.

transparent listΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ 2½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 100′

TOWER HEIST. Αμερικανική ταινία του Μπρετ Ράτνερ, με τους Μπεν Στίλερ, Έντι Μέρφι, Κέισι Άφλεκ.

Ο υπεύθυνος προσωπικού ενός νεοϋρκέζικου ουρανοξύστη αποφασίζει να εκδικηθεί τον πάμπλουτο ιδιοκτήτη του τελευταίου ορόφου και στυγνό καταχραστή συγκροτώντας μια συμμορία της συμφοράς και οργανώνοντας μια παράτολμη ληστεία.

Αυτοσχεδιάζοντας λιγότερο από τους απελπισμένους ήρωές τους, οι Τεντ Γκρίφιν («Η Συμμορία των 11») και Τζεφ Νέιθανσον («Πιάσε με αν Μπορείς») ακολουθούν βήμα βήμα τους σεναριακούς κανόνες των heist movies περιγράφοντας μερικούς αξιόπιστους χαρακτήρες, οργανώνοντας μια διασκεδαστική εκδίκηση κι εκπονώντας ένα έξυπνο σχέδιο διάρρηξης. Τόσο ο Στίλερ όσο και ο Μέρφι δεν σπρώχνουν, ευτυχώς, τους ρόλους τους προς τη φάρσα και οι δραματικές στροφές της πλοκής είναι λιγοστές και ισορροπημένες. Λογικά, λοιπόν, θα περίμενες η κορύφωση να έκρυβε μεγαλύτερη ένταση και κάτι περισσότερο απ’ ό,τι έχεις κι εσύ ο ίδιος σκεφτεί, αφού έπειτα από μια τόσο ταχυδακτυλουργικά εκτελεσμένη απάτη ένας τελευταίος άσος στο μανίκι θα ολοκλήρωνε ιδανικά το απολαυστικό colpo grosso.

Athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...