Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 199
TM 731 2
sec162
satpraxis 2022
AC25
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

31 Δεκεμβρίου 2020 11:42

ΕΕΤΤ: Υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης για τη χρήση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων 5G

18d736f53ff156bd833564b733816835 XL d68e8406

Με την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης από τον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Κ. Μασσέλο, και τους επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, της Vodafone Ελλάδας και της WIND Ελλάς, κ.κ. Μ. Τσαμάζ, Χ. Μπρουμίδη και Ν. Ζαρκαλή αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε σήμερα και επίσημα η διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες…

Με την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης από τον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Κ. Μασσέλο, και τους επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, της Vodafone Ελλάδας και της WIND Ελλάς, κ.κ. Μ. Τσαμάζ, Χ. Μπρουμίδη και Ν. Ζαρκαλή αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε σήμερα και επίσημα η διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G), που σχεδίασε και υλοποίησε, με επιτυχία, η ΕΕΤΤ. Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκης και παρίσταντο οι Αντιπρόεδροι της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Δ. Βαρουτάς και Δρ. Σ. Παντελής.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κ. Μασσέλος επισήμανε ότι: «Ο κύκλος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την διάθεση φάσματος που κλείνει σήμερα αποτελεί το αναγκαίο πρώτο βήμα. Το ζητούμενο τώρα είναι η γρήγορη ανάπτυξη ποιοτικών 5G δικτύων που θα καλύπτουν το δύσκολο ανάγλυφο της Ελληνικής επικράτειας επί ίσοις όροις, αλλά και η αξιοποίηση των δικτύων όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και παραγωγικά. Ας μην αντιμετωπίσουμε όμως την ανάπτυξη των δικτύων 5G ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των υπόλοιπων δικτυακών υποδομών στη χώρα, και ιδιαίτερα από τις υποδομές των δικτύων οπτικών ινών. Ο σωστός σχεδιασμός αυτών των δύο δικτύων είναι ο κοινός σχεδιασμός. Αυτός που θα αλλάξει άρδην το τηλεπικοινωνιακό μας περιβάλλον και μέσω αυτού την οικονομία μας. Η σύγκλιση των δικτύων 5G με τα δίκτυα οπτικών ινών (FTTH to 5G convergence) είναι ο αμέσως επόμενός μας στόχος.»

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι: «Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός είναι πράγματι ιδιαίτερα καινοτόμος, καθώς για πρώτη φορά δημοπρατήθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις μπάντες συχνοτήτων μαζί, δημιουργήθηκε το fund «Φαιστός» από το Νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, ενώ κάποιες συχνότητες θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Μια τέτοια διαδικασία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του κράτους και της αγοράς, είναι μια συλλογική προσπάθεια – αφορά και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, και την πολιτεία, και τις ανεξάρτητες αρχές. Σχεδιάσαμε κάτι που μπορούμε να παρουσιάζουμε σε άλλες χώρες ως βέλτιστη καλή πρακτική και τολμώ να πω ότι στην περίπτωση του 5G ηγηθήκαμε.»

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μ. Τσαμάζ, δήλωσε: «H Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν δίκτυο 5G και αυτό δίνει ένα παγκόσμιο μήνυμα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας. Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις. Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά. Διαθέσαμε 123 εκατ. ευρώ για το νέο φάσμα, ποσό που έχουμε ήδη καταβάλει στο σύνολό του, και είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουμε εξαγγείλει για την τετραετία. Το νέο φάσμα θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” σταδιακά τις απεριόριστες δυνατότητες του δικτύου μας 5ης γενιάς. Η έλευση του 5G στην Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι με ξεκάθαρη στρατηγική, βούληση για επενδύσεις και συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.»

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χ. Μπρουμίδης, δήλωσε: «Η απόδοση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων 5G αποτελεί για την Vodafone Ελλάδας ένα ακόμα ορόσημο του μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου που ήδη υλοποιούμε με στόχο να συμβάλουμε στην ψηφιακή μετεξέλιξη της Ελλάδας. Κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο της περιοχής μας και η μεταμόρφωσή της σε μία ισότιμη ψηφιακή κοινωνία, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, αντίθετα θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε όλους και θα σέβεται και προστατεύει τον πλανήτη. Στο πεδίο εφαρμογών 5G, η Vodafone είχε τη μεγάλη χαρά να είναι η πρώτη που παρουσίασε με τρόπο απτό και διαδραστικό πέρυσι στα Τρίκαλα εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης, ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει στην Ελλάδα Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για ψηφιακές λύσεις υγείας. Είμαστε περήφανοι που οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές μας συνδέουν και θα συνδέουν τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες για ένα καλύτερο μέλλον.»

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, κ. Ν. Ζαρκαλής, δήλωσε ότι: «Η WIND συμμετέχει ενεργά στο ψηφιακό μέλλον της πατρίδας μας. Η δέσμευσή μας είναι να οικοδομήσουμε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο 5G που θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για την Ελλάδα και θα δημιουργήσει αξία για την ευρύτερη κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους πελάτες μας, παρέχοντας βελτιωμένες υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας και συναρπαστικές εμπειρίες. Συγχαρητήρια τόσο στη Ρυθμιστική Αρχή, όσο και στο Υπουργείο για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας εκχώρησης του φάσματος.»

Υπενθυμίζεται ότι κατακυρώθηκαν συνολικά μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποίησε η ΕΕΤΤ, τα εξής τμήματα ραδιοσυχνοτήτων:

  • COSMOTE: δεκαπέντε (15) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz, δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 MHz, τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz και δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 26 GHz, με συνολικό τίμημα 123.034.000 ευρώ.
  • VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ: δεκατέσσερα (14) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz, δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 Mz, τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz και δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 26 GHz, με συνολικό τίμημα 130.176.000 ευρώ.
  • WIND: δέκα (10) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 ΜΗz, δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 MHz, τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz και ένα (1) τμήμα στη ζώνη των 26 GHz με συνολικό τίμημα 119.051.153 ευρώ.

Το κατακυρωθέν τίμημα και από τις τρεις εταιρείες που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται συνολικά σε 372.261.153 ευρώ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής γραμμής L269
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, μετά τους ενισχυτές κεραίας θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών γραμμής. Οι ενισχυτές γραμμής διατίθενται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο καθένας έχει τα…
IKUSI by FAGOR IPolo SIT 402/422
Η σειρά IPolo SIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα SAT to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή δορυφορικών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μοντέλα S…
TP-Link Omada EAP772-Outdoor
Το νέο σημείο πρόσβασης EAP772-Outdoor από τη σειρά Omada της TP-Link παρέχει μια λύση δικτύου Wi-Fi που είναι ευέλικτη, στιβαρή, εύκολη στην ανάπτυξη και διαχειρίσιμη. Είναι σχεδιασμένο για εγκατάσ…
IKUSI by FAGOR IPolo TIT 402/422
Η σειρά IPolo TIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα TER to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή επίγειων ψηφιακών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μον…
Prolink PLT-288B
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς καλωδίων PLT-288B της Prolink. Πρόκειται για νέας γενιάς ενεργά οπτικά καλώδια HDMI σε HDMI με βύσματα 24 επίχρυσων επαφών, τα οπο…
IKUSI by FAGOR STT 8000
Η IKUSI by FAGOR έχει παρουσιάσει 4 ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μοντέλα Transmodulators της σειράς STT 8000, για αλλαγή διαμόρφωσης από DVB-S/S2 QPSK/8PSK σε DVB-T COFDM στην μπάντα 47-862 MHz. Τα μοντέλ…
IKUSI by FAGOR IPolo SIT 402/422
Η σειρά IPolo SIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα SAT to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή δορυφορικών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μοντέλα S…
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής γραμμής Mini Line
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, μετά τους ενισχυτές κεραίας θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών γραμμής. Οι ενισχυτές γραμμής διατίθενται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο καθένας έχει τα…
Akubela HyPanel Lux Knob
Η τελευταία καινοτομία της Akubela, το HyPanel Lux Knob συνδυάζει κορυφαία τεχνολογία με εκλεπτυσμένο σχεδιασμό, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην εμπειρία του έξυπνου κτιρίου. Σε μια εποχή όπου η…
Ekselans ODU LTE 4G router
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολυάριθμα μικρά ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τις περιόδους των διακοπών και όχι μόνο. Μία ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία που πρέπει να παρέχει κάθε μικρό ξενοδο…
Grandstream GRP2610(P)
Η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, και όλες οι επιχειρήσεις που βασίζονται στην επικοινωνία αναζητούν λύσεις που θα βοηθήσουν στο να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ένα από τα π…
Promax MD-200C
Η Promax – εκτός από κορυφαία πεδιόμετρα – παράγει μία ευρεία γκάμα οργάνων μέτρησης για όλες τις εφαρμογές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψηφιακό επιτραπέζιο πολύμετρο MD-200C, το οποίο φέ…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «…
Salonica Electronix 2025
Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Μαρίου 2025, στο Porto Palace Hotel Thessaloniki διεξήχθη το μεγαλύτερο event της αγοράς συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης, δικτύων και τεχνολογίας ξενοδοχείων για το 2025…
Sat & Zap, Μάιος 2025
Ο ισχυρός Astra 1P στις 19.2 ανατολικά έχει ήδη αντικαταστήσει πλήρως τον παλιό 1ΚR και μερικώς τον 1Μ. Αρκετά εύκολη και η λήψη των ρωσικών καναλιών στις 80 ανατολικά. 3 Sat HD Astra 1P – 19…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.