Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
«Η αυλή των χρωμάτων», αφιέρωμα στον Πρόδρομο Τσαουσάκη
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Πρόδρομο Τσαουσάκη παρουσιάζουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων», το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, στις 10 το βράδυ, μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ2.
«Είναι ο μεταπολεμικός γίγαντας του λαϊκού τραγουδιού. Έχει τραγουδήσει περί τα 100 τραγούδια μου. Γίνανε όλα, σχεδόν, επιτυχίες. Τα ξέρεις, δεν τα ξέρεις», Βασίλης Τσιτσάνης.
Μ’ αυτές τις φράσεις ο Βασίλης Τσιτσάνης δίνει την πραγματική διάσταση του σπουδαίου τραγουδιστή, Πρόδρομου Τσαουσάκη. Ενός ανθρώπου που η φωνή του δημιούργησε μία ολόκληρη σχολή και έγινε σημείο αναφοράς για πολλούς καλλιτέχνες.
Όπως για τον Στέλιο Καζαντζίδη: «Τον λάτρευα και τον είχα για ίνδαλμά μου. Η φωνή μου είχε αδελφωθεί με τη δική του κι όταν πρωτοβγήκα στη δουλειά, όχι μόνο τραγουδούσα το ρεπερτόριο του Τσαουσάκη, αλλά προσπαθούσα να τον “κάνω” κιόλα, προσπαθούσα να του μοιάσω».
Το πόσο σπουδαίος, όμως, χαρακτήρας ήταν ο Πρόδρομος Τσαουσάκης φαίνεται από τα λόγια του Θόδωρου Δερβινιώτη: «Σαν τον Τσαουσάκη δεν γνώρισα άλλους, τόσο απλούς, τόσο καταδεκτικούς, γελαστούς… Με την πρώτη στιγμή γινότανε φίλος σου, ενώ οι άλλοι κρατούσανε αποστάσεις, το παίζανε φίρμες… Ενώ ο Τσαουσάκης ήτανε η πραγματική φίρμα»!
Τη ζωή και το έργο αυτού του καλοκάγαθου καλλιτέχνη αναδεικνύουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων», το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, στις 22:00.
Γεννημένος στο Φανάρι της Πόλης, κατέληξε στη Θεσσαλονίκη μετά την καταστροφή μόλις τριών ετών.
Στα νεανικά του χρόνια έγινε παλαιστής, εξού και το προσωνύμιο «πεχλιβάνης», ενώ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε να μάχεται γενναία και να προβιβάζεται σε λοχία. Τους λοχίες τους ονόμαζαν και «τσαούσηδες» και γι’ αυτό έτσι πήρε το ψευδώνυμο Τσαουσάκης.
Η συνάντησή του με τον Βασίλη Τσιτσάνη τού άλλαξε τη ζωή, μετά τις επίμονες προσπάθειες του Τσιτσάνη να τον φέρει στην Αθήνα. Από τότε όλα πήραν τον δρόμο τους και καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος τραγουδιστής του ρεμπέτικου των μεταπολεμικών χρόνων.
Τα γεγονότα αυτής της ιστορικής διαδρομής φωτίζει με τις έγκυρες πληροφορίες του ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης.
Τα τραγούδια που παραμένουν ταυτισμένα στη μνήμη με τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη, τραγουδούν ο Βαγγέλης Κορακάκης και ο γιος του Βασίλης, ο Θοδωρής Μέρμηγκας και η Ανατολή Μαργιόλα, οι οποίοι τρέφουν βαθιά εκτίμηση και αγάπη για τον κορυφαίο ερμηνευτή.
Όσο για την πορεία της καριέρας και της ζωής του, μιλούν ο Γιάννης Μπουρνέλης και ο γλύπτης και βιογράφος του Βασίλη Τσιτσάνη, Σώτος Αλεξίου.
«Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις», «Μη μου ξαναφύγεις πια», «Το πιτσιρικάκι», «Εσύ πασά μου φάε και πιε», «Γλυκοχαράζει ο Αυγερινός» και ακόμα περισσότερα τραγούδια που έμελλε να ερμηνευτούν από τον ταπεινότερο και συνάμα κορυφαίο τραγουδιστή Πρόδρομο Τσαουσάκη, μπορείτε να απολαύσετε το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, στις 22:00, στην ΕΡΤ2.
Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).
Δείτε έξι υπέροχα video:
«Το πιτσιρικάκι» (Στίχοι: Αργύρης Νικολέσκο. Μουσική: Γιώργος Ροβερτάκης. Πρώτη ερμηνεία: Πρόδρομος Τσαουσάκης, 1961).
Τραγουδά και παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.
«Γλυκοχαράζει ο αυγερινός» (Στίχοι: Νίκος Ρούτσος. Μουσική: Γιάννης Τατασόπουλος. Πρώτη ερμηνεία: Πρόδρομος Τσαουσάκης, 1954).
Τραγουδά ο Βασίλης Κορακάκης.
Δείτε το βίντεο εδώ.
«Σπάστα, γκρέμιστα κυρά μου» (Στίχοι: Νίκος Ρούτσος. Μουσική: Γιάννης Τατασόπουλος. Πρώτη ερμηνεία: Πρόδρομος Τσαουσάκης, Άννα Μπέλλα, Γιάννης Τατασόπουλος, 1953).
Τραγουδά η Ανατολή Μαργιόλα.
Δείτε το βίντεο εδώ.
«Να καεί το πελεκούδι» (Στίχοι: Κώστας Βίρβος. Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης. Πρώτη εκτέλεση: Πρόδρομος Τσαουσάκης, Λίτσα Διαμάντη, 1966).
Τραγουδά ο Βασίλης Κορακάκης.
Δείτε το βίντεο εδώ.
«Ήθελα να ’μουνα πασάς» (Στίχοι-Μουσική: Στέλιος Χρυσίνης. Πρώτη ερμηνεία: Πρόδρομος Τσαουσάκης, Ρένα Στάμου, Νίκος Καλλέργης, 1951).
Τραγουδούν οι Βαγγέλης και Βασίλης Κορακάκης, Θοδωρής Μέρμηγκας και Ανατολή Μαργιόλα.
Δείτε το βίντεο εδώ.
Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Τα γεγονότα της διαδρομής του κορυφαίου τραγουδιστή του ρεμπέτικου των μεταπολεμικών χρόνων, Πρόδρομου Τσαουσάκη, φωτίζει με τις έγκυρες πληροφορίες του ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης.
Δείτε το βίντεο εδώ.
Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου