Skip to main content
23 Ιανουαρίου 2025 12:55

Managed vs Unmanaged Switch

Managed vs Unmanaged Switch Ποιες οι διαφορές και ποιες ανάγκες καλύπτει ο κάθε τύπος

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
anoigma 3e8cbf75

Οι μεταγωγείς δικτύου, που είναι γνωστοί διεθνώς ως Network ή Ethernet Switch, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της υποδομής δικτύου επειδή συνδέουν συσκευές (στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται και τα IPTV Box των Cosmote TV και Nova) σε ένα τοπικό δίκτυο και προωθούν την κυκλοφορία μεταξύ αυτών των συσκευών. Διακρίνονται σε διαχειριζόμενους (managed) και μη διαχειριζόμενους (unmanaged) και στο άρθρο αυτού του τεύχους θα διερευνήσουμε τις διαφορές τους, ώστε να γίνει κατανοητό ποια δίκτυα μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε τύπος.

Στην κατασκευή ενός νέου, ή την αναβάθμιση της υποδομής ενός υπάρχοντος δικτύου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως βασική προτεραιότητα η επιλογή του κατάλληλου τύπου μεταγωγέα, ώστε να ταιριάζει πραγματικά στις εκάστοτε ανάγκες δικτύωσης. Η σωστή επιλογή του προϋποθέτει τη γνώση των χαρακτηριστικών, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που διαθέτουν τα Managed και Unmanaged Switches, τα οποία θα καθορίσουν τελικά τον κατάλληλο τύπο για κάθε περίπτωση.

1 1

Τι είναι τα Managed Switches;

Συνήθως, το Managed Switch χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SNMP (Simple Network Management Protocol), το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την κατάσταση του μεταγωγέα και των θυρών του, να διαβάζουν δηλαδή την απόδοση, τη χρήση θύρας και πολλά άλλα. Τα Managed Switches σχεδιάζονται και διαμορφώνονται για μεγάλο φόρτο εργασίας, υψηλή επισκεψιμότητα και αναπτύξεις δικτύων που απαιτούν προσαρμογή. Σε μεγάλα κέντρα δεδομένων και εταιρικά δίκτυα, οι πλήρως διαχειριζόμενοι μεταγωγείς χρησιμοποιούνται συχνά ως το βασικό στρώμα του δικτύου, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και λειτουργιών.

Συνοψίζοντας με απλά λόγια, τα Managed Switches είναι πλήρως διαμορφώσιμα, προσαρμόσιμα και παρέχουν μια σειρά δεδομένων σχετικά με την απόδοση. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα καθιστούν πιο κατάλληλα για μεγαλύτερα δίκτυα και δίκτυα που υποστηρίζουν κρίσιμες δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα του Managed Switch είναι τα εξής:

• Μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα ευρύτερο φάσμα τοπολογιών, όπως το Spanning Tree Protocol, το ring, το mesh, το stacking και το aggregation. Αυτά επιτρέπουν μεγαλύτερο πλεονασμό και αξιοπιστία.

• Ευκολία διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων μεγάλων δικτύων, μέσω απομακρυσμένης διαχείρισης, διαχείρισης δικτύου που καθορίζεται από λογισμικό (SDN), πρόσβασης σε δεδομένα τηλεμετρίας που δείχνουν τη ροή της κυκλοφορίας, ακόμη και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε συσκευές τελικού σημείου.

• Πολλές λειτουργίες ασφαλείας για τον έλεγχο του ποιος έχει πρόσβαση στο δίκτυο, την παρακολούθηση για επιθέσεις και τη βοήθεια στην αποκατάσταση τυχόν παραβιάσεων που μπορεί να συμβαίνουν.

• Δυνατότητα βελτιστοποίησης της απόδοσης συσκευών και εφαρμογών στο δίκτυο, μέσω λειτουργιών ποιότητας υπηρεσίας (QoS) που βοηθούν στην ιεράρχηση της κυκλοφορίας και ομαδοποιούν τους τύπους συσκευών που χρησιμοποιούν κοινές υπηρεσίες.

2 1

Τι είναι τα Unmanaged Switches;

Ένας μη διαχειριζόμενος μεταγωγέας δεν απαιτεί διαμόρφωση, επιτρέπει μόνο στις συσκευές Ethernet να επικοινωνούν μεταξύ τους, παρέχοντας συνδεσιμότητα δικτύου, χωρίς λειτουργία διαχείρισης. Έχει δηλαδή σχεδιαστεί απλώς για σύνδεση και λειτουργία, χωρίς ρυθμίσεις για διαμόρφωση. Είναι κατάλληλος για χρήση σε οικιακά ή μικρά επαγγελματικά δίκτυα με βασικές μόνο ανάγκες.

Τα πλεονεκτήματα του Unmanaged Switch είναι τα εξής:

• Λειτουργία plug-and-play που βασίζεται στην αυτόματη διαπραγμάτευση (auto-negotiation) για τις ρυθμίσεις.

• Η καταλληλότητά του περιορίζεται σε απλές τοπολογίες δικτύου.

• Δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης πινάκων διευθύνσεων MAC, κάνοντας τη διαχείριση της κυκλοφορίας ένα επίπεδο καλύτερη από τη χρήση διανομέων Ethernet.

• Καμία διάκριση στον τρόπο με τον οποίο τα switches αντιμετωπίζουν την κυκλοφορία πολλαπλών εκπομπών και την κυκλοφορία μετάδοσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα συμφόρησης που ονομάζονται καταιγίδες εκπομπής (πρόβλημα ειδικά για βιομηχανικές συσκευές IoT, οι οποίες συχνά βασίζονται στην κυκλοφορία πολλαπλής εκπομπής για εντολές που σχετίζονται με συσκευές).

Ποιες βασικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ Managed και Unmanaged Switch;

Τα Managed Switch και τα Unmanaged Switch διαφέρουν σε τέσσερις τομείς: τη διαμόρφωση, την απόδοση, την ασφάλεια και το κόστος.

Ευελιξία στη διαμόρφωση: Τα Managed Switches επιτρέπουν στους πελάτες να προσαρμόζουν, να σχεδιάζουν και να φιλτράρουν LAN. Βοηθούν τους χρήστες να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κυκλοφορία, επιτρέποντάς τους να δημιουργούν νέα LAN και να διαχωρίζουν μικρότερες συσκευές. Επιπλέον, οι προηγμένες λειτουργίες τους επιτρέπουν στους χρήστες να ανακτούν δεδομένα σε περίπτωση βλάβης της συσκευής ή του δικτύου.

Αν και τα Unmanaged Switches είναι απλά στη χρήση, η εργοστασιακά προεγκατεστημένη διαμόρφωσή τους εμποδίζει τους χρήστες να κάνουν αλλαγές στα δίκτυα. Εξαιτίας αυτού, οι νέες επιχειρήσεις με περιορισμένη ανταλλαγή δεδομένων τα χρησιμοποιούν περισσότερο.

Απόδοση δικτύου: Τα plug-and-play Ethernet Switches είναι μη διαχειριζόμενοι μεταγωγείς. Αυτός ο τύπος είναι εύκολο να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί, επειδή συνοδεύεται από ενσωματωμένες υπηρεσίες QoS. Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριζόμενοι μεταγωγείς επιτρέπουν στους χρήστες να δώσουν προτεραιότητα στα κανάλια για τον έλεγχο της απόδοσης, επειδή παρακολουθούν την απόδοση όλων των συνδεδεμένων συσκευών στο LAN, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα όπως το SNMP (Simple Network Management Protocol.

Μέσω μιας γραφικής διεπαφής χρήστη που είναι απλή στην κατανόηση, ο διαχειριζόμενος μεταγωγέας χρησιμοποιεί επίσης το SNMP για να εξετάσει την τρέχουσα απόδοση των συσκευών του δικτύου. Επιπλέον, το SNMP εξουσιοδοτεί τη μακρινή διαχείριση και οργάνωση των σχετικών μικροσυσκευών, χωρίς να απαιτείται πραγματική διαμεσολάβηση στον μεταγωγέα.

Χαρακτηριστικά για την ασφάλεια: Οι προηγμένες λειτουργίες στα Managed Switches βοηθούν στον εντοπισμό και την ταχεία εξουδετέρωση ενεργών απειλών, ενώ παράλληλα προστατεύουν και ελέγχουν τα δεδομένα. Από την άλλη πλευρά, τα Unmanaged Switches δεν προσφέρουν δυνατότητες ασφάλειας.

Κόστος: Τα Unmanaged Switches είναι σε γενικές γραμμές οικονομικά, καθώς και πολύ απλά στη λειτουργία τους. Tα Managed Switches, με όλες τις πρόσθετες δυνατότητές τους, κοστίζουν περισσότερο από τα Unmanaged Switches και απαιτούν περισσότερη τεχνογνωσία για τον έλεγχο και τη διαχείρισή τους, κάτι που συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση του δικτύου.

3

Εύρεση του κατάλληλου Switch που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου Switch πρέπει να βασίζεται στη χωρητικότητα του δικτύου και στις απαιτήσεις διαχείρισης και ασφάλειας δικτύου.

Επεκτασιμότητα: Ας εξετάσουμε το σενάριο ότι πιθανώς στο μέλλον το δίκτυο και η επιχείρηση θα χρειαστεί να επεκταθούν. Εάν συμβεί αυτό, ίσως χρειάζονται μερικά Managed Switches, επειδή μπορούν να ρυθμίζονται χειροκίνητα και διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να υποστηρίξουν κλιμακούμενες αρχιτεκτονικές και αναπτύξεις δικτύων. Τα Managed Switches 1G, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρές διατάξεις δικτύου με πολύπλοκα δίκτυα. Εάν υπάρχει αρχιτεκτονική μεσαίας ή μεγάλης επιχείρησης δικτύου, τα Managed Switches 10G είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Αποδοτικότητα και ταχύτητα: Τα Unmanaged Switches αποτελούν καλύτερη επιλογή για μια νέα επιχείρηση που θέλει να εξοικονομήσει χρήματα εκ των προτέρων. Από την άλλη πλευρά, ένα Managed Switch προσφέρει μια πιο αξιόπιστη λύση εάν χρειάζεται συχνά να μεταφέρεται σημαντικός όγκος δεδομένων.

Ασφάλεια: Ακόμα και για έναν μικρό όγκο δεδομένων που ταξιδεύει μέσω του δικτύου, αλλά που πιθανώς περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες, τα Managed Switches είναι η καλύτερη επιλογή μεταγωγέα.

Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει και ένας τρίτος τύπος μεταγωγέων, που ονομάζεται Smart Managed Switch, ο οποίος προσφέρει συμβιβασμό κόστους και λειτουργιών. Αυτά τα Switches είναι κατάλληλα για μικρές επιχειρήσεις που έχουν περιορισμένους προϋπολογισμούς, αλλά χρειάζονται καλύτερη προστασία ασφαλείας και θέλουν να βελτιώσουν την απόδοση των δικτύων τους. Παρέχουν περιορισμένο σύνολο επιλογών διαμόρφωσης, που σημαίνει χαμηλότερο κόστος και απλούστερες λειτουργίες σε σχέση με τα Managed Switches.

Ανακεφαλαιώνοντας

Συνολικά, πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον τύπο και το μέγεθος της διαχείρισης που θα χρειαστεί το δίκτυό μας όταν επιλέγουμε ένα Managed ή ένα Unmanaged Switch. Τα Managed Switches προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και επιλογές προσαρμογής από τα Unmanaged Switches, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύονται από υψηλότερο κόστος. Τα Unmanaged Switches είναι φθηνότερα, αλλά δεν διαθέτουν ορισμένες από τις προηγμένες δυνατότητες που διαθέτουν τα Managed Switches. Τελικά, και οι δύο τύποι μεταγωγέων μπορούν να παρέχουν αξιόπιστη απόδοση εάν πληρούν όλες τις απαιτήσεις μας όσον αφορά στην ταχύτητα, την ασφάλεια, την επεκτασιμότητα και τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τεχνολογία Cast για ξενοδοχεία από την IDComs
Η διαδικασία casting μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου είναι μια τεχνολογία που βρίσκει ευρύτατη εφαρμογή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αφορά στη δυνατότητα των επισκεπτών ενός καταλύματος να δ...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
Ο αντίκτυπος της μετάβασης από DVB-T σε DVB-T2 και από HD σε UHD-4K στους αναλυτές φάσματος τηλεόρασης
Μία σημαντική τεχνολογική αλλαγή στη μετάδοση ψηφιακής τηλεόρασης θα είναι η μετάβαση από DVB-T σε DVB-T2. Η Promax επισημαίνει τον βασικό αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοια αλλαγή στους αναλυτές φά...
Amiko A11 LINK
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Amiko A11 Link, μιας συσκευής που έρχεται σε μορφή HDMI TV stick και κρύβεται πίσω από την τηλεόραση, καθώς τοποθετείται απευθείας σε θύρα HDMI. Βα...
Συνέντευξη της IDComs στα πλαίσια της έκθεσης Creta Electronix 2024
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Creta Electronix 2024, στην οποία συμμετείχε η IDComs, στο διάστημα μεταξύ 2-3 Νοεμβρίου, ο Θανάσης Κυριακόπουλος, Managing Director, και ο Στάνισλαβ Ερμιζίδης, Networ...
Arli F Adaptors
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή βυσμάτων, η οποία περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία F adaptors που καλύπτουν όλες τις ανάγκες ομοαξονικών ζεύξεων. Πιο αναλυτικά, διατίθενται οι παρακάτω τύ...
Multiswitches Stand Alone & Cascade της Ikusi by Fagor
Μία εξαιρετική σειρά πολυδιακοπτών από την Ikusi by Fagor περιλαμβάνει μοντέλα Stand Alone και Cascade multiswitch για διανομή Sat-IF+Ter σε εγκαταστάσεις κάθε μεγέθους, με δυνατότητα επεκτάσεων α...
Fracarro MBJ3rFM+3UU 700
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Fracarro MBJ3rFM+3UU 700. Πρόκειται για ένα μοντέλο ενισχυτή τηλεόρασης πολλαπλών ζωνών εσωτερικού χώρου, με 3 εισόδους (FM+III+DAB, UHF), με ενίσχ...
MaxHub Pivot & MTR Certified Console
Η MaxHub εισάγει νέες τεχνολογίες που ολοκληρώνουν δυναμικά το Q4 του 2024, ανακοινώνοντας δύο μεγάλες εξελίξεις, το MaxHub Pivot και την κονσόλα MTR Certified. Η MaxHub καινοτομεί, συνεχίζοντας ν...
TP-Link ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία ...
Διαθέσιμος ο νέος τιμοκατάλογος για τα προϊόντα Ikusi by Fagor
Είναι πλέον διαθέσιμος ο νέος τιμοκατάλογος για τα προϊόντα Ikusi by Fagor. Ο τιμοκατάλογος περιλαμβάνει τα γνωστά προϊόντα της Ikusi που είναι ακόμα σε παραγωγή και προϊόντα της Fagor, τα οποία σ...
Fracarro LP45F 700 5G & LP45 MINI 5G
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή των νέων κεραιών LP45F 700 5G και LP45 MINI 5G της Fracarro. Πρόκειται για λογαριθμικές προσυναρμολογημένες κεραίες για τη ζώνη των UHF, που χαρακτηρίζ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Φεβρουάριος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Φεβρουαρίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με ...
Managed vs Unmanaged Switch
Οι μεταγωγείς δικτύου, που είναι γνωστοί διεθνώς ως Network ή Ethernet Switch, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της υποδομής δικτύου επειδή συνδέουν συσκευές (στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται και...