Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανδρέας Ταπεινός
Μετά από αρκετό καιρό απουσίας, η στήλη «Φωνή των αναγνωστών» επιστρέφει δυναμικά στις σελίδες του Digital TV info, παρουσιάζοντας όχι μόνο μια εγκατάσταση με ένα ευμέγεθες κάτοπτρο των 3.8 μέτρων, αλλά παράλληλα μας «ταξιδεύει» νοερά και για πρώτη φορά, στο νησί της Αφροδίτης, την όμορφη Κύπρο. Ο φίλος…
Μετά από αρκετό καιρό απουσίας, η στήλη «Φωνή των αναγνωστών» επιστρέφει δυναμικά στις σελίδες του Digital TV info, παρουσιάζοντας όχι μόνο μια εγκατάσταση με ένα ευμέγεθες κάτοπτρο των 3.8 μέτρων, αλλά παράλληλα μας «ταξιδεύει» νοερά και για πρώτη φορά, στο νησί της Αφροδίτης, την όμορφη Κύπρο. Ο φίλος Ανδρέας από τη Λευκωσία μιλά και παρουσιάζει την εγκατάσταση του στο περιοδικό, ενώ πηγαίνει πίσω στο μακρινό 1986 και θυμάται όλα αυτά που τον έκαναν να λατρέψει τη δορυφορική λήψη.
Ανδρέα καλώς όρισες στη στήλη μας. Πες μας δύο λόγια για σένα και τη διαδρομή σου στο δορυφορικό τοπίο.
Βασικά το μικρόβιο το είχα από πολύ μικρός. Θα πάω πίσω στο μακρινό 1986 (ήμουνα 12 χρονών τότε) όταν δεν είχαν μπει καν στη ζωή μας οι δορυφορικές κεραίες. Στη Κύπρο τότε είχαμε ένα και μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι, το κρατικό ΡΙΚ το οποίο ξεκινούσε τις καθημερινές του εκπομπές στις 5 το απόγευμα και έκλεινε στις 12 τα μεσάνυκτα με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου!
Τότε ήταν χρονιά Μουντιάλ, το οποίο διεξαγόταν στο Μεξικό και ως λάτρης του ποδοσφαίρου μαζί με ένα φίλο μου είχαμε ακούσει ότι σε κάποια γειτονιά πιο κάτω από εκεί που μέναμε, κάποιος Λιβανέζος είχε τοποθετήσει μια τεράστια κεραία VHF και με τη βοήθεια ενός ενισχυτή σήματος λάμβανε αραβικά κανάλια στη Λευκωσία.
Στο σπίτι μας είχαμε ήδη μια VHF κεραία η οποία ήταν προσανατολισμένη προς το βουνό του Τροόδους για το κανάλι του ΡΙΚ. Ο πατέρας μου είχε αγοράσει άλλη μια μεγαλύτερη VHF, μαζί με ένα ενισχυτή σήματος, καθώς και ένα μηχανισμό για να γυρίζει την κεραία…
Άρχισα να γυρίζω την κεραία αναζητώντας νέα κανάλια στη τηλεόραση μια έγχρωμη NEC την οποία είχε φέρει ο πατέρας μου όταν είχαν πρωτοβγεί οι έγχρωμες τηλεοράσεις στη Κύπρο. Θυμάμαι ότι είχα καταφέρει να πιάσω 2-3 Τουρκικά κανάλια, τα TRT1 και TRT2, καθώς και το παράνομο BRT το οποίο εκπέμπει από την κατεχόμενη Κύπρο, 3-4 Αραβικά κανάλια, καθώς και την τότε ΕΡΤ2 από την Ρόδο!
Περίγραψε μας λίγο την δορυφορική σου εγκατάσταση. Τι κάτοπτρα διαθέτεις και πώς τα εγκατέστησες;
Στο σπίτι μου διαθέτω 8 δορυφορικά κάτοπτρα διαστάσεων από 85cm μέχρι και 3.8m που είναι το μεγαλύτερο. Όλα τα έχω εγκαταστήσει από μόνος μου χρησιμοποιώντας το “Horizontal USB Satellite Meter” που έχω. Αυτή τη στιγμή έχω εστιασμένα κάτοπτρα στις τροχιακές θέσεις των 13E, 19.2E, 9E, 16E, 3.1E, 42E, 28.2E, 7W και 4W.
Πες μας λίγα παραπάνω πράγματα για το θηρίο των 3.8 μέτρων.
Πρόκειται για ένα «Anderssen MGF” Αμερικάνικης κατασκευής από καθαρό αλουμίνιο με ένα Invacom 0.3dB C120 Quad Universal LNB το οποίο αγόρασα πριν από περίπου 10 χρόνια, αφού ήθελα να γίνω συνδρομητής στο Αγγλικό SKY.
Το γεγονός ότι πελάτες της “Anderssen MGF” είναι ο Αμερικάνικος στρατός, η Vertex Telecommunication, η Viasat, μέχρι και η JPL/NASA (Jet Propulsion Laboratory), αποδεικνύει από μόνο του πόσο ποιοτικό κάτοπτρο είναι!
Το κάτοπτρο δυστυχώς δεν είναι κινητό απλά και μόνο λόγω στενότητας χώρου, αφού η στέγη μου είναι από κεραμίδια και ο χώρος στον οποίο υπάρχει πλάκα είναι πολύ περιορισμένος. Έτσι, αναγκαστικά είναι σταθερό σε ένα δορυφόρο στις 28.2E. Μετά από 10 χρόνια έχω αποφασίσει να φύγω από τις 28.2E και να πάω στις 4.9E απ’ όπου εκπέμπουν τα Σκανδιναβικά κανάλια, καθώς και αυτά των χωρών της Βαλτικής.
Ποιους δέκτες χρησιμοποιείς και γαιτί;
Έχω 2 παλιούς αναλογικούς δέκτες, 3-4 Dreambox 500, 1 Dreambox 7020, 3 Official SKY HD Boxes, 1 SKY Box SD, 1 Humax 5400, 2 VU+ Solo, 1 Cloud iBox2 και άλλους ακόμη στην αποθήκη. Παλαιότερα είχα και άλλους δέκτες όπως τον NOKIA Mediamaster 9200, καθώς και ένα μοντέλο της Samsung και της Manhattan τα οποία έχω δώσει.
Δεν μπορώ να πω ότι με έχει απογοητεύσει κάποιος συγκεκριμένος δέκτης καθώς όλοι είχαν τα δικά τους χαρίσματα, ο καθένας φυσικά με την εποχή του. Ο VU+ Solo όμως είναι ο αγαπημένος μου.
Έχω επίσης συνδεδεμένα 2 Slingbox και 2 Vulkano, τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθείς και συνάμα να ελέγχεις τα κανάλια που έχεις στις συσκευές σου στο σπίτι, μέσω του υπολογιστή, του tablet, του τηλεφώνου σου και για τους πολύ προχωρημένους στο SlingCatcher, το οποίο συνδέεται απευθείας με την τηλεόραση οπουδήποτε στο κόσμο, φτάνει να διαθέτεις σύνδεση ίντερνετ. Κάποιοι φίλοι οι οποίοι μένουν στην Νέα Υόρκη και διαθέτουν Slingbox, μου έχουν δώσει πρόσβαση και παρακολουθώ τη συνδρομή τους στο “VERIZON FIOS” και απ’ ότι αντιλαμβάνεστε η ποιότητα είναι εντυπωσιακή, λόγω του ότι εκεί στην Αμερική τα Upload speeds είναι πολύ ψηλά!
Αυτή τη στιγμή έχω σε λειτουργία τα 2 VU+ Solo, το Cloud iBox2, ένα Dreambox 500 για τα Free to Air και ένα Official SKY HD Box το οποίο όμως πολύ σύντομα θα βάλω στην αποθήκη, αφού περιμένω να μου φέρουν από τη Σουηδία ένα κουτί για το πακέτο της Viasat.
Ποια LNB χρησιμοποιείς;
Προτιμώ τα LNB με τετραπλή έξοδο διότι έχω δέκτες σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Για τα μικρότερα κάτοπτρα τα οποία χρησιμοποιώ για εύκολους δορυφόρους δεν μπορώ να πω ότι ό,τι με απασχολεί και τόσο η μάρκα του LNB, φτάνει να είναι όπως σας είπα με 4 εξόδους. Για δορυφόρους δυσκολότερης όμως λήψης, όπως για παράδειγμα αυτούς στις 28.2E και 19.2E, προτιμώ τα Invacom που για μένα είναι τα κορυφαία της αγοράς.
Είναι ανεπτυγμένη η δορυφορική αγορά στην Κύπρο; Οι τιμές είναι καλές;
Ναι στη Κύπρο υπάρχει αναπτυγμένη δορυφορική αγορά, βρίσκεις σχεδόν τα πάντα αλλά οι τιμές είναι πολύ πιο ψηλές από την Ελλάδα όπως επίσης και από αυτές στο διαδίκτυο. Κάποια προϊόντα τα αγοράζω από εδώ, κάποια άλλα όμως από το διαδίκτυο.
Είσαι συνδρομητής σε κάποιο συνδρομητικό πακέτο;
Ήμουν κατά καιρούς συνδρομητής στη CytaVision, στην LTV και στη Nova. Τους έχω δοκιμάσει όλους και αυτό λόγω των αθλητικών προγραμμάτων. Για να είμαι ειλικρινής τα κυπριακά συνδρομητικά πακέτα είναι πολύ φτωχά σε σχέση με αυτά του εξωτερικού τόσο σε ποιότητα όσο και σε αριθμό καναλιών, άσε που οι τιμές τους σε σχέση με αυτό που προσφέρουν στον τηλεθεατή δεν συμβαδίζουν…
Τι είδους κανάλια προτιμάς να παρακολουθείς;
Παρακολουθώ πιο πολύ ζωντανές αθλητικές μεταδώσεις, κανάλια ταινιών, λιγότερο κανάλια με ντοκιμαντέρ. Μου αρέσουν πολύ τα ειδησεογραφικά κανάλια όπως για παράδειγμα το CNN, το FOX NEWS, το SKY NEWS, κτλ.
Ο γιος σου έχει την ίδια τρέλα με σένα;
Ο Χρήστος είναι 11 χρονών και έχουμε τα ίδια σχεδόν ενδιαφέροντα. Του αρέσει πολύ να ασχολείται με οτιδήποτε έχει σχέση με τη τεχνολογία. Είναι και τακτικός αναγνώστης του περιοδικού σας. Τώρα μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το πεδιόμετρο που έχουμε στο σπίτι και μάλιστα πριν από λίγες βδομάδες κατάφερε να συντονίσει από μόνος του ένα κάτοπτρο στον Hot Bird στο σπίτι του παππού! Στα computer επίσης είναι άπιαστος!
Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Να συνεχίσετε για πολλά ακόμα χρόνια με τον ίδιο ζήλο και με το ίδιο μεράκι να μας ενημερώνετε για τις νέες εξελίξεις στο χώρο της δορυφορικής, αλλά και της επίγειας λήψης!
Σε ευχαριστούμε πολύ Ανδρέα!
{gallery}12701{/gallery}
Τ73