Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Johansson Colosseum AV
Πιο Compact δεν γίνεται!!
Η σειρά Colosseum της Johansson θέτει νέα standards στον όρο compact! Διαθέτοντας πρωτοποριακή, κομψότατη εμφάνιση, τα Colosseum έρχονται ως «κουτιά» με εισόδους και εξόδους, έτοιμα για χρήση, χωρίς καμία ανάγκη εσωτερικής συνδεσμολογίας από τον τεχνικό. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε το μοντέλο…
Η σειρά Colosseum της Johansson θέτει νέα standards στον όρο compact! Διαθέτοντας πρωτοποριακή, κομψότατη εμφάνιση, τα Colosseum έρχονται ως «κουτιά» με εισόδους και εξόδους, έτοιμα για χρήση, χωρίς καμία ανάγκη εσωτερικής συνδεσμολογίας από τον τεχνικό. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε το μοντέλο Colosseum AV, που προσφέρει 8 εισόδους οπτικοακουστικών συσκευών A/V, αποδίδοντας 4 ψηφιακά κανάλια DVB-T. Το κέντρο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού μπορεί να προσφέρει ήχο και εικόνα από κάμερες, δορυφορικούς δέκτες, DVD κτλ., σε ομοαξονικό καλωδιακό δίκτυο που έχει στηθεί για να υποστηρίξει την επίγεια ψηφιακή τεχνολογία. Ακολουθώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις τις εποχής, το κέντρο παρέχει τοπικό ή απομακρυσμένο προγραμματισμό μέσω Ethernet.
Πίσω από τα κέντρα λήψης και επεξεργασίας σημάτων Colosseum κρύβεται μια ιδέα. Η Johansson απλοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο το τεχνικό κομμάτι των Headends, έφτιαξε τη σειρά Colosseum, όπου ενσωματώνει 2 μονάδες επεξεργασίας σε ένα πρακτικό και εμφανίσιμο κουτί. Έτσι λοιπόν, ο τεχνικός αντιμετωπίζει πλέον το κέντρο ως ένα «κουτί» με εισόδους και εξόδους, χωρίς να αναλώνεται στο στήσιμό του. Η σειρά Colosseum διαθέτει κέντρα για επεξεργασία δορυφορικών σημάτων, επίγειων ψηφιακών DVB-T και Α/V. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε το κέντρο Colosseum AV που αναλαμβάνει τη μετατροπή οπτικοακουστικών σημάτων σε επίγεια ψηφιακά κανάλια DVB-T (εικόνα 1).
Colosseum AV
Λέγοντας τέλος στις μεταλλικές παραλληλόγραμμες φέτες, η Johansson «ντύνει» 2 μονάδες της μαζί με το τροφοδοτικό τους σε ένα ημισφαιρικό πλαστικό κουτί. Κοιτώντας το κέντρο μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε από πού προήλθε η ευφάνταστη ονομασία Colosseum. Από τη μια πλευρά του σφαιρικού κουτιού είναι όλες οι συνδέσεις, ενώ το υπόλοιπο είναι διάτρητο για τον κατάλληλο αερισμό του κέντρου, χωρίς να δίνει πρόσβαση στο εσωτερικό του. Όλες οι εσωτερικές συνδέσεις είναι έτοιμες και το μόνο που χρειάζεται από τον τεχνικό είναι η σύνδεση των πηγών και ο προγραμματισμός μέσω Web Interface. Τις διασυνδέσεις τροφοδοσίας και loop RF των δύο μονάδων του κέντρου, αναλαμβάνουν οι έτοιμες γέφυρες της Johansson, που πρώτα εξυπηρετούν πρακτικά και κατ’ επέκταση αισθητικά (εικόνα 2).
Συνδέσεις
Προσπαθώντας να γίνει όσο πιο plug n’ play γίνεται, το κέντρο συνοδεύεται από τα απαραίτητα καλώδια σύνδεσης AV. Έτσι, στη συσκευασία συναντάμε 8 ποιοτικά ομοαξονικά καλώδια RCA, τύπου RG-59, 75Ω, για τα σήματα βίντεο και 8 αντάπτορες mini-jack σε RCA για τις στερεοφωνικές πηγές ήχου. Οι συνδέσεις RF των δύο μονάδων του κέντρου έχουν ήδη έτοιμη τη γέφυρα loop και την τερματική αντίσταση 75Ω, οπότε το μόνο που απομένει είναι η σύνδεση της τελικής εξόδου RF. Συνολικά το κέντρο αποδίδει 4 ψηφιακά κανάλια DVB-T (εικόνα 3) για τροφοδοσία πηγών A/V, όπως δορυφορικό δέκτη, multimedia player, κάμερες κτλ., σε ομοαξονικό δίκτυο που διαθέτει στους τελικούς χρήστες δέκτες ή τηλεοράσεις DVB-T.
Προγραμματισμός και απόδοση
Κατά τον προγραμματισμό του κέντρου αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη των δύο μονάδων του Colosseum, αφού η ρύθμιση γίνεται με τη δικτυακή σύνδεση Ethernet σε κάθε «φέτα» ξεχωριστά. Όμως, και σε αυτό το σημείο η Johansson έχει φροντίσει να απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία. Μετά την σύνδεση Ethernet μιας μονάδας σε ένα τοπικό δίκτυο με DHCP Server, δεν απαιτείται η σάρωση της IP που έχει αντιστοιχηθεί στη μονάδα, αλλά αρκεί η εισαγωγή του ονόματος MOD1 ή MOD2, ανάλογα τη μονάδα, στον Web Browser (εικόνα 4). Σερφάροντας το όνομα της μονάδας, ανοίγει το Web Interface για τον προγραμματισμό των παραμέτρων. Η πρόσβαση στο Web Interface μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε Browser, όπως Firefox, Safari, Chrome, Explorer και Opera.
Ο προγραμματισμός του κέντρου μέσω Ethernet είναι απλούστατος και πέρα από την αλλαγή των παραμέτρων, δίνει δυνατότητα επιτήρησης της λειτουργίας του κέντρου. Από το Web Interface ο τεχνικός μπορεί να δει την κατάσταση λειτουργίας της μονάδας, εάν έχει κλειδωθεί σήμα εισόδου και πόσος όγκος δεδομένων τρέχει και είναι διαθέσιμος (εικόνα 5). Τα δύο κανάλια DVB-T της κάθε μονάδας αποδίδονται σε διπλανές θέσεις, οπότε η ρύθμιση της συχνότητας εξόδου γίνεται ουσιαστικά στο πρώτο ψηφιακό κανάλι και το δεύτερο ακολουθεί. Η συμπίεση που εφαρμόζεται στα κανάλια DVB-T είναι MPEG-2 και περιλαμβάνονται δύο πηγές AV ανά κανάλι (εικόνα 6). Η έξοδος μπορεί να ρυθμιστεί στην περιοχή συχνοτήτων 47-862MHz με στάθμη εξόδου από 68 έως 83dBμV.
{gallery}12694{/gallery}
Τ73
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
: 8xA/V: MPEG2: D1 (720×576): 1500 έως 7000 kbps: 47-862MHz: 4xDVB-T: 68 έως 83dBμV
- Sat Vision
- Ηρώων Πολυτεχνείου 25, Λάρισα
- τηλ.: 2410-625936
- fax: 2410-670279
- e-mail: sales@satvision.gr
- site: www.satvision.gr