Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ψηφιακή τηλεόραση στη Θράκη, Ανατολική Μακεδονία και Βορειοανατολικό Αιγαίο
Ένα μήνα μετά τη ψηφιακή μετάβαση στην Αττική και σε τμήμα της Εύβοιας τη 1η Αυγούστου, το ψηφιακό σήμα πηγαίνει βόρεια και ετοιμάζεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου…
Ένα μήνα μετά τη ψηφιακή μετάβαση στην Αττική και σε τμήμα της Εύβοιας τη 1η Αυγούστου, το ψηφιακό σήμα πηγαίνει βόρεια και ετοιμάζεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Με μία σχετικά μικρή καθυστέρηση 35 ημερών από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία για τη ψηφιακή μετάβαση στη βορειανατολική Ελλάδα, το τρίτο κατά σειρά οριστικό αναλογικό switch off θα πραγματοποιηθεί στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τη Κοινή Υπουργική Απόφαση 40518/1168/Φ.111Α της 4/7/2014. Η τρίτη φάση των οριστικών περιοχικών switch off αφορά την ενεργοποίηση 21 κέντρων εκπομπής που θα καλύψουν με ψηφιακό σήμα τους 850.000 περίπου κατοίκους των νομών Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Σερρών και Δράμας, καθώς και των κατοίκων της Λέσβου, της Χίου, της Λήμνου, της Σαμοθράκης και των Ψαρών.
Αναλυτικά, στο switch off του Σεπτεμβρίου θα γίνει η ψηφιακή μετάβαση σε πέντε μονοσυχνικά δίκτυα SFN (Single Frequency Network).
Το SFN (περιοχή απονομής) 1 «ΕΒΡΟΣ» καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Έβρου, και ειδικότερα τις βόρειες και ανατολικές περιοχές του, αποτελείται από πέντε κέντρα εκπομπής – Πύθιο, Κήποι, Πεντάλοφος, Διδυμότειχο και Σουφλί – και θα χρησιμοποιεί τα κανάλια UHF 25 και 46 για τη δημόσια τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ*), τα 32 και 35 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (Digea) και τα 51 και 56 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας (Digea).
Το SFN 2 «ΠΛΑΚΑ» αποτελείται από το ομώνυμο κέντρο εκπομπής και καλύπτει τη πόλη της Αλεξανδρούπολης, το νότιο και δυτικό τμήμα του νομού Έβρου, μεγάλα τμήματα των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, και το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης. Θα χρησιμοποιεί τα κανάλια 24 και 31 UHF για τις πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ*, τα 27 και 30 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και τα 43 και 38 UHF για ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας. Να σημειωθεί ότι το κέντρο εκπομπής ΠΛΑΚΑ εκπέμπει ψηφιακό σήμα εδώ και 3 χρόνια, όμως μετά τη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου όσοι τηλεθεατές λαμβάνουν σήμα από αυτό το κέντρο θα πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες και τις τηλεοράσεις τους στις νέες συχνότητες εκπομπής.
{gallery}12487_1{/gallery}
Το SFN 3 «ΘΑΣΟΣ» αποτελείται από τρία κέντρα εκπομπής, και συγκεκριμένα τα Κ.Ε. Θάσος, Βασιλάκι και Ξάνθη. Καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ομώνυμου νησιού, μεγάλα τμήματα των νομών Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης, παραλιακές περιοχές του Στρυμονικού κόλπου (νομός Σερρών και ανατολικά παράλια του νομού Θεσσαλονίκης) και περιοχές της ανατολικής Χαλκιδικής, κυρίως από το βασικό κέντρο εκπομπής της Θάσου. Σύμφωνα με τον χάρτη συχνοτήτων, θα χρησιμοποιεί τα κανάλια 22 και 39 UHF για τις πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ*, τα 23 και 37 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και τα κανάλια 47 και 51 για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.
Το SFN 4 «ΠΑΓΓΑΙΟ» είναι συγκροτημένο από τέσσερα κέντρα εκπομπής, τα Κ.Ε. Σέρρες, Κορυλοβός, Λιθότοπος και Νευροκόπι. Τα 4 αυτά κέντρα καλύπτουν με ψηφιακό σήμα το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Δράμας και Σερρών, καθώς και τμήματα του νομού Καβάλας. Οι συχνότητες που θα ενεργοποιηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου θα είναι οι 26 και 35 UHF για τις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ*, τα κανάλια 32 και 40 για τα ιδιωτικά πανελλαδικής εμβέλειας και τα 52 και 53 για τα ιδιωτικά περιφερειακά κανάλια.
{gallery}12487_2{/gallery}
Το SFN 33 «ΛΕΣΒΟΣ» είναι η πέμπτη και μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή που θα καλυφθεί με ψηφιακό σήμα τη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου. Αποτελείται από οκτώ κέντρα εκπομπής που βρίσκονται σε τρία νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στο SFN 33 ανήκουν τα Κ.Ε. Όλυμπος, Μυτιλήνη, Θυμιανά, Θολοποτάμι, Λήμνος, Μεστά, Μόλυβος και Μύρινα. Τα οκτώ αυτά κέντρα καλύπτουν τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, και παρακείμενα νησιά, όπως οι Οινούσσες, το βόρειο τμήμα του Άγιου Ευστράτιου (όχι όμως και του ομώνυμου οικισμού), τμήμα των Ψαρών και νότιες περιοχές της Σαμοθράκης. Στο SFN ΛΕΣΒΟΣ θα χρησιμοποιηθούν τα κανάλια 21 και 39 UHF για τις πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ*, τα 25 και 33 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και το κανάλι 53 UHF για τα ιδιωτικά περιφερειακά κανάλια της περιοχής.
{gallery}12487_3{/gallery}
* ΝΕΡΙΤ: Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας της αδυναμίας της ΝΕΡΙΤ να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της ψηφιακής μετάβασης μέχρι αυτή τη στιγμή, στα περισσότερα από τα 21 κέντρα εκπομπής του switch off της 5ης Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί μόνο μία από τις δύο πολυπλεξίες της δημόσιας τηλεόρασης (με τα κανάλια N1, N Sport, N HD και Βουλή), σε ορισμένα από αυτά με την υποστήριξη της Digea και σε συχνότητα της Digea. Η δεύτερη πολυπλεξία και η μετάβαση της πρώτης (σε όποιες περιοχές θα χρησιμοποιηθεί συχνότητα της Digea) σε συχνότητα που ανήκει στη ΝΕΡΙΤ θα πραγματοποιηθεί όταν τελειώσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες αγοράς των πομπών, που τρέχουν αυτό το διάστημα, και ξεκινήσει η παραλαβή και εγκατάσταση τους.
Εξοπλισμός λήψης ψηφιακού σήματος
Οι κάτοικοι των περιοχών της Βορειανατολικής Ελλάδας και του Αιγαίου που επηρεάζονται από το αναλογικό switch και τη μετάβαση του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να διαθέτουν δέκτη ή τηλεόραση τεχνολογίας DVB-T MPEG4 (H.264) και να τον συντονίσουν στις νέες συχνότητες. Σε ορισμένες περιοχές είναι πιθανό να χρειαστεί προσθήκη ενισχυτή σήματος στην εγκατάσταση της κεραίας λήψης. Έτσι:
α) Όσοι έχουν αγοράσει νέες επίπεδες τηλεοράσεις LCD ή Plasma τα 3-4 τελευταία χρόνια, θα χρειαστεί μόνο να τις συντονίσουν στις νέες ψηφιακές συχνότητες.
β) Όσοι έχουν παλιότερες τηλεοράσεις θα χρειαστούν εξωτερικό δέκτη DVB-T/MPEG-4, απλής ή υψηλής ευκρίνειας, που θα μπορέσουν να προμηθευθούν από τη τοπική αγορά. Η σύνδεση του δέκτη στην τηλεόραση γίνεται είτε με βύσμα SCART, για τους δέκτες απλής ευκρίνειας που συνδέονται σε παλιές τηλεοράσεις CRT ή με βύσμα HDMI, με το οποίο είναι εξοπλισμένοι οι δέκτες υψηλής ευκρίνειας που συνδέονται σε νεώτερες τηλεοράσεις LCD/Plasma.
γ) Όσοι κάνουν λήψη από υπολογιστές ή tablet, θα πρέπει να προμηθευθούν εσωτερική PCI/PCIe κάρτα DVB-T (για dekstop) ή στικάκι USB DVB-T που να υποστηρίζεται από το λειτουργικό που χρησιμοποιούν στον υπολογιστή ή στο tablet τους. Οι κάρτες αυτές μπορούν να κάνουν λήψη των ψηφιακών καναλιών είτε με σύνδεση στην εξωτερική κεραία του σπιτιού, είτε με τη μικρή κεραία εσωτερικής λήψης που συνοδεύει τα στικάκια USB, εφόσον βέβαια το σήμα εκπομπής είναι αρκετά ισχυρό στην περιοχή.
δ) Μία εναλλακτική ακόμα λύση – που δεν προτείνεται ιδιαίτερα σήμερα – για παλιότερες τηλεοράσεις που έχουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 (κι όχι MPEG-4) και διαθέτουν υποδοχή CI, είναι η χρήση μίας ειδικής μοντούλας για τη μετατροπή του σήματος MPEG-4 σε MPEG-2. Πριν γίνει η αγορά μίας τέτοιας μοντούλας θα πρέπει να ελεγχθεί η συμβατότητα της με την συσκευή τηλεόρασης.
Το επόμενο βήμα της ψηφιακής μετάβασης αφορά μία μεγάλη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και Κεντρικής Ελλάδας και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 3 Οκτωβρίου του 2014, στα SFN 5 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, 12 ΛΑΡΙΣΣΑ, 14 ΒΟΛΟΣ, 15 ΛΑΜΙΑ και 16 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.
Τεύχος 72, Σεπτέμβριος 2014