Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Νοεμβρίου 2024 10:33
25 Νοεμβρίου 2024 10:30
25 Νοεμβρίου 2024 10:27
25 Νοεμβρίου 2024 10:25
25 Νοεμβρίου 2024 09:55
25 Νοεμβρίου 2024 09:53
25 Νοεμβρίου 2024 09:25
28 Οκτωβρίου 2010 02:00
Horizon HDSM version 2.5
Σε μια εποχή όπου στο χώρο των οικονομικών sat finder κυριαρχούν τα νέα όργανα – παραλλαγές οικιακών δορυφορικών δεκτών, με δυνατότητα προβολής εικόνας, το πάλαι ποτέ κυρίαρχο Horizon μοιάζει παρωχημένο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού το Horizon παραμένει άκρως επαγγελματικό.
Το Horizon είναι ένα όργανο, που απευθύνεται στον επαγγελματία τεχνικό, αλλά και στον ιδιώτη χομπίστα δορυφορομανή. Διατηρώντας επαγγελματική φιλοσοφία, μακριά από πατέντες “καμουφραρισμένων” οικιακών λύσεων, το Horizon αποτελεί μια οικονομική πρόταση για εγκατάσταση δορυφορικών κατόπτρων. Το όργανο επιτρέπει εύκολη και γρήγορη ρύθμιση κινητών ή σταθερών κατόπτρων.
Από την άλλη πλευρά, το Horizon δεν διαθέτει τις εξωτικές λειτουργίες τύπου MPEG decoder, αλλά και τη συμβατότητα με δίκτυα SMATV, CATV, που συναντάμε στα high end πεδιόμετρα της αγοράς. Με εύρος ζώνης 950-2150ΜΗz, προορίζεται καθαρά για εγκαταστάσεις δορυφορικής TV (μπάντες Ku και C), αλλά και δίκτυα VSAT.
Ο προγραμματισμός
Η αρχιτεκτονική λειτουργίας του, βασίζεται στις 32 θέσεις μνήμης τους, στις οποίες μπορεί να αποθηκεύσει αναμεταδότες, από οποιοδήποτε δορυφόρο, καθώς και από τις μπάντες Ku και C.
Ο προγραμματισμός των μνημών επιτυγχάνεται από PC. Η διασύνδεση με το PC επιτυγχάνεται μέσω της θύρας RJ-45 του οργάνου, αλλά και του περικλειόμενου στη συσκευασία καλωδίου RJ-45 σε RS-232.
Μαζί με το όργανο, διατίθεται CD, το οποίο περιέχει το πρόγραμμα επικοινωνίας με το PC, το πρόγραμμα προγραμματισμού των μνημών, αλλά και ένα έτοιμο, προγραμματισμένο αρχείο.
Παράλληλα, όσοι διαθέτετε σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορείτε να κατεβάζετε τις λίστες, τόσο από το site της κατασκευάστριας εταιρίας Horizon, όσο και από το site της αντιπροσώπου της στην Ελλάδα, Zotronics, η οποία αναλαμβάνει και τον προγραμματισμό του οργάνου, σε περίπτωση που αδυνατείτε να το πραγματοποιήσετε μόνοι σας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι ο προγραμματισμός του Horizon, πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα τους δορυφόρους που έχουμε σκοπό να εγκαταστήσουμε, αφού θα πρέπει να φορτώσουμε κάθε φορά και τους ανάλογους transponders.
Στην πράξη…
Αυτό όμως που μας εντυπωσίασε περισσότερο, είναι η υψηλή ευχρηστία του. Πολύ εύκολα, αλλά και πολύ γρήγορα, το πεδιόμετρο μπορεί να κλειδώσει το δορυφόρο, παρέχοντας μέσα από τη φωτιζόμενη οθόνη του, μια σειρά από ενδείξεις. Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να επιλέξουμε τον αναμεταδότη από το δορυφόρο που επιθυμούμε, κάτι που επιτυγχάνεται ιδιαίτερα εύκολα, με τα πλήκτρα της πρόσοψης.
Τότε, το Horizon παρέχει άμεσα στην οθόνη του, μετρήσεις έντασης (strength) και ποιότητας (quality) σήματος, δηλαδή μέτρηση του BER πριν τη διόρθωση λαθών. Καθώς μετακινούμε το κάτοπτρο για να βρούμε το δορυφόρο, εμφανίζεται η ένδειξη “searching”, ενώ όταν το όργανο βρει (κλειδώσει) το δορυφόρο, εμφανίζεται η ένδειξη “found”. Τότε, ο χρήστης, μπορεί να μετρήσει και το σηματοθορυβικό λόγο (C/N), αλλά και το BER μετά τη διόρθωση λαθών, κάτι που του επιτρέπει να πραγματοποιήσει τις μικρορυθμίσεις, ώστε να βελτιστοποιήσει τη λήψη.
Αν τώρα είστε εξοικειωμένος με τις εγκαταστάσεις, τότε μπορείτε από τα μενού του πεδιομέτρου, να αντικαταστήσετε την ένδειξη found, με τη μέτρηση BER. Αν πάλι υπάρχει ανάγκη για μείωση των μπάρων της έντασης ή του BER, λόγω ισχυρού σήματος, τότε μπορείτε να μετατρέψετε τις μπάρες τους, από γραμμικές, σε λογαριθμικές, κάτι που αντισταθμίζει στην πράξη, την έλλειψη εξασθενητή (attenuator).
Παράλληλα, παρέχεται και ηχητική ένδειξη στάθμης, με τόνο μεταβλητής συχνότητας, κάτι που διευκολύνει ακόμη περισσότερο την όλη διαδικασία, ενώ οι μετρήσεις μπορούν να εμφανίζονται είτε σε μορφή μπάρας είτε με αριθμητικές τιμές.
Και DiSEqC…
To Horizon υποστηρίζει το πρωτόκολλο DiSEqC 1.0, κάτι που σημαίνει ότι επιτρέπει μετρήσεις σε συστήματα κατόπτρων που διαθέτουν διακόπτη DiSEqC. Έτσι, μπορείτε να μετρήσετε ταυτόχρονα, τα σήματα μέχρι και τεσσάρων δορυφόρων. Απλά, ανάλογα με την πόρτα DiSEqC που έχετε ενεργοποιήσει, πρέπει να ζητήσετε και τις μνήμες που αντιστοιχούν στο δορυφόρο, που έχετε στη συγκεκριμένη θύρα.
Φορητότητα
Και σε αυτόν τον τομέα, το Horizon ξεχωρίζει. Με βάρος λιγότερο από 800g, με λιλιπούτειες διαστάσεις (ΥxΠxΒ: 13x19x7cm), αλλά και με μοντέρνα, αδιάβροχη, δερμάτινη θήκη μεταφοράς, την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε ακόμη και στη ζώνη σας, το όργανο και πάει, αλλά και χωράει… παντού! Παράλληλα, η επαναφορτιζόμενη μπαταρία του, NiMH (Νικελίου-Υβριδίου του Μετάλλου), υπόσχεται αυτονομία τριών ωρών. Μπορεί να φορτιστεί απευθείας από το ηλεκτρικό δίκτυο με 8αράκι καλώδιο, κάτι που απαλλάσσει από τη μεταφορά μετασχηματιστών, αλλά και από το αυτοκίνητο, μέσω του περικλειόμενου στη συσκευασία αντάπτορα.
Η υποστήριξη
Στα πλεονεκτήματά του, συγκαταλέγουμε και την υποστήριξη της εταιρίας Zotronics, η οποία παρέχει τηλεφωνική υποστήριξη, αλλά και προγραμματισμό του οργάνου, σε οποιαδήποτε περίπτωση. Ευχάριστο είναι το γεγονός, ότι συνοδεύεται από καλά μεταφρασμένο στην ελληνική, εγχειρίδιο χρήσης, όπως και συνοδευτικό φυλλάδιο, στο οποίο βρήκαμε σχετικό άρθρο για τις δυνατότητες του οργάνου.
Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του Horizon, εντοπίζεται στη δυνατότητα σύνδεσης με τον υπολογιστή και την εύκολη και γρήγορη αλλαγή των μνημών του. Πρόκειται για ένα όργανο που εφόσον “γνωριστεί” καλά με τον τεχνικό του, ξεδιπλώνει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του.