Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22 Νοεμβρίου 2024 10:50
22 Νοεμβρίου 2024 10:22
22 Νοεμβρίου 2024 10:14
22 Νοεμβρίου 2024 10:10
22 Νοεμβρίου 2024 10:07
22 Νοεμβρίου 2024 09:49
22 Νοεμβρίου 2024 09:48
2 Νοεμβρίου 2010 02:00
Προγράμματα για δορυφορική λήψη στο PC
Εκτινάξτε τον υπολογιστή σας στους ορίζοντες!
Γράφει: Αργύρης Νομικός
Από τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε μια δορυφορική κάρτα στον υπολογιστή, ανοίγει ένας νέος κόσμος μπροστά σας. Οι εφαρμογές είναι πολλές και τα προγράμματα ακόμα περισσότερα. Παρακάτω, θα δοκιμάσουμε να κάνουμε μια μικρή εισαγωγή σε αυτόν τον πολύ ενδιαφέρον κόσμο της δορυφορικής τηλεόρασης.
Παρά τις πολλαπλές τους δυνατότητες και εφαρμογές, οι δορυφορικές κάρτες στον υπολογιστή δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει, σε σχέση με τους αυτόνομους δέκτες. Παρόλη τη χαμηλή τιμή τους, τη δυνατότητα δορυφορικού internet, το πολύ καλό tuner τους (σε σχέση με ορισμένους δέκτες), την ύπαρξη CI (σε κάποιες), την ταχύτητά τους και πολλά άλλα που θα δούμε στη συνέχεια, εξακολουθούν να μένουν στην αφάνεια.
Τι προσφέρουν οι δορυφορικές κάρτες
Το βασικό ατού μιας δορυφορικής κάρτας για υπολογιστή, είναι φυσικά το δορυφορικό internet. Βέβαια, η υπηρεσία αυτή ποτέ δεν «έπιασε» ιδιαίτερα (μάλλον λόγω κόστους) και το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό, αφού η προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων για γρήγορο internet είναι πλέον η ADSL λύση και όχι η δορυφορική. Από την άλλη μεριά όμως, μια δορυφορική κάρτα προσφέρει και τηλεοπτική λύση και μάλιστα με εκατοντάδες κανάλια, ψηφιακή ποιότητα χωρίς μετατροπή, δυνατότητα άμεσης εγγραφής, εύκολο χειρισμό σε λίστες καναλιών και αγαπημένων και μάλιστα σε τιμή 3-4 φορές χαμηλότερη, από ένα δέκτη με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.
Προδιαγραφές της δοκιμής
Το σημερινό άρθρο έχει ακριβώς αυτόν το σκοπό, να καταδείξει δηλαδή, τις δυνατότητες που έχει μια δορυφορική κάρτα, εφόσον βέβαια χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο λογισμικό και προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη απόδοσή της. Σήμερα λοιπόν, δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με το hardware, αλλά θα πάρουμε ένα δείγμα από το software, τα plugins και το «πολυφημολογούμενο» δωρεάν δορυφορικό internet.
Σε όλα τα test λογισμικού που ακολουθούν, χρησιμοποιήθηκε σαν βασική κάρτα μια Technisat Skystar 2 (λόγω της υποστήριξής της από όλα τα προγράμματα) και σαν υπολογιστής, ένας Pentium 4 στα 2,8GHz, Motherboard με chipset Intel 865PE, 1GB RAM DDR 400ΜHz, κάρτα γραφικών ATI Radeon 9600 και δύο δίσκοι Western Digital 7200rpm (80GB για το λογισμικό και 160GB για τις εγγραφές).
Προγράμματα τηλεοπτικής λήψης
Όλες οι κάρτες δορυφορικής λήψης, συνοδεύονται φυσικά από λογισμικό (η Skystar συνοδευόταν από το DVBviewer και το Server4PC), για τηλεοπτική και internet λήψη. Το λογισμικό αυτό συνήθως είναι πλήρες και θα καλύψει τις ανάγκες των περισσοτέρων, όμως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και άλλα προγράμματα, για τους πιο απαιτητικούς. Η βασική διαφορά αυτών των προγραμμάτων, είναι ότι αποτελούνται από μια βασική πλατφόρμα και μπορούν στη συνέχεια να παραμετροποιηθούν με κατάλληλα plugins, ώστε να έλθουν «στα μέτρα» του καθενός. Τα plugins αφορούν υποστήριξη, ισχυρότερο EPG, υποτιτλισμό, υποστήριξη DiSEqC 1.2, μετατροπές αρχείων, διαχείριση καναλιών κλπ, αλλά για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η λογική ανοιχτής πλατφόρμας και η δυνατότητα εισαγωγής plugin, έχει οδηγήσει (όπως αναφέραμε και στα scrambling news του προηγούμενου τεύχους μας), στη δημιουργία πειρατικών softcam emulators, που μετατρέπουν μια κατά τα άλλα FTA κάρτα, σε πειρατική συσκευή αποκωδικοποίησης. Είναι φυσικά λογικό, ότι από τη στιγμή που FTA δέκτες κάνουν την ίδια δουλειά, πώς θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί στις κάρτες. Προσπερνώντας όμως το «πειρατικό» κομμάτι των καρτών (άλλωστε έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη γνώμη μας για το θέμα), ας δούμε τα προγράμματα και τις δυνατότητές τους αναλυτικά.
DVBviewer
Συνοδεύει τη Skystar 2 και αποτελεί ένα πλήρες πρόγραμμα, με όμορφο interface σε στιλ XP, που προσφέρει όλες τις λειτουργίες ενός πολύ καλού δέκτη. To DVBviewer υποστηρίζει DiSEqC 1.0, έχει ισχυρότατο EPG με πολύ εύκολο προγραμματισμό για εγγραφές, εγγραφή απ’ ευθείας σε φορμά MPEG-2 με το πάτημα ενός πλήκτρου, πολύ εύκολο update της βάσης δεδομένων, απόλυτα παραμετροποιήσιμη (και με PIDs) χειροκίνητη σάρωση και δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων mpg, avi και m2v.
ProgDVB
Κατά τη γνώμη μας, το πιο εύχρηστο πρόγραμμα δορυφορικής λήψης, από όσα πέρασαν από τη δοκιμή. Υποστηρίζει και αυτό DiSEqC 1.0, εγγραφή σε φορμά MPEG-2 με το πάτημα ενός πλήκτρου, πολύ εύκολο update της βάσης δεδομένων και χειροκίνητη σάρωση με χρήση PIDs. Το ProgDVB, έχει φυσικά ενσωματωμένο EPG, αλλά με τη λογική των plugins που εγκαθίστανται πολύ εύκολα (αποσυμπιέζοντάς τα απλά, στο directory plugins), αποκτά ακόμα ισχυρότερο EPG και υποστήριξη DiSEqC 1.2 για κίνηση κατόπτρων μέχρι 1,2m. Το ProgDVB αναγνώρισε άμεσα τη δορυφορική κάρτα της δοκιμής και μετά τις ρυθμίσεις DiSEqC, συντονίστηκε χωρίς πρόβλημα στους τέσσερις δορυφόρους της κεραίας μας. Η απλότητά του, η σωστή διαχείριση καναλιών, το όμορφο και λειτουργικό interface του, η ταχύτητά του και η χρήση plugins, καθιστούν το ProgDVB, τη βασική μας προτίμηση στον τομέα «λογισμικό δορυφορικής λήψης».
ALT-DVB
To ALT-DVB είναι σαφώς το ισχυρότερο, αλλά και το πιο δύσχρηστο, από όλα τα προγράμματα της δοκιμής. Υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες των προηγουμένων, δέχεται plugins, αλλά υποστηρίζει ακόμα ενσωματωμένο DiSEqC 1.2 (αν το υποστηρίζει φυσικά και η κάρτα), λειτουργία PiG, εγγραφή όλων των streams ενός καναλιού και ένα interface γεμάτο πληροφορίες, για οτιδήποτε εκπέμπει το κανάλι που είμαστε συντονισμένοι. Όλα αυτά βέβαια στη θεωρία, γιατί η Ρουμάνικη ομάδα που το σχεδίασε, μάλλον ξέχασε ότι δεν έχει όλος ο κόσμος Phd στους υπολογιστές. To πρόγραμμα είναι σαφώς σχεδιασμένο για γνώστες υπολογιστών, αφού δεν διαθέτει, ούτε βοήθεια, ούτε καν το κλασικό γνώριμο περιβάλλον όλων των προγραμμάτων.
DVB Dream
Xωρίς να έχει τις δυνατότητες του ALT-DVB (πλησιάζει περισσότερο στο DVBviewer), παρουσίασε και αυτό πρόβλημα προβολής του βίντεο. Ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε κάποιο .GRF αρχείο, αλλά αλλάξαμε τις παραμέτρους στο μενού των Codecs του προγράμματος. Το πρόγραμμα δέχεται διαφορετικούς Codecs αποσυμπίεσης του MPEG-2 και στο σύστημά μας δούλεψε καλύτερα με τον codec της Elecard. Παρόλα αυτά, αρκετές φορές επέμενε (σε FTA κανάλι) να προβάλλει μαύρη οθόνη και χρειαζόταν δεύτερο κλικ ή άνοιγμα της οθόνης σε Full Screen για να προβάλλει σωστά την εικόνα. Υποθέσαμε ότι είναι πρόβλημα overlay (επικάλυψης), γιατί στα άκρα της εικόνας διακρίναμε ίχνη του βίντεο που «έτρεχε» από κάτω και έτσι τσεκάραμε την επιλογή Video Always on Top, που δεν έλυσε όμως το πρόβλημα. Το πρόγραμμα, κατά τα άλλα, έχει όλες τις λειτουργίες των υπολοίπων, εύχρηστο interface και δέχεται plugins για αναβαθμίσεις.
My Theatre
To MyTheatre είναι ένα shareware πρόγραμμα, που επιτρέπει μόνο τη χρήση μιας ώρας σε Unregistered χρήστες. To Interface του προγράμματος, δεν μας ικανοποίησε. Έχει την κλασική λογική ενός σύγχρονου player, με πολλά skins, αλλά η λογική προγραμμάτων, στα οποία ψάχνουμε, ποιο κουμπάκι κάνει τι, με έλλειψη εμφανών μενού, τα οποία εμφανίζονται μόνο με δεξί κλικ κλπ, δεν ήταν ποτέ μέσα στις προτιμήσεις μας. Ίσως βολέψει κάποιους νεώτερους, που έχουν συνηθίσει αυτή τη λογική. Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα είναι πανίσχυρο, αφού υποστηρίζει εκτός όλων των άλλων, πρωτόκολλο DiSEqC 1.2, ισχυρότατο EPG, πλήρως ενημερωμένες βάσεις δεδομένων και χρήση plugins.
Η αλήθεια είναι…
Τα προγράμματα της δορυφορικής τηλεόρασης δεν τελειώνουν εδώ, αφού πρώτον υπάρχουν πολλά περισσότερα, αλλά επίσης, διαθέτουν αναρίθμητα plugins για περισσότερες εφαρμογές. Πραγματικά, οι δυνατότητες μιας δορυφορικής κάρτας σε έναν υπολογιστή (ιδιαίτερα εάν τρέχει Linux) είναι εκρηκτικές. Ωστόσο, για να λέμε την αλήθεια, πάντα χρειάζεται ένα κάποιο “παίδεμα” για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αφού τα έχουμε ετοιμάσει όλα, κάνουμε ένα format στον υπολογιστή και …φτού και από την αρχή! Πολλές φορές όμως, αξίζει τον κόπο…