Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 194
621
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4 Νοεμβρίου 2010 02:00

Ταξινόμηση καναλιών δορυφορικού δέκτη

Βάλτε τα όλα σε τάξη!

Γράφει: Αργύρης Νομικός

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλοι μας μετά την αυτόματη σάρωση του δορυφορικού δέκτη αναβάλλουμε διαρκώς την διαχείριση των εκατοντάδων (ή ακόμα και χιλιάδων) καναλιών που αποθήκευσε στη μνήμη του ο δέκτης. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι όσο βαρετή και εάν είναι αυτή η διαδικασία, είναι πολύ σημαντική, αφού θα μας γλυτώσει από πάρα πολύ χρόνο στο μέλλον.

Στο παρόν άρθρο θα παραθέσουμε με απλές συμβουλές τη μεθοδολογία για τη διευθέτηση με τον καλύτερο τρόπο των καναλιών του δέκτη σας. Παράλληλα, θα μιλήσουμε για τη λειτουργία εντολών, όπως μετονομασία, διαγραφή, ταξινόμηση, μετακίνηση, κλείδωμα κ.ά., ώστε να μπορέσετε να τις αξιοποιήσετε σωστά.

Με τη ζώνη Clarke των γεωστατικών δορυφόρων να φιλοξενεί όλο και περισσότερους παρόχους με πλουσιότατα περιεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων των HD, η δορυφορική τηλεόραση ζει και βασιλεύει και οι σαρώσεις των δορυφόρων προσφέρουν στις μνήμες των δεκτών χιλιάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, συναντάμε πλέον δέκτες με μνήμες 5.000 θέσεων ή και ακόμα παραπάνω. Όπως είναι φυσικό, άλλα κανάλια, λίγο ή πολύ μας αρέσουν και όλα όχι. Μερικά από αυτά, μας καταλαμβάνουν μέρος της χωρητικότητας του δέκτη, αλλά όμως δεν πειράζει αν τα έχουμε, άσχετα αν δεν τα παρακολουθούμε. Πώς όμως θα τα ξεχωρίσουμε και πώς θα βρίσκουμε κάθε φορά αυτό που θέλουμε, αποφεύγοντας το ψάξιμο μέσα στην τηλεοπτική λίστα με όλα αυτά τα κανάλια;

Πρώτοι από όλους, οι κατασκευαστές δορυφορικών δεκτών, προνόησαν και εξόπλισαν τα νέα τους μοντέλα με νέες πρόσθετες δυνατότητες διαχείρισης καναλιών, αναβαθμίζοντας συνάμα τις παλιές, με αποτέλεσμα η διαχείρισή τους να είναι γρήγορη και εύχρηστη.

Παράλληλα, πολλοί από αυτούς διέθεσαν μέσω της ιστοσελίδας τους προγράμματα διαχείρισης και οργάνωσης των καναλιών, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα σύνδεσης του μοντέλου τους με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σίγουρα, μέσω PC, η οργάνωση των καναλιών επιτυγχάνεται ευκολότερα, σε σχέση με την πραγματοποίησή της κατευθείαν από το δορυφορικό δέκτη. Όμως, έχει και μερικά βασικά μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, εκτός από την ύπαρξη του ίδιου του υπολογιστή, απαιτεί γενικές, αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις από το συγκεκριμένο χώρο. Επιπρόσθετα, δεν παρέχουν όλοι οι κατασκευαστές software οργάνωσης καναλιών, ενώ αυτοί που παρέχουν, δεν είναι απαραίτητο ότι θα διαθέτουν για όλα τα μοντέλα τους.

Έτσι, η οργάνωση καναλιών μέσα από το περιβάλλον του δορυφορικού δέκτη, αποτελεί μερικές φορές μονόδρομο, διαδικασία, την οποία θα περιγράψουμε ευθύς-εξαρχής.

Ο στόχος

Όταν θα προβούμε σε αγορά ενός δορυφορικού δέκτη, πρέπει να ελέγξουμε αν η βάση δεδομένων του, με τα στοιχεία λήψης του κάθε καναλιού, είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένη γίνεται. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε, ότι τα στοιχεία αυτά αλλάζουν καθημερινά (γι’ αυτό άλλωστε δημοσιεύουμε και τους αντίστοιχους πίνακες στο περιοδικό μας), οπότε μια ενημερωμένη βάση θα σας επιτρέψει από την πρώτη φορά που θα σαρώσετε τους δορυφόρους, να κατεβάσετε όλα ή σχεδόν όλα τα κανάλια.

Όταν τελειώσετε με τη σάρωση, όλα τα κανάλια θα έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική λίστα καναλιών, δηλαδή στη λίστα εκείνη, η οποία, στους περισσότερους δέκτες εμφανίζεται με το κεντρικό πλήκτρο “OK” του τηλεχειριστηρίου (σε μερικούς δέκτες υπάρχει ειδικό πλήκτρο Channel List).

Το σημαντικότερο ατού στην οργάνωση των καναλιών, είναι οι λίστες αγαπημένων. Στις λίστες αυτές μπορείτε να τοποθετήσετε τα κανάλια, με κριτήριο το θεματικό τους περιεχόμενο. Όσες περισσότερες λίστες διαθέτει ο δέκτης, τόσο καλύτερα θα κάνετε τη δουλειά σας. Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε όλες τις λίστες, χωρίς να αφήσετε καμία ανεκμετάλλευτη. Από την άλλη πλευρά, αν δεν σας αρκούν οι εν λόγω λίστες, προσπαθήστε να κατηγοριοποιήσετε έτσι τα κανάλια, ώστε να σας αρκέσουν. Ο στόχος σας λοιπόν, είναι να τοποθετήσετε όλα τα κανάλια που βλέπετε κατηγοριοποιημένα στις λίστες αγαπημένω

Η λίστα καναλιών

Πριν όμως ξεκινήσετε την τοποθέτηση στις λίστες, πρέπει να ταξινομήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα, τη λίστα καναλιών, έτσι ώστε να βρίσκετε ευκολότερα τα κανάλια που επιθυμείτε να μεταφέρετε στις λίστες αγαπημένων. Η λίστα καναλιών παρέχει δυνατότητες ταξινόμησης, όπως αλφαβητική, ανά δορυφόρο, καθώς και με κριτήριο αν είναι κωδικοποιημένα ή ελεύθερα κ.λπ. Ανάλογα με το κανάλι που θέλετε κάθε φορά, κάντε και την αντίστοιχη ταξινόμηση.

Εισαγωγή καναλιών στη λίστα αγαπημένων

Επόμενη κίνηση είναι η ονομασία της λίστας αγαπημένων, ανάλογα με το περιεχόμενό της. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται είτε από τα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου, στα οποία αντιστοιχούν γράμματα (όπως στα κινητά τηλέφωνα), είτε μέσω εικονικού πληκτρολογίου.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει πάντα κάποιος σταθερός τρόπος διευθέτησης των καναλιών, αφού αυτός πρέπει πάντα να επιτυγχάνεται με κριτήριο τον εξοπλισμό και τις προτιμήσεις του χρήστη. Έτσι, σε συστήματα κινητών κατόπτρων, καλό είναι τα κανάλια να διακρίνονται ανάλογα με το δορυφόρο εκπομπής τους και μόνο στις εξαιρετικές περιπτώσεις των Hot Bird 13Ε και Astra 19,2Ε, να επιτυγχάνεται περαιτέρω διευθέτηση.

Αντίθετα, σε περίπτωση λήψης πολλαπλών δορυφόρων από σταθερό ή σταθερά κάτοπτρα με χρήση πολυδιακόπτη, η διευθέτηση των καναλιών πρέπει να επιτυγχάνεται αγνοώντας μερικές φορές το δορυφόρο εκπομπής. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η εγκατάσταση πολλών δορυφόρων με πολυδιακόπτη, δίνει κατευθείαν τηλεοπτική εικόνα από τους λαμβανόμενους δορυφόρους, ενώ η περίπτωση κινητού κατόπτρου μόνο από τον κεντραρισμένο δορυφόρο.

Στη συνέχεια λοιπόν, πρέπει να διαλέξουμε τα κανάλια που επιθυμούμε να τοποθετήσουμε στη λίστα αγαπημένων. Από τα μενού του δέκτη, διαλέγουμε τη λίστα αγαπημένων, που επιθυμούμε να τοποθετήσουμε κανάλια. Στους περισσότερους δέκτες, η επιλογή αυτή οδηγεί στη λίστα καναλιών (γι’ αυτό και πρέπει να είναι οργανωμένη). Από εκεί, μετακινούμε τον κέρσορα στα κανάλια και παρακολουθούμε από το τηλεοπτικό παράθυρο το περιεχόμενο του καναλιού (PiG). Όταν επιλέξουμε κανάλι, αυτό θα εισαχθεί άμεσα στη λίστα αγαπημένων και παράλληλα μία γραφική ένδειξη εισαγωγής στη λίστα, θα εμφανιστεί δίπλα του (όχι σε όλους τους δέκτες).

Διαδικασίες διευθέτησης λιστών

Αφού τελειώσουμε με την εισαγωγή καναλιών στις λίστες αγαπημένων, πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία ταξινόμησης καναλιών. Η διαδικασία αυτή είναι κοινή και μπορεί να ακολουθηθεί τόσο στη λίστα καναλιών, όσο και των αγαπημένων.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρήσιμο είναι πρώτα από όλα να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή μετονομασίας και να αλλάξουμε το όνομα μερικών καναλιών. Αυτό, καλό είναι να γίνει σε περιπτώσεις, όπου ο δέκτης δεν έχει αποδώσει αυτόματα το όνομα του καναλιού, αλλά αντί αυτού δίνει κάποια κωδική ονομασία.

Μια άλλη ευκολία που θα σας αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, είναι η διαγραφή των καναλιών. Με την εντολή αυτή, μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο κανάλι από τις λίστες αγαπημένων, που εισήχθηκε σε λάθος λίστα ή σταμάτησε πλέον να κεντρίζει το ενδιαφέρον μας ή ακόμη έπαψε να εκπέμπει. Εκτός από την περίπτωση που δεν χωράει άλλα κανάλια ο δέκτης σας, αποφεύγετε τη διαγραφή καναλιών από την κεντρική λίστα καναλιών, μιας και τότε, μόνο με επανάληψη σάρωσης μπορείτε να ξαναφέρετε το κανάλι πίσω.

Επόμενη διαδικασία είναι αυτή της ταξινόμησης. Μπορείτε να ταξινομήσετε τα κανάλια αλφαβητικά στις λίστες αγαπημένων, ώστε να τα βρίσκετε εύκολα, σύμφωνα με το όνομά τους. Εναλλακτικά, στην κεντρική λίστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ταξινόμηση, με κριτήρια το δορυφόρο προέλευσής τους ή τον παροχέα τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως η Nova.

Στο τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμη θα σας φανεί και η ρουτίνα μετακίνησης καναλιών, με την οποία μπορείτε να πάρετε ένα-ένα τα κανάλια και να αλλάξετε τη θέση τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να φέρετε στην κορυφή της λίστας, τα κανάλια που παρακολουθείτε συχνότερα, ενώ η ταξινόμηση που έχετε προβεί, θα μείνει ανεπηρέαστη για τα υπόλοιπα κανάλια.

Γονικός Έλεγχος και κλείδωμα καναλιών

Αν κάποιο από τα κανάλια που κατεβάσατε προβάλλει σε σταθερή βάση θεματικό περιεχόμενο ακατάλληλο για ανήλικους, χρησιμοποιήστε τη διαδικασία κλειδώματος καναλιών. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόσβαση στο κανάλι επιτυγχάνεται με χρήση κωδικών ή ακόμη και κοινού κωδικού. Εφικτή είναι και η μη προβολή των καναλιών αυτών κατά το δορυφορικό zapping, με τη διαδικασία της υπερπήδησης (skip).  Έτσι, κατά την εναλλαγή καναλιών με τα πλήκτρα P+ και P- του τηλεχειριστηρίου, το κανάλι δεν θα προβάλλεται.

Αν τώρα έχετε λίστες τύπου “XXX”, οι οποίες είναι εφοδιασμένες με πολλαπλά ακατάλληλα κανάλια, αντί να κλειδώσετε ένα-ένα τα κανάλια, μπορείτε να κλειδώσετε τη λίστα.

Προσθήκη νέου καναλιού

Τελευταία τώρα, αφήσαμε τις περιπτώσεις που ανακαλύψατε ότι σας λείπει κάποιο κανάλι  ή ξεκίνησαν οι εκπομπές κάποιου καινούργιου. Στην περίπτωση αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε διαδικασία αναζήτησης του καναλιού. Στους νεότερους δέκτες η  “προσθήκη νέου καναλιού” παρέχεται στο ίδιο μενού με τις εντολές που αναπτύξαμε πρωτίστως και οδηγεί κατευθείαν στην καρτέλα της εξελιγμένης αναζήτησης, που επιτρέπει την εισαγωγή των PIDs εικόνας, ήχου και PCR. Αντίθετα, σε άλλους δέκτες είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε χειροκίνητα το υπομενού διαχείρισης καναλιών και να οδηγηθούμε στο μενού αναζήτησης καναλιών.

Up to date…

Ακόμα και όταν έχετε ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, το …βάσανο δεν έχει τελειώσει γιατί το ραντεβού σας με τις λίστες των καναλιών πρέπει να ανανεώνεται διακρώς εάν θέλετε να είναι σωστές και ενημερωμένες κάθε μήνα καινούργια κανάλια βγαίνουν στον αέρα, άλλα σταματούν τις μεταδόσεις τους, ενώ μερικά αλλάζουν τα στοιχεία εκπομπής τους..

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Γιατί τα πεδιόμετρα Promax Ranger αποτελούν «ελβετικό σουγιά» των μετρήσεων
Ποιος δεν θυμάται τον ατρόμητο Angus MacGyver, ο οποίος, με μεγάλη πείρα και δεξιότητες, κουβαλούσε πάντα μαζί του τον ελβετικό σουγιά του στρατού για να σώσει την κατάσταση σε αμέτρητα σενάρια. Μ...
Grandstream GSC3574/3575
Η Grandstream συνεχίζει να ενδυναμώνει τη σειρά των συστημάτων ελέγχου εγκαταστάσεων και θυροτηλεοράσεών της, με την κυκλοφορία των νέων μοντέλων GSC3574 σε λευκό χρώμα και GSC3575 σε μαύρο. Η Par...
Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές
«Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές». Το webinar επικεντρώθηκε στην περιγραφή της τεχνολογίας με την οποία μπορούμε να έχουμε internet σε απομακρυσμένα σημεία, όπου δεν έχουμε αξ...
Amiko NXH-CO1 & NXH-C02
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή των combiners NXH-CO1 και NXH-CO2 της Amiko. Πρόκειται για μίκτες διανομής δορυφορικού και επίγειου ψηφιακού σήματος, οι οποίοι λειτουργούν σε εύρος ζώ...
Οι επίσημοι εισαγωγείς – διανομείς της Ikusi σε Ελλάδα και Κύπρο
Η IDComs - Ikusi Hellas εκφράζοντας την πολιτική της Ikusi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, έχει εδώ και δεκαετίες δημιουργήσει στην κάθε περιοχή τις κατάλληλες δομές που της επιτρέπουν ...
Teletek UP01-SA & GUP04-SA
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή πριζών διανομής σήματος της Teletek. Πρόκειται για την UP01-SA (τερματική) και την GUP04-SA (διελεύσεως), οι οποίες είναι εξοπλισμένες με 3 εξόδους TV-...
Redline S150 HD
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Redline S150 HD. Πρόκειται για έναν οικονομικό δορυφορικό δέκτη με ανάλυση Full HD και λειτουργία τυφλής αναζήτησης υπηρεσιών. Χάρη στην υποστήριξη...
TP-Link EAP772
Το EAP772 είναι ένα επαγγελματικό Access Point Wi-Fi 7 τριών ζωνών της TP-Link, με εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση που εξασφαλίζει κορυφαία σύνδεση με συνολική απόδοση έως και 9,3Gbps. Η συνολική απόδοσ...
GJ-1600
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της GJ-1600, μιας τροχήλατης βάσης δαπέδου που είναι ιδανική για τηλεοράσεις με μέγεθος οθόνης από 32 έως 65 ίντσες. Είναι σχεδιασμένη για ευκολ...
Μετρήσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G με τον Atlas NG της Promax
Ο Atlas NG της Promax είναι ο καθολικός αναλυτής εκπομπής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια της αλυσίδας μετάδοσης, από το στούντιο έως τα τελικά σημεία. Η νέα επιλογή μέτρησης δικτύων...
Supervoice SVC-WBT41
Το Supervoice SVC-WBT41 είναι ένα επαγγελματικό, ασύρματο μονοφωνικό ακουστικό κεφαλής Bluetooth V5.2, με προηγμένη τεχνολογία Ai dual-mic noise cancelling και πολυτελές design, με εξαιρετικά ελαφ...
Redline RL-SP8624G
Το RL-SP8624G είναι ένα Ethernet PoE Switch της Redline, που χρησιμοποιείται για την επέκταση ενός ενσύρματου δικτύου. Εκεί που οι θύρες του router δεν επαρκούν για τις ενσύρματες συνδέσεις όλων τ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Νοέμβριος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Νοεμβρίου 2024 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το ...
Επανάσταση στην οικιακή δικτύωση
Η αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών στο σύγχρονο σπίτι, οι αυξημένες απαιτήσεις απόδοσης, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η αλματώδης ανάπτυξη στις τεχνολογίες ευρυζωνικής πρόσ...
Uniguest’s Digital Signage X MaxHub
Η Uniguest, κορυφαία δύναμη στις τεχνολογίες people engagement, ειδικεύεται στη σύνδεση και επικοινωνία των οργανισμών με το κοινό τους μέσω καινοτόμων ψηφιακών καναλιών. Η Uniguest δρα γύρω από τ...
Sat & Zap, Νοέμβριος 2024
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αθλητικά κανάλια ελεύθερης μετάδοσης ασιατικών χωρών, αλλά και στο πολύ αξιόλογο κανάλι κλασικής μουσικής Stingray HD στις 23.5 ανατολικά. Σημαντικό και το ελεύθερο...