Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22 Νοεμβρίου 2024 10:50
22 Νοεμβρίου 2024 10:22
22 Νοεμβρίου 2024 10:14
22 Νοεμβρίου 2024 10:10
22 Νοεμβρίου 2024 10:07
22 Νοεμβρίου 2024 09:49
22 Νοεμβρίου 2024 09:48
26 Νοεμβρίου 2010 02:00
Χρήση A/V Link για αναμετάδοση του δορυφορικού ραδιοφώνου
Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
Το δορυφορικό ραδιόφωνο είναι ένας θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψετε… Με τεράστια ποικιλία και πολύ καλή ποιότητα, ανοίγει τις μουσικές πύλες ολόκληρου του κόσμου. Τι γίνεται όμως, εάν αυτός ο θησαυρός βρίσκεται μακριά …από το στερεοφωνικό σας;
Ο πλούτος του δορυφορικού ραδιοφώνου …λαμβάνεται προφανώς από το δορυφορικό δέκτη, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος πάντα κοντά στην τηλεόραση. Υπάρχει η περίπτωση, αυτό να αποτελεί ένα περιορισμό, εάν το στερεοφωνικό μας βρίσκεται μακριά από την τηλεόραση. Σε αυτήν την περίπτωση ο χρήστης είναι φαινομενικά αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση για την ακρόαση των δορυφορικών εκπομπών, ωστόσο αυτή η λύση υποβαθμίζει την ποιότητα του ήχου, αλλά και υποχρεώνει την άσκοπη λειτουργία της τηλεόρασης. Το πρόβλημα αυτό, μπορεί να βρει λύση με τη χρήση ενός A/V Link για τη μετάδοση των σταθμών.
Στο δορυφορικό ραδιόφωνο σε σχέση με το επίγειο παρουσιάζει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Δεν υπάρχουν προβλήματα της κακής λήψης, παράσιτα ή διαλείψεις, αφού η μετάδοση των σημάτων γίνεται ψηφιακά, όπως και της τηλεόρασης- και- ή θα τα ακούς ή όχι. Η ποιότητα του ήχου είναι σαφώς υψηλότερη από την αντίστοιχη της επίγειας, αφού δεν μεσολαβούν τόσοι αναμεταδότες, μέχρι την τελική λήψη. Ένα ακόμα θετικό, είναι ότι μπορείς να παρακολουθήσεις προγράμματα από όλον τον κόσμο, απ΄ όλα τα είδη μουσικής. Ακόμα και είδη που δεν έχουμε σκεφτεί ότι υπάρχουν. Επιπρόσθετα, υπάρχουν αρκετά θεματικά κανάλια, που εκπέμπουν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου. Έτσι, αν για παράδειγμα θέλετε να ακούσετε jazz ή κλασική μουσική, δεν έχετε παρά να συντονιστείτε κατευθείαν στο κανάλι που επιθυμείτε.
Βέβαια, δεν συζητάμε για την ποσότητα των ραδιοφωνικών προγραμμάτων που μπορούμε να κατεβάσουμε, αφού κάτι τέτοιο έχει να κάνει πρώτα από όλα με το κάτοπτρο που διαθέτουμε, αν είναι κινητό ή σταθερό δηλαδή- και δεύτερον, από το δέκτη μας, αν είναι δηλαδή ενημερωμένη η βάση δεδομένων του.
Ασύρματη μετάδοση μέσω AV link
Το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φίλοι του δορυφορικού ραδιοφώνου, είναι ότι έχουν το πανάκριβο στερεοφωνικό τους σύστημα, μακριά από την τηλεοπτική οθόνη. Έτσι, αναγκάζονται να ανοίγουν την τηλεόραση για μια φορά ακόμη, ώστε να απολαύσουν τους αγαπημένους τους δορυφορικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αυτό, σίγουρα αποτελεί ένα μειονέκτημα, καθώς η ηχητική ποιότητα της τηλεόρασης, είναι σαφώς χαμηλότερη, ακόμη και από ένα μέσο συγκρότημα Hi-Fi.
Η λύση σε αυτήν την περίπτωση, ονομάζεται AV link. Οι συσκευές αυτές μπορούν ασύρματα να μεταδώσουν το οπτικοακουστικό σήμα από την έξοδο του δορυφορικού μας δέκτη, σε οποιοδήποτε σημείο της οικίας μας. Βέβαια, στην περίπτωσή μας, ενδιαφερόμαστε μόνο για το σήμα ήχου. Παράλληλα, πολλές από αυτές τις συσκευές παρέχουν δυνατότητα και μετάδοσης, κατά την αντίθετη κατεύθυνση του σήματος τηλεχειρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να χειριζόμαστε το δορυφορικό δέκτη από οποιοδήποτε σημείο της οικίας μας.
Φυσικά, μη φαντάζεστε ότι από το στερεοφωνικό σας, θα μπορείτε με το τηλεχειριστήριο να έχετε πρόσβαση σε κάθε λειτουργία του δέκτη, αφού κάτι τέτοιο χρειάζεται μια οθόνη ή μια δεύτερη TV. Όμως, για να αλλάζετε απλά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που έχετε στη μνήμη του δέκτη, πατώντας κάθε φορά τα ανάλογα πλήκτρα, σίγουρα η ύπαρξη της οθόνης δεν είναι απολύτως αναγκαία.
Ένα σύστημα AV link, αποτελείται από τις εξής μονάδες:
- Μία μονάδα του εκπομπού (transmitter), που συνδέεται με το δορυφορικό δέκτη και αναλαμβάνει να μεταδώσει ασύρματα το οπτικοακουστικό σήμα στα υπόλοιπα σημεία της οικίας μας.
- Μία μονάδα του δέκτη (receiver), ο οποίος συνδέεται με το στερεοφωνικό μας και λαμβάνει τα ασύρματα σήματα που στέλνει ο εκπομπός, μετατρέποντάς τα σε σήματα Audio, για να τα οδηγήσει στην είσοδο του στερεοφωνικού. Υπάρχει περίπτωση, μερικά συστήματα να διαθέτουν περισσότερες από μία μονάδες δέκτη, για λήψη σε περισσότερα σημεία της οικίας μας.
- Έναν υπέρυθρο αισθητήρα, ο οποίος συνδέεται στη μονάδα του εκπομπού και μετατρέπει το σήμα τηλεχειρισμού που δέχεται, σε σήμα υπερύθρων, ώστε να οδηγήσει το δορυφορικό δέκτη.
H εγκατάσταση των AV links
Η εγκατάσταση των AV links είναι πολύ εύκολη και απλή και μπορείτε να την πραγματοποιήσετε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Οι περισσότεροι δέκτες, διαθέτουν εκτός από βύσματα τύπου Scart- τα οποία χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστο για σύνδεση με την TV -και εξόδους εικόνας και ήχου, από ακροδέκτες RCA.
Συνδέουμε λοιπόν μέσω Scart ή RCA τη μονάδα του εκπομπού με το δορυφορικό δέκτη. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να τροφοδοτήσουμε τον εκπομπό από το ηλεκτρικό δίκτυο, μέσω του κατάλληλου αντάπτορα DC.
Σε περίπτωση που το σύστημα AV link που προμηθευτήκατε, διαθέτει και δυνατότητα επέκτασης του τηλεχειριστηρίου, δεν πρέπει να παραλείψετε να συνδέσετε και τον υπέρυθρο αισθητήρα, με τη μονάδα του εκπομπού. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το σύστημα επέκτασης τηλεχειρισμού, είναι ο αισθητήρας (ο οποίος παίζει πλέον το ρόλο του τηλεχειριστηρίου), να βρίσκεται σε οπτική επαφή με τον υπέρυθρο δέκτη (ματάκι) του δορυφορικού δέκτη.
Αντίστοιχα, επιτυγχάνεται και η εγκατάσταση της μονάδας του δέκτη του AV link. Συνδέουμε την έξοδο RCA της συσκευής, στις αντίστοιχες RCA εισόδους του στερεοφωνικού μας και στη συνέχεια, το τροφοδοτούμε μέσω του αντάπτορα DC, από το ηλεκτρικό δίκτυο.
Στην πράξη
Για να λειτουργήσει το όλο σύστημα, πρέπει πρώτα από όλα να ανοίξουμε το δορυφορικό μας δέκτη και να μεταφερθούμε στην κατάσταση Radio. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο δωμάτιο με το στερεοφωνικό και αφού το ανοίξουμε, αυξάνουμε σταδιακά την ένταση του ήχου (volume), μέχρι να φτάσει στα αυτιά μας, ο ήχος του δορυφορικού ραδιόφωνου.
Και επειδή, τίποτα δεν είναι τέλειο, υπάρχει περίπτωση να μην ακούτε καθαρά ή -και στη χειρότερη περίπτωση -καθόλου το ηχητικό σήμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει, ότι η απόσταση λήψης είναι μεγάλη ή παρεμβάλλονται αρκετά εμπόδια ανάμεσα στις μονάδες πομπού και δέκτη του AV link. To πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να αρχίσουμε να κινούμε τις κεραίες από τις μονάδες του AV link, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αν και τότε δεν καταφέρουμε να ακούσουμε χωρίς θόρυβο, να θυμίσουμε ότι πολλά AV link διαθέτουν και διακόπτη, ο οποίος αλλάζει το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του πομπού και δέκτη.
Η τελευταία λύση, είναι η αλλαγή του AV Link αφού στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές μονάδες με ποικίλες στάθμες εκπομπής και φυσικά με διαφορετικές ποιότητες.
Ένα ακόμα μειονέκτημα της εφαρμογής μας είναι η απαραίτητη μετατροπή του ψηφιακού ήχου σε αναλογικού. Οι δορυφορικοί δέκτες πλέον, διαθέτουν εξόδους ψηφιακού ήχου SPDIF που μπορούν να μεταφέρουν το ήχο σε ψηφιακή μορφή σε στερεοφωνικό με αντίστοιχη είσοδο. Η λειτουργία αυτή όμως, προορίζεται κυρίως για την παρακολούθηση πολυκαναλικού ήχου σε ταινίες, αφού στη μουσική έχει επικρατήσει το στερεοφωνικό πρότυπο, που μπορεί να μεταφερθεί σε πολύ υψηλές ποιότητες μέσω αναλογικών μέσων.