Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
5 Νοεμβρίου 2024 10:07
5 Νοεμβρίου 2024 09:26
5 Νοεμβρίου 2024 09:15
5 Νοεμβρίου 2024 09:12
5 Νοεμβρίου 2024 08:59
5 Νοεμβρίου 2024 08:58
30 Νοεμβρίου 2010 02:00
Hirschmann CDH 1000
Λήψη δορυφορικών και επίγειων ψηφιακών προγραμμάτων για διανομή σε καλωδιακό δίκτυο σε αναλογική μορφή. Το κέντρο CDH 1000 όμως, κρύβει και άλλες εκπλήξεις…
Δορυφορικά και επίγεια ψηφιακά
Το κέντρο λήψης και επεξεργασίας σημάτων CDH 1000 μπορεί να “φιλοξενήσει” τις παρακάτω μονάδες:
- Ψηφιακό δορυφορικό δέκτης free-to-air για μετατροπή QPSK σε AM.
- Ψηφιακό δορυφορικό δέκτη με common interface, για κωδικοποιημένα κανάλια και μετατροπή QPSK (+scrambled) σε AM.
- Δέκτη ψηφιακών επίγειων σημάτων COFDM σε AM
- Δέκτη κωδικοποιημένων ψηφιακών επίγειων σημάτων COFDM (+scrambled) σε AM
- Διαμορφωτή διπλής πλευρικής – DSB.
- Διαμορφωτής μονής πλευρικής – VSB.
Η συνδεσμολογία του κέντρου φαίνεται ευδιάκριτα στην εικόνα 1. Στο πάνω μέρος της βάσης τοποθετούνται οι δέκτες και κάτω οι διαμορφωτές. Όπως μπορείτε να δείτε, στο κέντρο της δοκιμής, είχαμε τρεις μονάδες λήψης και αντίστοιχα τρεις μονάδες διαμόρφωσης. Πάνω από τη βάση βλέπετε τις IF εισόδους για τη σύνδεση (πιθανότατα) ενός Quattro LNB. Ο διαμοιρασμός των IF στους δέκτες, γίνεται με γέφυρες quick F, που παρέχονται μαζί με τις μονάδες. Έπειτα, η σύνδεση των ζευγαριών δέκτη-διαμορφωτή γίνεται εσωτερικά, μέσω της κεντρικής πλακέτας της βάσης. Τέλος, καθώς τοποθετούμε τους διαμορφωτές, οι έξοδοί τους εισάγονται σε έναν ενσωματωμένο στη βάση ενεργό μίκτη, με απολαβή (Gain) 20 dB και ρύθμιση εξασθένισης 0-10dB, ο οποίος παρέχει την τελική έξοδο, όπως και την έξοδο test (-30dB).
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα και με τα παραπάνω, η χωρητικότητα του κέντρου είναι 8 δέκτες, με τους αντίστοιχους 8 διαμορφωτές (όσον αφορά τους ψηφιακούς δορυφορικούς δέκτες, στους οποίους και συγκεντρώνουμε την προσοχή μας).
Προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός των μονάδων πραγματοποιείται σε ένα συγκεκριμένο κανάλι RF από την τελική έξοδο του κέντρου, μέσα από ένα interface, πανομοιότυπο με αυτό ενός οικιακού δέκτη (εικόνα 3). Για να επιτευχθεί, μαζί με το κέντρο, η εταιρία παρέχει ένα μικρό υπέρυθρο τηλεχειριστήριο, όμοιο με αυτό που διαθέτει για τους οικιακούς ψηφιακούς δέκτης της.
Οι δέκτες, όπως διακρίνετε και στην εικόνα 2, έχουν δύο διακόπτες. Ο πάνω διακόπτης ενεργοποιεί την τροφοδοσία του LNB (η επιλογή συγκεκριμένης μπάντας γίνεται μέσα από το μενού προγραμματισμού). Ο κάτω διακόπτης βάζει τη μονάδα σε λειτουργία programming mode. Όταν ο διακόπτης είναι on, η μονάδα μεταβαίνει από την κατάσταση λειτουργίας σε κατάσταση programming mode και το ενδεικτικό LED στην πρόσοψή της, γίνεται κόκκινο. Επίσης, οι δέκτες έχουν στο πλάι τους ακόμη δύο slider switches, που ρυθμίζουν τα προ-ρυθμισμένα (pre-setting) κανάλια στους δέκτες. Οι επιλογές είναι τέσσερα κανάλια στα UHF, με εργοστασιακά σεταρισμένες τις μονάδες, στο κανάλι C24. Όταν, λοιπόν οι μονάδες είναι σε κατάσταση programming mode, η έξοδός τους πραγματοποιείται στο pre-set κανάλι. Εάν τώρα δούμε την εικόνα αυτού του καναλιού σε μία τηλεόραση ή σε ένα πεδιόμετρο, θα αντικρίσουμε το μενού προγραμματισμού των μονάδων (εικόνα 3).
Από τη στιγμή που κοιτάτε το μενού προγραμματισμού, τα πράγματα είναι απλούστατα, εφόσον δεν διαφέρει καθόλου σε νοοτροπία και ευχρηστία, από το μενού ενός κοινού οικιακού δέκτη. Η διαδικασία περιγράφεται στις εικόνες 3, 4, 5 και 6.
Οι τελικές ρυθμίσεις
Το μόνο που απέμεινε πλέον, είναι η ρύθμιση της στάθμης σήματος των καναλιών και η τελική ισοστάθμιση του φάσματος, πριν την εισαγωγή του στο καλωδιακό δίκτυο. Αυτή η λειτουργία δεν πραγματοποιείται μέσα από το μενού προγραμματισμού, αλλά από εξωτερικά ρυθμιστικά στο κάτω μέρος των διαμορφωτών (εικόνες 7 και 8). Αξίζει τέλος, να ρίξετε και μια ματιά στη άψογη λειτουργία του διαμορφωτή μονής πλευρικής, που είχαμε στη διάθεσή μας (εικόνα 9).
Μια γεύση από Card sharing…
Με μια πραγματικά αξιοσημείωτη λειτουργία, το κέντρο δίνει τη δυνατότητα χρήσης δεκτών χωρίς CI, που ωστόσο μπορούν να αναπαράγουν κωδικοποιημένα κανάλια. Φυσικά, η διαδικασία δεν μπλέκει σε παράνομα μονοπάτια. Με τη χρήση μιας μονάδας δέκτη με CI, η οποία χρησιμοποιεί κάρτα και CAM, η Mpeg data stream του καναλιού, μπορεί να περάσει (loop) και στις υπόλοιπες – άνευ CI – μονάδες, μέσω ενός 20-pin interface (εικόνα 2). Η μόνη διαφορά είναι στη σύνθεση, όπου οι δέκτες χωρίς CI αναφέρονται σαν slave και είναι διαφορετικό μοντέλο από αυτές του free-to-air.
Όπως είπαμε, ο λόγος της εφαρμογής αυτής δεν είναι για να παρακάμψουμε τη συνδρομή των καναλιών, αλλά για τη μείωση του συνολικού κόστους του κέντρου, μειώνοντας τον τελικό αριθμό των μονάδων με CI.