Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
5 Νοεμβρίου 2024 10:07
5 Νοεμβρίου 2024 09:26
5 Νοεμβρίου 2024 09:15
5 Νοεμβρίου 2024 09:12
5 Νοεμβρίου 2024 08:59
5 Νοεμβρίου 2024 08:58
19 Δεκεμβρίου 2010 02:00
HIRSCHMANN CSE 2000
Μετατροπή QPSK σε QAM
Γράφει: Αργύρης Νομικός
Το Γερμανικής κατασκευής Headend CSE 2000 είναι βέλτιστα τεχνολογικά εξελιγμένο για εφαρμογή σε μεγάλα επαγγελματικά καλωδιακά δίκτυα, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία QAM για τη μεταφορά του σήματος, έχοντας ως πηγή δορυφορικά σήματα QPSK.
Το CSE 2000 μετατρέπει τη δορυφορική διαμόρφωση QPSK σε διαμόρφωση καλωδιακής τηλεόρασης QAM, ώστε να διαμοιράσει το σήμα σε ψηφιακή μορφή. Για την πλευρά του τελικού χρήστη, η εταιρία διαθέτει τον ψηφιακό δέκτη QAM, CCR 80CI, o οποίος αναλαμβάνει την αποδιαμόρφωση του σήματος, ώστε να μπορεί να προβληθεί από τις κοινές τηλεοπτικές συσκευές.
Το Γερμανικής κατασκευής CSE 2000 φημίζεται για την υψηλή αξιοπιστία του και την ποιότητα των υλικών του. Άρτια κατασκευασμένο, έρχεται με πλευρικά στηρίγματα, κάτι που επιτρέπει όχι μόνο την επιτοίχια, αλλά και την τοποθέτησή του σε rack 19 ιντσών. Παράλληλα, η μεταλλική θήκη, η οποία διαθέτει και κλειδαριά, προφυλάσσει το όλο σύστημα και προστατεύει τις ρυθμίσεις του εκάστοτε χρήστη.
Η μητρική μονάδα CSE 2000 για τη διασύνδεση των Modules, χρησιμοποιεί δίαυλο τεχνολογίας I2C. Διαθέτει 6 εισόδους δορυφορικού σήματος, μία είσοδο loop through και 16 εξόδους. Από τις 6 εισόδους, οι τέσσερις μπορούν να οδηγήσουν το LNB με σήματα ελέγχου 0/13/18V.
Εξοπλισμένο με 8 υποδοχές, μπορεί να δεχτεί τις αντίστοιχες φέτες, που φυσικά θα αποδώσουν και τα ανάλογα κανάλια. Στο σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήσαμε, χρησιμοποιήσαμε 5 Modules CHD 2000 Q, τα οποία είναι υπεύθυνα για την επαναδιαμόρφωση του σήματος, από QPSK σε QAM. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε και παρακολουθήσαμε από τον ψηφιακό καλωδιακό δέκτη CCR 80CI, 5 ελεύθερα δορυφορικά κανάλια.
Εκτός από το τροφοδοτικό, στη βασική μονάδα συναντάμε ενσωματωμένη και τη μονάδα ελέγχου, η οποία επιτρέπει τη ρύθμιση όχι μόνο της λήψης, αλλά και της διανομής. Βέβαια, όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη βοήθεια της τεσσάρων ψηφίων οθόνης (τεχνολογίας 7-segments) και των τριών βοηθητικών πλήκτρων. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο μπορούμε να ρυθμίσουμε την ίδια τη βασική μονάδα, αλλά και τις υπόλοιπες μονάδες, κάθε μία ξεχωριστά, που βρίσκονται τοποθετημένες στις 8 υποδοχές.
Στην κεντρική μονάδα, επίσης, περιλαμβάνεται κεντρικός ενισχυτής, ο οποίος ενισχύει όλα τα εξερχόμενα σήματα, με ρυθμιζόμενη ενίσχυση, που ανέρχεται μέχρι τα 108dBμV.
Το software ελέγχου που χρησιμοποιεί για τη δημιουργία των μενού, είναι αποθηκευμένο σε κατάλληλο μικροελεγκτή, που βρίσκεται στη μονάδα ελέγχου, κάτι που επιτρέπει την αναβάθμισή του. Η τρέχουσα Version εμφανίζεται στην οθόνη, κάθε φορά που πραγματοποιούμε reboot στη συσκευή.
Στη συνέχεια, πρέπει να καθοριστούν οι παράμετροι λήψης του δορυφορικού καναλιού, με τη συχνότητα να εισάγεται υποβιβασμένη στη δορυφορική IF, όπως και η συχνότητα εξόδου του καλωδιακού πλέον σήματος. Παράλληλα, εφικτή είναι και η επιλογή του είδους της διαμόρφωσης QAM, μεταξύ των 16 QAM και 64 QAM. Βέβαια, όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν πλέον την κεντρική μονάδα, αλλά τα modules CHD 2000 Q, τα οποία εκτός από δέκτες, είναι και οι επαναδιαμορφωτές QPSK σε QAM. Σε περίπτωση που γίνει λάθος ρύθμιση σε κάποιο module, αυτό γίνεται αντιληπτό πολύ εύκολα, αφού καταρχήν δεν θα ανάψει το πράσινο LED που διαθέτει το κάθε module, ενώ στο αντίστοιχο μενού ρυθμίσεών του, θα εμφανιστεί το μήνυμα Error.
H σύνδεση των modules επιτυγχάνεται διαδοχικά, με το ένα να τοποθετείται δίπλα στο άλλο, και την έξοδο του ενός να οδηγείται στην είσοδο του άλλου. Κάθε φέτα διαθέτει ενσωματωμένο ρυθμιζόμενο εξασθενητή σήματος, ο οποίος μπορεί να κατεβάσει τη στάθμη του σήματος μέχρι και 20dB.
Φυσικά, όπως είπαμε στην αρχή, από την πλευρά του τελικού χρήστη απαιτείται δέκτης QAM για να αποκωδικοποιήσει τα κανάλια και να τα προβάλλει στην τηλεόραση και η εταιρία παρέχει το μοντέλο CCR 80CI για απόλυτη συμβατότητα. Είτε με χειροκίνητη, είτε με αυτόματη ανίχνευση, ο δέκτης εντοπίζει τα κανάλια και τα παρέχει στις εξόδους του.
Με μια ματιά
Συχνότητα εισόδου: 950-2400ΜΗz
Συχνότητα εξόδου: 47-862MHz
Σήματα ελέγχου: 0/13/18V
Συνδέσεις: 6xF sat in, 1xF loop through, 6xF out, RJ-45
Ενίσχυση εξόδου: Ρυθμιζόμενη μέχρι τα 108dBμV
Διαμόρφωση εξόδου: 16 QAM, 64 QAM
Εξασθένηση: Ρυθμιζόμενη μέχρι 20dB
Κατανάλωση: 180W (με 8 modules και τροφοδοσία LNB)
Διαστάσεις (ΠxYxB): 484x358x221mm
Διαστάσεις (ΠxYxB): 484x358x221mm