Skip to main content
10 Ιανουαρίου 2011 03:00

Johansson Stacker – Destacker

Δύο ανεξάρτητοι δέκτες χωρίς επιπλέον καλωδίωση

Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
e570902a7e185d9a69ccf84afe551016 XL f264b988

Featured | Η επιθυμία όσων έχουν δορυφορική τηλεόραση στο σαλόνι τους, αργά ή γρήγορα, είναι να αποκτήσουν μια δεύτερη λήψη στην κρεβατοκάμαρα. Μπορεί το Twin LNB να λύνει πολύ εύκολα το πρόβλημα της λήψης στην ταράτσα, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα της επιπρόσθετης καλωδίωσης παραμένει να ταλαιπωρεί τον χρήστη. Στο σημείο αυτό έρχεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τη Johansson, που αξίζει να μελετηθεί…

Πείτε όχι στη σύνδεση Loop through!
Μια σύνδεση που διαθέτουν σχεδόν όλοι οι δορυφορικοί δέκτες, αλλά στην ουσία είναι άχρηστη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η IF Loop through. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν λίγο καιρό, ο μόνος τρόπος για να συνδέσουμε δύο δορυφορικούς δέκτες με ένα καλώδιο, ήταν να συνδέσουμε το καλώδιο που κατέβαινε από την ταράτσα (LNB out) στον κύριο δέκτη και στη συνέχεια από το Loop through του, να συνδέσουμε το δεύτερο δέκτη.
Αυτό ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι ο δεύτερος δέκτης μπορούσε να έχει σήμα μόνο από το συνδυασμό μπάντας-πόλωσης, που χρησιμοποιούσε ο πρώτος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει ανεξάρτητη πρόσβαση σε όλη την μπάντα.
Για να έχουμε πλήρως ανεξάρτητη θέαση, αναγκαστικά έπρεπε να χρησιμοποιηθεί Twin LNB στο κάτοπτρο, αλλά και να περαστεί επιπλέον ένα δεύτερο καλώδιο από την ταράτσα, στον δεύτερο δέκτη.
Αυτό το πρόβλημα όμως, από εδώ και πέρα, ανήκει στο παρελθόν, με το Stacker- Destacker, αφού η χρήση του, μας επιτρέπει να κερδίσουμε καλώδιο σε μια σειρά από εγκαταστάσεις. Έτσι, μπορούμε εύκολα και οικονομικά, να αναβαθμίσουμε εγκαταστάσεις, όπου η χρήση δεύτερου καλωδίου είναι αδύνατη.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι το μήκος του καλωδίου μεταξύ stacker-Destacker σε όλες τις εγκαταστάσεις που θα περιγράψουμε παρακάτω, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 μέτρα ή να είναι μικρότερο από 7 μέτρα.
 
Εγκατάσταση για λήψη ενός δορυφόρου και επίγειας TV
Σε αυτή την εγκατάσταση, θα παρουσιάσουμε πώς μπορούμε να οδηγήσουμε τα σήματα ενός δορυφόρου, σε δύο ανεξάρτητες δορυφορικές πρίζες της οικίας μας, χωρίς να πειράξουμε καθόλου την καλωδίωσή μας. Παράλληλα, στη μία από τις δύο πρίζες, μπορούμε, εφόσον το θέλουμε, να οδηγήσουμε και επίγεια σήματα.
Για την όλη εγκατάσταση, θα χρειαστούμε ένα μίκτη TV/Sat, ένα Twin LNB και φυσικά, το σύστημα Stacker-Destacker. Όλες οι συνδέσεις επιτυγχάνονται με ακροδέκτες τύπου F, για αυτό φροντίστε να προμηθευτείτε αρκετές.
Καταρχήν, αντικαθιστούμε το LNB με ένα Twin LNB. Στη συνέχεια, συνδέσουμε στην είσοδο Sat του μίκτη TV/Sat, την πρώτη έξοδο του LNB, ενώ στην είσοδο TV του μίκτη, συνδέουμε την έξοδο της επίγειας κεραίας μας ή από τον κεντρικό ενισχυτή.
Την έξοδο του μίκτη, τη συνδέουμε στην πρώτη είσοδο του Stacker, ενώ τη δεύτερη έξοδο του LNB, τη συνδέουμε στη δεύτερη είσοδο του Stacker. Πρέπει να προσέξουμε και να μην μπερδέψουμε τις εισόδους του Stacker. Η πρώτη είσοδος έχει εύρος 5-2150MHz, ενώ η δεύτερη 950-2150MHz. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο στην πρώτη είσοδο μπορούν να περάσουν τα επίγεια σήματα.
Στη συνέχεια, συνδέετε την έξοδο του Stacker με τον κεντρικό κορμό του δικτύου σας και κατεβαίνετε κάτω, εκεί που καταλήγει το κεντρικό καλώδιο. Εκεί ακριβώς συνδέετε το Destacker.
Την πρώτη έξοδο του Destacker θα την οδηγήσουμε στο χώρο που θέλουμε να λαμβάνουμε και επίγεια σήματα, ενώ τη δεύτερη έξοδο του Destacker, εκεί που θέλουμε να λαμβάνουμε μόνο δορυφορικά. Ο λόγος είναι ότι η πρώτη έξοδος του Destacker έχει εύρος 5-2150MHz και αφήνει να περάσουν επίγεια και δορυφορικά σήματα, ενώ η δεύτερη 950-2150MHz, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν μόνο τα δορυφορικά. Γι’ αυτό, προσοχή στις εξόδους.
Στη συνέχεια, με μια τερματική πρίζα TV/Sat, διαχωρίστε επίγειο και δορυφορικό σήμα της πρώτης εξόδου του Destacker, με το μεν πρώτο να οδηγείται στην TV και το δεύτερο στο δέκτη. Αντίθετα, το δεύτερο μπορείτε να το οδηγήσετε κατευθείαν στο δέκτη ή σε μια τερματική πρίζα Sat. Φυσικά, αν έχετε δέκτη με δύο tuner, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανεξαρτητοποιήσετε εντελώς τη διαδικασία εγγραφής-παρακολούθησης.
Επίσης, ιδιαίτερα βολική είναι η χρήση της πρώτης εξόδου, εφόσον έχετε δέκτη combo, που επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη επίγειας και δορυφορικής ψηφιακής TV, αφού και τα δύο καλώδια (επίγειο και δορυφορικό) θα τα οδηγείτε κατευθείαν στις δύο εισόδους του.
 
Εγκατάσταση για λήψη δύο δορυφόρων και επίγειας TV
Χάρη στη συμβατότητά του με το πρωτόκολλο DiSEqC, το σύστημα Stacker-Destacker, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το διαμοιρασμό δύο δορυφόρων και επίγειων σημάτων, σε δύο ανεξάρτητους δέκτες.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε δύο twin LNB, ένα για Astra 19,2E και ένα για Hot Bird, ας πούμε, το σύστημα Stacker-Destacker, ένα απλό διακόπτη DiSEqC 2 προς 1 και ένα διακόπτη DiSEqC 2 προς 1, που να διαθέτει και επίγεια είσοδο (να είναι δηλαδή διακόπτης και μίκτης TV/ Sat στην ίδια συσκευή).
Στην αρχή, αντικαθιστούμε τα LNB για Astra και Hot Bird, με δύο twin LNB. Τη μία έξοδο του LNB για τον Hot Bird, την οδηγούμε στην είσοδο 1 του διακόπτη-μίκτη DiSEqC και την άλλη έξοδο, στην είσοδο 1 του απλού διακόπτη DiSEqC. Με τον ίδιο τρόπο, την πρώτη έξοδο του LNB για τον Astra, την οδηγούμε στην είσοδο 2 του διακόπτη-μίκτη DiSEqC και την άλλη, στην είσοδο 2 του απλού διακόπτη DiSEqC. Την έξοδο της επίγειας κεραίας από το μπουάτ ή τον κεντρικό ενισχυτή, τη συνδέουμε στην είσοδο TV, του διακόπτη-μίκτη DiSEqC.
Στη συνέχεια, την έξοδο του διακόπτη-μίκτη DiSEqC την οδηγούμε στην είσοδο 1 του Stacker και την έξοδο του απλού διακόπτη DiSEqC, στην είσοδο 2. Την έξοδο του Stacker, τη συνδέουμε με το κεντρικό καλώδιο. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις εξόδους.
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ακριβώς όπως η προηγούμενη, με τη διαφορά, ότι θα πρέπει στο μενού ρυθμίσεων των δορυφορικών δεκτών, να δηλώσουμε Hot Bird στην πόρτα 1 του DiSEqC και Astra 19,2 στην πόρτα 2.
 
Εγκατάσταση σε SMATV
Το σύστημα Stacker-Destacker, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εγκατάσταση θέλουμε να έχουμε δύο ανεξάρτητους δορυφορικούς, με ένα καλώδιο. Έτσι, μπορεί να βρει εφαρμογή και σε κεντρικές εγκαταστάσεις SMATV, όπου χρησιμοποιούνται πολυδιακόπτες. Μπορούμε να συνδέσουμε ανά ζευγάρια τις εξόδους συνδρομητών των πολυδιακοπτών, χρησιμοποιώντας το stacker στην αρχή της γραμμής και το Destacker στο τέλος. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο ένας εκ των δύο συνδρομητών, δεν θα έχει δυνατότητα παρακολούθησης επίγειων προγραμμάτων.
 
Από το Stacker-Destacker στην τεχνολογία Unicable…
Μια ακόμα εναλλακτική πρόταση για να αποφύγετε την διαδικασία της επιπλέον καλωδίωσης, ακούει στο όνομα της τεχνολογίας Unicable. Μπορούμε να τη συναντήσουμε ενσωματωμένη είτε σε LNB είτε σε πολυδιακόπτες, χαρίζοντας στο εκάστοτε προϊόν τη δυνατότητα να τροφοδοτεί μέσω ενός ομοαξονικού καλωδίου, περισσότερους από έναν χρήστες. Πλέον, στην αγορά συναντάμε εύκολα Unicable LNB που μπορεί να τροφοδοτήσει έως 4 ανεξάρτητους χρήστες, όπως και Unicable πολυδιακόπτες, για διαμοιρασμό δορυφόρου μέσω ενός καλωδίου σε 8 ή ακόμα και 16 ανεξάρτητους χρήστες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του συστήματος, είναι οι δορυφορικοί δέκτες να υποστηρίζουν το πρωτόκολλο Unicable, γεγονός που πλέον είναι αρκετά συνηθισμένο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Η AVM στην MWC 2024

    Η AVM στην MWC 2024

    Στη φετινή MWC που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, η AVM παρουσίασε πρωτοποριακές καινοτομίες και νέα προϊόντα FRITZ! για πανίσχυρες συνδέσεις. Το FRITZ!Box 5690 Pro, που υποστηρίζει συνδέσεις οπτ...
  • DiGiVIEW DV-512

    DiGiVIEW DV-512

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου DiGiVIEW DV-512. Πρόκειται για ένα σετ που περιλαμβάνει ενισχυτή κεραίας ιστού για αναλογικά και ψηφιακά κανάλια VHF/UHF, καθώς και τρο...
  • Promax Ranger – Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά video

    Promax Ranger – Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi Slimstyle Plus 400 ST

    Meliconi Slimstyle Plus 400 ST

    Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει τη σειρά Slimstyle, με την εγγύηση της εξ ολοκλήρου ιταλικής κατασκευής. Αλλάξτε, λοιπόν, τον τρόπο που «βλ...
  • Bridge Cable KL017

    Bridge Cable KL017

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου Bridge Cable KL017. Πρόκειται για καλώδιο LAN κατηγορίας CAT6, το οποίο είναι τύπου S/FTP. Διαθέτει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα, τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερω...
  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό ...
  • Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

    Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

    Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι πάντα περιζήτητοι! Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και υψηλής ταχύτητας internet που παρέχουν, έχουν εμπλουτίσει το πορτφόλιό τους και με πλατφόρμες συνδρομητ...
  • Kathrein UFOpro

    Kathrein UFOpro

    Το UFOpro αποτελεί την πρόσφατη πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, που προσφέρει ηγετική σχέση απόδοσης - τιμής στην αγορά! Είναι κατασκευασμένο για εφαρμογές τηλεόρασης επόμενης γενιάς σε...
  • Sat & Zap, Μάιος 2024

    Sat & Zap, Μάιος 2024

    Ελάχιστο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη γεωστατική τροχιά όπου το streaming έχει υπερκεράσει τους δορυφόρους. Αντίθετα, σε Ασία και Αφρική κάθε μήνα εμφανίζονται νέα ελεύθερα κανάλια. Al Shams...