Skip to main content
28 Φεβρουαρίου 2011 03:00

Πως να χρησιμοποιήσετε διακόπτες Bi-Stable για να αυξήσετε τους δορυφόρους που λαμβάνετε.

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
bc60001374f9e660fa6d9c004c39549c XL 33aa998c

Featured | Μπορεί να έχετε εξαντλήσει τις δυνατότητες του δορυφορικού σας δέκτη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον αριθμό των δορυφόρων λήψης. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους διακόπτες Bi-Stable, για να αυξήσουμε τις λήψεις μας, όπως επίσης και τη χρήση τους με δέκτες που δεν υποστηρίζουν εντολή DiSEqC 1.1, αλλά και την εφαρμογή τους για διαχείριση οκτώ ή δεκάξι δορυφόρων, χωρίς επιπλέον καλώδιο για τάση 0/12Volt!

Βάλτε το δισταθή διακόπτη στη ζωή σας!
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου καθώς ξεφυλλίζετε το αγαπημένο σας περιοδικό (βλέπε Digital TV…) ή περιηγείστε στο διαδίκτυο (βλέπε www.digitaltvinfo.gr), ανακαλύπτετε ένα νέο θεματικό κανάλι που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γρήγορα γρήγορα, το μάτι σας τρέχει να διαβάσει τη συχνότητα, την πόλωση, το SR και …ωχ! Η εκπομπή γίνεται από δορυφόρου που δεν κατεβαίνει από το κεραιοσύστημά σας! Κανένα πρόβλημα, ευκαιρία να ξανανεβείτε στην ταράτσα!
Το παραπάνω σενάριο προκύπτει πολλές φορές σε εγκαταστάσεις σταθερών κατόπτρων που χρησιμοποιούνται για λήψη τεσσάρων δορυφόρων, όπου προκύπτει η ανάγκη προσθήκης και κάποιων δορυφόρων ακόμη, είτε με την προσθήκη κάποιων LNB σε ένα κάτοπτρο multi-focus, τύπου Wavefrontier, είτε με την προσθήκη και άλλου κατόπτρου με κεντρικό, αλλά και παράκεντρα LNB.
Αν ο δέκτης σας υποστηρίζει την εντολή DiSEqC 1.1, τότε σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, αφού, εφόσον προμηθευτείτε και τους αντίστοιχους διακόπτες DiSEqC 1.1, μπορείτε κάλλιστα να κατεβάζετε στο δέκτη σας, μέχρι και 16 δορυφόρους.
Λύση υπάρχει και όταν ο δέκτης σας διαθέτει έξοδο διακοπτικού σήματος 0/12Volt, αφού με την αντίστοιχη εντολή από το δέκτη, μπορείτε να ελέγχετε δύο τετράδες LNB, συνδεδεμένες σε δύο διακόπτες DiSEqC 4 προς 1. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επιπλέον καλωδίου, μέσω του οποίου ο δέκτης θα στέλνει την τάση των 12V στον αντίστοιχο διακόπτη 0/12V.
Παρότι σε σχέση με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.1, ο διακόπτης 0/12V εντοπίζεται συχνότερα στους δορυφορικούς δέκτες της αγοράς, σε κάποιες εγκαταστάσεις, η τοποθέτηση πρόσθετου καλωδίου είναι αδύνατη.
Στην περίπτωση αυτή, η λύση προέρχεται από τους δισταθείς διακόπτες (bi-stable switches). Πρόκειται για διακόπτες δύο θέσεων, με δύο εισόδους και μία έξοδο, που έχουν πάντα ανοιχτή τη μία εκ των δύο εισόδων και φυσικά, την έξοδο.
Η λειτουργία του bi-stable switch, εξαρτάται από τη συνεχή τάση πόλωσης του δέκτη προς τα LNB. Σε κάθε μία από τις δύο εισόδους του, μπορούμε να συνδέσουμε την έξοδο π.χ. ενός διακόπτη DiSEqC 4 προς 1, ενώ η έξοδός του συνδέεται με το δορυφορικό μας δέκτη.
Ανεξάρτητα από το αν έχουμε οριζόντια ή κάθετη πόλωση (δηλαδή αν ο δέκτης στέλνει στο LNB 12 ή 18Volt), ανάλογα με το δορυφορικό κανάλι που έχουμε επιλέξει, ο διακόπτης αναγνωρίζει τη συνεχή αυτή τάση και βρίσκεται μόνιμα στην πρώτη θέση. Έτσι, ο δέκτης βλέπει τα τέσσερα LNB του πρώτου διακόπτη DiSEqC.
Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο στη λειτουργία του δισταθή διακόπτη, είναι, ότι αν στιγμιαία διακόψουμε τη λειτουργία του δέκτη πατώντας το off στο τηλεχειριστήριο και σε κλάσμα του δευτερολέπτου (ή και λίγο αργότερα ) το θέσουμε πάλι σε θέση on, ο διακόπτης πηγαίνει στη θέση δύο, επιτρέποντας έτσι στο δέκτη να βλέπει αυτή τη φορά τα LNB του δεύτερου διακόπτη DiSEqC.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το δέκτη, ο δισταθής διακόπτης αναγνωρίζει την προσωρινή διακοπή συνεχούς τάσης και αλλάζει είσοδο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγχουμε δύο ομάδες δορυφόρων.
Σε κάποια εγκατάσταση, χρειάστηκε να συνδέσουμε πέντε κάτοπτρα που λάμβαναν δεκαπέντε διαφορετικούς δορυφόρους σε δέκτη, που δεν διέθετε εντολή DiSEqC 1.1, όπως φαίνεται στο σχέδιο.
Κεντράραμε το πρώτο κάτοπτρο, με διάμετρο 1,40m, στο δορυφόρο Astra 19,2E και εγκαταστήσαμε παράκεντρα LNBs για τους δορυφόρους Astra 28,2E, Arabsat 26E, Eutelsat 16E, Hot Bird, Eutelsat 10E και Eutelsat 7E. Σε ένα δεύτερο κάτοπτρο, με διάμετρο 1,15m, που κεντράραμε στο Thor, εγκαταστήσαμε ακόμη τους δορυφόρους Sirius και Amos, ενώ σε ένα τρίτο κάτοπτρο με διάμετρο 1,10m, που κεντράραμε στον Turksat, εγκαταστήσαμε τους δορυφόρους Hellas Sat και Express 53E. Στην περίπτωση αυτή, η λήψη του Express 53E, επιτυγχάνονταν οριακά. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε δύο ακόμη κάτοπτρα, ένα με διάμετρο στα 1,10m για τον Nilesat και ένα με διάμετρο 1m για τον Hispasat.
Για κάθε οκτάδα LNBs χρησιμοποιήσαμε και από ένα 8πλό διακόπτη DiSEqC. Συνδέσαμε τις δύο εξόδους των δύο οκταπλών διακοπτών DiSEqC, στις δύο εισόδους του δισταθή διακόπτη, την έξοδο του οποίου συνδέσαμε με το καλώδιο καθόδου, που καταλήγει στο δέκτη μας.
Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να κατεβάσουμε 15 δορυφόρους, με μόλις ένα καλώδιο καθόδου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στη λειτουργία των οκταπλών διακοπτών DiSEqC, οι οποίοι λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τους τετραπλούς και στηρίζουν τη λειτουργία τους στα πρωτόκολλα DiSEqC 1.1 και 1.2.
Φυσικά, αν ο δέκτης μας υποστήριζε DiSEqC 1.1, δεν θα καταφεύγαμε σε αυτή τη λύση. Άρα, για να παρακολουθήσουμε τους δορυφόρους, θα πρέπει να στηριχθούμε στο πρωτόκολλο DiSEqC 1.2. Έτσι, η επιλογή του δορυφόρου, θα επιτυγχάνεται κάθε φορά από το μενού κίνησης κατόπτρου του δέκτη (DiSEqC positioner).
Για να γίνω πιο κατανοητός, λειτουργούμε μέσα από το μενού το δέκτη, σαν να ελέγχουμε κινητό κάτοπτρο. Με τη βοήθεια του μενού, ψάχνουμε  ένα δορυφόρο που είναι συνδεδεμένος σε μία από τις οκτώ εισόδους του διακόπτη, κάνοντας βήματα είτε προς ανατολικά, είτε προς δυτικά, μέχρι η μπάρα ένδειξης σήματος του δέκτη να φθάσει στο μέγιστο. Τότε, κάνουμε αποθήκευση στη θέση του δορυφόρου και ψάχνουμε για τον επόμενο.
Ενδεικτικά, σας αναφέρω, πως αν έχω αποθηκεύσει τον πρώτο δορυφόρο στη θέση 1, τότε για να βρω το δεύτερο στη θέση 2, δεν έχω παρά να μετακινηθώ λίγο δυτικά. Έπειτα, κάνω αποθήκευση στη θέση 2, πάντα μέσα από το μενού εύρεσης θέσεων δορυφόρου για κινητό κάτοπτρο, έστω κι αν εμείς έχουμε μόνο σταθερά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις οκτώ θέσεις του κάθε διακόπτη, εκτός αν κάποια μας περισσέψει, όπως στο παράδειγμά μας.
Όπως βλέπετε, για να γίνει αλλαγή από τη μία ομάδα δορυφόρων στην άλλη, κάνουμε χρήση του δισταθή διακόπτη, ανοιγοκλείνοντας στιγμιαία το δέκτη μας με το τηλεχειριστήριο.
 
Στην πράξη
Αντί επιλόγου, θα αναφερθώ σε ορισμένες χρήσιμες λεπτομέρειες. Στην εγκατάσταση του κατόπτρου 1,40m, τα πέντε LNB βρίσκονται σε ενιαία βάση “ράγα”, ενώ τα υπόλοιπα δύο βρίσκονται στον αέρα και πιάνουν τα ακραία με βάσεις τύπου μανταλάκι (εικόνα 2).
Ο δισταθής διακόπτης, μπορεί να οδηγήσει με τον ίδιο τρόπο και διαφορετικού τύπου συνδεσμολογίες LNBs, που πρέπει όμως να υποστηρίζει ο δέκτης, όπως για παράδειγμα τετραπλούς διακόπτες DiSEqC, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συνδεθεί  με κινητό κάτοπτρο με DiSEqC 1.2. Επίσης, παρουσιάζει μια φυσιολογική απώλεια σήματος, της τάξης των 3dB, μεταξύ εισόδου και εξόδου. To ίδιο συμβαίνει και με τον οκταπλό διακόπτη DiSEqC, με φυσιολογική απώλεια 2 με 3dB. Τέλος, ο οκταπλός διακόπτης, υπάρχει περίπτωση να μη συνεργαστεί με κάποιο δέκτη της αγοράς με εντολή DiSEqC 1.2, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί με συγκεκριμένους δέκτες που έχω δοκιμάσει, αλλά το αναφέρω σαν μια μικρή πιθανότητα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Η AVM στην MWC 2024

    Η AVM στην MWC 2024

    Στη φετινή MWC που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, η AVM παρουσίασε πρωτοποριακές καινοτομίες και νέα προϊόντα FRITZ! για πανίσχυρες συνδέσεις. Το FRITZ!Box 5690 Pro, που υποστηρίζει συνδέσεις οπτ...
  • DiGiVIEW DV-512

    DiGiVIEW DV-512

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου DiGiVIEW DV-512. Πρόκειται για ένα σετ που περιλαμβάνει ενισχυτή κεραίας ιστού για αναλογικά και ψηφιακά κανάλια VHF/UHF, καθώς και τρο...
  • Promax Ranger – Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά video

    Promax Ranger – Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi Slimstyle Plus 400 ST

    Meliconi Slimstyle Plus 400 ST

    Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει τη σειρά Slimstyle, με την εγγύηση της εξ ολοκλήρου ιταλικής κατασκευής. Αλλάξτε, λοιπόν, τον τρόπο που «βλ...
  • Bridge Cable KL017

    Bridge Cable KL017

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου Bridge Cable KL017. Πρόκειται για καλώδιο LAN κατηγορίας CAT6, το οποίο είναι τύπου S/FTP. Διαθέτει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα, τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερω...
  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό ...
  • Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

    Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

    Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι πάντα περιζήτητοι! Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και υψηλής ταχύτητας internet που παρέχουν, έχουν εμπλουτίσει το πορτφόλιό τους και με πλατφόρμες συνδρομητ...
  • Kathrein UFOpro

    Kathrein UFOpro

    Το UFOpro αποτελεί την πρόσφατη πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, που προσφέρει ηγετική σχέση απόδοσης - τιμής στην αγορά! Είναι κατασκευασμένο για εφαρμογές τηλεόρασης επόμενης γενιάς σε...
  • Sat & Zap, Μάιος 2024

    Sat & Zap, Μάιος 2024

    Ελάχιστο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη γεωστατική τροχιά όπου το streaming έχει υπερκεράσει τους δορυφόρους. Αντίθετα, σε Ασία και Αφρική κάθε μήνα εμφανίζονται νέα ελεύθερα κανάλια. Al Shams...