Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τηλεόραση παντού…
με το TV Anywhere της MARMITEK
Featured | Πόσες φορές θελήσατε να παρακολουθήσετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει παροχή σήματος; Για να μην είσαστε έρμαιο της… πρίζας, εξοπλιστείτε με το TV Anywhere της MARMITEK και μεταφέρετε ασύρματα την τηλεόραση ή το δορυφορικό σας δέκτη οπουδήποτε στο σπίτι σας.
Για να μη νομίζετε ότι μιλάμε για… μαγεία, λέγοντας ότι το TV Anywhere μεταφέρει ασύρματα την τηλεόρασή σας οπουδήποτε στο σπίτι σας, δεν εννοούμε ότι τη «διακτινίζει», αλλά μεταφέρει με τον πομποδέκτη του σήμα Audio Video που λαμβάνει, αποδιαμορφώνοντας τα κανάλια που δέχεται από την πρίζα RF. Δυστυχώς, η εποχή του Star Trek δεν έχει έρθει ακόμα… Μέχρι τότε όμως, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή της Marmitek, για να παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας προγράμματα στα σημεία όπου δεν υπάρχει πρίζα ή γενικότερα, παροχή σήματος. Με δυο λόγια, το σύστημα μπορεί να τροφοδοτηθεί από επίγειο σήμα RF (για τηλεόραση, VCR κτλ.), αλλά και audio-video (κατάλληλο για DVD, δορυφορικό δέκτη κτλ.) και να τα εκπέμψει ασύρματα σε ένα άλλο σημείο, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής σήματος για παρακολούθηση εξ’ αποστάσεως.
Πομποδέκτης
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά το TV Anywhere για να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του. Την καρδιά του συστήματος αποτελεί ένας πομπός που συνδέεται στις πηγές σήματος και ένας δέκτης που παρέχει σήμα στην απομακρυσμένη τηλεόραση. Ο πομπός μπορεί να τροφοδοτηθεί από καλώδιο RF και η πιο κοινή εφαρμογή του είναι η τροφοδοσία απευθείας από τηλεοπτική πρίζα. Ωστόσο, εάν διαθέτουμε συσκευές που ενσωματώνουν επίγειο διαμορφωτή RF, μπορούμε να τις κάνουμε μίξη (από τα RF loopthrough) και να τροφοδοτήσουμε τον πομπό. Πιο συγκεκριμένα, στην είσοδο αυτή ο πομπός διαθέτει tuner της Philips για σήματα VHF low, VHF high και UHF. Εκτός όμως από αυτήν την είσοδο, ο πομπός μπορεί να τροφοδοτηθεί και από σήμα Audio/Video από οποιαδήποτε πηγή, όπως δορυφορικό δέκτη, DVD κτλ. Ταυτόχρονα, ο πομπός μπορεί να παρέχει τοπικά τα οπτικοακουστικά σήματα που δέχεται μέσω RCA Audio/Video εξόδων. Τα σήματα που δέχεται ο πομπός τα εκπέμπει στη συχνότητα των 2,4GHz στο δέκτη, που με τη σειρά του, παρέχει έξοδο Audio/Video για να τροφοδοτήσει έναν τηλεοπτικό δέκτη. Η μετάδοση μπορεί να γίνει σε τέσσερα κανάλια, σε περίπτωση παρεμβολών. Η ονομαστική κάλυψη εντός οικίας είναι 30 μέτρα.
Τηλεχειρισμός
Το TV Anywhere συνοδεύεται από το πολυτηλεχειριστήριο, με το οποίο μπορούμε να ελέγχουμε τον πομπό αλλά και τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτόν (έως έξι συσκευές). Η μεταφορά των εντολών γίνεται μέσω της συχνότητας 433,92MHz και για το λόγο αυτό, ο πομπός και ο δέκτης είναι εξοπλισμένοι με δεύτερη κεραία. Πατώντας λοιπόν ένα πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου στο απομακρυσμένο σημείο όπου θέλουμε να παρακολουθήσουμε τηλεόραση, η μονάδα του δέκτη στέλνει ασύρματα την εντολή στον πομπό. Για το χειρισμό του ενσωματωμένου tuner του πομπού, αυτό αρκεί, κάτι που δεν ισχύει όμως και για τις εξωτερικές συσκευές που έχουμε συνδέσει σε αυτόν. Για την επίλυση του θέματος αυτού, ο πομπός δέχεται ένα καλώδιο IR Extender, που μεταφέρει καλωδιακά τις εντολές στις επιμέρους συσκευές. Το καλώδιο αυτό διαθέτει τρία LEDs σε διαφορετικά σημεία, για να τα τοποθετούμε στην πρόσοψη των συσκευών. Έτσι, μέσω του πομπού και του IR Extender, οι εντολές του απομακρυσμένου τηλεχειριστηρίου είναι σαν να πραγματοποιούνται μπροστά ακριβώς από τις συσκευές. Εκτός από το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει το σύστημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα χειριστήρια των ίδιων των συσκευών. Εάν θέλουμε ωστόσο να προγραμματίσουμε το πολυτηλεχειριστήριο για να συνεργάζεται με τις επιμέρους συσκευές, θα βρούμε στη συσκευασία έναν κατάλογο Code Book, με πολύ μεγάλο αριθμό συσκευών που υποστηρίζονται. Εάν πάλι η συσκευή μας δεν εμπεριέχεται στον κατάλογο αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή της αυτόματης αναζήτησης κωδικού.
Το σύστημα TV Anywhere στην πράξη
Αξίζει να αναφέρουμε -προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση της δοκιμής μας- ότι στη συσκευασία του συστήματος βρήκαμε πολλά εξαρτήματα σύνδεσης για διαφορετικές περιστάσεις. Για τη συνδεσμολογία του πομπού και του δέκτη, διατίθενται καλώδια RCA (για stereo audio και video), αλλά και αντάπτορες Scart σε RCA. Επίσης συναντάμε ένα επίγειο splitter RF για να τροφοδοτήσουμε τον πομπό και μια τηλεόραση στο ίδιο σημείο μέσω μιας πρίζας.
Συνδεσμολογία
Για να δοκιμάσουμε τη λειτουργία του συστήματος, τροφοδοτήσαμε τον πομπό με επίγειο σήμα RF απευθείας από την τηλεοπτική πρίζα και συνδέσαμε με RCA στις εισόδους Audio/Video την οπτικοακουστική έξοδο ενός δορυφορικού δέκτη. Για τον τηλεχειρισμό του τελευταίου, συνδέσαμε στον πομπό το καλώδιο IR Extender και οδηγήσαμε ένα από τα τρία LEDs που διαθέτει, μπροστά στο δορυφορικό δέκτη. Τα LEDs διαθέτουν αυτοκόλλητο για να τα κολλάμε στην πρόσοψη των συσκευών, ωστόσο εμείς για να μη χαλάσουμε την αισθητική του δέκτη, το τοποθετήσαμε μπροστά από τη συσκευή. Τον δέκτη τώρα, τον τοποθετήσαμε σε αρκετά μεγάλη απόσταση, σε διαφορετικό όροφο της οικίας, όπου παρεμβάλλονταν πόρτες και τοίχοι και συνδέσαμε τις εξόδους του Audio/Video με καλώδια RCA στον τηλεοπτικό δέκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται και δύο συσκευές WiFi, που επειδή αδυνατούν να καλύψουν αυτήν την απόσταση, έχουν τοποθετηθεί σε πολύ κοντινότερη απόσταση μεταξύ τους. Για τοπική παρακολούθηση των πηγών, συνδέσαμε τις εξόδους Audio/Video του πομπού μέσω καλωδίων RCA.
Ρύθμιση και λειτουργία
Όπως υποδεικνύουν οι οδηγίες χρήσεις, κατά την εγκατάσταση του συστήματος τοποθετήσαμε τον πομπό και το δέκτη στο ίδιο σημείο. Καθώς ενεργοποιούμε τον πομπό, εμφανίζεται στην τοπική μας οθόνη μια κάρτα για την επιλογή του συστήματος τηλεόρασης, όπου επιλέγουμε PAL-BG. Έπειτα, επειδή η μνήμη του πομπού είναι κενή, πραγματοποιούμε σάρωση της επίγειας μπάντας με το πλήκτρο SCAN. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχουμε πλέον εικόνα στο δέκτη μας. Φυσικά, μπορούμε μέσω του τηλεχειριστηρίου να σβήσουμε κανάλια ή να αλλάξουμε τις μνήμες. Μετά από αυτήν την… τόσο σύνθετη διαδικασία, απομακρύνουμε το δέκτη και τον τοποθετούμε στο σημείο που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο. Το αποτέλεσμα είναι άψογο. Έχουμε εικόνα στην απομακρυσμένη τηλεόραση και αλλάζουμε ταχύτατα τα κανάλια από το τηλεχειριστήριο του συστήματος. Με το πλήκτρο CATV/AV αλλάζουμε την πηγή μετάδοσης του πομπού και περνάμε στο δορυφορικό δέκτη. Με το τηλεχειριστήριο του τελευταίου πλέον στο χέρι, χειριζόμαστε στο δορυφορικό δέκτη σαν να βρισκόμασταν μπροστά του. Μπορεί λοιπόν να μην «διακτινίσαμε» τις συσκευές μας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο!