Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Dreambox DM100
Ονειρόκουτο για… όλους!
Featured | Η εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τους δορυφορικούς δέκτες, πάντα ξαφνιάζει με τα μηχανήματα που λανσάρει. Έτσι και τώρα, η Dream Multimedia έρχεται να ταράξει τα νερά για ακόμα μια φορά με τον …νεογέννητο DM100.
Εάν δεν υπήρχε η επιγραφή της Dream Multimedia στην πρόσοψή του, θα δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε ότι πρόκειται για δορυφορικό δέκτη! Οπωσδήποτε ό,τι μικρότερο έχουμε δει ποτέ σε δορυφορικό δέκτη, ο DM100 είναι απόλυτα μινιμαλιστικός και τραβάει τα βλέμματα διατηρώντας την παράδοση της οικογένειας Dreambox. Η πρόσοψή του έχει το σχεδιασμό του DM600 PVR και ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις εκτός από το ύψος, όπου είναι ακόμα λεπτότερος από τον ήδη λιλιπούτειο αδερφό του. Έτσι λοιπόν, εκτός από το πλήκτρο ON/OFF και τη μικρή του οθόνη, στην πρόσοψη συναντάμε υποδοχή για κάρτα smartcard. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει η πίσω όψη του δέκτη όπου πλέον δε χωράνε δύο γραμμές συνδέσεων και συναντάμε τις RF IN/OUT, έξοδο SCART, έξοδο S-Video, έξοδο οπτικού ήχου, θύρα Ethernet και USB. Γνωρίζοντας τα ονειροκούτια, απορία προξενεί όχι η απουσία των οπτικοακουστικών βυσμάτων RCA, αλλά της καθιερωμένης θύρα RS-232. Ωστόσο, οι εκπλήξεις στον DM100 δεν σταματούν εδώ…
Dreambox χωρίς πιγκουίνο;
Η τεράστια έκπληξη που θα προκαλέσει χιονοστιβάδα συζητήσεων, ερωτήσεων και παρατηρήσεων, είναι η απουσία ελεύθερου λογισμικού Linux από τον DM100. Ναι, καλά διαβάσατε, η Dream Multimedia, η εταιρεία που ξεκίνησε την επανάσταση στους δορυφορικούς δέκτες βασισμένη στο ελεύθερο λογισμικό, παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 7 δέκτες, ένα μηχάνημα χωρίς λογισμικό Linux. Ο προφανής λόγος που ωθεί την εταιρεία σε αυτήν την κίνηση, είναι για να προσεγγίσει το κοινό που δεν είναι διατεθειμένο να παλεύει και να πειραματίζεται για να κάνει το δορυφορικό του δέκτη να δουλέψει. Το τίμημα όμως δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλο, αφού το λογισμικό Linux είναι αυτό που ξεχώρισε τους δέκτες της εταιρείας από τους υπόλοιπους, ξεκίνησε μια νέα τάση δορυφορικών δεκτών και τους αποδίδει μέχρι και σήμερα τις εκρηκτικές του λειτουργίες. Μη σας μπερδεύει η θύρα Ethernet, αφού ο DM100 απέχει πολύ από το να θεωρείται αδερφός των άλλων Dreambox, αφού εκτός από το λογισμικό του διαφέρει και σε hardware, μιας και δε διαθέτει επεξεργαστή PowerPC ή ATI όπως οι υπόλοιποι αλλά ST OMEGA. Προτού όμως βιαστούμε να κρίνουμε, αρνητικά ή θετικά, την εταιρεία που οφείλουμε να σεβόμαστε για την προσφορά της στη δορυφορική τηλεόραση, ας δούμε τη λειτουργία του ολοκαίνουργιου DM100.
Ο Dreambox του απλού χρήστηΣτην αρχική λειτουργία του δέκτη συναντάμε πολλά θετικά της απουσίας λογισμικού Linux, αφού τα πάντα γίνονται πιο απλά. Καταρχήν, η εκκίνηση του δέκτη γίνεται πολύ γρήγορα, όπως στους κλασικούς δορυφορικούς δέκτες, σε αντίθεση με τους λινουξάτους που… θέλουν το χρόνο τους. Τα τρισδιάστατα και κινούμενα μενού του δέκτη είναι πολύ όμορφα, εύχρηστα και απλά. Η ρύθμιση των δορυφόρων και η αναζήτηση προγραμμάτων είναι παιχνιδάκι διαθέτοντας εκτός από αυτόματη αναζήτηση και λειτουργία blind scan. Ο δέκτης είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα για τη συνεργασία του με τον εξοπλισμό λήψης, διαθέτοντας DiSEqC 1.0, 1.1 και για την κίνηση του μοτέρ DiSEqC 1.2 και USALS. Τα πρωτόκολλα κίνησης δοκιμάστηκαν με positioner MOTECK και πραγματοποιήθηκε αλλαγή δορυφόρων μέσω διακοπτών χωρίς κανένα προβληματισμό. Πολύ βολικά είναι τα μενού για τη ρύθμιση καναλιών και για τις λίστες αγαπημένων, οι οποίες ανέρχονται σε 8. Προς το παρόν όμως, στις ρυθμίσεις OSD δεν συναντήσαμε ελληνική γλώσσα. Ενδιαφέρον επίσης έχει η λειτουργία της προβολής 4 ή 9 προγραμμάτων σε παράθυρα, ταυτόχρονα στην ίδια οθόνη, με δυνατότητα γρήγορης περιήγησης σε αυτά.
Αφήνοντας το software στην άκρη για λίγο, ας κοιτάξουμε τη σημασία των θυρών USB και Ethernet στην πίσω όψη του δέκτη. Η θύρα USB που είναι τύπου USB-B (όχι για υποδοχή USB Stick) ουσιαστικά αντικαθιστά τη θύρα RS-232, αφού πρόκειται για μετατροπέα USB2serial. Όταν συνδέουμε το δέκτη στον υπολογιστή αυτός με τη σειρά του αναγνωρίζει τη συσκευή ως USB σε RS-232 και την αντιστοιχεί μέσω κατάλληλων οδηγών σε μια θύρα COM. Έτσι, η θύρα USB προορίζεται μόνο για αναβάθμιση του δέκτη και δεν είναι συμβατή με άλλες συσκευές. Η θύρα Ethernet, όπως διαβάζουμε στις οδηγίες χρήσης του δέκτη, προορίζεται για την επικοινωνία του δέκτη μέσω HTTP, FTP, NFS, Telnet και Samba. Μέσα από τα μενού του δέκτη μπορούμε να ορίσουμε χειροκίνητη διεύθυνση IP ή για αυτόματη αντιστοίχηση μέσω DHCP. Ωστόσο, παρότι συνδέσαμε το δέκτη στο τοπικό μας δίκτυο και μπορούσαμε να τον δούμε μέσω της εντολής ping, δεν μπορέσαμε να συνδεθούμε σε αυτόν με καμία από τις παραπάνω εφαρμογές που αναφέρει η Dream Multimedia.
Μαζί με το Linux χάνεται και η μαγεία?
Η αποτυχία επικοινωνίας με το δέκτη μέσω της θύρας Ethernet ήταν η πρώτη ένδειξη της απουσίας του λογισμικού Linux. Προφανώς η Dream Multimedia θα φροντίσει μέσω επόμενων αναβαθμίσεων την υποστήριξη των εφαρμογών που αναφέρει, αλλά τι θα γίνει με τις εκρηκτικές εφαρμογές που χαρίζει στους δορυφορικούς δέκτες το λογισμικό Linux? Ήδη η ισχυρότατη ομάδα κατασκευής λογισμικών Linux για δορυφορικής δέκτες PLi έχει δηλώσει ότι δε θα παρουσιάσει λογισμικό για τον DM100. Το γεγονός αυτό είναι φυσικό, αφού πλέον πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό με το οποίο ασχολούνται και πιστεύουν όλες αυτές οι ομάδες. Ακόμα και οι «κολλητοί» της Dream Multimedia, η ομάδα Gemini Project, δε δηλώνει προς το παρόν καμία ενέργεια για επερχόμενη έκδοση λογισμικού για το δέκτη. Μένοντας εκτός από το Linux, ο δέκτης απέχει και από τα δεκάδες καταπληκτικά plug-ins που μπορούν να συνοδέψουν το λογισμικό. Παρόλα αυτά ήδη κυκλοφόρησαν λογισμικά emulators για τη καυτή εφαρμογή του CardSharing, που αποδίδουν πολλαπλές δυνατότητες.
Επεξεργασία καναλιών μέσω υπολογιστή
Παρά την απουσία του λογισμικού Linux, η Dream Multimedia φρόντισε ήδη την παρουσίαση ενός προγράμματος για την τροποποίηση και επεξεργασία των καναλιών του DM100 μέσω PC. Η εφαρμογή αξιοποιεί τη σειριακή σύνδεση του δέκτη και μπορεί να φορτώσει τις λίστες καναλιών και αγαπημένων για επεξεργασία μέσω του υπολογιστή και ανέβασμα πίσω στο δέκτη. Επίσης, εκτός από τροποποίηση παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης των μνημών του δέκτη στον υπολογιστή. Για να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουμε τη θύρα COM, στην οποία έχει αντιστοιχηθεί η σύνδεση USB2Serial του δέκτη. Την πληροφορία αυτή την εντοπίζουμε στον Device Manager του υπολογιστή και αφού την επιλέξουμε στις ρυθμίσεις του “Loader & Channel Editor”, είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε και να διαχειριστούμε τις λίστες του δέκτη.
Με μια ματιά
Τμήμα αποκρυπτογράφησης: ενσωματωμένο UCAS (Dreamcrypt)
Συνδέσεις A/V: 1xScart, 1xS/PDIF Optical (AC-3), 1xLNB In, 1xLNB Out.
Άλλα: Θύρα 10 / 100 Mbits Ethernet, 1 x SIM Card, Θύρα USB-B (μετατροπέας USB2Serial), Multi Picture View (4, 9 προγράμματα), EPG, blind scan, Picture in Picture (PIP), DiSEqC 1.0, 1.1 & 1.2, USALS, 8 λίστες αγαπημένων.
Τιμή: 160€
Η γνώμη μας: Ο DM100 αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής από την Dream Multimedia, η οποία δεν εξοπλίζει το δέκτη με λογισμικό Linux, αποδίδοντας στο δημιούργημά της μεγαλύτερη ευχρηστία από τους υπόλοιπους δέκτες της, προσεγγίζοντας αυτήν την φορά τον απλό χρήστη.