Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Clarke-tech CT 550PVR
Featured | Αυτό που προσφέρει ο λινουξάτος ClarkeTech μπορεί να μην είναι κάτι νέο, αλλά σίγουρα είναι ευπρόσδεκτο, αφού ακολουθεί την πετυχημένη συνταγή Linux PVR με θύρα Ethernet, προσφέροντας μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση.
Η γερμανική εταιρεία Clarke-Tech ιδρύθηκε το 2004 με στόχο τη δημιουργία προϊόντων για τη δορυφορική τηλεόραση. Ανάμεσα σε άλλα, έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό δορυφορικών δεκτών διαφόρων χαρακτηριστικών (HD, HD Combo, USB PVR, κ.ά.). Μάλιστα, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά ανεπίσημα αρχεία για το «πατσάρισμα» διαφόρων δεκτών της εταιρείας. Θέλοντας να διεισδύσει σε νέα μονοπάτια, οι τελευταίες προθέσεις της εταιρείας την οδήγησαν στη δημιουργία του C-Tech 550PVR, ενός υβριδικού δορυφορικού δέκτη με λογισμικό Linux και δυνατότητες PVR.
Πιο συγκεκριμένα, ο Clarke-Tech έρχεται με το Enigma 1, τη γνωστή έκδοση του λογισμικού Linux για δορυφορικούς δέκτες που φοράνε αρκετά μοντέλα Dreambox, όπως και άλλοι λινουξάτοι δέκτες. Το γεγονός αυτό τον κάνει συμβατό με τα δεκάδες plugins και ανεπίσημα λογισμικά που τρέχουν κάτω από Enigma 1. Στον τομέα του hardware, ο δέκτης είναι εξοπλισμένος με τον γνωστό επεξεργαστή IBM PowerPC 252MHz και διαθέτει μνήμη 72MB RAM + 16ΜΒ Flash ROM. Στην κομψή πρόσοψη του μικρομεσαίου και βολικού σε μέγεθος (αντίστοιχου των IPBOX 250PRV ή PRIME) 550PVR, εκτός από την ευδιάκριτη οθόνη 4 ψηφίων, συναντάμε μια θύρα USB (κάτω από το πορτάκι), όπως και μία υποδοχή έξυπνης κάρτας. Στην πίσω όψη του δέκτη, πέρα από τις οπτικοακουστικές εξόδους, συναντάμε modem και την θύρα Ethernet, στην οποία βέβαια στηρίζεται και η οντότητα του δέκτη. Ο ρόλος βέβαια της θύρας USB δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρώς, αφού χρησιμοποιείται για τη σύνδεση αποθηκευτικής συσκευής, όπως εξωτερικό σκληρό δίσκο ή memory stick, για λειτουργία PVR και όχι μόνο.
Σας θυμίζει κάτι;
ΌΧΙ, ο δέκτης δεν είναι κλώνος! Τρέχουμε να απαντήσουμε στη σκέψη που τριβελίζει το μυαλό σας και οπωσδήποτε είναι εύλογη και πολύ σημαντική. Ο δέκτης δεν κινδυνεύει από τα αρνητικά συμπτώματα των κλώνων, αφού δεν είναι κόπια κάποιου άλλου λινουξάτου δέκτη και… δηλώνει έτοιμος να ακολουθήσει το δικό του, δύσκολο, δρόμο. Η εμφάνισή του δε θυμίζει τίποτα από Dreambox, αλλά από την άλλη μεριά φέρνει λίγο σε IPBox, χωρίς όμως να ταιριάζει στο συνδυασμό των χαρακτηριστικών κάποιου μοντέλου της ABCom. Αυτόν που «πλευρίζει» κάπως τελικά είναι ο ITGate. Εκτός από τα αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά των δεκτών, το πρόγραμμα για τη διαχείριση του δέκτη, που είναι ανάλογο του ITGate, όπως και η θερμή υποστήριξή του από την ομάδα EDG-Nemesis, δείχνουν ότι τα δύο μοντέλα βαδίζουν τον ίδιο δρόμο. Ωστόσο, ο Clarke-Tech δεν είναι κλώνος του ITGate, όχι μόνο γιατί στις πλακέτες στο εσωτερικό του αναγράφεται ο κωδικός του μοντέλου του (κάτι που δε συμβαίνει στου κλώνους), αλλά και γιατί αρνήθηκε να δεχθεί image του ITGate.
Γρήγορα σε ανεπίσημο image!
Δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για το επίσημο λογισμικό του δέκτη, αφού είναι γνωστό ότι οι δέκτες αυτής της κατηγορίας ασφυκτιούν μέσα στα λογισμικά της μαμάς εταιρείας. Επίσης γνωστή, είναι και η σημασία ύπαρξης ανεπίσημης βοήθειας για την χρηστικότητα και τη γενικότερη λειτουργία των λινουξάτων δεκτών. Μετρώντας λίγο χρόνο ζωής, ο «νέος» δείχνει καλά σημάδια, έχοντας τη δυνατή ομάδα EDG-Nemesis να τον έχει… συμπαθήσει. Για την ώρα λοιπόν, η καλύτερη περίπτωση για τη λειτουργία του δέκτη είναι με το λογισμικό της EDG-Nemesis, όπως μάλιστα προβάλλεται και στο διαφημιστικό βίντεο που τρέχει στο YouTube για τον 550PVR… Το πρόγραμμα για την αλλαγή του image του δέκτη μπορούμε να το κατεβάσουμε από το επίσημο site της Clarke-Tech, όπου μπορούμε μάλιστα να βρούμε και ένα πακέτο για την επιδιόρθωση της Flash μετά από αποτυχημένους πειραματισμούς.
Πριν προχωρήσουμε στην αλλαγή του image του δέκτη, φροντίζουμε να έχουμε διαθέσιμα τα απαραίτητα αρχεία. Ακολουθώντας τα link που παρουσιάζουμε σε παρακάτω παράγραφο, κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του Clarke-tech CT550 Control Center, όπως και το τελευταίο image της EDG-Nemesis για το συγκεκριμένο δέκτη. Την αλλαγή του λογισμικού θα την πραγματοποιήσουμε μέσω της θύρας Ethernet, οπότε αφού συνδέσουμε το δέκτη στο τοπικό μας δίκτυο, σημειώνουμε την IP διεύθυνση που του έχει αποδοθεί από τον DHCP Server ή ρυθμίζουμε χειροκίνητα, ακολουθώντας το MENU-Setup-Expert Setup-Communication Setup. Έπειτα ακολουθούμε τα εξής βήματα:
- Τρέχουμε το Clarke-tech Control Center και στην καρτέλα Config εισάγουμε τη διεύθυνση IP του δέκτη μας.
- Προχωράμε στην καρτέλα Update, όπου κάνοντας κλικ στην επιλογή UPDATE ανοίγει επιλογή αναζήτησης του αρχείου image στον υπολογιστή μας.
- Επιλέγουμε το αρχείο της EDG-Nemesis και προχωράμε. Εάν έχουμε ενεργοποιημένο το Windows Firewall ή κάποιο άλλο Firewall, θα πρέπει να επιτρέψουμε τη λειτουργία του Control Center για την επικοινωνία με το δέκτη.
- Έπειτα το αρχείο περνάει ταχύτατα στο δέκτη και μετά ξεκινάει να το κάνει flash στη μνήμη. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο δέκτης εμφανίζει μετρητή στην οθόνη στην πρόσοψή του αλλά και στην τηλεόραση.
- Μετά από δύο καταμετρήσεις έως το 100, λαμβάνουμε το μήνυμα «done» στην οθόνη του δέκτη. Πραγματοποιείται αυτόματο reboot και πλέον ξεκινάει ο δέκτης με …νέο αέρα.
Το EDG-Nemesis
Το image της EDG-Nemesis, όπως και οι υπόλοιπες διανομές της, είναι πολύ καλό και αποδίδει σημαντικά χαρακτηριστικά στο δέκτη. Καταρχήν, από θέμα εμφάνισης, τα μενού παύουν να είναι αυτά τα στριφνά του απλού Enigma 1. Μάλιστα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη χρηστικότητά της, η διανομή υποστηρίζει ελληνικά. Περνώντας τώρα στα λειτουργικά θέματα, πατώντας το μπλε πλήκτρο εμφανίζεται η καρτέλα EDG-Nemesis Panel, όπου μπορούμε να διαχειριστούμε τα emulators που διαθέτει ο δέκτης για λειτουργία σε δίκτυα CardSharing και όχι μόνο (φόρτωμα κλειδιών κ.ά.). Πατώντας πάλι το μπλε πλήκτρο, περνάμε στην καρτέλα Nemesis Download Panel. Επιλέγοντας Download Addons συνδεόμαστε με το Server της ομάδας απ’ όπου μπορούμε εύκολα να κατεβάσουμε αρκετά πρόσθετα λογισμικά στο δέκτη μας. Πίσω όμως, στην καρτέλα EDG-Nemesis Panel μπορούμε πατώντας είτε το κίτρινο, είτε το πράσινο πλήκτρο να μεταφερθούμε σε ενδιαφέροντα μενού για την παραμετροποίηση του δέκτη μας.
Το μοναδικό αρνητικό της διανομής είναι η απουσία emulators. Το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με χειροκίνητη εγκατάσταση των κατάλληλων αρχείων με κατάληξη .tbz2 μέσω της Nemesis Download Panel, είτε με την αναζήτηση στο διαδίκτυο ενός αρχείου extra.url, το οποίο ανεβάζουμε στο δέκτη μέσω FTP στο φάκελο /var/etc και του δίνουμε δικαιώματα διαχείρισης 755. Έπειτα, ο δέκτης διαθέτει μια επιπλέον επιλογή στην καρτέλα Nemesis Download Panel, για σύνδεση σε Server που διαθέτει emus και κλειδιά. Η σύνδεση στο δέκτη μέσω FTP μπορεί να γίνει με ένα πρόγραμμα όπως το freeware Filezilla με user name=root και χωρίς password. Η αλλαγή των δικαιωμάτων του αρχείου μπορεί να γίνει από το πρόγραμμα FTP, με δεξί κλικ στο αρχείο και επιλογή file attributes, είτε μέσω telnet και της εντολή chmod. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στις δοκιμές μας, παρότι η επιλογή προστέθηκε στο μενού του δέκτη, η σύνδεση με το Server αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί, γεγονός όμως που πρέπει να υποθέσουμε, λόγω της ακεραιότητας της ομάδας, ότι θα ξεπεραστεί, είτε με νέο αρχείο και νέο link είτε με το σήκωμα του Server.
Λειτουργία PVR
Για να ελέγξουμε τη λειτουργία PVR και τη σύνδεση USB, συνδέσαμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο 80GB Western Digital. Ακολουθώντας το MENU-Setup-System Settings συναντάμε την επιλογή USB disk Setup. Από το μενού της επιλογής, μπορούμε να δούμε καταρχήν εάν ο δέκτης έχει αναγνωρίσει το δίσκο και να τον διαμορφώσουμε κατά ext3 για να συνεργαστεί με το λογισμικό. Στη διαδικασία αυτή, όλα κύλησαν ομαλά και πατώντας το πλήκτρο PVR του τηλεχειριστηρίου, ενεργοποιούνταν η λειτουργία καταγραφής και τα αντίστοιχα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου. Η λειτουργία PVR του δέκτη είναι αρτιότατη, ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι η θέση της θύρας USB στην πρόσοψη μπορεί να προβληματίσει τη μόνιμη σύνδεση ενός εξωτερικού σκληρού, με το πορτάκι ανοιχτό και το καλώδιο να τρέχει μπροστά από το δέκτη, αλλά από την άλλη πλευρά βολεύει για τη σύνδεση memory stick.
Με μια ματιά
Σκληρός δίσκος: Εξωτερικός σε USB
Τμήμα αποκρυπτογράφησης: 1 Card reader.
Αριθμός καναλιών: απεριόριστα.
Συνδέσεις A/V: 2x Scart, 1xOptical Digital Audio Out, 1xRCA composite Video out, 2xRCA stereo audio out, 1xmini DIN S-Video out, 1xIF in, 1xIF out.
Άλλα: 1x USB 2.0 (Client), θύρα ethernet (LAN), RS-232, υποστήριξη Enigma 1, modem, Οθόνη 4 ψηφίων, Επεξεργαστής 252MHz IBM PowerPC (350MIPS), Μνήμη: 72 Mb ram + 16 Mb flash rom.
Η γνώμη μας: Ο Clarke-tech έχει τις δυνατότητες να διεισδύσει στο σαλόνι των λινουξάτων δεκτών, διαθέτοντας τα απαραίτητα χαρακτηριστικά Enigma1 – Ethernet – PVR. Τα πρώτα του βήματα είναι αισιόδοξα για την ανάπτυξη ανεπίσημης υποστήριξης, με μια ισχυρή ομάδα διανομών να είναι ήδη στο πλευρό του.