Skip to main content
18 Δεκεμβρίου 2012 04:44

PROMAX Digital To TV DT-504

Μετατροπή A/V σε COFDM για αναμεταδότες

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Featured | Η λύση που όλοι οι τεχνικοί περίμεναν με ανυπομονησία και στην οποία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για πολλαπλές ευκαιρίες εργασίας, είναι εδώ! Η μονάδα που θα ανοίξει το δρόμο σε νέες εφαρμογές ήρθε από την Promax και είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ελληνική αγορά. Το Digital Satellite TV, σε πρώτη αποκλειστικότητα, πειραματίστηκε εκτενώς με τη μονάδα DT-504 και σας παραθέτει τις λειτουργίες της…Η λύση που ζητάνε οι επερχόμενες επαγγελματικές εφαρμογές στηρίζονται στην επίγεια ψηφιακή τεχνολογία COFDM είτε έχει να κάνει με αναμετάδοση είτε με καλωδιακά δίκτυα σε ξενοδοχεία, οικισμούς ή πολυκατοικίες. Μπορεί η οικονομική κρίση να μη σταματά να απασχολεί τα αφτιά μας, όμως αυτήν ακριβώς την περίοδο ο επαγγελματίας τεχνικός πρέπει να κοιτάξει εφαρμογές σοβαρές και όχι «ψιλικατζίδικες». Εδώ και αρκετό καιρό έχουν παρουσιαστεί μονάδες που αποδίδουν έξοδο COFDM, αλλά αφήνουν ελαφρώς αδιάφορη την ελληνική πραγματικότητα. Και αυτό επειδή το θέμα δεν είναι στην έξοδο μόνο αλλά και στην είσοδο… Ακριβώς σε αυτό το σημείο έρχεται να φέρει την επανάσταση η μονάδα DT-504 της Promax, που διαθέτει 4 εισόδους A/V και έξοδο COFDM, φέρνοντας στα χέρια των τεχνικών τη λύση που χρειάζονταν.  

Αναμετάδοση των ελεύθερων ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας

Προτού ασχοληθούμε με την παρουσίαση και τις ρυθμίσεις της μονάδας, ας κοιτάξουμε λίγο πιο σφαιρικά τη λύση που προσφέρει η Promax. Η μονάδα DT-504 ανήκει στο σύστημα Digital To TV της ισπανικής εταιρείας που, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, διαθέτει πολλαπλές μονάδες επεξεργασίας διαφόρων σημάτων, αποδίδοντας διαμόρφωση COFDM. Η συγκεκριμένη μονάδα όμως, DT-504, είναι αυτή που τραβάει τα βλέμματά μας, γιατί ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που επιτάσσει η χώρα μας και δεν μπορεί καθόλου εύκολα να αλλάξει. Το DT-504 μπορεί να δεχθεί σήματα A/V από τέσσερις αναλογικές πηγές (1xVideo RCA και 2xAudio RCA) και να τα πολυπλέξει σε μια διαμόρφωση COFDM. Το γεγονός αυτό, καθιστά τη μονάδα απόλυτα ευέλικτη και ανεξάρτητη. Από διάφορες εταιρείες, όπως και από την PROMAX, έχει παρουσιαστεί η λύση της δορυφορικής λήψης καναλιών και μετατροπής σε COFDM, με μονάδες που μπορούν να επιλέξουν από ένα δορυφορικό transponder 4 προγράμματα και να τα αποδώσουν σε ένα πακέτο COFDM. Η λύση αυτή μοιάζει να είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά, αφού αντί για 4 μονάδες DT-504, χρησιμοποιείται μια μόνο μονάδα. Και πράγματι είναι, όμως το πρόβλημα εδώ δεν είναι οικονομικό, αλλά τεχνικό.

Η εφαρμογή που «καίει» τον Έλληνα τεχνικό είναι η αναμετάδοση των ελεύθερων ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής κάλυψης, με τη βοήθεια της επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνει λήψη των καναλιών προς εκπομπή μέσω δορυφόρου, να πολυπλεχθούν σε COFDM και να μεταδοθούν. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, εμπλέκεται η μοναδική ελληνική δορυφορική πλατφόρφα Nova, αφού από αυτήν θα ληφθούν τα κανάλια. Έτσι λοιπόν, ο τεχνικός και ταυτόχρονα ο δήμος στην περιοχή του οποίου θα γίνει η αναμετάδοση των καναλιών, έρχεται αντιμέτωπος με το θέμα της συνδρομής. Όπως γνωρίζουν οι τεχνικοί που έχουν ασχοληθεί με αναμετάδοση, για εφαρμογές αναμετάδοσης σε δήμους μπορεί να παρέχεται κάρτα της Nova για λήψη όμως μονάχα ενός καναλιού. Για την ακρίβεια αυτή η κάρτα παρέχεται από το ίδιο το κανάλι προς αναμετάδοση. Έτσι, ανάλογα τον αριθμό των προς αναμετάδοση καναλιών, απαιτούνται ισάριθμες κάρτες smartcard που θα ανοίγουν ένα κανάλι η καθεμιά. Στην περίπτωση της μονάδας δορυφορικής λήψης και μετατροπής σε COFDM, τα πράγματα περιπλέκονται, αφού θα πρέπει να γίνει κανονική συνδρομή για να λάβει ο δήμος κάρτα της Nova, η οποία θα μπορεί να αποδώσει τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια. Η διαδικασία αυτή είναι για πολλούς λόγους προβληματική και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, εάν περιμένουμε να γίνουν αλλαγές σε τέτοια θέματα στη χώρα μας… θα έχουμε προσπεράσει και το DVB-T2… Η λύση, ωστόσο, που είναι άμεσα εφαρμόσιμη είναι η λήψη των ελεύθερων ιδιωτικών καναλιών με τη χρήση δορυφορικών δεκτών, που θα αποδίδουν ένα κανάλι ο καθένας μέσω της ειδικής συνδρομητικής κάρτας που μπορεί να ξεκλειδώνει το εκάστοτε κανάλι. Στη συνέχεια, από τους δέκτες λαμβάνονται οι έξοδοι A/V και οδηγούνται σε μονάδες DT-504 για μετάδοση COFDM.  

Φτιάξτε το δικό σας επίγειο ψηφιακό transponder με το DT-504!

Το περιοδικό Digital Satellite TV έφτιαξε το δικό του ψηφιακό μπουκέτο COFDM και μέτρησε τα αποτελέσματα με το κορυφαίο πεδιόμετρο της Promax, το TV EXPLORER II+. Για την εφαρμογή κάναμε λήψη 3 δορυφορικών προγραμμάτων από ισάριθμους δορυφορικούς δέκτες και χρησιμοποιήσαμε και ένα DVD player, των οποίων τις εξόδους A/V οδηγήσαμε στη μονάδα DT-504 για πολύπλεξη και διαμόρφωση COFDM. Το κέντρο Digital To TV της PROMAX αποτελούνταν από το τροφοδοτικό/προγραμματιστή DT-800 και τη μονάδα DT-504. Οι μονάδες τοποθετούνται σε Rack Frame και η κατασκευή τους είναι πολύ στιβαρή και άκρως επαγγελματική. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στο σύστημα ψύξης με τους ισχυρούς ανεμιστήρες να δίνουν… ηχηρά το παρόν τους. Οι συνδέσεις γίνονται στο πίσω μέρος των μονάδων και πέρα από τις οπτικοακουστικές RCA συνδέσεις, τρέχει και ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων.

Ο προγραμματισμός του DT-504 (όπως και των άλλων πιθανών μονάδων του Digital To TV), γίνεται μέσω του τροφοδοτικού, από τα πλήκτρα στην πρόσοψη του τελευταίου. Ξεκινώντας τη διαδικασία προγραμματισμού, το DT-800 παραθέτει τις διαθέσιμες μονάδες του κέντρου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του. Στο μενού ρυθμίσεων του τροφοδοτικού συναντάμε, πέρα από την επιλογή μονάδας και την αποθήκευση των ρυθμίσεων, τη δυνατότητα εισαγωγής κωδικού πρόσβασης, όπως και τη ρύθμιση διεύθυνσης Ethernet. Κλειδώνοντας τη μονάδα, με κωδικό πρόσβασης αποτρέπουμε τη λανθασμένη αλλαγή των ρυθμίσεων. Η ρύθμιση της IP διεύθυνσης αναφέρεται στη λειτουργία προγραμματισμού του κέντρου Digital To TV μέσω της θύρας Ethernet που εντοπίζεται στην πρόσοψη της μονάδας είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Μέσω του τροφοδοτικού, επιλέγουμε τον προγραμματισμό της μονάδας DT-504 και ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πληθώρα των ρυθμίσεών του. Στο βασικό μενού της μονάδας συναντάμε τις επιλογές ENCODER 1 / ENCODER 2 / ENCODER 3 / ENCODER 4 / MULTIPLEXER / MODULATOR / SAVE / RESET / FIRMWARE VERSION. Όπως καταλαβαίνετε, οι πρώτες τέσσερις επιλογές μάς δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε το κάθε κανάλι A/V που έχουμε εισάγει στη μονάδα ξεχωριστά προτού πολυπλεχθεί, οι επόμενες δύο τις ρυθμίσεις πολύπλεξης και διαμόρφωσης και οι υπόλοιπες, τα αυτονόητα. Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τις δυνατότητες παραμετροποίησης:

ENCODER Χ: Ανάλογα τον αριθμό ENCODER που επιλέγουμε, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη μονάδα για την αντίστοιχη είσοδο A/V. Οι επιλογές μάς δίνουν τη δυνατότητα να στήσουμε εξολοκλήρου τα τέσσερα ψηφιακά κανάλια που θα πολυπλεχθούν. Έτσι, για κάθε σήμα A/V δίνεται η δυνατότητα επιλογής:

  • Service name – Το όνομα του καναλιού που θα εμφανίζεται στους δέκτες. Μην ξεχνάμε ότι η πηγή είναι σήμα αναλογικό, οπότε δεν υπάρχει καμιά ψηφιακή πληροφορία.
  • Service ID – Η ταυτότητα του καναλιού, που μπορεί να του αλλάξει και τη σειρά που θα παρουσιάζεται μέσα στο μπουκέτο.
  • Audio Status – Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του ήχου.
  • Video Status – Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της εικόνας.
  • Video PID, Audio PID, PMT PID – Αντιστοίχηση PIDs στην εκάστοτε πληροφορία (εικόνας, ήχου, πίνακα).
  • Video Bitrate – Ο ρυθμός των bits της εικόνας σε kbits/sec για τη ρύθμιση του bandwidth του καναλιού.
  • Audio Bitrate – Ο ρυθμός των bits του ήχου σε kbits/sec
  • Audio Mode – Επιλογή στερεοφωνικής ή μονοφωνικής λειτουργίας.
  • Video Standard – Ρύθμιση του standard της εικόνας (PAL)
  • Service type – Επιλογή μεταξύ Digital TV και Digital Audio.

MULTIPLEXER: Η κυριότερη ρύθμιση στο μενού αυτό είναι η ρύθμιση του Name ID, όπου δηλώνουμε το όνομα του transponder, όπως αυτό θα αναγνωρίζεται από τους ψηφιακούς δέκτες. Στο πείραμά μας, ονομάσαμε το μπουκέτο “Digital TV”…

MODULATOR: Σε αυτό το μενού ρυθμίσεων συναντάμε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίγεια ψηφιακή μας μετάδοση COFDM:

  • Frequency – Η συχνότητα μετάδοσης του ψηφιακού καναλιού.
  • Attenuation – Εξασθένιση της στάθμης εξόδου της μονάδας.
  • FFT mode – Επιλογές 2k ή 8k. Το διάστημα των υποφερουσών στο κανάλι, για μεγαλύτερη ή μικρότερη ανοχή στο φαινόμενο Doppler και επομένως στη λήψη κατά την κίνηση.
  • Guard Interval – Επιλογές 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, Το χρονικό διάστημα Guard Interval εισάγεται ανάμεσα στα σύμβολα της OFDM για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ενδοσυμβολικής παρεμβολής.
  • Constellation – Επιλογές QPSK, 64QAM, 16QAM. Η διαμόρφωση που θα χρησιμοποιηθεί στη ψηφιακή μετάδοση.
  • Code Rate – Επιλογές 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8. Ο λόγος των χρήσιμων bits, προς το συνολικό bit rate, δηλώνοντας το ποσοστό του σήματος που προορίζεται για τις ωφέλιμες υπηρεσίες και για τη διόρθωση λαθών.
  • Channel Bandwidth – Επιλογές 7MHz ή 8MHz. 

Το αποτέλεσμα

Η δημιουργία ενός ψηφιακού επίγειου μπουκέτου COFDM ήταν κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο. Δημιουργήσαμε το ψηφιακό μπουκέτου του «Digital TV» και αποδώσαμε στα 4 κανάλια, τα ονόματα τεσσάρων ελεύθερων ιδιωτικών καναλιών. Ο απόλυτος έλεγχος στη δημιουργία του μπουκέτου μέσα από την πληθώρα παραμέτρων, αποφέρει μεγάλη ευελιξία προσαρμογής της ψηφιακής μετάδοσης και σιγουριά για το αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο προγραμματισμός του συστήματος μέσω του τροφοδοτικού είναι πολύ απλός και εύκολα κατανοητός. Ακόμα και χωρίς τη χρήση του manual, η πρόσβαση στις περισσότερες ρυθμίσεις είναι εφικτή.

Εκτός από τη δυνατότητα προγραμματισμού του κέντρου από τα πλήκτρα στην πρόσοψη του τροφοδοτικό, παρέχεται στο τελευταίο θύρα Ethernet για τοπικό ή απομακρυσμένο χειρισμό. Όπως προαναφέραμε, η ρύθμιση της διεύθυνσης IP της μονάδας γίνεται από τα πλήκτρα στην πρόσοψή του, όμως η διαχείριση μέσω υπολογιστή πραγματοποιείται από ένα ειδικό πρόγραμμα που πρέπει να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή. Με το πρόγραμμα αυτό γίνεται εφικτή η ρύθμιση του τροφοδοτικού αλλά και του κέντρου Digital To TV. 

Μετρήσεις

Για τις μετρήσεις του ψηφιακού μπουκέτου που δημιουργήσαμε χρησιμοποιήθηκε το υπερσύγχρονο πεδιόμετρο TV EXPLORER II+. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικότατα:

  • Power = 93dBμV
  • MER > 34dB
  • C/N > 37 dB
  • NM: 16.4 dB
  • CBER <1.0e-5
  • VBER <1.0e7

Τα νούμερα αυτά φανερώνουν ένα κανάλι με μεγάλη ισχύ αλλά και πολύ καλή ποιότητα. Τα 93dBμV τελική στάθμη εξόδου θα φανούν πολύ χρήσιμα σε ένα σταθμό αναμετάδοσης, αφού είναι πέραν του αποδεκτού για την οδήγηση ενός προενισχυτή και στη συνέχεια ενός Linear, ανάλογα την επιθυμητή απόσταση κάλυψης. Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι οι πολύ καλές μετρήσεις ποιότητας, που εάν λάβουμε υπόψη τις ανοχές της μετάδοσης COFDM, θα χρειαστούν πολλά εμπόδια και μεγάλες αποστάσεις για να αλλοιωθεί η ποιότητα του καναλιού σε σημείο τέτοιο ώστε να μην μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από τους δέκτες. Εμπρός λοιπόν, και καλές αναμεταδόσεις!!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Prolink Patch cord PF207-1000
Το Patch cord PF207-1000 της Prolink είναι ένα υψηλής ποιότητας καλώδιο δικτύου UTP CAT7 με μήκος 10m, το οποίο υποστηρίζει αστραπιαίες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που μπορούν να φτάσουν έως τα ...
Μέτρηση Link Margin με τη χρήση πεδιομέτρων Promax
Το Link Margin είναι μια μέτρηση που δείχνει πόσο MER μπορεί να χάσει ένα ψηφιακό κανάλι πριν καταστεί αδύνατο να «κλειδώσει». Αυτό συμβαίνει όταν η μέτρηση Link Margin είναι ίση, πολύ κοντά ή κάτ...
Teletek MV series
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή της σειράς πολυδιακοπτών MV της Teletek. Διαθέτει μεγάλη γκάμα επιλογών, με εισόδους για σήματα που καλύπτουν το πλήρες φάσμα 1, 2 και 4 δορυφόρων, με ...
Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G
Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων συχνο...
ANGA HD5000T2-H.265
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του επίγειου ψηφιακού δέκτη HD5000T2-H.265 της ANGA. Πρόκειται για έναν δέκτη Full HD που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τηλεοράσεις υψηλ...
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Magic Panel κεραία νέας τεχνολογίας
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή της Magic Panel, της πιο μικρής κεραίας με τη μεγαλύτερη απολαβή. Πρόκειται για μια εξελιγμένη επίπεδη κεραία. Οι επίπεδες ...
TP-Link SG6428X & SG6654X
Τα SG6428X και SG6654X είναι δύο υψηλής απόδοσης επαγγελματικά switches επιπέδου L3 της TP-Link, τα οποία διαθέτουν πλεονάζουσες μονάδες τροφοδοσίας και προσφέρουν γρήγορες ενσύρματες ταχύτητες 10...
DiGiVIEW DV-512
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του DiGiVIEW DV-512. Πρόκειται για ένα σετ που περιλαμβάνει ενισχυτή κεραίας ιστού για αναλογικά και ψηφιακά κανάλια VHF/UHF, καθώς και τροφοδοτ...
Ikusi Flow
Το Ikusi Flow smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
Amiko WLN-851 & WLN-881
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή των Wi-Fi USB sticks WLN-851 και WLN-881 της Amiko. Το WLN-851 είναι σε μορφή mini USB adapter, ενώ το WLN-881 έχει περιστρεφόμενη εξωτερική κεραία. Πρ...
Promax RANGER Neo
Τα πεδιόμετρα RANGER Neo της Promax παρέχουν μετρήσεις για την κατανόηση, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των προβλημάτων που αναδύονται στα multicast τηλεοπτικά δίκτυα μέσω IP (IPTV), τα οποία χρησ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Οκτωβρίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2024 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report” Το νέο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το πε...
Latency: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ποιότητα της σύνδεσης στο internet
Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το internet για πλοήγηση σε ιστοσελίδες, live streaming, online gaming, video διάσκεψη ή οτιδήποτε άλλο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με καθυστέρηση, αργή απόκρ...
Future Of Media 2024 – FOM24
Ανανεώσαμε φέτος το ραντεβού μας με την Future Of Media, μία εκδήλωση - γιορτή για τις νέες τεχνολογίες και τους ανθρώπους της! Η φετινή FOM αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία και για μία επιπλέον γιορ...
Sat & Zap, Οκτώβριος 2024
Όλο και σπανιότερα στο δορυφορικό τόξο τα ελεύθερα ευρωπαϊκά κανάλια, σε αντίθεση με τα ασιατικά και αφρικανικά. Απ’ όσα ακούμε και οι ελληνικές πλατφόρμες προσανατολίζονται να περάσουν σταδιακά σ...